10 Maddede Ygs Başarı Formülü
-
- Derslere hakimiyet oldukça önemli. Bilmediğiniz bir konuda soru ezberleyerek başarılı olamazsınız. Çünkü artık ÖSYM de bu yöntemin başarıya ulaşmasına izin vermiyor. Olabildiğince özgün sorular sormaya gayret edilen bir sınav olan YGS’de başarılı olmak için sınavda sorumlu olunan bölümlerin bilgisine hakim ve mantığını anlamış olmak oldukça önemli. Bu hakimiyet sayesinde sınavda daha önce benzerini hiç görmediğiniz bir soruyu bilgileriniz sayesinde kolaylıkla çözebilirsiniz.
- Bilgiyi kalıcı hale getiren en önemli faktör tekrardır. İlkokuldan beri tüm hocalardan işitilen günlük tekrar yapın, haftalık tekrar yapın, bol bol tekrar yapın uyarısının, önerisinin kaynağı tam olarak budur. Günlük hayatınıza baktığınızda çok iyi yaptığınız şeylerin hepsinin kaynağının düzenli tekrarlar sayesinde iyi yapıldığına tanıklık edebilirsiniz. Örneğin bir bilgisayar oyunu oynuyorsanız ve onu iyi de oynuyorsanız bunun nedeni muhtemelen sık sık oyunu oynayarak tekrar yapmanızdır. Bu yüzden bilgileri kalıcı ve sağlam hale getirmek için tekrar yapmanız gerektiğini unutmayın.
- Aslında yukarıdaki iki durumun hem sebebi hem sonucu olan bir konu düzenli çalışmadır. Düzenli çalışmaya alışamamış bir birey konu hakimiyetini de, tekrarı da kolay kolay sağlayamaz. Eğer bir düzen oturtulursa ve bu düzene uygun çalışma sağlanırsa muhtemelen her şey rayına oturacaktır ve başarı beraberinde gelecektir.
- Pratik yapmak aslında tekrar ile ilişkili fakat YGS bir test sınavı olduğu için pratik yapmayı tekrardan bağımsız olarak soru çözme üzerinde yapmakta fayda var. Bol soru çözmenin ne işinize yarayacağını düşünüyorsanız zamanla yarıştığınız gerçeğini düşünün derim. Bir işi hızlı bir biçimde yapmanın yolu pratik kazanmaktan geçer ve bu pratik de bir işi tekrar tekrar yapma yoluyla kazanılır.
- Eğer en başından beri bu düzenle çalışılmışsa son haftalarda yapılması gereken bu pratik işini olabildiğince arttırmaktır. Bol soru çözümü yanı sıra bol deneme çözümünü de aksatmamak gerekir.
- Eğer son aylarda aklınız başınıza geldiyse ve hızlı bir biçimde başarılı olmak istiyorsanız bu oldukça zordur fakat eğer daha fazla çalışma yapılır ve iyi olunan konulara odaklanılırsa bunlar sizi LYS’de başarılı olmaya yetecek bir noktaya getirebilir. Yine de dönem başından beri çalışan birinin gerisinde kalabileceğiniz gerçeğini unutmayın.
- Sınava hazırlanma döneminde mümkünse odaklandığınız şey sınav olsun. Oyun oynayarak, gezerek, televizyon izleyerek veya arkadaşlarla telefonda mesajlaşarak zaman geçirmek yerine sınava hazırlanarak zaman geçirmeye özen gösterin.
- Size pratik sağlayacak şeylerden biri kitap okumaktır, bu dönemde soru çözerim neden kitap okuyayım diye düşünmeyin çünkü kitap okumakta bir pratik kazanma işidir ve okudukça okuma hızınız gelişir bu da sizin sınav süresinde hızlı ve anlayarak okuma yapmanızı kolaylaştırır. Kitap okumayı sevmemek gibi bir durum söz konusu değildir sadece sevdiğiniz kitabı bulmamışsınızdır. O kitabı bulun ve günde en azından 30-45 dakika okumalar yapın.
- Düzeni sadece derslerinizde değil tüm hayatınızda oturtmaya çalışın. Uyku düzeni, arkadaşlarla veya aileyle geçirilecek zaman, hobilere ayırılacak zaman gibi konularda dikkatli olmaya çalışın. Fakat tüm bunları planlarken başkalarıyla kıyas halinde olmayın. Kendinize uygun olan planı ancak siz yapabilirsiniz.
- Son olarak stresten, sıkıntıdan, sizi psikolojik olarak etkileyebilecek şeylerden kaçının. Sınava hazırlanmak veya ders çalışmak bir noktada öğrencinin işidir ve iş ile duygusal değişimler bir arada yürümez. Sınavda başarılı olmak için sakin ve gelgitten uzak bir çalışma ortamı yaratmalısınız.
-
Artik az matematik yapip cok edebiyatla gidebiliriz dimi hukuk a. Paylastiklariniz da yine matematik cok fazla @Antimülakat @Agor
-
@talihsiz kardeşim şu yazılardan yola çıkabilirsin, aklına takılan bir şey olursa yine sorabilirsin.
http://tercihiniyap.net/cok-fazla-matematik-neti-yapmadan-hukuk-fakultesini-kazanilabilir-mi/
http://tercihiniyap.net/hukuk-kazanmak-icin-kac-net-gerekir/
-
Hukuk Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?
2015 yılında yapılan değişiklik ile Hukuk Fakültesi okumak isteyen bir kişi tercihini TM-3 puanına göre yapıyor. 2016 yılı puan hesaplamalarında bölümlere ayrılan yüzdesel oranlar TM-3 puan türünde: Türkçe bölümü %15 iken, Türk Dili ve Edebiyat bölümü %28'dir. İkisinin toplam etkisi %43'ü göstermektedir. Aynı puan türünde Sosyal Bilimler %10 ve Lys Coğrafya kısmı %9'dur. TM3 puanını en büyük oranda etkileyen dersler: Türkçe ve LYS kısmında girilen 80 soruluk: 56’sı Edebiyat ve 24’ü Coğrafya sorularından oluşan LYS-3 sınavıdır. Bu iki bölümün TM3 puanına yüzdesel olarak etkisi %52'ye tekabül etmektedir. Sonuç olarak, Matematik netleriniz çok iyi olmasa dahi, Türkçe ve Edebiyat netleriniz yüksek olduğu takdirde Hukuk fakültesini kazanmanız mümkündür. Aşağıda bu durum daha iyi anlaşılacaktır.LYS Edebiyat-Coğrafya alanında çıkan 80 sorudan 64 ve üstü net, Türkçeden yapılacak olan 35 ve üstü net işinizi ne kadar kolaylaştırıyor bakalım. Matematik için 32 net, Sosyal Bilgiler 30 net, LYS Matematik-Geometri 60 net. Okuldan gelecek puanı 50 olan bir öğrenciye getireceği puan 450 civarındadır.
Edebiyat-Coğrafya 70 Net. Türkçe 38 Net. Temel Matematik 30 Net. Sosyal Bilgiler 30 Net. Fen Bilimleri 0 Net. Matematik-Geometri 55 Net. Bu netler kazanmak için yeterli olacaktır.
Edebiyat-Coğrafya 60 Net. Türkçe 32 Net. Temel Matematik 37 Net. Sosyal Bilgiler 36 Net. Fen Bilimleri 5 Net. Matematik-Geometri 68 Net.
Bu netler kazanmak için yeterli olacaktır. Edebiyat-Coğrafya 54 Net. Türkçe 30 Net. Bu durumda Temel Matematik, Matematik-Geometri, Sosyal Bilgiler alanlarının çok iyi olmasının yanı sıra, Fen Bilimlerinden de minimum 5 Net yapmak gerekmektedir.
-
Örneğin ben ygs de 13 matematik, turkcede 37 ,sosyal 25 net. Lys de 11 mat 50 edebiyat 21 cog. Durumum nolur
-
@talihsiz Hocam siz 120 soruluk matematik 1 ve matematik 2 de 24 doğru ile başarılı olunup olunamayacağını soruyorsunuz. Toplamda en asgari düzeyde, bir eşit ağırlıkçı için ilk bölümden 120 ikinci bölümden 160 soru yapılması gerekiyor, 280 sorunun 100 tanesini yapmayıp eşit ağırlık için en yüksek puanla kapatan bölümlerden birine girmeniz imkansız. Paralı okuyacaksanız bir ihtimal ama paralılar bile söz konusu hukuk olduğunda çok aşağılara düşmüyor.
-
Puanzadan hesapliyorum bunlari devlet unileri geliyor hep @Agor
-
@talihsiz hocam sizin okul puanınız kaç ve ham puan olarak kaç geldiğini söylüyor sistem?
-
Resim nasil yukleniyor gostermek istiyorim size sonuclari @Agor
-
@talihsiz Hocam geçen yıl en düşük puanla kapatan Hukuk bölümü devlet üniversitelerinde 422,333 ile kapatmış, Erzurum Atatürk Üniversitesi 2. öğretim, verdiğiniz netlerle okul puanınız 60 üzerinden 60 bile olsa 410 puanlarda kalıyorsunuz, puanza dediğiniz sistem neye göre değerlendirme yapıyor maalesef bilmiyorum.
-
@talihsiz 2016 LYS sonuçlarına göre okul puanı 50 olan bir öğrencinin TM-3'ten 450 puan alabilmesi için gerekli netler:
Türkçe : 34
Sosyal Bilgiler: 28
Temel Matematik: 24
LYS-1 Matematik: 30
LYS-1 Geometri: 15
LYS-3 Edebiyat: 50
LYS-3 Coğrafya: 20 -
@talihsiz yazdığın netlere göre alabileceğin puan: 400 civarı olacaktır. Matematik netleri çok düşük, matematik için biraz gayret gerekiyor diğerleri gayet iyi. Diğer derslerden beklediğin kadar net çıkarırsan: Mİn 20 YGS matematik neti, 35 LYS matematik neti çıkarmalısın.
Yukarıda yazdıklarını net olarak kabul ettim.Türkçe : 37 net
Sosyal Bilgiler: 25 net
Temel Matematik: 20 net
LYS-1 Matematik: 25 net
LYS-1 Geometri: 10 net
LYS-3 Edebiyat: 50 net
LYS-3 Coğrafya: 21 netBu netler ile 2016 yılında TM-3 puanından 430-440 arasında bir puan alınmıştır.
-
Sıralama olarak benim dediklerim de 15 000- 19000 ler geliyor. Puan olarak alirsak karisik olur sıralamayı baz almak gerekir @Antimülakat
-
@talihsiz Hocam hiç bir site sıralamayı tahmin edemez, puan sistemi ortada net olarak en düşük 400'lere düşüyor bu bölümler, siz denemek isterseniz yine deneyin ama biz o netlerle olacağına inanmıyoruz.