[KILAVUZ] Uluslararası İlişkiler ve KPSS Hakkında
-
Merhaba Arkadaşlar.
Bu başlığı açmaktan maksadım, 2017 KPSS-A sistemindeki köklü değişiklikler sonrası “Uluslararası İlişkiler” (ve türevleri) bölümü öğrencileri/mezunlarının KPSS sürecinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini naçizane, kendi tecrübelerim ile soranlara aktarmaktır.
Ayrıca, bu süreçte başka tecrübeler edinen Uluslararası İlişkiler bölümü öğrenci ve mezunlarının bu başlığa katkıda bulunmalarını istirham ederim. Paylaşımda bulunurken, nezaket kurallarını aşmadan ve hoşgörü çerçevesinde bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, bizler ve gelecektekiler için faydalı olacağı kanaatindeyim.
İİBF/SBF içindeki en önemli bölümlerden biri olan Uluslararası İlişkilerin ehemmiyetinin gittikçe daha iyi anlaşıldığını görmekteyiz. Dolayısıyla, bu alanda kendini iyi yetiştirmiş birey sayısı önem arz etmektedir. Bölüme herkesin diplomat olma hayali ile başladığı fakat sonlara doğru kazın ayağının öyle olmadığının anlaşıldığı zamanda sıkı bir KPSS hazırlığı imdada yetişebilir. Tabii ki, idealist arkadaşlarımız müstesnadır.
Soru 1-) Uluslararası İlişkiler ve KPSS ilişkisi nedir?
Kamu Personeli Seçme Sınavının her yıl yapılan “Uluslararası İlişkiler Testi”, Uluslararası İlişkiler bölümü öğrenci/mezunlarının öncelikle çözmesi gereken bir testtir. Bölümüne uygun bir kamu kurumunda çalışmak isteyenler bu teste çok önem vermelidirler.Soru 2-) KPSS’de Uluslararası İlişkiler Testi ’nin hesaba katıldığı puan türleri hangileridir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda Uluslararası İlişkiler Testi 7 adet puanda hesaba katılmaktadır. Bu puan türleri ve ders ağırlıkları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Soru 3-) P34 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 4-) P35 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 5-) P36 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 6-) P37 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 7-) P38 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 8-) P7 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 9-) P11 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 10-) KPSS’ye hazırlanan Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunu nasıl bir yol izlemelidir?
Öncelikle, hedefiniz Dışişleri Meslek Memurluğu vb. ise, KPSS ile uğraşmanıza gerek yok. Direkt YDS çalışarak, İngilizce için 85 ve üstü, diğer diller için 80 ve üstü almalısınız ve Dışişleri Bakanlığı Sınavlarına hazırlanmalısınız. Bu konu hakkında tecrübem şu an olmadığı için bilgi paylaşamıyorum. Çıkmış Soruları Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden bulabilirsiniz.İkinci olarak, önünüzde iki yol var. Birincisi, genel İİBF kadrolarına başvurabilirsiniz. İkincisi ise, Uluslararası İlişkiler mezunlarına açılan kadrolara başvurabilirsiniz. Birinci yol için, normal alan dersleri yani, Hukuk-İktisat-Maliye-Muhasebe ve Genel Kültür-Genel Yetenek çalışmalısınız. Bu genel ve çoklu alımlar için, genellikle eşit ağırlık puan türü olan P48 kullanılmaktadır. Kurumlar P48 puan türünden 70-75-80-85 gibi taban puanlar belirleseler de listeler genellikle 88-92’li puanlar ile kapattığı için eşit ağırlık puan türünden bu civarda puanlar almalısınız. Bu puanları almak için ise, her alan dersinden 25 üstü net yapabilmeniz gerekmektedir. Bu da üniversitede iken Alan Derslerini almamış bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunu için ilk senede zor olabilmektedir. Ama imkânsız değildir tabii ki. Son seneye fazla ders bırakmayarak, bir KPSS Kursuna giderek veya YouTube videoları ile sıkı bir hazırlık ile bu puanlar gayet alınabilir.
İkinci yol olan Uluslararası İlişkiler öğrencileri/mezunları için dar çerçevede olan alımlardır. Yukarıda tablolarını belirttiğimiz puan türlerinin ağırlıklı olduğu derslere çalışmalısınız. Bu yolda Kurum Hedefiniz de olabilir; Puan Türü Hedefiniz de olabilir. Hedefinizi ise kurumların alım sayısına göre de belirleyebilirsiniz, kendi çalışma kapasitenize göre de belirleyebilirsiniz.
Tablo-1’den anlaşılacağı üzere, Muhasebe dersi ile Uluslararası İlişkiler dersinin birlikte hesaba katıldığı bir puan türü bulunmamaktadır. Dolayısıyla, hedefiniz Birinci Yol olan genel ve çoklu İİBF alımları değil ise ve üniversitede de hiç Muhasebe dersi almayıp bir temel oluşturmadıysanız, yalnızca Uluslararası İlişkiler mezunu alan kurumlar için Muhasebe dersine çalışmanıza gerek yoktur.
Uluslararası İlişkiler zaten aşağıdaki listenin en üstünde olmak kaydıyla, diğer alan dersleri için ağırlık katsayılarına göre öncelik/önem sırası şu şekildedir:
- Hukuk
- İktisat
- Maliye
Hedefinizi puan türü/kurum bazında belirledikten sonra, bir çalışma programı yapmalısınız. Programı iki ana başlıkta toplayabiliriz.
- Uluslararası İlişkiler + Genel Yetenek + Genel Kültür
- Hukuk + İktisat + Maliye
İkinci başlık olan Hukuk, İktisat, Maliye kısmını (kaynaklar, nasıl çalışılır vb.) bütün forumlarda hakkında konuşulan kısımlardan bilgi edinebilirsiniz. Kapasitenize göre de bir program takip edebilirsiniz. Kurum sınavlarında bu derslerden sorular gelecektir.
Birinci başlık olan Uluslararası İlişkiler + Genel Yetenek + Genel Kültür başlığı içindeki "Uluslararası İlişkiler" kısmı için tecrübelerimi soru-cevap şeklinde aktarayım.
Soru 11-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’nde hangi derslerden, kaç soru sorulmaktadır?
Soru 12-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’ne hangi kaynaklardan hazırlanmalıyım?
Soru 13-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’ne ve mülakat sınavlarına nasıl hazırlanmalıyım?
**Öncelikle, KPSS Uluslararası İlişkiler çıkmış sorularını ayrıntılı bir şekilde incelemeniz ve her ders için nasıl bir çalışma yöntemi izlemeniz gerektiği belirlemeniz gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda her ders için nasıl çalışmanız gerektiği yönünde bir tavsiye listesi yer almaktadır. Bu tavsiyelere uyarak çalışmanız mülakatlarda da işinize çok yarayacaktır. Bir Uluslararası İlişkiler mezununa yöneltilebilecek temel sorular genellikle bu bilgilerden gelmektedir. Yazılı sınavlar da dahi sorulan soruları güzelce cevaplayabilmeniz için yeterli bilgi altyapısına sahip olmalısınız. Bir soru bankası bulunmadığı için tekrarlarınızı hep konu özetlerinizden yapmak zorundasınız.Soru 14-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi ile YDS ilişkisi nedir?
ÖSYM’nin 2017 yılında yaptığı son değişiklik ile Yabancı Dil Testi’nin Kamu Personeli Seçme Sınavı ile matematiksel bir bağlantısı kalmadı. Dolayısıyla, personel alımlarında YDS şartı istemeyen kurumlar için YDS testine girmenize gerek yoktur. YDS şartı isteyen kurumlar için ise, YDS puanı yalnızca ön eleme veya başvuru kıstası olarak talep edilmektedir. Herhangi bir hesaplama için matematiksel olarak kullanılmamaktadır.Minimum YDS şartı kurumlara göre değişiklik göstermekle birlikte, bir Uluslararası İlişkiler mezununun YDS’den en az 70 puanı olması gerekmektedir. KPSS puanı ne kadar yüksek olursa olsun, YDS şartını sağlamaz iseniz, kurumun alım ilanına başvurma imkânınız yoktur. Üstteki tablolarda bazı kurumların istediği minimum YDS seviyeleri belirtilmiştir. Hedeflediğiniz kuruma göre bir puanı almanız yararınıza olacaktır. YDS’den de ne kadar yüksek alırsanız o kadar iyidir çünkü, listelerde veya mülakatlarda son aday ile KPSS puan eşitliği olması durumunda YDS puanı yüksek olan adaya öncelik verilebilmektedir.
Tavsiyem, YDS sınavını KPSS’den önce halletmenizdir. Çünkü KPSS sonuçları açıklandıktan sonra, kurum ilanları hemen gelmeye başladığı için, geçerli bir YDS puanınızın olmaması, ilana başvuramamanız noktasında dezavantaj olacaktır. Kağıt-YDS yılda iki kez; Elektronik-YDS yılda birkaç kez yapılmaktadır. Sınav takvimine ÖSYM’nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bu süreci, okul dönemine yayabileceğiniz gibi, dördüncü sınıfta veya mezuniyetten sonra, 10-12 aylık KPSS sürecine başlamadan önceki 6 ay içinde de halledebilirsiniz. Bilindiği gibi YDS puanının resmi geçerliliği 5 yıldır. Fakat TİKA ve benzeri stratejik birkaç kurum son 2 yıl içinde alınmış YDS puanı istemektedir. Puanınızı güncel tutmanız bu açıdan önemlidir. YDS’ye nasıl hazırlanmalıyım sorusunun cevabı ise, herkese göre değiştiği için araştırmalar yapmanız ve kendi çalışma sisteminizi oluşturmanızı tavsiye ederim.
Not: Kurumlar yalnızca İngilizce dilinden puanları kabul ediyor değildir. Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça gibi dillerden de YDS puanınız var ise, bunlar da işinize yarayabilir.
Soru 15-) KPSS Uluslararası İlişkiler’den kaç puan almak gereklidir?
Bölüm bazlı alımlarda sayılar oldukça az olduğu için, listeler oldukça yüksek puanlar ile kapatmaktadır. Dolayısıyla, Uluslararası İlişkiler Testi’ne hazırlanırken hedefiniz 40/40 yapmak olmalıdır. Bu hedef ile çalışırsanız, zaten Türkiye derecesi yapmış oluyorsunuz ve listelere ilk sıralardan girme şansı elde ediyorsunuz.Uluslararası İlişkiler’in yanına güzel bir Genel Kültür ve Genel Yetenek eklerseniz, Uluslararası İlişkilerden kaçırdığınız puanı oradan elde edersiniz. Ayrıca, P34 harici puan türlerinden de oldukça güzel kadroların alımları olduğu için Hukuk+İktisat+Maliyeden de ortalama netler işinize oldukça yarayacaktır. Bu derslerden kaçışınız yok, çünkü her yerde karşınıza çıkacaktır. Gerçek sınavdan alınmış birkaç puan tablosunu fikir vermesi için ekliyorum.
Son Söz: Bu çalışmada, KPSS’ye hazırlanan Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunlarının aklına takılan sorulara, sistem değişikliği sonrası tecrübelere dayanan, cevaplar derlenmiştir. Herhangi resmi açıklamaya uygun düşmemesi durumunda, bu çalışmanın değil; yasal düzenlemelerin esas alınması gerekmektedir. Çalışmada yer alan tavsiyelerin bilimsel bir geçerliliği de yoktur. Yine de, konu ile ilgili araştırmalarınıza sizi tatmin edecek cevapları bulana kadar devam etmenizi öneririm.
KPSS ve bir kuruma atanma süreci zor olduğu kadar zevklidir de. Zor olan bir işi zevk alarak yapabilme kabiliyeti sizin kişiliğinize bağlıdır. Zor kazanılmayan şeyin kıymeti de yoktur. Haddim olmayarak son tavsiyem, siz siz olun, hiçbir dünyevi menfaat için değerlerinizi feda etmeyin.
Hakiki emek verenin başarıya ulaştığı bu yolda başarılar dilerim.
Şüphesiz ki; insana, kendi emeğinden başkası yoktur. Necm/39. -
Soru-13)'e ek: Öncelikle, KPSS Uluslararası İlişkiler çıkmış sorularını ayrıntılı bir şekilde incelemeniz ve her ders için nasıl bir çalışma yöntemi izlemeniz gerektiği belirlemeniz gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda her ders için nasıl çalışmanız gerektiği yönünde bir tavsiye listesi yer almaktadır. Bu tavsiyelere uyarak çalışmanız mülakatlarda da işinize çok yarayacaktır. Bir Uluslararası İlişkiler mezununa yöneltilebilecek temel sorular genellikle bu bilgilerden gelmektedir. Yazılı sınavlar da dahi sorulan soruları güzelce cevaplayabilmeniz için yeterli bilgi altyapısına sahip olmalısınız. Bir soru bankası bulunmadığı için tekrarlarınızı hep konu özetlerinizden yapmak zorundasınız.
-
Hocam merhabalar, öncelikle elinize sağlık ancak resimler gözükmüyor. Ben de bir uluslararası ilişiler mezunu olarak ilk defa girdim sınava, 68 gk gy, 35 uluslararası ile 97.5 yaptım p34'den. Alımlar az ama kovalamaya devam bakalım. Sorusu olan arkadaşlara ben de yardımcı olabilirim.
-
Eline sağlık hocam fakat yüklediğiniz fotoğraf veya resimler açılmıyor. Uluslararası İlişkiler konusunda sorusu olan arkadaşlara ben de yardımcı olabilirim.
-
Resimlerin görüntülenmemesi sorununu çözmek için:
BİRİNCİ YOL
- [alt metni] yazan yere tıklayın.
- yeni sekmede açılan bağlantı adresinin başındaki https://i.resimyukle....... 'nin başındaki "i." 'yi silin ve Enter'a basın.
- Konu sekmesine tekrar dönerek sayfayı yenileyin.
- Resimler görünecektir. En azından ben de bu şekilde göründü.
İKİNCİ YOL
- Proxy bağlantısı ile de görüntülenebiliyor.
Not: Resimlerin neden görüntülenmediğini ben de anlamadım. Konuyu oluştururken görünüyordu. Sonra da ilk iletiyi düzenlemek için site yöneticileri ile iletişime geçmeye çalıştım ama geri dönüş alamadım. Kendim böyle bir yol buldum. Hala görüntülenmezse yeni başlık açacağım ve resimleri başka bir upload sitesine yükleyerek deneyeceğim.
-
Elinize emeğinize sağlık dostum. Çok güzel ve örnek bir çalışma.
Bunun diğer alanlara yönelik olanlarını da hazırlamak gerçekten faydalı olur. Tüm dostların faydalanması adına başlığı sabitledim. -
Teşekkürler @paretowilfredo Hocam.
-
@jabs hocam merhaba, nasıl çalıştınız. Hangi kaynaklardan yararlandınız anlatır mısınız?
-
@freetime Hocam geç yazabildim kusura bakmayın, Uluslararası ilişkiler teorileri için ramazan gözen'in uluslararası ilişkiler teorileri kitabı, Türk dış politikası için William Hale'in kitabı, Uluslararası Hukuk için Rona Aybay'ın kitabı var yine Hüseyin Pazarcı'nın kitabı da iyidir. Uluslararası Örgütler için AÖF kitabı uygundur sanırım. Siyasi Tarih için Oral Sander, Siyasi Tarih 1 ve 2 önerebilirim. Sanırım sınavda sorulan konular bunlardı. Maalesef Uluslararası İlişkiler sınavı için bu konularda okuma yapmak zorundasınız. Ben iletişim başkanlığı sınavına hazırlanırken çalışmıştım bunlara kpss için de güzel kulak dolgunluğu oldu. Şansınız da yaver giderse 35+, gitmezse 30+ alırsınız gibi eğer bu kitapları iyice okursanız. Yine @SBF11 hocam da yardımcı olabilir, onun puanı benden yüksekti sanırım.
-
@jabs harikasınız hocam cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
-
@jabs, içinde söyledi: [KILAVUZ] Uluslararası İlişkiler ve KPSS Hakkında
@freetime Hocam geç yazabildim kusura bakmayın, Uluslararası ilişkiler teorileri için ramazan gözen'in uluslararası ilişkiler teorileri kitabı, Türk dış politikası için William Hale'in kitabı, Uluslararası Hukuk için Rona Aybay'ın kitabı var yine Hüseyin Pazarcı'nın kitabı da iyidir. Uluslararası Örgütler için AÖF kitabı uygundur sanırım. Siyasi Tarih için Oral Sander, Siyasi Tarih 1 ve 2 önerebilirim. Sanırım sınavda sorulan konular bunlardı. Maalesef Uluslararası İlişkiler sınavı için bu konularda okuma yapmak zorundasınız. Ben iletişim başkanlığı sınavına hazırlanırken çalışmıştım bunlara kpss için de güzel kulak dolgunluğu oldu. Şansınız da yaver giderse 35+, gitmezse 30+ alırsınız gibi eğer bu kitapları iyice okursanız. Yine @SBF11 hocam da yardımcı olabilir, onun puanı benden yüksekti sanırım.
@freetime Hocam ben de elimden geldiği kadarıyla yardımcı olayım. KPSS'ye henüz çok var. Önünüzde ciddi bir vakit var. Bu vakitte birçok kitabı okuyabilirsiniz. O yüzden biraz fazla kaynak söyleyeceğim.
Uluslararası İlişkiler Teorisi: @JABS arkadaşımızın söylediği Ramazan Gözen'in 'Uluslararası İlişkiler Teorisi' kitabını tavsiye edebilirim. Fakat teori alanında tek kitap yeterli olmuyor. Çünkü her kitabın içinde her teori yer almıyor. Çok mümkün de değil. Çünkü çok fazla teori var. Küre Yayınları'ndan çıkan ve 8 yazarın ortak olarak hazırladığı 'Uluslararası İlişkiler Teorileri' kitabı ikinci tavsiyem olur. Diğer tavsiyem de Evren Balta'nın editörlüğünü yaptığı 'Küresel Siyasete Giriş' kitabı.
Siyasi Tarih: Oral Sander'in 'Siyasi Tarih 1/İlk Çağlardan 1918'e' ve 'Siyasi Tarih 2/1918-1994' kitapları yeterli olacaktır. Bu iki kitap 1994 yılına kadar tüm siyasi tarihi halletmenizi sağlar. 1994'ten günümüze kadar olan siyasi tarihi halletmek için de Açıköğretim kaynağına bakabilirsiniz. Bulamazsanız ben size yollarım.
Türk Dış Politikası: Baskın Oran'ın editörlüğünü yaptığı üç ciltten oluşan 'Türk Dış Politikası' kitaplarını okursanız gelecek tüm soruları yaparsınız. Ayrıca bu kitapları okursanız Siyasi Tarih'e de ciddi bir katkısı olacaktır. 2012 yılına kadar hem Siyasi Tarih'i hem Türk Dış Politikası'nı halletmiş olursunuz. 2012 sonrasına az sonra değineceğim.
Uluslararası Hukuk: Kesinlikle Hüseyin Pazarcı'yı tercih edin derim. Hüseyin Pazarcı'nın 4 ciltlik 'Uluslararası Hukuk' kitapları var. Fakat 4 cilt fazla olabilir. Gene Hüseyin Pazarcı'nın 4 cildin özeti niteliğinde sayılabilecek gene 'Uluslararası Hukuk' isimli bir kitabı var. Zannımca bu kitap yeterli olacaktır. Fakat ben her şeyi bileyim diyorsanız 4 cildi de okuyun. Kesinlikle soru kaçırmazsınız.
Uluslararası Örgütler: Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ni özellikle çok iyi bilmeniz gerekiyor. Görevlerini, organlarını, yapısını iyi öğrenmeniz lazım. Bu konuya dair derli toplu bir kaynak varsa da ben bilmiyorum. Erdem Denk'in 'Birleşmiş Milletler Sistemi' isimli kitabını BM örgütünün yapısını ve uzmanlık örgütlerini anlamak için tavsiye edebilirim. Avrupa Birliği'ne dair önerebileceğim bir kaynak yok ama Sanem Baykal bu konuda uzman birisi. Onun kitaplarına bakabilirsiniz. Uluslararası Örgütler konusunda açıköğretim kaynakları var. 2 kitap var. Eğer onlara ulaşamazsanız ben size yollayabilirim. Fakat bu 2 kitap yeterli olmayacaktır onu söyleyeyim. NATO'nun veya BM Güvenlik Konseyi'nin nerelere müdahalede bulunduğu sorulmuş mesela. Fakat açıköğretim kaynaklarında bu tarz sorulara derli toplu bir cevap verilmiyor. Tavsiyem BM ve AB için vaktiniz varsa ayrı kitaplar okumanız.
Güncel Sorunlar: Bu konuda size SETA makalelerini tavsiye edebilirim. SETA'nın dış politikaya dair raporları, incelemeleri, araştırmaları bence çok iyi. Özellikle olay ve olgu bağlamında çok yarar sağlayacak bir düşünce kuruluşu. Örneğin Doğu Akdeniz, Libya, Suriye, Karabağ gibi güncel sorunlara dair birçok yazı bulabilirsiniz.
Ek olarak AİHM'nin yapısına ve bireysel başvuruya iyi bakın derim. Ayrıca uluslararası alanda hizmet veren diğer mahkemelere de bakmanız yararlı olacaktır. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar hocam. Başka bir şey aklıma gelirse yazarım.
-
@sbf11 çok teşekkür ederim oldukça faydalı oldu
-
-
@bytheodoras Hocam emeğinize sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş. KPSS'de Uluslararası İlişkiler pek öne çıkmadığı için derli toplu bir bilgiye erişmek zordu. Bu açığı kapatmışsınız.
-
Uluslararası İlişkiler bölümünün talihsizliği ile ilgili söyleyecek o kadar çok söz var ki. İİBF'nin en yüksek puanla kazanılan bölümünün KPSS sonrası açılan kurum sınavlarında bu kadar yok sayılması kadar anlamsız bir çelişki olamaz. İnsana üniversite sınavına keşke daha az çalışsaydım da başka bölümleri kazansaydım dedirtecek kadar orantısızlık söz konusu. Özellikle iktisat ve işletme bölümlerine atama için verilen kadroları görünce neden uluslararası ilişkiler bölümünü okudum diye 40 kere düşünmek zorunda bırakıyor.
-
@antimülakat söylediklerinizin çoğunda haklısınız. Fakat bölümümüzün güzel ve özel bir yanı var. İibf içinde İngilizcen yoksa bölümünün adamı olmadığın algısı olan tek bölüm. Bu konuda da hak veriyorum. Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinde ingilizce yoksa sadece iyi ezber yapabilen ve siyaseti seven bir halk kahramanından öteye geçemez. Fakat bir çok iibf sakat atının da defalarca kez forumlarda ve gerikalan platformlarda ağlama sebebi olan Uzman Yardımcısı YDS zorunluluğu bizler gibi baba yiğitlerin onlardan önde başlamamıza sebep oluyor. Sonuç olarak ben inanın Ege Uluslararası ilişkiler mezunu olarak sadece sınavlara gidere bölümümü bitirdim. Bölümü bitirmek için derslere gitmek zorunda bile değilsiniz. Ama bir çok projeyle hiç de maddi durumum yok ya da ingilizcem iyi değil diyerek ağlamadan sürekli fırsat kovaladım ve yurt dışına çıktım. Böylelikle iyi kötü bir ingilizce bilgim oldu. (Bölüme başlarken ingilizcem yoktu). Conclusion: Kendinizi geliştirmekten vazgeçtiğiniz gün iibf'nin diğer bölümlerine başlamaya hazır olduğunuz gündür. Kimse alınmasın kırılmasın. Sözüm özellikle Türkiyenin ilk 10 üniversitesinde olan İibf bölümlerini kesinlikle kapsamamaktadır. Boğaziçi, Hacettepe vs. bizi 2 kere söker takar ama geri kalanlarda getir götürümüzü yapar. Kalın sağlıcakla
-
@doriangray Hocam YDS şartı koyuyorlar ama uluslararası ilişkiler mezunları kendi içinde yarışınca koyulan YDS'nin bir ehemmiyeti kalmıyor. Çünkü herkeste o puan oluyor. Fakat İİBF mezunları şartıyla açılan ve YDS isteyen ilanlarda avantajımız oluyor, bu konuda haklısınız. Ama onlar da iktisat ve hukuk soruyorlar. Yani İngilizce iş yapsın isteniyorsa en azından mikro ve makro iktisat, ayrıca yanına da biraz hukuk koymak gerek.
-
@doriangray Size şu noktada katılıyorum, gerçekten uluslararası ilişkiler çok zevkli ve kişinin kendini geliştirebileceği bir disiplin. Bizim fakültede çoğu kişi bizim bölümün derslerine özenirdi. Derslerimiz gerçekten zevklidir. Fakat uluslararası ilişkiler biraz 'high politics' (yüksek politika diye çevrilir, Türkçe'de bence tam bir karşılığı yoktur) bir alan olması sebebiyle mezununa çok iş imkanı kalmıyor. Hangi şirket 'Gel bakalım, sana göre ABD ve Rusya'nın Suriye'ye dönük müdahalelerinin sebebi ve olası sonuçları nelerdir?' sorusunu sormak için bir çalışanını işe alır ki? Uluslararası ilişkiler akademiye en yatkın bölümlerden biridir. En ideali akademiye yönelmektir bu bölümde. Yoksa uluslararası şirketlerde İngilizce çeviri yaptırırlar, İngilizce gelen telefona baktırırlar ya da en iyi ihtimalle dış ticaret ile ilgilendirirler. Oysa ki uluslararası ticaret veya dış ticaret, uluslararası ilişkiler içerisinde bir damla olabilecek kadar küçük ve en sıkıcı konulardan birisidir.
Toparlayacak olursam şöyle bitirmek isterim: Uluslararası ilişkiler 'aristokrat' bölümüdür. Paran varsa okumaktan hiç çekinme, çok keyif alırsın.
-
@sbf11 Size sonuna kadar katılıyorum hocam. Ben de bölümümü okurken çok keyif aldım. Hiç pişman olmadan mezun oldum. YTB SETA gibi kurumlarda staj yapma fırsatımda oldu. Mesleğin icra edilebileceği en güzel kurumlar ama alım çok az ve rekabet çok fazla. İş böyle olunca kendi alanımdan çok iktisata hukuka kafa yormam gerekiyormuş gibi hissediyorum. Türkiye'de İİBF okumak ayrı dert Uluslar mezunu olmak ayrı dert.
-
@freetime Bahsettiğim şey tam olarak bu. Dışişleri Bakanlığı alım yapıyor. YTB ve TİKA çok az alım yapıyor. Ayrıca İletişim Başkanlığı bizim alan için uygun fakat İletişim Başkanlığı'nın da kamu diplomasisi bölümü bizim alan için uygun, diğer bölümleri pek bize uygun değil. İçişleri Bakanlığı'nın AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı var bir de. Yani uluslararası ilişkiler bölümünde gördüklerinizi icra edebileceğiniz bir pozisyonda toplasanız senede 100 kişilik alım ya var ya yok. Bu alımın da 70-80'ini Dışişleri Bakanlığı yapıyor zaten.
Onun dışında birçok kurum uluslararası ilişkiler bölüm mezunlarını alsa da yaptığınız iş bizim bildiğimiz anlamda uluslararası ilişkiler değil. Daha çok girdiğiniz kurumun dışarı ile bağlantısını sağlıyorsunuz. Yoksa dış politika alanında yürütülen bir politikanın parçası olmuyorsunuz.