2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@keynes69 o zaman nohutcunun grubunda kazanan olmaz
-
@gökbörü bu hocalar mahfi egilmezden iyi degiller
-
22 netim var 4 soruda tartismali sansim varmi ?
-
mahfi hoca, nurdan hoca, erdal hoca ve diğer hocalarımız.. bu ve bunun gibi birçok hocamızın ekonomi ve iktisatı ösym den daha iyi bildiği aşikar. ancak sınavı yapan bunlar değil arkadaşlar. ösym bi devlet kurumu ve devletin bu iş için resmi bir kurumu varken (tuik) başvuracağı kaynak bellidir. bende sınav anında ilk aklıma gelen "kurumsal olmayan nüfus" tanımını yazdım. şahsi fikrim ösym tüik in de belirttiği üzere cevabı" kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus" tanımı doğru sayacağı ve buna alternatif cevap belirleyecekse eğer, onların hocalarımızında kaynaklarında geçen "kurumsal olmayan sivil nüfus" ve "aktif nüfus" kavramıdır. diğer cevapların özelliklede tuik in sitesinde farklı olarak gösterilen "kurumsal olmayan nüfus" ve "işgücü" kavramlarının kabul edileceğini düşünmüyorum.
-
@ugur55 tuik is aramayanlari kurumsal nufusun icine aliyor. Soruda calismak istemeyenler vardi hatirlatirim
-
@josef44
kardeşim "kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus" da içine alıyor işsizleri, ve kurumsal olmayan nüfus tanımına dikkat edersen 10 yaşındaki ailesinin yanındaki çocukda giriyor. daha geniş bi tanım yani. " kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus" tanımı ise çalışanlar işsizler ve iş istemeyen ama işgücüne dahil edilebilecek yaşdakileri kapsıyor. bence daha uygun bir kavram. umarım tabi senin dediğin gibi olur,bende yanılmışım çünkü. inşallah bu yorumumda da yanılırım. -
O sorunun cevabı bana göre işgücü olamaz,çalışanlar ile işsizler işgücü olarak geçer. İş aramayanlar iradi işsizdir fakat işsizlik oranları hesaplanırken hesaba katılmazlar.Onun için işsizler içerisine alamayız.Ayrıca bir kimsenin işsiz sayılabilmesi için 1- Referans döneminde bir işinin olmaması 2-İş araması ve iş aramakla ilgili teşebbüste bulunması 3- İş bulunması durumunda iş başı yapabilecek durumda olması gerekiyor. İradi işsizlerde bunlara uymuyor.Yani iradi işsizleri işsizlerin içinde sayamayız. Yanlışım varsa iktisatçı arkadaşlar düzeltsinler.
-
Soruda verilenlerle kurumsal olmayan nufusun hicbir alakasi yok bunu Biliyorum cvp ne osym bilir gorelim bakalim
-
@dolaylı-tümleç tuik saydiklarindan bagimsiz olarak hicbir baglantisi olmayan cumlesini de kurmus onu da belirteyim
-
@josef44 hiçbir bağlantısı olmayan derken, anlamadım.
-
@dolaylı-tümleç iradi issizin taniminda calismak istemeyen vardir issizlik turudur. Soruda calisan+ issiz+ çalışmak istemeyen vardi issiz evrensel kumesi kelime oyunu iste osym budur
-
@josef44 sende söylüyorsun işsizlik türüdür diye işsizlik türü tamam orası doğru ama benim bildiğim işsizlik oranları hesaplanırken iradi işsizler hesaba katılmıyor.Soruda çalışanlar+işsizler+iş aramayanlar vardı burada işsizler arasına iş aramayanları yani iradi işsizleri dahil edemeyiz, ayrı bir başlıkta almamız lazım.Ben tuzak bir soru olduğunu düşünmüyorum.
-
Çalışanlar+işsizler+işsiz olup çalışmak istemeyenler" ortak adı sorusunu ben iş gücü yazdım,boş bırakmamak için salladım,büyük ihtimalle yanlış olacaktır cevap.ama doğru sayılırsa ekstradan puan almış olacağım.bekleyip göreceğiz arkadaşlar,ekimin 2. haftası en geç açıklanır diye düşünüyorum,keşke ösym cevapları yayınlasa,en azından kim ne yaptığını görür.
-
Bir ülke düşünün. Bu ülkenin nüfusu 10 kişiden oluşsun.
1 çocuk
1 hapishanedeki erkek
1 huzur evindeki kadın
1 fabrikada çalışan
1 memur
1 yabancı kökenli kişi
1 iş arayan erkek
1 iş arayan kadın
1 işsiz ama iş aramayan erkek
1 işsiz ama iş aramayan kadın
TEMEL SINIFLANDIRMA
NÜFUS: 10
KURUMSAL NÜFUS: 3
KURUMSAL OLMAYAN NÜFUS: 7
KURUMSAL OLMAYAN ÇALIŞMA ÇAĞ. NÜFUS: 6
İŞGÜCÜ: 4
İŞŞSİZ: 2
SINAVDA; ÇALIŞMAYA FİZİKİ VE RUHİ OLARAK MÜSAİT KİŞİLER TOPLULUĞU NEDİR? DİYE SORUYORDU. CEVAP: KURUMSAL OLMAYAN ÇALIŞMA ÇAĞINDAKİ NÜFUS YA DA AKTİF NÜFUSTUR. BUNU TARTIŞMAK VAKİT KAYBI ARKADAŞLAR. -
@mehmed-kemal sadece sivil nüfus olmaz mı
-
@kdr olmasına olur kardeşim ama "sivil nüfus" içinde çocukların kabul edilmesi gibi bir risk var. yani çalışamayacak kişi grubu da burada yer alır. sıkıntı orada gibi.
-
@mehmed-kemal evet soruda o dediğinizi soruyordu ama her yazar farklı bir ifade kullanmış bunu tanımlamak için,bende yetişkin nüfus yaptım,yetişkin nüfusta 15-64 yaş arası nüfus diye geçiyor yani çalışma çağındaki nüfus fakat kurumsal nüfusta bunun içine girdiği için bu ifade de bana biraz sıkıntılı gibi geliyor.
-
@mehmed-kemal Anladım kardeşim teşekkürler a kadro dan çalıştık sorunun cevabına direk "sivil nüfus"diyordu ondan sordum
-
@josef44 tanımı okur okumaz akla gelen ilk cevap Kurumsal olmayan sivil nüfustu. Nerden geliyor sizdeki bu kesinlik anlayamıyorum.
-
@dolaylı-tümleç hocam is aramayanlar dese haklisiniz is aramayan yoktu soruda eminim calismak istemeyenler diyordu