İl Göç Uzman Yardımcılığı 2017
-
Meslek hakkında biraz bilgi aktarayım:
Öncelikle ülkemizde göç politikası son 5-10 yıldır politika olarak konuşulmaya başlandı. Daha öncesinde belli akademik camia dışında pek gündem olmuyordu. Özellikle il göçte çalışan ilk promosyon uzman yardımcısı arkadaştan edindiğim bilgiye göre ülkemizde toplamda kayıtlı 3 milyona yakın Suriyeli mevcut. Diğer mültecilerle birlikte toplamda 5 milyon rakamını ifade etmişti. Bunlarla ilgili bütün yazışma, bildirme, geri gönderme vs. işlemlerinin çok büyük bölümü il göç müdürlüklerine bırakıldı.
İkincisi aynen mesleğin yeni olması ve teşkilat yapısının oturmamış olması bir yönden dezavantaj iken, başka açıdan avantaj olarak görülebilir. Dezavantaj olarak müdürlük bazında keyfi iş tanımlarına ve uygulamalarına sebep olabilirken. Kurumdaki yetişmiş eleman eksikliği sebebiyle üst kadrolar yeni uzmanların yetişmeleriyle doldurulacak. Tabi o dönemde siyasetin başka unsurları devreye girmez ise.
3- Kurumda sizinle aynı işi yapan ve polislik mesleğinden geçişle uzman yapılan epey bir kişi var. Bunlarla anlaşma ve aynı dili konuşma noktasında problemler ortaya çıkıyor.
4- Kurumun uzman yardımcıları çeşitli bölgelere geçici göreve gönderilebilir. Buralarda çok planlı olmayan yerlerde kalma durumu söz konusu olabiliyor ve bir çok kişi bu durumdan geçmişte çok muzdarip olduğunu bildirdi.
5- Istanbul, Gaziantep vs. gibi mültecilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde yapılacak meslek değil. Çok yoğun çalışma temposu ve insan sabrını zorlayan durumlar ortaya çıkabiliyor. Geçmişte istanbul da çalışan bir arkadaşımız defalarca bize guy olmak.istediğini bildirmişti.
6- Bu sene ilanın yüklü sayıda geleceğini düşünüyoruz. İnşallah üç haneli rakamları burada göreceğiz.
-
@antimülakat son kaymakamlik sınavinda bir cok ilgoc uzman yardimcisi yazili sinavi kazandi bnde dip not bunu ekleyim
-
@antimülakat hocam bilgiler icin tesekkurler. Polisleri de mi uzman yaptilar demek Daha da şaşirmam artık bi seylere diyorum ama her seferinde yine beni sasirtacak bir seyler oluyor
-
@shady1 hocam bu süreç yaşaya yaşaya neler öğretiyor insana. İl göç müdürleri kimler yapılıyor pek duymanızı istemem. Müdürlük sitelerinden bizatihi öğrenebilirsiniz.
-
@antimülakat Bir liyakatsizlik örneği daha.Valla yazık bizler de masa başında diz çürütüyoruz.
-
@antimülakat bir de tahmini olarak bu ilanın ne zaman geleceğine dair bilgi verseniz bizleri daha çok mutlu edersiniz
-
Dostlar net duyum olduğunu söylemedim. Bu nedenle size sayı ve tarih ile bilgi aktarırsam yalan beyanda bulunmuş olurum. Söylenilen şuydu: İlk promosyon il göç uzman yardımcıları yeterliliklerini verdiklerinde yüklü bir alım olacağı.
-
Il göç en az 300 diyolarlar. Umarım öyle olur
-
guy mhuy duy ilgöç biri gelsin artık. Nerden bulaştık şu sürece
-
Şöyle 50 muy gelse de bayram etsek.Asılsak derslere.Ama nerdeee adı bile geçmiyor.
-
@antimülakat hocam eskiden yabancılar şube müdürlüğünün yaptıgı iş gibi birşey sanırım valla gelsin artık bir an önce 44444 bekliyoruz
-
@tuuba42 inşallah yakın zamanda gelir. Hem ihtiyaç var hem de kurumun talebi var. Beklediğimizden geç bile kaldı.
-
@antimülakat, içinde söyledi: İl Göç Uzman Yardımcılığı 2017
Meslek hakkında biraz bilgi aktarayım:
Öncelikle ülkemizde göç politikası son 5-10 yıldır politika olarak konuşulmaya başlandı. Daha öncesinde belli akademik camia dışında pek gündem olmuyordu. Özellikle il göçte çalışan ilk promosyon uzman yardımcısı arkadaştan edindiğim bilgiye göre ülkemizde toplamda kayıtlı 3 milyona yakın Suriyeli mevcut. Diğer mültecilerle birlikte toplamda 5 milyon rakamını ifade etmişti. Bunlarla ilgili bütün yazışma, bildirme, geri gönderme vs. işlemlerinin çok büyük bölümü il göç müdürlüklerine bırakıldı.
İkincisi aynen mesleğin yeni olması ve teşkilat yapısının oturmamış olması bir yönden dezavantaj iken, başka açıdan avantaj olarak görülebilir. Dezavantaj olarak müdürlük bazında keyfi iş tanımlarına ve uygulamalarına sebep olabilirken. Kurumdaki yetişmiş eleman eksikliği sebebiyle üst kadrolar yeni uzmanların yetişmeleriyle doldurulacak. Tabi o dönemde siyasetin başka unsurları devreye girmez ise.
3- Kurumda sizinle aynı işi yapan ve polislik mesleğinden geçişle uzman yapılan epey bir kişi var. Bunlarla anlaşma ve aynı dili konuşma noktasında problemler ortaya çıkıyor.
4- Kurumun uzman yardımcıları çeşitli bölgelere geçici göreve gönderilebilir. Buralarda çok planlı olmayan yerlerde kalma durumu söz konusu olabiliyor ve bir çok kişi bu durumdan geçmişte çok muzdarip olduğunu bildirdi.
5- Istanbul, Gaziantep vs. gibi mültecilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde yapılacak meslek değil. Çok yoğun çalışma temposu ve insan sabrını zorlayan durumlar ortaya çıkabiliyor. Geçmişte istanbul da çalışan bir arkadaşımız defalarca bize guy olmak.istediğini bildirmişti.
6- Bu sene ilanın yüklü sayıda geleceğini düşünüyoruz. İnşallah üç haneli rakamları burada göreceğiz.
Ben de bir il göç uzman yardımcısı olarak bilgi vermek isterim size.
1-Öncelikle bu iş uzmanlık olarak adlandırılmasının yanında fazlasıyla operasyonel bir iş. Gecenin bir yarısı yatağınızdan kalkıp, yakalanan kaçak göçmenlerin işlemleri için kuruma gideceğiniz, sınırdışı işlemleri için karayolu ile İstanbul ve Ankara'ya gideceğiniz, otobüs terminallerinde oluşan göçmen yoğunluğunu ortadan kaldırmak için terminalde tebliğler yapacağınız bir iş. Sonra benim gibi hayal kırıklığına uğramayın diye söylüyorum. Abartmıyorum ya da mesleği kötülemiyorum. Yoğunluk olan sınır illerinde iş tam da bu şekilde oluyor. İstanbul'da ise ikamet çok yoğun. Masa başı ama insanüstü bir tempoyla çalışıyor.
2-Kurumun yeni olmasının bir avantajını görmedim ben. Mevzuatta ve iş tanımlatımda boşluklar var. Bunlar çok yavaş gideriliyor. Şu an iyi kötü bir düzen olsa da yaz aylarında, havalar ısınmaya başladıktan itibaren yoğunluk başlıyor ve kaosa dönüşüyor. Sürekli bir kriz yönetimi ile karşılaşacaksınız. Bu yönüyle çok stresli yaz ayları. Ayrıca oturmuş bir hiyerarşi olmadığı için herkes koltuk kapma peşinde. Çekişme var. Bunun avantajı ise amir tahakkümü yok. Amir, eşitler arasında birinci gibi konumlanıyor.
3- Polisler uzman yapılmadı, geçici görevle çalışıyorlar. Bunların çoğu da emniyete döndü zaten.
4- Geçici görevler son dönemde azalma eğilimde. Personel alımı da olunca çok olmaz. Sadece akut kriz durumlarında, kitlesel akınlarda olur.
5- Bu maddeye ek olarak başka mesleğe geçme planınız varsa gelmeyin. Muvafakat almak çok zor eğer sağlam bir adamınız yoksa. Ben nisan ayından beri muvafakat için uğraşıyorum. Ek olarak tayin durumlarında da belirsizlik var. Eş durumu tayinlerinde de adamcılık ve keyfiyet belirleyici. Ben bir buçuk yıldır eşimin yanına gidemedim, başkaları ise atandıktan birkaç ay sonra gitti. Asaletini dahi almadan.
6-Eğitimler, yurtdışı görevleri, tayinler, muvafakati onaylanacaklar vs kişisel ilişkiler ve adamcılıkla belirleniyor. Buraya gelirken adil ve ilkeli bir yapı beklemeyin. -
gelmeyelim ani ülkede hiçbir kurum doğru işlemiyor ya hayal bile kuramıyoruz ne bu hal yurtdışı görevi için arzuluyordum bu işi yine adam kayırmacılık
-
@neverland valla bulsak öpüp başımıza koyacgız inşallah kısa zamanda eşinin yanına gidersin
-
@neverland teşekkürler düzeltmeler için hocam. Malum arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler zaman içerisinde güncelleyemediğimiz için eksik veya yanlış akılda kalmalara sebep olabiliyor. Burada meslek içerisinde yer alıp da bilgi vermekten kaçınmayan sizler gibi değerli arkadaşlarımız eksik olmasınlar imdadımıza yetişiyor.
Bu dost meclisimizde yapmak istediğimizde buydu zaten: Kendimizden başka sığınacak kimsesi olmayan İİBF ve SBF mezunlarının birbirine yardımcı olmasını sağlamak. Buradan meslek hayatına başlayan çoğu arkadaşımız bu günler sanki hiç yaşanmamış gibi arkalarına bakmaksızın uzaklaşıyor. Onlarda bilme ki nasıl bu platform İİBF mezunlarınca kuruldu ise, bu platforma sahip çıkacak olanlarda İİBF mezunu kardeşlerimiz olacak.
-
Allah izin verirde bu kurumda çalışırsak çok tatmin olabileceğimiz bir çalışma ortamı yok herhalde
-
Arkadaşlar daha öncede belirttiğim gibi kamuda çalışıp da ben işimden her konuda memnunum diyebilecek kişi sayısı toplamda %20'i geçmez. Bunu aramak, bulmak her anlamda tamamdır demek öyle kolay olmuyor ama sonuç olarak yaşamı idame ettirmenin yolu da çalışmaya devam etmek. Bir süre sonra büyük bölümünüz yaşamsal süreci devam ettirebilmek adına çalışmaya devam edecek. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi şablonunda olduğu gibi önce fizyolojik ihtiyaçlar ve güvende hissedebilme için meslek sahibi olmak gerekiyor. Bu nedenle ben her zaman diyorum, kamu personeli olmayı düşünenler A grubu, B grubu, Sözleşmeli vs. ayrımına ilk etapta girmemeli. İnsan yaşayarak öğreniyor her şeyi, bakın tecrübelerden yola çıkarak tekrar tekrar uyarıyorum. Herkese verilecek sayıda A kadro imkanı yok. A kadro olsa da tatmin edici meslekler yok. Önce hiyerarşinin en altından başlayın sonrasında yukarıya çıkmak daha kolay olacak emin olun!
-
İş tatmini normalde yok ama siz ekstra çalışırsanız, kendinizi mutlu eder, birşeyleri de düzeltebilirsiniz. Bunları sizi yıldırmak için yazmadım. Sadece durumu bilin beklentiyi yükseltip mutsuz olmayın diye yazdım. Ama siz gelir mücadele eder kendinizi geliştirip belli noktalarda etki doğurabilirsiniz. Örneğin göçmenler için il bazında proje yaparsınız, AB tarafından desteklenir, fon gelir. Bunun bir tatmini olur. Stklarla beraber yardım organizyonları düzenleme noktasında inisiyatif alır, çabalarsınız örneğin. Ya da göç alanında akademik çalışmalar yaparsanız sahada olmak bir avantajdır sizin için. Ama kurum sizi bir yere götürmüyor ama siz koşturup birşeyler yapmalısınız. Vizyon sahibi idareciler, yüksek bir kurum kültürü vs yok burada. Bunun dışında bu adamcılık ve iltimas kültürünü görmezden gelmelisiniz zira kısa zamanda değişmez.
-
@neverland atandıktan sonra da bu adamcılık iltimas devam ediyor. Her yerde karşımıza çıkıyor