Tarım Kredi konusunda mail de dahil çok sayıda soru düştü, yanıtlayayım tek bir seferde, yanlış anlaşılmaları düzeltmeden gitmek olmayacak belli ki:
1)Puan Konusu: Bizim zamanımızda kuraylaydı şu an başvuracağınız ile ikamet şartı illa ki puanları düşürecektir. Bizim zamanımızda 80-81 bandında geziniyordu, aradan geçen yıllar için puan tahmini yapmam büyük haksızlık olur.
2)Mesai ve 657 konusu: 8-5 normal memur gibi değilsiniz. Çalışma şartları esnektir. 657li değilsiniz, SSKlısınız ve 1581 sayılı kanuna göre toplu iş sözleşmesi esasına göre büro işçisi statüsünde çalışırsınız.
3)Çalışma Şartları: En yanlış anlaşılan kısım burası. Herkes her işi yapabilir bunu olumsuz anlamda demiyorum. Mesela ben ziraat mühendisiyim muhasebe işlemi yapmam demez kimse. Ben iktisatçıyım depodan mal vermem de denmez. Bu mazot ve depo olyı çok soruluyor. Arkadaşlr tabiki çıkarsınız mazota da depoya, masabaşı değil herşey. Hamal gibi sırtında yük taşım olayı nadiren olur ama hiç olmayacak diye de bir kanun yok. Zevkli iştir, sırf masabaşı olmadığı için sürekli bir hareket bereket olur, hele kooperatifin aracı varsa köy köy gezip malzeme dağıtma durumları olabilir. Fedakarlıktır TKK, niye böyle dediğimi ne kadar yazsam anlatsam da yaşamanız lazım. Sonra yanlış anlaşılıyoruz.
4)Çalışma Yoğunluğu: Kimi kooperatifler mevsimliktir, kimi yerler 12 ay yoğundur. Ürün çeşidinin arttığı ortamlarda, ürünlerin dikim ve hasat sayısına göre değişir. Sırf buğday arpa ekilen yerlerde yoğunluk haliyle belirli dönemlere toplanırken örnek veriyorum şeker pancarı,kabak, patates vs. ürün çeşidiniz arttıkça gübre stoklama zamanları, çiftçi talepleri ve tahsilat gibi kavramlar ona göre değişir. Yanyana iki kooperatifin bile çalışma şekline ve ortağına göre değişebiliyor yoğunluk arkadaşlar.
5)Gümrük mü TKK mı? : En zor soru bu. Tamamen kişiye göre değişir. Şahsen memleketim konusunda milliyetçi adamım ve İngilizler'in home-sick dedikleri memleket hastalığı yaşarım, zor adapte olurum. Ben sırf il takıntım için bile TKK'yı yeğlerim ama bir başka insanın hayali 657li olmaktır, Hakkari Edirne demez göze alır, o kişi de Gümrük'ü seçer. Bana gümrük muhafazayı soran çok, onu @anılcan haliyle daha iyi anlatır.
6)Maaş Konusu: Kişisel prensibimdir, kendim anlatmayı sevmiyorum ama internette bulabilirsiniz. Gene de rakam belirtmeden değinelim biraz. İlk sene madden zorlanırsınız, sonrasında %3 kıdem+enflasyon farkı almaya başlarsınız yavaş yavaş düzelir maaşlar. Yetki ile de iyileşir şartlarınız iyice. Üç ayda bir belli bir miktar ikramiye alırsınız, kooperatifin karına ve çeşitli kıstaslarına göre yıl sonlarında teşvik alırsınız. Bayramlarda yardım ödemesi olur, bu tarz ufak tefek ek ödemeler vardır.
7)Cinsiyet: Genelde erkek ağırlıklı çalışılan bir kurum, muhattabımız çiftçilerimiz ve ben diyince hep kızılıyor ancak depo-mazot olayı olabiliyor. Bir kadın için ne kadar uygun iyice araştırıp kararı kendiniz vermelisiniz, yazın yazmayın demek haddime değil.
8)Bağlayıcı Madde: Yazınca kızanlar var ama hayat işlerine geldiği gibi davranamayacağı kurallar getiriyor. Kurum iki ay szi deneme süresine tabi tutar. 2 ay-3 yıl arası istifa ederseniz de kuruma 5 brüt maaş tazminat ödersiniz. Daldan dala atlayanlar için kurum bu maddeyle kendini koruyor.
9)Yükselmeler: Sınavla olur. Kadro işe girdikten 8-9 ay sonra sınavla alınır, yetki ise kadroyu aldıktan sonra 3 yıl içinde sınavla olur. Keza müdür yardımcılığı ve müdürlük de sınavla gerçekleşiyor.
Aklıma gelen konular bunlar. İhtiyaç sahibi arkadaşlara umarım yardımcı olabilmişimdir, onca soruyu yanıtlamadan gitmek yakışmazdı. Allah herkesin gönlüne göre versin, bundan sonrasına diğer kooperatifçi arkadaşlar yardımcı olacak, eksiğim veya fazlam varsa düzelteceklerdir.
Bi arkadaş paylaşmış düşünenler için fikir olur diye düşündüm