Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020
-
Arkadaşlar merhaba öncelikle hayırlı olsun, kazanamayan arkadaşlarımızın da umarım daha güzel iş olanakları karşılarına çıksın. Normal şartlarda forumu benim hazırlandığım dönemden kalan el alışkanlığı gibi takip edip birşeyler yazmamaktayım fakat bazı yanlış olduğunu bildiğim yazıları görünce yazmak istedim. Uzun zamandır dış ticaretle ilgilenmekteyim, dolayısıyla birliklerin bakanlığın vb kurum ve kuruluşların yapısını bilmekteyim. Gördüğüm kadarıyla hazine ve maliyeyi kazanmış pek çok arkadaşımız burayı da kazanmış ve bir seçim yapılacak. Ticaret Bakanlığı'nın ise bahsedilen üzere "yurt dışı" olanağı dikkate alındığında buranın seçileceği yönünde yazılar gördüm. Bu konuya açıklık getirmek istedim. Birincisi bildiğiniz üzere ticaret müşavirliği/ ateşeliği durumu söz konusu fakat bu her giren uzmanın olacağı bir pozisyon değil tahmin edeceğiniz gibi rekabetin sınırlanırının zorlandığı, eskisi gibi herkesin yurt dışı görevlendirmesi alamadığı bir pozisyon. Yani merkez teşkilatı uzman yardımcılıklarından çok da farkı yok. İkincisi hazine maliyede de ekonomi müşavirliği bulunmakta. Yok ben illa yurt dışı istiyorum bunun için elimden geleni yaparım diyorsanız orada da böyle bir unvan mevcut. Hazinenin maliyeye göre daha prestijli olduğunu dolaysıyla nereye verileceğiniz belli olmadığı için direkt ticareti seçeyim düşüncenize istinaden ticaretin de gümrük kısmının olduğunu hatırlatmak isterim. Bu kadar uzun yazıyı eğer girmediysen ve işin varsa neden yazıyorsun diyenler olabilir. Uzun zamanlar çalışmış ve hayal kırıklığını yaşayan biri olarak, aynı para ve statünün olduğunu belirtip en azından burada yedek liste var hazinede yok hazineye giderseniz buradaki yedeklerin önü açılır ve bir kaç kişinin sevinmesine tekrar sınav stresi yaşamamasına sebep olunur diye yazmak istedim . Burnumu soktuysam affola, umarım seçimleriniz herkesi mutlu eder şimdiden hepinize de başarılar dilerim.
-
arkadaşlar 2. ilan için başvuracağım, ekonomi sorularının zorluk düzeyi nasıl bir bilginiz var mı?
-
@nevereyimabime merhaba atananlarin hangi birimlerde görevlendirilecekleri neye göre belirleniyor bir bilginiz var mi?
-
@portakalcicegi1 merhaba, önceden ekonomi bakanlığıyken dış ticaret uzman yrd olarak aldılar.Gümrük ile birleştiği için şuan nasıl olur bilmiyorum açıkçası ama yarısını da gümrükte görevlendirirler diye düsünüyorum.
-
@vielendank Merhaba,
- İngilizce için eski sınav sorularına bakabilirsiniz, Soru tipleri yine aynıydı. Tek fark 1 essay, 2 çeviri yerine 2 essay, 6 çeviri vardı. Süre yine eski sınavlardaki gibi 3 saatti. Yani baya yorucuydu o sürede o kadar yazı yazmak. Temeliniz varsa süre tutup essay ve çeviri pratiği yaparsanız yapılmayacak bir sınav değil. Belki iktisadi kavramların ingilizcelerine çalışabilirsiniz.
- İktisattan girdiğim için işletmeyi bilmiyorum.
- Genel ekonomide bir soru mikrodaki üretim olanakları eğrisi vardı. Bunun dışında pandeminin küresel ekonomik ve ticari etkilerine yönelik sorular vardı, detaylarını hatırlayamadım.
- Askerlikle ilgili bilgim yok maalesef.
Kolay gelsin
-
@vielendank ben de işletmeden girecegim. İşletmeden ne sorduklari hakknda pek bir bilgim yok. Umarim cevaplayan olur.
-
@raikkonen zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
-
İşletme soruları 4 taneydi. Bi soru basit kavramları açıklattırıyordu, toplam kalite yönetiminden, başa baş noktasından ve markadan sorular vardı.
-
@gazili-0 Cevabınız için teşekkür ederim. Genel ortak ekonomiden ne tarz sorular vardı acaba?
-
@vielendank bir arkadaş buna cevap vermişti. Onun da dediği gibi bir soru mikrodan geldi. Geri kalanlar hep güncel gelişmelerle ilgiliydi, bir iki tane de kavram vardı ama yorumlayarak açıklamamız isteniyordu. Benim tavsiyem Ticaret Bakanlığının, Merkez Bankasının, TÜİKin web sayfalarına iyi çalışın. Şimdiden başarılar.
-
@gazili-0 evet raikkonen yazmıştı. Detayları hatırlamıyorum dediği için şansımı denemek istedim. Dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Herkese başarılar diliyorum. Umarım her şey gönlümüzce olur.
-
@gazili-0 sınav klasik mi oluyor acaba?
-
istatistik alanında ne çıkmıştı bilen var mı
-
@bella evet
-
@gazili-0 teşekkürler
-
arkadaşlar peki sınav toplam kaç soru oluyor?
-
Başvuru ücretini nasıl yatıracağız bilen var mı?
-
@tbt96 bakanlığın sıtesındeki ilanda yazıyor hocam
-
arkadaşlar maliye bölümünün alan sorularını bilen var mı acaba önümüzdeki sınav için çalışıyorum. Şimdiden teşekkürler
-
başvuru ücretini yatırdım başvurumu yaptım başvurunuz değerlendirme aşamasında yazıyor sizde de aynı mı?