İibf ve Sbf içerisinde gelecek vadeden bölüm hangisidir?
-
Birbirinden çok farklı bölümlere sahip olmayan İktisadi ve idari bilimler ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinden genel olarak Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İktisat, İşletme, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve Ekonometri bölümleri mevcut. Bundan 10 sene öncesine kadar bu fakültelerde en yüksek puanla kapatan bölümler İşletme ve İktisat iken günümüzde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler bölümü. Bu değişim sebebini KPSS ile ilişkilendirmek yanlış çünkü; A kadro kariyer mesleklerin sınavlarında sorulan sorulara baktığımızda Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe kısımlarından oluşmaktadır. SBF VE İİBF alanında bu derslerin en az görüldüğü bölümler sırası ile: Ekonometri, Ulus ve Kamu'dur. O halde, Maliye gibi bir bölüm, KPSS A ile ilgili bütün soruların temelinin üniversitede verildiği bir bölüm dururken, Kamu ve Ulus en yüksek taban puanla kapatmaktadır? Bu bölüm mezunlarına mülakatlarda ayrı bir ayrıcalık mı tanınmaktadır? Yoksa bu iki bölüm, mezunlarına ciddi bir vizyon mu katmaktadır? Bu konuyu tartışmakta fayda var, gelecek nesillerin doğru tercihi yapmalarında ciddi faydası olacaktır.
-
Hem özelde hem de devlette işe girerken bir adım önde olmak için bence okunacak tek bölüm iktisattır. Yanına da aöf'den işletmeyi yapıştırırsanız tadından yenmez. Örnek vermek gerekirse özelde odtü iktisat mezunları kolaylıkla iş bulabilirkbulabilirken odtü siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunlarının iş bulma süreci daha çetin geçiyor. KPSS açısından bakarsak zaten iktisatı iyi yapan kamu yönetimi okuyanların aksine muhasebe temeli olan iktisatçılar, dershane takviyesiyle maliye ve hukuku hallederek 85 puanın altında kalsalar bile yds'leri olduğu sürece ekonomi bakanlıgı, kalkınma bakanlığı ya da hazine müsteşarlığı gibi sadece iktisat mezunlarına özel kontenjan açan birçok kurumun sınavına rahatlıkla girebiliyorlar. Ancak uluslarcı ya da kamucu yds'den 80 alsa bile çoğu zaman bu bölümleri bitirenlerin çoğunun dolu olduğu için pek fazla avantaj elde edemiyor, alanda da iyi yapmak zorunda kalıyor... Ayrıca mülakatta iktisat ya da kamu yönetimi okuyan arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum. Asıl fark bazı kurumlar bölüm bazında kontenjan verince ortaya çıkıyor. Ayrıca devlet dusunen birisinin İstanbul Siyasal ve KATÜ İİBF gibi direkt öğrencileri KPSS'ye hazırlayan üniversiteleri tercih etmesinde fayda var. ODTÜ oluşan tamam yds rahat ama kalan konularda sıfırdan başlıyorsun ama yds givi ingilize seviyesin ölçmeyen bir sınav için 1.5 yılını harcasan 70'i garanti alıyorsun. Her türlü ODTÜ'de hazırlık+4 yıl okuyandan avantajlı hale geliyorsun.
-
@odtüsbky Kardeşim bunlar beklediğimiz yorumlar sagolasin, gerçekçi olduğun için bir çok arkadaşımıza bu söylediklerin yol gösterici olacaktır.
-
İnsanlar kendi bölümlerine toz kondurmaz sen açık açık herşeyi ifade etmişsin, insanlar kendi bölümlerini her alanda en değerli bölüm olarak görür. Oysa sen gerçekçi bir yaklaşımla İibf alanı için İktisat bölümünün ne kadar önemli olduğunu ifade etmişsin.
-
Sağ ol hocam. Yani yanlış anlaşılmasın siyaset bilimi ve kamu yönetimi okumak da güzeldi, zevkliydi, pişman değilim ama iktisat okusam her alanda daha avantajlı olurdum. Ancak bu görüşüm elbette istanbul, ankara ve izmirdeki iyi üniversiteler için geçerli. Diğer illerdeki üniversitelerden mezun olanlar gk gy'yi iyi yapamadığı için genelde guy'a razı oluyorlar. İçisleri bakanligi gibi üniversite adı verip sınava giriş listelerini hazirlayan kurumlarda bu durumu rahatça görebiliyoruz. Bu 3 il dışında okuyup çeaitli puan türlerinde 88-89 üstü alan çok az insan çıkıyor. Gittiğim dershanede sakarya üni. Maliye mezunu benden daha iyi alan yapsa da gk gy nedeniyle puanları benden 2 puan düşüktü. İyi üniversiteyi kazanmak zaten iyi bir temeli beraberinde getiriyor. Arada kırıkkale, kafkas ve atatürk üniversitesi bölümlerinden kendi yüksek çabalarıyla tek tük yüksek puan yapan görünce "helal olsun, iyi sıyrılmış" diyorum.
-
Durum tam olarak öyle bir de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü okumanın en keyifli yanı bu alanda okuma yapmayı seven kişilerin tercih etmesi gereken bir bölüm. Hem Hacettepe Sbky hem de Gazi Ky okuyan birisi olarak en sevdiğim olay bol bol okuma yapmaktı. İnsan her ne kadar ben her zaman kitapları okurum diye düşünsede zorunlu olmayınca okumak bazı durumlarda zorlaşıyor. Sanırım yine iibf okuyacak olsam ki listemde iibf okumak artık 3. Sırada: Bir mühendislik, iki hukuk üç iibf. İibf olarak okuyacağım bölüm yine Siyaset Bilimi olur. İnsanı başka bir şekle soktugu kesin ancak bu Kpss ve kurum sınavı sisteminde İktisat ve Maliyeden sonra gelir.
-
uluslararası ilişkiler mezunuyum bölümüm <evkliydi hobisine okuyacak olsam siyaset bilimi kamu ve uluslar okurum ama iş durumunu gözönüne bulundurursam okumam akademisyen gazeteci vb.. bi işle mesgul olmayacaksam
-
.............
-
ben iktisat ve işletme yerine kamu ve uluslararası ilişkilerin puanlarının yüksek kapatmasını konjonktürün değişmesine bağlıyorum.iktisat ve işletme 90lı yılların iibf de en yüksek puanlı bölümleriydi.hatta eski ösym verilerini incelerseniz(1998-1999 yılları gibi) ankara işletmenin puanının ankara hukuktan daha yüksek olduğunu görürsünüz.ben de sbky okudum ama kamu yönetimi bölümünün iş olanakları açısından iktisat ya da işletmeden hiçbir fazlası yok.son noktada iş kpss de bittiği için esas olanın üniversite sürecini iyi değerlendirmek olduğunu düşünüyorum.
-
@Liyakat aynen öyle ama birşeyi ilave edeyim. İktisat ve Maliye bölümlerinin şöyle bir avantajı oluyor, Üniversitede aldığın derslerin çoğu KPSS'de karşına çıkıyor ve okulda sürekliliği olmayan bir öğrenci dahi olsan kulak dolgunluğuyla bile bir birikim elde ediyorsun. Bir de kıl hocaların derslerini geçmek için sarf ettiğin efor muhakkak karşılık olarak dönüyor. Oysa ki, SBKY'de derslerin neredeyse büyük kısmı KPSS'de bir işe yaramıyor, kurum sınavlarının bazıları dışından bir yerde çıkmıyor, çıkanlarda bile SBKY okuyanlar bile sıfırdan çalışıyor. Bu nedenle, sonunda KPSS maratonuyla haşır neşir olacak olanlar gidip SBKY yerine önce Hukuk olmuyorsa İktisat ve Maliye okusunlar.
-
@Antimülakat iktisat ve maliye gerçekten kpss açısından kamudan daha iyidir.ama insanın bölümünü severek okuması lazım.yani tekrar üniversite okuyacak olsam hukuk,kamu ya da ulus.ilişkilerden başka bir bölüm okumak istemezdim.
-
Ceko degil arkadaslar ona emin olabilirsiniz tecrübeyle sabit. Ben ettim siz etmeyin makro mikro dahi görmedik 4senede..
-
İİBF'de okunacak en iyi bölüm sıralaması şöyle; iktisat,maliye,işletme v.s. şeklinde gider.İktisat okumak kesinlikle avantajdır.Hem kamu sektörü hem de özel sektörde müfredat açısından en avantajlı bölümdür.Puanı yüksek olmasına rağmen kamu ve uluslararası ilişkiler ne kamu da ne de özel sektör de hak ettiği yerde değildir.Müfredat açısından kpss ye uygun bölümler değil bunlar.Ben de uluslararası ilişkiler mezunu olarak pişmanlık yaşıyorum çünkü kpss için gerekli olan dersler iktisat muhasebe ve maliye eğitimi çok yetersiz herşeye sıfırdan başlamak zorunda kalıyorsun,bu durumda da zaten rakiplere yetişmek olağanüstü bir çaba gerektiriyor ve bu süreçte geride kalıyorsun.Bölüm seçerken ülkemiz gerçeklerini göz önünde bulundurarak tercih etmekte fayda var..
-
Aslında devletin bölüm bazlı alma hastalığı ortadan kalksa bütün lisans bölümleri bir şekilde benzeşiyor ve kpss noktasında bir düğüm halini alıyor. Herkes herşeyi lisans düzeyinde öğrenecek kadar ders çalışıyor. Bence aslolan Yüksek Lisans ve Doktora yolu. Güzel kombinlerle, mantıklı makul tercihlerle çok güzel bir beşeri eser ortaya çıkarılabilir. Bu konuda çalışmalarımız var zamanı geldikçe inşallah paylaşacağız sizlerle.
-
@davetsiz54 Bizim fakültede böyle değildi kardeşim. İktisada giriş I-II, Mikro Makro, Para Banka gördük biz. Bunun dışında bize münhasır alanları dahil 16 hukuk dersi aldık. Muhasebe kısmen yetersizdi. Maliye alanıda Kamu maliyesi, Vuk ve TVS aldık. Aslında müfredatı hazırlayan okula göre değişebilir bu. Kaldı ki benim bölümümüzle alakalı kesinlikle SBKY gibi bir düzenleme ile Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Politika noktasında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal Sigorta alanının yavaş yavaş daraltılması ve Amerikan Modeli Bireysel sigortaya evrilmesi noktasında Sosyal Politikalar konusunda bilgili insan yetiştirmek ve sistemin %100 herhangi bir tarafta ağırlıklandırılmasının sıkıntılarını anlatacak kişiler meydana getirmek lazım.
-
@paretowilfredo İibf ve Sbf bölümleri içerisinde gelecek vaat eden bölüm hangisidir? içinde söyledi:
@davetsiz54 Bizim fakültede böyle değildi kardeşim. İktisada giriş I-II, Mikro Makro, Para Banka gördük biz. Bunun dışında bize münhasır alanları dahil 16 hukuk dersi aldık. Muhasebe kısmen yetersizdi. Maliye alanıda Kamu maliyesi, Vuk ve TVS aldık. Aslında müfredatı hazırlayan okula göre değişebilir bu. Kaldı ki benim bölümümüzle alakalı kesinlikle SBKY gibi bir düzenleme ile Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Politika noktasında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal Sigorta alanının yavaş yavaş daraltılması ve Amerikan Modeli Bireysel sigortaya evrilmesi noktasında Sosyal Politikalar konusunda bilgili insan yetiştirmek ve sistemin %100 herhangi bir tarafta ağırlıklandırılmasının sıkıntılarını anlatacak kişiler meydana getirmek lazım.
Ne mutlu size be abi. Anadolu üniv utansin
-
Bende iktisat açıköğretim mezunuyum 7 yılda bitirdim.çalışıyodum. bölümüyle alakalı hiç işte çalışmasın.yıllarca KPSS çalıştım en fazla 75 aldım.KPSS b tabiki.şimdi KPSS a çalışsammı diye düşünüyorum.
-
@feride P3 75 iyi puan. Kpss alandan çok iyi çalışıp o puanı alamayanlar var. Siz biraz üstüne alan dersleriyle ilgili bir yıllık çalışma yaparak guy olabilirsiniz.
-
bu konu baya eski ama iibfde halen gelecek vaat eden bir bölüm varsa da ben bilmiyorum
-
@islimbot al birini vur ötekine hocam. Kalmadı o günler.