2021 Kaymakamlık Sınavı
-
Merhaba arkadaşlar, kolay gelsin. Ben Ali İhsan. Ankara Siyasal'da, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde okumaktayım. 3.sınıf öğrencisiyim yani inşallah 2022 Kaymakamlık Sınavı'na girmeyi planlıyorum. Biraz erken biliyorum fakat son günlerde yoğun olarak kaymakamlık mesleğini ve sınavını araştırmaktayım ve birçok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Şimdilik kendimi mental açıdan hazırlamaya çalışıyorum. Biliyorsunuz sonlara geldikçe insanda gelecek kaygısı artıyor. Bu forumu da bu çerçevede yeni yeni keşfettim ve faydalı buldum. Aklımda birkaç soru var ve hepsini burada soracağım. Foruma tam hakim olamadığımdan konuyla alakasız bir soru sorduysam şimdiden kusuruma bakmayın. Forumu işgal etmemek adına 4-5 sorumu bir anda sorup herhangi bir soruyla alakalı fikirlerinizi bekleyeceğim. Şimdiden sorularımı cevaplandıracaklara teşekkür ederim.
-
Çoğu kişinin merak ettiği soruyu ben de sormak isterim. Seçtiğim bölümden de anlaşılacağı üzere kaymakam ve belki bir gün siyasetçi olmak istiyorum fakat her şeyin istemekle olmayacağını ve çalışmak gerektiğini de çok iyi biliyorum. Herkesin malumu olduğu üzere çalışmanın da bazen yeterli olmadığının farkındayım. Torpil veya referans muhabbetini kastediyorum. Ben birçoğumuz gibi sıradan bir öğrenciyim ve referans gösterebileceğim bir kontağım yok. Bunu olsa yapardım diye söylemiyorum fakat ülkenin gerçeklerinin de farkındayız. Gerçekten bahsedildiği kadar yoğun bir şekilde mülakatta torpil olayları dönüyor mu? "Yahu bir yazılı sınavı geç de mülakata sonra bakarsın" diyebilirsiniz. Kendime güveniyorum ve yazılı sınava da yoğun bir şekilde çalışabilirim fakat insan sonrasında kolayca elenebileceğini düşünerek sınava motive olamaz. Siyasi görüşlerinizden arındırılmış samimi fikirlerinizi bekliyorum. Torpil konusu beni endişelendiriyor.
-
Not ortalamam 2.5 ile 3 arasında fakat araştırmalarım doğrultusunda not ortalamasının pek önemli olmadığını fark ettim. Peki okulun bir önemi var mı? Ankara Siyasal okumanın avantajlarını bireysel olarak zaten yaşıyorum fakat mülakatta vs. bir önem teşkil eder mi?
-
Arkadaşlar her ne kadar konuları anlayabildiğimi düşünsem de İdare Hukuku dersi notlarım iyi değil. Bu bir gösterge midir? Ayrıca iktisat altyapım da pek yok. Sınavda İktisat dersinin de öneminin farkındayım. İktisat kısa sürede çalışılarak öğrenilebilecek bir ders midir?
-
Çalışmaya ne zaman başlamalıyım?
-
Arkadaşlar bunu da özellikle gereksiz bir şekilde merak ediyorum. Malum 2023 seçim yılı. Olur da sınavı kazanır ve kaymakam olursak ve de o yıl iktidar el değiştirirse ve bugünkü hakim siyasi görüş değişirse meslek riske girer mi? Biliyorsunuz bu tür meslekler biraz da siyasi görüşler etrafında şekilleniyor. Böyle bir ihtimal var mı?
-
Son sorum; Kaymakamlık Sınavı mı yoksa İdari Yargı sınavı mı daha zordur? Hangisini başarmak nispeten diğerine nazaran daha mümkündür?
Arkadaşlar umarım çok sıkmamışımdır. Eminim bu sorularıma vereceğiniz cevaplardan birçok kişi de istifade edecektir. Fikirlerinizi bekliyorum. Herkese başarılar diliyorum, iyi günler.
-
-
@aliihsanglr Not ortalamanın bir onemi yok öncelikle. Ikinci olarak hükümet değişse bile sen garantili memur olacaksın görevden atamaz eğer sana bir suç isnat etmezse kızağa çekilirsin ya da sürülürsün başka bir yere. Iktisattan zevk alıp almadığına göre ne kadar zamanda öğreneceğim değişir. Anayasa ve idare hukuku alan sınavının neredeyse yarısını oluşturur bunların mutlaka ıyi olması lazım. Ankara siyasal eskiden bürokrat yetiştirirdi ama bu hükümet ankara siyasali pek sevmez. Ayrıca ne yazık ki üniversiteden çok referans gerekir. Iyi çalışmalar şimdiden.
-
@vasathane fiyatlar artık işin içinden çıkılmaz bir duruma geldi. İnternet üzerinden kupon, indirim vs. gibi kampanyalar oluyor bu sıralar. Araştırın isterseniz.
-
İnsan hakları kısmını değerlendirecek bir durum yok sanki. Hukuk fakültelerinde dahi yüzeysel değerlendirilen sorular soruldu. Özel olarak yapılmasın tarzında sorulardan ibaret bir bölümdü. TR ekonomisi kısmen TÜİK verileri vs. detaylı incelendiğinde 2 veya 3 yanlış ile bağlanabilir. Diğer kısımlara odaklanıp oradan iyi doğru çıkarmak daha önemli görünüyor.
-
Öncelikle herkese merhabalar. Uluslararası İlişkiler üzerine Yüksek Lisans yapmaktayım ve aynı zamanda 2021 senesinde yapılacak olan Kaymakamlık Sınavına hazırlanmaya karar verdim. . Bu sene ilk defa sınava gireceğim. Uzaktan eğitim kurslarına katılarak çalışmamı desteklemek istiyorum. Sizlere bu noktada önerdiğiniz bir kurs olup olmadığını sormak istiyorum. Themis ve ilkuzem önüme çıkan kurslar fakat kararsız kaldım. Sizlerin de kurs konusunda önerilerini bekliyorum. Herkese başarılar dilerim.
-
@saltozgun Açıkçası ben kursa para vermek yanlışı değilim kendi başına da halledebilirsin ama kursa gitmiş olanlar daha çok yardım edebilirler.
-
Malum ÖSYM geçmiş yıllardaki sınav sorularının yüzde 10'unu paylaşıyor. Soruların tamamının bulunduğu bir kaynak var mı?
-
@aliihsanglr bir işe yaramıyor
-
Son durumlar nedir son sinav husranindan sonra takip edemedim, ilkbahar icin duyumlar var mi?
-
@gürkan35 Hocam kendi başıma da halledebilirim fakat kurs ile birlikte daha başarılı olabileceğimi düşünmekteyim.
-
@saltozgun Anladım o zaman kolay gelsin. Kurslar hakkında bir fikrim yok ne yazık ki
-
@gürkan35 teşekkürler hocam, kaynak konusunda bir çok bilgi bulunmakta ve biraz karışık. Sizin bu konuda önerebileceğiniz kaynaklar var mı acaba?
-
@saltozgun Ben mia serisinden çalıştım. Idare hukukunu da hukuk ogretir diye youtube kanalından izledim. Mikro makro iktisadi da benim hocam kanalından izledim. Türkiye ekonomisini de Türkiye Barolar Birliğinin yayımladığı cumhuriyet donemi ekonomisi kitabından çalıştım.
-
@gürkan35, içinde söyledi: 2021 Kaymakamlık Sınavı
@saltozgun Ben mia serisinden çalıştım. Idare hukukunu da hukuk ogretir diye youtube kanalından izledim. Mikro makro iktisadi da benim hocam kanalından izledim. Türkiye ekonomisini de Türkiye Barolar Birliğinin yayımladığı cumhuriyet donemi ekonomisi kitabından çalıştım.
çok teşekkürler hocam, inceleyeceğim söylediğiniz kaynakları.
-
@saltozgun Ne demek kolay gelsin.
-
Aynen çok nadir de olsa bahar aylarında yapılmış sınav belki bu sene de olur.
-
@gürkan35 gecen senelerde baharda olmayacagı kesindi ama bu sene bir terslik var herkes mayıs hazıran gibi olacagını soyluyor. sanırım bu sene erken olacak sınav. kendi düşüncem, kimseyi ynlendirmek istemem. iyi forumlar
-
@aliihsanglr Ali kardeşim bende bir mülkiyeli olarak hem sorularına cevap vermek hem de nacizane birkaç tavsiye vermek isterim. Öncelikle idare hukuku dersinin düşük olmasının sebebi Onur hocadır çoğu iibf fakültesinde hatta çoğu hukuk fakültesinde verilmeyen düzeyde idare ve İdari yargı dersi verir. Onur hocadan olabildiğince yararlanmaya bak. İktisat dersini mutlaka bir şekilde okul süresinde halletmeye bak. Referansın yoksa Kaymakamlık hakimlik sınavları mezun olur olmaz denediğin ilk sınavlar olmasın derim.Sınavlarını kazansan da referans olmadan çok güçlü referansın olmadan ne yazıkki mülakatı geçmen mümkün değil. Kaymakamlık sınavında birinci olursan referanssız girebilirsin. Hakimlik ve kaymakamlık sınav zorluğu karşılaştırılmaz birbirinden farklı sınavlar. Hakimliğin mülakat aşamasında 10da 1 gibi bir ihtimalin oluyor kota nedeniyle. Ben nacizane okul bitmeden en az 70 yds puanı almanı ve yanına da iyi bir kpss puanı eklemeni tavsiye ederim. Böylelikle elinde alternatiflerin olur. Uzmanlık müfettişlikleri denersin. Kaymakamlık hayalinse 35ine kadar da girersin sınavlarına. Ama sağlam referansların yoksa bu 2 meslek de hayal diyebilirim. Ankara siyasal halen iyi bir okuldur. Ve kamuya girişte halen ağırlığı vardır. Kaymakamlık hakimliği 2. plana atmanı ve yds Kpssye odaklanmanız tavsiye ederim. Hayallerinin peşinden mutlaka git. Ama kör kütük bir şekilde değil. Ortalama önemli değil ancak ortalama okuldaki performansını yansıtır. Ne kadar yüksek olursa alt yapın da o kadar iyi olur. Başarılar ve kolaylıklar dilerim.
-
@ayhanistan Valla inşallah olur bir an önce bütün her şey ertelendigi için gözlüyoruz. Benim hiç tanıdığım olmadığı için duyumlardan habersiz kalıyorum
-
@mambaa Sağolun hocam, çok teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım.