2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@popescu kardeşim iktisat öğretisinde bu durum crowding out' dan gelir, yani dışlama ile ifade edilmek istenen aslında bu durum yani tam dışlama durumudur, belirtilmesi gereken kısmi dışlamadır, bu sebeple tam dışlama-dışlama-engelleme- tam engelleme-crowding out genellikle aynı anlamda kullanılır. bu tarz sorularda dikkat edilmesi gereken husus kısmi dışlamadır, çünkü kısmi dışlama ile dışlama aynı anlama gelmez, eğer soru kismi dışlamayı sorsaydı dışlama yazanların ki kabul edilmezdi, tabi bütün bunlar sorunun cevabı dışlama-tam dışlama ise geçerli, yani sorunun cevabı örneğin 'klasik durum' ise hepsi yanlış
-
@görünür-el ben kibirli değilim asıl sorulan soru hakaretvariydi.öğretmen sinava giremezmiş.girdiysek demek ki diplamamız var.bu şekilde ahlak dersi veremezsiniz.sözünüzü bilin de konuşun.böyle ergen psikolojisinde sataşmalar yapmayın.hakka giriyorsunuz.
-
KAymakam maaslari ne kadar
-
@ömermuhtar hocam benim idari teşkilattan merkezi teşkilat yanlış ikisi doğru sapma o zaman yükselir mi yani diyorsun
-
Şu sınav açıklansa da forumdaşlar artık birbirini yemese ne zaman baksam bi ateşli ortam,bi tartışma. Az kaldı arkadaşlar sabredin.
-
@can-mavi hocam o zaman dışsallık değilse nedir cevabı tam olarak en çok tartışılan sorulardan biri de dışsallık oldu...
-
@ugur55 hocam cevap dışsallık değil diyorsunuz peki ahlaki riskte uzak ve yakın diyorsunuz tam olarak cevap ne çıkıyor kafalar iyice bulandı sınav sonuçlarının arefesinde bu durumda da insan tereddütte kalıyor ya yazılıyı geçemezsem ya mülakata katılamazsam iktisattan beş yanlışım var bir doğrum da şüpheli dışsallık yazmıştım şimdi daha da tereddüte düştüm sınav sonuçları açıklansa da bu tartışmalar rafa kalksa....
-
@aliserdar-çetin ben cevabın büyük bir ihtimalle ahlaki risk olduğunu düşünüyorum, bir ihtimal ters seçim veya asimetrik enformasyon da olabilir.
ahlaki risk, bir tarafın gizlediği bilgiler sonucu diğer tarafın ödediği birimin değişmesidir.
ters seçim, bir tarafın eksik bilgisi sonucu, kendi ödediği birimin değişmesidir.
ahlaki risk: bu ikisinin de genel adı olarak, piyasada olan bilgi eksikliğinin piyasa başarısızlığına sebebiyet vermesidir. -
@can-mavi
hocam kesinliğimi kalmış, bi aydır tartışılan soruya zaten kimse kesin cevap veremez. kesin şu olamaz da dememeli bence. haklı olarak dışsallığın sence olamayacağı nedenleri tabikide belirtirsin ama ahlaki riskde de ödentiker olumsuz etkilenir hep, soruda öyle bir ifade yoktu, hea sen dersenki gizli eylemleri ödentileri etkilemesi cümlesinden bizim olumsuz ibaresini zaten çıkarmamız gerekirdi, yorumlama katarak savunursan eyvallah derim. -
@yasaminizleri google'dan bakabilirsiniz. hakim, savcılara görü düşük maaşları. uzman kadar maaş alıyorlar yanılmıyorsam.
-
Link yok mu arkadaşalar açıklansa da kurtulsak
-
@can-mavi demek istediğinizi anladım hocam, teşekkür ederim.
-
@aliserdar-çetin
kardeşim dışsallk değil demiyorum, herhangi bi cevapta veremiyorum. bana göre olanı söyledim. ama herhangi bir kaynağım, savunmam yok ki zaten bence bu sorunun cevabını verebilecek bi kaynakta yok, olsa şimdiye kadar tartışılmazdı zaten. hakkında hayırlısı olur inşallah. -
Fakultede dersimize giren bi docent hocaya sordum kesinlikle dissalik dedi diger soruda imkb imis benim 29 da kaliyo maalesef
-
Arkadaşlar az buçuk iktisat bilgisi olanlar cevabın neden dışsallık olmayacağını kestiriyorlardır.O yüzden bu konuyu tartışmaya gerek yok.
Gelelim asimetrik bilgi konusuna.Temelinde asimetrik bilgi:piyasada tarafların farklı bilgiye sahip olmaları durumudur.Bu durum mukavele öncesi ve mukavele sonrası asimetrik bilgi olmak üzere ikiye ayrılıyor;
Mukavele öncesi durum Akerlof'un limon piyasası örneği ile anlatılıyor.Makaleye göre piyasada model,marka ve görünüş olarak aynı olan bir miktar araba var.Ancak bu arabalardan bir kısmı kaliteli(cevherler),bir kısmı kalitesiz(limonlar).Satıcılar araçlar hakkında tam bilgiye sahipler ancak alıcılar için bu durum söz konusu değil.Bu bilgiye alıcıların sahip olmaması sonucu satıcıların tamamı satılan arabaların cevher olduğunu söylerler.Gerçekten kaliteli araç satanlar için durum budur ancak kalitesiz satış yapanlar yalan söylerler.Bu durum sonucu piyasadaki araçlar hakkında bilgi sahibi olmayan alıcılar piyasadaki araçları ortalama kullanılmış bir otomobil fiyatından satın almak isterler.Bu durum piyasadan cevher satıcılarının çekilmesine piyasanın limon satıcılarına kalmasına sebep olur.Limon sahiplerinin piyasada satılan araçlar hakkında sahip olduğu bilgiyi kendine yarar sağlayarak alıcıya maliyet yükleyecek biçimde kullanmalarına fırsatçı davranış ,kaliteli araçların piyasadan çekilmesine ise ters seçim adı verilir.
Mukavele sonrası durumda ise bir taraf diğer taraf adına işlemde bulunur.Örneğin işçi fabrika sahibi adına üretim faaliyetinde bulunur veya sigortalılar,sigortalanan riskin gerçekleşmemesi için kendilerine dikkat ederler.Bu açıdan eylemde bulunan tarafa ajan,adına eylemde bulunan tarafa amir adı verilir.Amir sürekli ajanın mukavele koşullarına uyup uymadığını denetleyemeyeceği için ajan amirin istediği kadar mukavele koşullarına uymayabilir.Bu durumda ajanın dürüst olmayan şekilde davranma biçimine ahlaki tehlike denir.
Erdal Ünsal Mikro İktisat Piyasa başarısızlıkları konusu altında bu şekilde anlatılıyor.Merak eden açsın okusun.ÖSYMnin istediği tanıma en yakın cevap ise fırsatçı davraış cevabı sanırım.
-
@arzegrisi hocam kafa bulandırıyorlar resmen dışsallık da bana da yakın geldi soruda ilk aklıma geleni haydi ya bismillah diyerek yazdım bence bu saatten sonra soruları tartışıp insanları tedirgin etmek sıkıntılı oluyor herkes ümit içinde bekliyor kardeşim allah yolumuzu açık etsin gönlümüze göre olsun her şey...
-
@luthor Hocam az buçuk iktisatı olanlar diyorsunuz da bu sorunun muhattapları,yani dışsallık cevabını verenler zaten iktisat alanındaki doçent ve profesörler
-
@arzegrisi 29 ile ilk 100 e girersin niye malesef dedin anlayamadım
-
@yasaminizleri adayken merkez uzman yrd kadar maaş alıyosun galiba, sonrasını net olarak bilmiyorum ama birinci derece kaymakam 8000 civarı alıyor. artı gelirleri de var.. huzur hakları vs.
-
Kaymakam adayı bekar olan 4.200 lira alır.evli olan 4.500 e yakın alır