Merhaba Arkadaşlar.
Bu başlığı açmaktan maksadım, 2017 KPSS-A sistemindeki köklü değişiklikler sonrası “Uluslararası İlişkiler” (ve türevleri) bölümü öğrencileri/mezunlarının KPSS sürecinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini naçizane, kendi tecrübelerim ile soranlara aktarmaktır.
Ayrıca, bu süreçte başka tecrübeler edinen Uluslararası İlişkiler bölümü öğrenci ve mezunlarının bu başlığa katkıda bulunmalarını istirham ederim. Paylaşımda bulunurken, nezaket kurallarını aşmadan ve hoşgörü çerçevesinde bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, bizler ve gelecektekiler için faydalı olacağı kanaatindeyim.
İİBF/SBF içindeki en önemli bölümlerden biri olan Uluslararası İlişkilerin ehemmiyetinin gittikçe daha iyi anlaşıldığını görmekteyiz. Dolayısıyla, bu alanda kendini iyi yetiştirmiş birey sayısı önem arz etmektedir. Bölüme herkesin diplomat olma hayali ile başladığı fakat sonlara doğru kazın ayağının öyle olmadığının anlaşıldığı zamanda sıkı bir KPSS hazırlığı imdada yetişebilir. Tabii ki, idealist arkadaşlarımız müstesnadır.
Soru 1-) Uluslararası İlişkiler ve KPSS ilişkisi nedir?
Kamu Personeli Seçme Sınavının her yıl yapılan “Uluslararası İlişkiler Testi”, Uluslararası İlişkiler bölümü öğrenci/mezunlarının öncelikle çözmesi gereken bir testtir. Bölümüne uygun bir kamu kurumunda çalışmak isteyenler bu teste çok önem vermelidirler.
Soru 2-) KPSS’de Uluslararası İlişkiler Testi ’nin hesaba katıldığı puan türleri hangileridir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda Uluslararası İlişkiler Testi 7 adet puanda hesaba katılmaktadır. Bu puan türleri ve ders ağırlıkları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Soru 3-) P34 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 4-) P35 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 5-) P36 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 6-) P37 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 7-) P38 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 8-) P7 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 9-) P11 puan türünden alım yapan kurumlar hangileridir?
Soru 10-) KPSS’ye hazırlanan Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunu nasıl bir yol izlemelidir?
Öncelikle, hedefiniz Dışişleri Meslek Memurluğu vb. ise, KPSS ile uğraşmanıza gerek yok. Direkt YDS çalışarak, İngilizce için 85 ve üstü, diğer diller için 80 ve üstü almalısınız ve Dışişleri Bakanlığı Sınavlarına hazırlanmalısınız. Bu konu hakkında tecrübem şu an olmadığı için bilgi paylaşamıyorum. Çıkmış Soruları Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden bulabilirsiniz.
İkinci olarak, önünüzde iki yol var. Birincisi, genel İİBF kadrolarına başvurabilirsiniz. İkincisi ise, Uluslararası İlişkiler mezunlarına açılan kadrolara başvurabilirsiniz. Birinci yol için, normal alan dersleri yani, Hukuk-İktisat-Maliye-Muhasebe ve Genel Kültür-Genel Yetenek çalışmalısınız. Bu genel ve çoklu alımlar için, genellikle eşit ağırlık puan türü olan P48 kullanılmaktadır. Kurumlar P48 puan türünden 70-75-80-85 gibi taban puanlar belirleseler de listeler genellikle 88-92’li puanlar ile kapattığı için eşit ağırlık puan türünden bu civarda puanlar almalısınız. Bu puanları almak için ise, her alan dersinden 25 üstü net yapabilmeniz gerekmektedir. Bu da üniversitede iken Alan Derslerini almamış bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunu için ilk senede zor olabilmektedir. Ama imkânsız değildir tabii ki. Son seneye fazla ders bırakmayarak, bir KPSS Kursuna giderek veya YouTube videoları ile sıkı bir hazırlık ile bu puanlar gayet alınabilir.
İkinci yol olan Uluslararası İlişkiler öğrencileri/mezunları için dar çerçevede olan alımlardır. Yukarıda tablolarını belirttiğimiz puan türlerinin ağırlıklı olduğu derslere çalışmalısınız. Bu yolda Kurum Hedefiniz de olabilir; Puan Türü Hedefiniz de olabilir. Hedefinizi ise kurumların alım sayısına göre de belirleyebilirsiniz, kendi çalışma kapasitenize göre de belirleyebilirsiniz.
Tablo-1’den anlaşılacağı üzere, Muhasebe dersi ile Uluslararası İlişkiler dersinin birlikte hesaba katıldığı bir puan türü bulunmamaktadır. Dolayısıyla, hedefiniz Birinci Yol olan genel ve çoklu İİBF alımları değil ise ve üniversitede de hiç Muhasebe dersi almayıp bir temel oluşturmadıysanız, yalnızca Uluslararası İlişkiler mezunu alan kurumlar için Muhasebe dersine çalışmanıza gerek yoktur.
Uluslararası İlişkiler zaten aşağıdaki listenin en üstünde olmak kaydıyla, diğer alan dersleri için ağırlık katsayılarına göre öncelik/önem sırası şu şekildedir:
- Hukuk
- İktisat
- Maliye
Hedefinizi puan türü/kurum bazında belirledikten sonra, bir çalışma programı yapmalısınız. Programı iki ana başlıkta toplayabiliriz.
- Uluslararası İlişkiler + Genel Yetenek + Genel Kültür
- Hukuk + İktisat + Maliye
İkinci başlık olan Hukuk, İktisat, Maliye kısmını (kaynaklar, nasıl çalışılır vb.) bütün forumlarda hakkında konuşulan kısımlardan bilgi edinebilirsiniz. Kapasitenize göre de bir program takip edebilirsiniz. Kurum sınavlarında bu derslerden sorular gelecektir.
Birinci başlık olan Uluslararası İlişkiler + Genel Yetenek + Genel Kültür başlığı içindeki "Uluslararası İlişkiler" kısmı için tecrübelerimi soru-cevap şeklinde aktarayım.
Soru 11-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’nde hangi derslerden, kaç soru sorulmaktadır?
Soru 12-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’ne hangi kaynaklardan hazırlanmalıyım?
Soru 13-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi’ne ve mülakat sınavlarına nasıl hazırlanmalıyım?
**Öncelikle, KPSS Uluslararası İlişkiler çıkmış sorularını ayrıntılı bir şekilde incelemeniz ve her ders için nasıl bir çalışma yöntemi izlemeniz gerektiği belirlemeniz gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda her ders için nasıl çalışmanız gerektiği yönünde bir tavsiye listesi yer almaktadır. Bu tavsiyelere uyarak çalışmanız mülakatlarda da işinize çok yarayacaktır. Bir Uluslararası İlişkiler mezununa yöneltilebilecek temel sorular genellikle bu bilgilerden gelmektedir. Yazılı sınavlar da dahi sorulan soruları güzelce cevaplayabilmeniz için yeterli bilgi altyapısına sahip olmalısınız. Bir soru bankası bulunmadığı için tekrarlarınızı hep konu özetlerinizden yapmak zorundasınız.
Soru 14-) KPSS Uluslararası İlişkiler Testi ile YDS ilişkisi nedir?
ÖSYM’nin 2017 yılında yaptığı son değişiklik ile Yabancı Dil Testi’nin Kamu Personeli Seçme Sınavı ile matematiksel bir bağlantısı kalmadı. Dolayısıyla, personel alımlarında YDS şartı istemeyen kurumlar için YDS testine girmenize gerek yoktur. YDS şartı isteyen kurumlar için ise, YDS puanı yalnızca ön eleme veya başvuru kıstası olarak talep edilmektedir. Herhangi bir hesaplama için matematiksel olarak kullanılmamaktadır.
Minimum YDS şartı kurumlara göre değişiklik göstermekle birlikte, bir Uluslararası İlişkiler mezununun YDS’den en az 70 puanı olması gerekmektedir. KPSS puanı ne kadar yüksek olursa olsun, YDS şartını sağlamaz iseniz, kurumun alım ilanına başvurma imkânınız yoktur. Üstteki tablolarda bazı kurumların istediği minimum YDS seviyeleri belirtilmiştir. Hedeflediğiniz kuruma göre bir puanı almanız yararınıza olacaktır. YDS’den de ne kadar yüksek alırsanız o kadar iyidir çünkü, listelerde veya mülakatlarda son aday ile KPSS puan eşitliği olması durumunda YDS puanı yüksek olan adaya öncelik verilebilmektedir.
Tavsiyem, YDS sınavını KPSS’den önce halletmenizdir. Çünkü KPSS sonuçları açıklandıktan sonra, kurum ilanları hemen gelmeye başladığı için, geçerli bir YDS puanınızın olmaması, ilana başvuramamanız noktasında dezavantaj olacaktır. Kağıt-YDS yılda iki kez; Elektronik-YDS yılda birkaç kez yapılmaktadır. Sınav takvimine ÖSYM’nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bu süreci, okul dönemine yayabileceğiniz gibi, dördüncü sınıfta veya mezuniyetten sonra, 10-12 aylık KPSS sürecine başlamadan önceki 6 ay içinde de halledebilirsiniz. Bilindiği gibi YDS puanının resmi geçerliliği 5 yıldır. Fakat TİKA ve benzeri stratejik birkaç kurum son 2 yıl içinde alınmış YDS puanı istemektedir. Puanınızı güncel tutmanız bu açıdan önemlidir. YDS’ye nasıl hazırlanmalıyım sorusunun cevabı ise, herkese göre değiştiği için araştırmalar yapmanız ve kendi çalışma sisteminizi oluşturmanızı tavsiye ederim.
Not: Kurumlar yalnızca İngilizce dilinden puanları kabul ediyor değildir. Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça gibi dillerden de YDS puanınız var ise, bunlar da işinize yarayabilir.
Soru 15-) KPSS Uluslararası İlişkiler’den kaç puan almak gereklidir?
Bölüm bazlı alımlarda sayılar oldukça az olduğu için, listeler oldukça yüksek puanlar ile kapatmaktadır. Dolayısıyla, Uluslararası İlişkiler Testi’ne hazırlanırken hedefiniz 40/40 yapmak olmalıdır. Bu hedef ile çalışırsanız, zaten Türkiye derecesi yapmış oluyorsunuz ve listelere ilk sıralardan girme şansı elde ediyorsunuz.
Uluslararası İlişkiler’in yanına güzel bir Genel Kültür ve Genel Yetenek eklerseniz, Uluslararası İlişkilerden kaçırdığınız puanı oradan elde edersiniz. Ayrıca, P34 harici puan türlerinden de oldukça güzel kadroların alımları olduğu için Hukuk+İktisat+Maliyeden de ortalama netler işinize oldukça yarayacaktır. Bu derslerden kaçışınız yok, çünkü her yerde karşınıza çıkacaktır. Gerçek sınavdan alınmış birkaç puan tablosunu fikir vermesi için ekliyorum.
Son Söz: Bu çalışmada, KPSS’ye hazırlanan Uluslararası İlişkiler öğrencisi/mezunlarının aklına takılan sorulara, sistem değişikliği sonrası tecrübelere dayanan, cevaplar derlenmiştir. Herhangi resmi açıklamaya uygun düşmemesi durumunda, bu çalışmanın değil; yasal düzenlemelerin esas alınması gerekmektedir. Çalışmada yer alan tavsiyelerin bilimsel bir geçerliliği de yoktur. Yine de, konu ile ilgili araştırmalarınıza sizi tatmin edecek cevapları bulana kadar devam etmenizi öneririm.
KPSS ve bir kuruma atanma süreci zor olduğu kadar zevklidir de. Zor olan bir işi zevk alarak yapabilme kabiliyeti sizin kişiliğinize bağlıdır. Zor kazanılmayan şeyin kıymeti de yoktur. Haddim olmayarak son tavsiyem, siz siz olun, hiçbir dünyevi menfaat için değerlerinizi feda etmeyin.
Hakiki emek verenin başarıya ulaştığı bu yolda başarılar dilerim.
Şüphesiz ki; insana, kendi emeğinden başkası yoktur. Necm/39.