17 Aralık 2016 KAYMAKAM ADAYLIĞI SINAVI
-
Nelere katlandık bu sistem yüzünden buna da katlaniriz.Nasilsa iibf liyiz ya oyuncak gibi oynasınlar
-
100 alım olursa 2009'dan beri 60 kişilik alımların dışında bir ilan görmüş oluruz. 2009'da 130 kişilik bir ilan vardı ve sonrasında hep 60 kişilik ilanlar gelmişti. Şimdi 100 kişilik bir ilan sınavla alakası olmayanları da heyecanlandırır
-
artık gelsin bu ilan yahu hakimliğin başvurusunuda kaçırıcam bu yüzden iki sınava birden başvuramıyorum
-
Icisleri bakanligi haftaya ilana gidilecegini soyledi ancak 5 yil suresiyle ilgili bir netlik yok
-
ya içişleri bu sene uzman yardımcısı almayacak mı ?bilgisi olan yok mu
-
5 yil bu sinavda olmayacak. Protokolu bu durumdan cok evvel yapildi. Hazirligi cok once basladi ve su an her sey hazir. Hazirlik degil sadece prosedur bekleniyor.
-
@Liyakat kardesim dernekler denetcisi ile sezon acildi. Hazirligi duyurmustuk. Insallah o da gelecek.
-
@paretowilfredo Hocam inşallah dediğiniz gibi olur, zaten bu ihtimal motivasyonumuzu alt üst etti.
-
@maviyeşil kardesim ben ilani duyurdugum zaman hazirlik baslamisti coktan. Bu belitlenmis protokole bu sekilde bir uygulama yapilamaz zaten. Ilgili mevzuat drgisiklikleri yok. Buna hazir olup sinavda baraji gececek kadar 5 yillik memur yok. Sinavi karincalara yaparlar bu sartlarda. Insallah eli kulaginda ilan. Siz devam edin en bastan beri dedigimiz gibi.
-
Ösym sınav takvimine girmiş 17 aralık sınav başvurular 2-10 kasım hayırlı olsun..
-
@paretowilfredo inşallah hocam bekliyoruz ve çalışıyoruz.elimizden gelen başka bir şey yok.ama gerçekten içişleri ve başbakanlık gibi kurumların puanlarında yüksek alınca ve bunlar sınav açmayınca çok üzücü bir durum ortaya çıkıyor.çünkü özellikle p 73 gibi çok karışık derslerden oluşan puan türlerinde aynı bir kez daha yakalamak garanti değil.
-
aynı başarıyı demek istedim:)
-
Tam ilan metnini bulamadim nereden bakiyoruz
-
Ilan yok henuz dostlar. Osym takvimine girdi. Bu hafta bitmeden ilan da gelir.
-
Dostlar sınav yönergemiz;
Merhaba arkadaşlar. Bugün artık Mülki İdare yani KAYMAKAMLIK konusuna değinme zamanı diye düşünüyorum. Ufukta sınav göründü ve ciddi bir hazırlık gerektiren sınavların başında gelmektedir. O yüzden iyi kötü bir yol haritası çizmenize yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle meslekten bahsetmek istiyorum. Kaymakamlık makamı bir ilçenin en tepesindeki makam olarak yetkisi, prestiji tartışılmaz bir makam. Hepiniz İdare Hukuku dersinden az çok biliyorsunuz nasıl bir yetki donanımı olduğunu. Mesleğe girdiğinizde önce bir adaylık süreci ile karşı karşıya olacaksınız. Eğitim, staj vs. süreçlerden sonra Kaymakam olarak atandığınızda ise artık Güvenceli Meslek Memuru olursunuz. Özlük hakları açısından belli mesleklerden geri gibi görünmekle beraber aslında devlet imkanlarından üst derecede faydalandığınız ve ek ödenekleriniz de olacağı için hemen hemen Hakim/savcı düzeyinde kazanca erişmeniz mümkün olacaktır. Ancak tabi ki bu mesleği güzel yapan şey bu değil. Memleketin her köşesinde hizmet imkanı ve Mülki İdarenin prestijine sahip olacaksınız.
Sınav bildiğiniz gibi evvelden KPSS p37 puan türü ile yapılan başvuru neticesinde TEST usûlünde yapılmaktaydı. Ancak 28 Mart 2015 tarihinde yapılan sınav ile ilk kez AÇIK UÇLU sınav formatında gerçekleştirildi. KPSS şartı ise KALDIRILDI. Yeniden gelmesi gündemde olmakla beraber bu sınavda bu geri dönüşün gerçekleştirilmeyeceği ortak bir kanaat durumunda. Beklentimiz yine katılım engelinin olmadığı Açık Uçlu düzen. Sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Açık uçlu soru örneklerini ÖSYM'nin sitesinde bulmanız mümkün buna dair bir örnek kitapçık yayımlandı ve de evvelden İnsan Hakları Kurumu sınavı bu usûlde yapılmıştı onun sorularına da bakabilirsiniz.
Alınacak kişi sayısının 4 katı kadar kişi mülakata kalmaya hak kazanacaktır.
Sınav iki ana bölümden oluşmaktadır.
1-) Genel Kültür-Genel Yetenek ( %40 ağırlık )
Türkçe(%15)
Atarürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi.(%5)
Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik yapısı.(%10)
Türkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları(%10)2-)Alan Bilgisi ( %60 ağırlık )
Anayasa Hukuku (%10)
İdare Hukuku (%20)
Türkiye'nin İdari Yapısı (%8)
Türkiye'de Mahalli İdareler ( %7)
Ekonomi (%15)Genel dağılım bu biçimde arkadaşlar. Hazırlık aşamasında Açık Uçlu bir sınav olması durumunda kısa cevaplarla soruları tamamlayabilmek esastır. Bu durumda çalışmanızı Anahtar kelimelerden yola çıkarak anımsayabileceğiniz bir şekilde yürütmenizi öneririm. Eminim bu sınavda en çok gerekli olacak şey bu olacaktır. Anımsayabilmek ve tamamlayabilmek. Bu tipik bir Klasik sınavdan bu yönden daha kolay olabilmektedir.
Kaynak olarak benim şöyle bir listem var; eklemeler çıkarmalar yapılabilir ancak geçmiş dönemlerde bu sınavı başarmış kardeşlerimden aldığım bilgiler doğrultusunda hazırlanmış bir listedir.
Anayasa Hukuku-İdare Hukuku - Ahmet Nohutçu
Ekonomi - Erdal Ünsal ( Mikro ve Makro İktisat)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - Data yayınları ilgili bölüm.
Demokratikleşme ve İnsan Hakları - Kutluay Kararlı.
Türkiye Ekonomisi - Yasin ÇobanEk olarak bildiğiniz gibi İdari yapı çok sayıda kanunu muhteva etmekte. Alakalı kanunları incelemenizde kesinlikle fayda var. Zaten bu meslek mevzuat üzerine kurulu bir meslek. Bunları incelemek mülakat aşamasında da işinize yaramaya devam edecektir. Son Açık Uçlu sınavda .... Kanuna göre tarzında sorular da soruldu. Farklı kanunlarda farklı düzenlenen konular var. O yüzden muhakkak inceleyin, ihmal etmeyin arkadaşlar.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu
2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu
3194 Sayılı İmar Kanunu
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
5393 Sayılı Belediye Kanunu
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu
5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
442 Sayılı Köy Kanunu
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu
5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu
3046 sayılı bakanlıkların kuruluş, görev ve teşkilatı hakkında kanun
5355 Sayılı Mahalli idare birlikleri kanunu
4483 sayılı memurlar ve kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun
2820 Sayılı Siyasi partiler kanunu
2559 Sayılı Polis vazife ve selahiyet kanunu
2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu
Aklıma gelenler bunlar arkadaşlar. Bu kanunları incelemeniz de faydalı olacaktır sizler için.
Ataerkil bir yapı Sayıştay gibi burada da mevcut. Ancak tabi ki başarılabilir. Bayan-Erkek tüm arkadaşlara bu yolda başarılar diliyorum.
Eklemek istedikleriniz, sınavla ilgili sorularınız/paylaşımlarınızı burada toplayabiliriz.
Allah emeklerinizin karşılığını nasip etsin hepinize.
-
Ilanin gelecegini bilseydim hakimlige basvurmazdim insallah yerlesen olur gruptan
-
Sayıştay mı kolay bu mu ?
-
@paretowilfredo dostum öncelikle tebrik ederim duyumlarınız gerçekten takdire şayan.Başvuruda 5 yıl kamu hizmetinde bulunmuş olmak şartı gelecek gibi bir söylenti var.Doğruluk payı var mı acaba?
-
Bu sınava olmaz kardeşim. Süreç sanki 1 haftadır işliyormuş gibi konuşanlara bakmayın. Haberler onlara 1 haftadır geliyor diye öyle sanıyorlar
Bu protokol yapılalı sınav hazırlığı sorular hazırlanmaya başlayalı çok zaman oldu. Biz duyurduğumuzda iş ösym'deydi zaten çoktan. Bu sınava 5 yıl düzenlemesi yetişmez yapılmış protokolle oynanmaz sanmıyorum.
-
@falcon hocam pareto neder bilmiyorum ama ben kendi çapımda araştırdım o iş daha baya taslak hani memura bi rüzgar gibi gelen not sistemi vardı aynı onun gibi haftaya dağılır büyük ihtimalle