İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Hakkında Sorular
-
Merhabalar. Tm öğrencisiyim. Ygs-Lys hazırlanıyorum. Başlıkta bahsettiğim bölümle ilgili birkaç sorum var.
1)Önü açık bir bölüm müdür? yoksa daha güzel yerler tercih edilebilir mi?
2)İlk 60bine girmek için lysden ortalama kaç matematik ve edebiyat yapmam gerekir?
3)Önerebileceğiniz üniversiteler var mı? -
@Claudius hocam sorularınıza şöyle bir cevap vermeye çalışayım.
- Bir bölümün önünün açıklığı sizin üniversitede yaptıklarınızla ilgilidir. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü iki yönlü ve hem bireyin kendini geliştirmesine hem de bu gelişme sonucu bir şeyler yapılabilmesine müsait bir bölüm. Bölümün yetenek gerektiren bir yanı var, çalışmayla her şey başarılır fakat yetenek bir parça avantajlı kılıyor bölümde okuyan öğrenciyi. Daha güzel yerler tercih edilebilir mi diyorsanız da bu yine sizinle ilgili, her zaman bir şeyin daha iyisi vardır ama siz iç mimarlık ve çevre tasarımını severek okuyacağınızı düşünüyorsanız o zaman en iyisi burası.
- LYS İlk 60 bin için bir yorum yapabilmek için YGS'de kaçar net yaptığınızı bilmek gerek. YGS'nin iyi geçmesi halinde ortalama netlerle ilk 60 bine girilebilir.
- Hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum ama eğer imkanınız varsa bu bölümün olduğu üniversiteler içinde en iyisi tabi ki Bilkent'tir. Üniversite tercihinde bölümle birlikte üniversitenin imkanlarını da göz önünde bulundurmakta fayda var.
-
@Claudius ilk 60 binde olma hedefiniz üzerinden konuşacak olursak, tercihen okunabilecek güzel bölümlerden bir tanesi. Alacağınız puanın LYS sonucuna göre tahminen 400 civarı olacağını düşünüyorum. Bu puanı alarak iyi üniversitelerde başka bölümlerde okuyabilecek olsanız dahi, tercihinizin akla yatkın olduğunu düşünüyorum.
Okumak istediğiniz bölümde bireysel beceri ve pratik bilginizin, teorik bilginizin ötesine geçeceği gerçeğini bilerek hareket etmelisiniz. Bunun için yaz aylarında yapacağınız stajlar çok önemli, bir de belirli bir çevrenizin olması elinizi iş bulma anlamında kuvvetlendirecektir. Örneğin, iç mimar olarak çalışan bir tanıdığınız varsa peşini bırakmadan yaptıklarını öğrenmelisiniz. Sonra ondan daha büyük projeler yapan birisinin yanında staj yapmalısınız. Şeklinde bir büyüme modeli izleyebilirsiniz.
İzmir, İstanbul gibi üniversitelerde bu bölümü okumanız, staj için uygun yerler bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bir de maddi gücü olanların önem verdiği iç mimarinin geliştiği şehirlerde üniversite okumanızı tavsiye edebiliriz. Sıralamanız çok yüksek olmayacaksa, kıyılarda bir şehir üniversitesi de bölüm için uygundur.
-
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bu mesleği yapacağıma inanıyorum. Görsel hafızam iyi. Yazın grafik tasarım konusunda kendimi geliştireceğim inşallah. Fakat ygsde çok ümitli değilim. Ortalama 280- 320 arası puan alacağım. Lysye de 3 ay gibi bir süre kaldı. Bu süre zarfında nasıl bir çalışma planı uygulamalıyım? Matematik ve edebiyat ağırlıklı çalışmam gerekiyor. Lys için çalışma tavsiyeleriniz nelerdir?
-
@Claudius Hocam altyapınız ne alemde bunu bilmeden size şöyle bir çalışma şekli izleyin demek çok sağlıklı olmayacaktır. Fakat LYS için iki yol izleyebilirsiniz yapmanız gereken net sayısını ortaya koyarsınız ve bu netleri yapmak için nasıl bir yol izleyeceğinize bakarsınız. Güçlü olduğunuz konulardan soru kaçırmadığınız zaman o netleri yapabiliyorsanız hakim olduğunuz konulara yoğunlaşarak çalışmanızı öneririm, bir klasik olacak ama son ay çok fazla deneme çözmeniz sizin her bir denemede yeni netler kazanma olasılığınızı artıracaktır. Söylediğim gibi alt yapınızı bilmeden lys için şu şekilde çalışın demek size biraz umut satmak olabilir diye kesin bir şey söylemeyelim.
-
@Claudius öncelikle konuya şuradan başlayalım ygs'de 300 civarı bir puan fena değil, okul puanınızın da 50 civarı bir şey olduğunu düşünürsek, aldığınız puan ygs için 350 olacaktır. YGS puanlarının %40 etkili olduğu, LYS puanlarının da %60 etkili olduğunu da hesaba katarsak 400 civarı bir puan almak zor değil ancak kaç net gerektiğini bir konuşalım.
LYS içinde; % 33 Matematik, % 20 Türk Dili ve Edebiyatı, % 7 Coğrafya-1.
Bu durumda matematik kısmı oldukça önemli. Her yaptığınız 3 matematik neti 4 edebiyat netine denk geliyor. Bu durumda iki seçeneğiniz var: Ya iyi bir edebiyat netiniz olacak yada normalin biraz üstü bir matematik netiniz.Matematik ygs netiniz çok yüksek değilse edebiyata yüklenmekten başka şansınız yok demektir.
-
@Agor Hocam matematik alt yapım orta düzeyde. Tm-1 mat ağırlıklı aldığı için matematik kasmak istiyorum. Bakalım pazar günü sınav çıkışında ortalama bir puan hesaplarım ve buraya yazarım. Tekrar değerlendiririz.
@Antimülakat Şimdi kafam karıştı. Ygsde iyi matematik yapamazsam lysde daha fazla matematik yapmam gerekmez mi? Ayrıca edebiyatım çok kötü. Mat-1 puan türünde neden edebiyatı çok fazla kasayım ki. Hukuk, pdr de düşünmüyorum. Şu durumda iken mat2Ye abanmam gerekiyor diye düşünüyorum.
-
@Claudius Tm 1 puan türünde YGS % 40 ve LYS'nin % 60'nın % 33'ü matematik, aslında bu şekilde bakarsak aşağı yukarı aynı öneme sahipler Matematik ve Edebiyat, isabetli bir karar olacak hocam YGS sonrasında değerlendirme yapmamız, çünkü bazı şeyleri daha net görebiliriz o zaman daha sağlıklı bir yönlendirme yapılabilir.
-
@Claudius hocam olayı iki boyutlu düşünün:
Birincisi Edebiyat-Coğrafya çok iyi netler (62 net üzeri) - Matematik-Geometri orta karar netler (40 net ve üzeri) - Bu durumda ikisi toplam 102 net ve üzeri olmalı.
İkincisi Edebiyat-Coğrafya ortanın üstü netler (45 net üzeri) - Matematik-Geometri ortanın üstü netler (50 net ve üzeri) - Bu durumda ikisi toplam 95 net ve üzeri olmalı.Bu durumda matematik yapmanızın ne kadar etkilediği ortaya çıkıyor. Ya edebiyat-coğrafya netiniz çok iyi olacak ya da ikinci formül.
-
Sağolun arkadaşlar. Pazar günü sınav çıkışı ortalama bir net hesaplarım. Ona göre iç mimarlık için lysden kaçar net yapmam lazım onları konuşuruz. Cevaplarınız için sağolun. Dualarınızı eksik etmeyin.