Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@mr-aday yürüyen merdiven haczedilebilir mi
-
@aliveli Antalya'da asansör haczedilmişti
-
Arkadaşlar hazır olun geliyor gelmekte olan.
Yılardır piyasada iş yapan bir insanım olduğum piyasa gıda, tarım piyasaları ve plastik/naylon piyasası.
Durum nedir derseniz leş derim, resmen leş.
Gübre fiyatları belli değil resmen belli değil yüzde yüz zami geçti. Devlet fiyat kontrolleri yapacağım dedi ama imkansız yapamaz serbest piyasada yaaaapppaaammaaazz. Seksenlerde küresel değildi o kadar, yapti amaartık yapamaz. Zaten yapsa psikolojik travma yaratır stoklar daha da artar inş yapmaz diyorum ben de.
Neyse gıda derseniz örtülü zamlar dört ay önce başladı yani gramaj düşürme ama yetmedi fiyat artışları geldi en az yüzde elli son iki ayda.
plâstik ve naylon dans ediyir arkadaş yaa piyasayı bilen bilen bilir ekonet Naksan gibi firmalar nakite döndü çek bile kabul etmiyor ve fiyatlar durmadan artıyor. Naksan gibi bir firma (plastik/naylon devlerinden) korkuyor bildiğin. son iki ayda yüzde elliyi geçti zamlar.
Arkadaşlar un fiyatları yüzde otuza varan zam yedi son bir ayda.
Gelelim tarım piyasasına çiftçi perişan kışın bunu net bir şekilde pazarlarda göreceksiniz.
yem fiyatlarıartan girdi fiyatlarının etkisiyle 70 lirayı geçti. asgari ücretli et yiyemez bu gidişle.
Hayvancılık ithalata dönük büyümeye endekslendi sonuç mu iste sonuç bu.!
Yahu geçen bir köye gittik asanalr tarla ekliyor yaa köylü artık ekliyor neden diyorum yaa hep ektik ucuzdu ekmiyiruz, Ya bildiğin halk artık üretimden çıkıp direk tüketime yönelmiş sonuç mu, domates beş lira salatalık 4lira hemde yazın.
Köylü bile tembelleşti bu tüketime yönelik büyüme modelinde.*Biraz dağınık oldu biliyorum ama özet gecnek istedim. sözün özeti arkadaşlar Devlet aklı acilen önlemler paketi hazırlayıp getirmeli ki uzun vadeli bir depresyon olmamalı. yoksa zengin zenginleşecek orta sınıf yok olacak yoksul perişan olacak.
Ankara gördüğüm kadarıyla halktan kopmus resmen.
O rasyonel olan Devlet aklının müdahalesine muhtacız başka da bir şeye değil.Çözüm belli aslında beni çağırsalar üç piyasadaki sorunları anında söylerim anında cozum üretirim de çağıran yok
-
@agor gazda 150 liralık kota vardi ağustos ayında resmen zami kucaklayın dediler bize
-
Bankalar kredi vermeyi durdurdu. Banka borcunu diğer banka kredisi ile ödeyen esnaf çiftçi zor durumda. Faizlerin yükseliş hızınınhesaplayamadık. 10 bin lira kredi ödemesi yaklaşık 18 bin lira civarı ve artı vade küçüldü. 18 ya da 12 ay ödeme süreleri 6 ay 9 ay gibi zamanlara çekildi.
Kredi çekmek akıllıca değil ama ya insanlar kepenk kapatacak ya da o faizle kredi çekecek. -
@secret işler aralık 2018 gibi patlayacak. Bir çok şey erteleniyor ancak ya ülkenin dışardan kredi bulması gerek ya da bu çark dönmez.
-
@secret Bu faizlerle ne ev alınır ne araba.Döviz kuru bu şekilde devam ederse faizler zoraki de olsa artacak.
-
Kurbanda zaten canlı hayvan piyasası yoktu. Ellerinde kaldı çoğu üreticinin(zaten çokta mal yok ya neyse) ve birçok tanıdığım kurban bile kesmedi. Belirsizlikler çok fazla. Çiftçinin elinde ki mahsul karaborsa olmayı geçti başlamak kenara dursun çiftçiden ileri ödeme tarihli ürünleri topluyor büyük esnaflar “komik rakamlara” .. ciddi büyük fabrikalar işçi çıkarımını 2 ay önce başladı. Yumurtanın kolisi 18 lira ki köyden 8 liraya xl boyutu satın alınıyor. Hala birileri durumdan faydalanma peşinde.
Sanırım yine en büyük kazığı çiftçi küçük ölçekli esnaflar yedi. Şuan emlakta da ciddi reklamlar dönmeye başladı şahsen bizim çevremizde birkaç emlak amca size daire satayım dedi . Sanırım inşaat sektörü patladı ya patlıyor ya da patlayacak. -
@kartel06 dönmeyeceği kesin sanki patlamayı bekliyor gibi bir haldeyiz
-
@proust Elinize sağlık çok güzel yazmışsınız.Zengin yine zenginleşecek demişsiniz ama o her zaman öyleydi ve öyle olmaya da devam edecek malesef.Ve gelir dağılımındaki makas hep artacaktır.Bundan yıllar sonrasını düşünemiyorum.
Sadece bahsettiğiniz firma değil çok çok çok büyük firmalar da sıra dışı fiyat artışına gitti.Bunu esnaf bir yakınımdan öğrendim.Sanırım çekindikleri şey borçları.Borsacı bir tanıdığım hepsinin dolar cinsinden büyük borçları var demişti.Özel sektör borçları dolarla zirve yaptı tabi.Durum iyi değil son zamanlarda fiyat artışlarını herkes iliğine kadar hissetmiştir.
Bu arada bende bağı bahçesi olanlarla sohbet imkanı bulmuştum.İklimden ve hastalıklardan şikayet ediyorlar.Zeytin,domates fiyatlarının kışın fırlayacağını anladım.Bu kış şimdiden çetin geçecek -
@eomer daha da artarsa fena olur. Ama ciddi çözüm lazım. Yoksa bankalar patlarsa toparlanamayız .
-
Bu sayfa acildigindan beri okurum,yazmak istemedim azicik dilim sivri bu gidisata dogru kelimeler bulamam diye,ancak simdi tekrar gundem olunca sey demek istiyorum,yahu ulkede ne insanlar var neden hic dusunmuyorlar okumuyorlar vs vs ne uzulup ne kizdim,bu basligi okudugumdan beri cok sukur diyorum piyasalari okuyup reel yorumlar yapan bir nesil var hakikaten bu bile bana umut oldu,sacma bulmayin lutfen ne insanlara neler anlatmak zorunda kaldim sizleri gordukce mutlu oluyorum,cesitli makamlar nasip olursa eger ayni istikrari surdurmeniz dilegiyle:)(istisnalar kaide bozsun artik)
-
Bence bu durumdan sadece içte çözüm arayarak cikamqyiz devlet yetkilileri de bunun farkında o yuzden, Geçen haberlerde Hollanda'ya tekrar büyükelçi gonderolilecegi yazıyordu kesinlikle çok doğru adım. Şu dönemde yapılacak en mantıklı şey ab ile ilişkileri düzeltmek olur. Ingiltere brexitle ab den ayrılmaya karar verdiğinde Merkel hemen çin ile biraraya gelmişti. Bugün bizde abd ile stratejik mutefikligimiz bozulmuş ise yapacağımız ilk şey abd nin bugünkü başkanının politikalarından rahatsız olan almanya ile ilişkileri geliştirmek olur. ABD nin ekonomik anlamda karşılığının Rusya olmadığını düşünüyorum. Üniversite de rus dış politikası hocamız natosuz bir Türkiye Rusya nin işine yaramaz, AB ile ticari ilişkiler bozulmuş bir Türkiye çini n işine yaramaz derdi. Bende diyorumki batı ile ilişkileri kopmuş bir Türkiye nin Ortadoğu da ciddi anlamda söz sahibi olma iddiasını surduremez. Bunu yine almanya ile orneklersem mülteci krizinde Doğu Avrupa Balkanlar hemen kapıları kapatmisti almanya nin isteğiyle. Bunun elbette guclu istikrarlı ekonomisine ve AB deki konumuna bağlanabilir. Ancak bence asıl sürekli düşman değilde müttefik arayışında olmasının katkısı büyüktür. Komsularla Sıfır sorun politikası artık mümkün olmasada en azından iç politikadan bağımsız uzun soluklu mutefiklre ihtiyacimiz var. Son olarak söylemek isterimki devletlerin dost ve düşmanları yoktur, çıkarları vardır. Bunu unuttuğumuz için stratejik derinlik politikasında başarısız olduğumuzu düşünüyorum belki de yaniliyorum..:)
-
Arkadaşlar geceleri künefeyi gömerken bu foruma mutlaka uğrarırım Canımı sıkanlar olsa da ya tivitırdayım ya burda. Herneyse..
Bankalar patlamadı diyorsunuz yalnız aranızda bankadan yüklü miktarda parası olup çekmem isteyen oldu mu? olmadıysa bi denesin bakalim bankalar hemen veriyor mu yok sa erteliyor mu?
Halkbank döviz olayı şu anda piyasada en çok konuşlan mevzu ki bu bankalara güveni sarstı hükümet acilen soruşturma acar inş.
Hatvan piyasası çok iyi arkadaşlar iyi değil diyen bilmiyordur yada yanlış biliyorum Kurban mesasisi yeni bitti çiftçiler için güzel geçti yalnız sıkıntı çiftçi aldığı parayı değerlendiremiyor artan yem fiyatlarından dolayı yani hayvan piyasası duruldu şimdilik. Haa bana sorarsanız bu süreçte hayvancılık yapan iyi kazanır neden mi derseniz ithal edilecek et dövizden dolayı hem pahali hem de hastalık çıktığı için iç piyasa ile rekabet edemez. Zaten iki gündür et fiyatları yükseliyor. Ama dediğim gibi girmek risk olduğu hayvan üreticileri şimdilik stabilde kalmayı tercih ediyorlar bu da durgunluk yaratıp diğer piyasaları etkileyecektir şimdiden etkileri bariz hissedildi (walras bunu tebeşirle anlatı yollar önce;)
Bence en büyük sıkıntımız faizler mevduat faizleri biraz gevşedi aslında(getirilen vergisel avantajdan dolayı) ama kredi faizleri inmeli mevduat inse kazanan banka babaa, biz kazanmalıyız.
Zaten kısıtlı olan bir üretim alanınınız kalmıştı faiz yuksek diye o da durgunlaşt.
şu anda bariz stagflasyon krizindeyiz bunu avnataja çevirmek için acilen KH'de kısıtlanma ve vergisel avantajlar verilerek üretimi artırmaya çalışmak.
Gelenekselesen yok Abye yaklaşmak yok bilmem neler benim formüllerim değildir. Benim formülüm: Kendi kalifiye elemanını yetiştirmek için eğitim reformalri yaparsan kendi iç huzurunu sağlarsan AB zateb kapında köpek olur.
Bazı arkaşlar yazmış yukarda Merkel çin ilişkisini. Ona değineyim onun brexit pek alakalı olduğunu sanmıyorum Kuşak yol projesinde Çin'in dahice bir projesi var zaten R.May de görüştü biz de görüştük o proje için. Yoksa ingilizler tembel Abye //Almanlar haric adamlar degisik cunku //muhtac değiller emin olabilirsiniz hatta zararları bile vardır .Çok şey yazmak ister insan ama yoruldum patron..
Bu günler gececek ins ama kriz gelsin de bu tüketim aptalları olan yeni nesil ergenuslar bi silkelenir belki, bi de böyle düşünelim:) -
@proust hayvancılıkla uğraştığımız için piyasanın içindeyim. Malesef ki mağdur olan kesim üretici .başta yem 74 liraya çıktı şuan türüne göre sütlük besilik vs vs 78 tl den 86 liraya kadar değişti. Süt paraları aydır alınmıyor hatta 1700 e çıkarılan süt alım parası 1 lira 40 kr kadar düştü. Biz de dahil olmak üzere pazara götürülen misal 40 maldan sadece 12 si satıldı. Ki şuan evde hayvanlar besiye çekildi. Biraz üreticinin elinde kaldı. Kurban istenildiği gibi olmadı. Benim yaşadığım il açısından böyle.
-
@secret edit yaptığınız alanlar için gracias o zaman il farkligi mi diyelim zamanlama farklılığı mi bilemem artık
-
@proust rica ederim aslında talep farklılığı . Eklemek gerekirse çoğu tanıdığım bin iki yüz liraya kurban almaktnsa ailecek tatil yapmaya gittiler şu an buralarda bambaşka şeyler de oluyor. Ama zaman geçsin onları da yazarım. Malesef biçerdöveri euro bazlı alan çiftçiler var. Biçerdöverler elde patladı. Onun dışında ithal traktörler ciddi sorun teşkil ediyor. Çünkü dolar girişli. Gübre olayına girmeyim. Çiftçinin ekim ayına az kaldı. Son mısır , şekerpancarı hasadı kaldı anadoluda. Onların akıbeti belli değil. Tam ayçiçek sezonu. Eğer çiftçi için acil birşey yapılmazsa çok sıkıntı olacak.
-
@secret onun için kurban tatilleri kısa tutulmalı;))
Ama bicerdoverler zaten hep Euro bazlı olur elde patlama olayı dövizden dolayı oluşan zarardır bonoları Euro bazlı öderler çünkü.
bu sene hasad fena değildi bugday 900 civari ya da 1000 civarı satıldı şimdi 1500civari. Mısır başladı hasad iyi de iç tüketime yetmiyor ki bu hasadiyla çünkü üretimi bayağı düştü mısır fiyat artışı ile yağ ve yem sanayi kötü etkilenecektir.
Ayçiçek üretim ve fiyat dalgalamalaru için hasad sonrası burayı yeşilendirin de biz de faydalanalım:) pek takip edemiyorum sadece yağ sanayi durmadan zam yiyor onu biliyorum -
@proust aslında şöyle bir şey vardı biçerdöverler euro bazlı ama sabitti. Yani öderken de aldığın eurodan anlaşma oluyordu 6 taksit ise 3 taksit için. Sonra ki birkaç yılda tamamen anlık değişime göre yaptılar sözleşmeleri ondan daha ciddi sıkıntı var. Buğday da verim aşırı düşük olduğu için fiyat yükselse de değişmiyor ayçiçek hasadı bitsin yazayım mısır da şöyle sıkıntı var yetişme dönemi çiftçinin ödeme süresinin daha sonunda olduğu için yani daha yetişmediği için tercih edilmiyor. Ki yoncadan birçok ürüne yetişme sorunu var. Şeker pancarı misal su yoksa asla verim olmaz. Şu an su kesintileri de var
-
@proust aslında baktığımız zaman almanya nin da ab ihtiyacı yok ama kıta avrupasinin istikrarı kendi istikrarı olduğunu biliyor. Iki dünya savaşınin merkezinde olmus bir almanya istikrarın savruk bir avrupadan gelmeyecegini iyi biliyor. Parcalanmis istikrarsiz bir suriye bizim isimize gelmeyecegi gibi. Brexit örneği ingiltere gbi bir devletin ayrılması elbette güçsüz bir Avrupa imajı birakacakti. uluslarasiri bir sistemde yaşadığımız içinde almanya elbette müttefiklere ihtiyacı olduğunu biliyor abd vr rusya karsisinda özellikle. almanya Çin ile buluşması yeni anlasmalar yapmasi trumpla bulusmasindan önce gerceklesmisti. amacı bir nevi aslında ab nin yalnız olmadığını gostermekti. Bunu ab nin kapısında bilmem ne olalım diye değil bağımsızlik noktasinda siyasi ve ekonomik olarak ben daha katı olmama rağmen uluslararası ilişkiler anlamında bir Monroe doktrini de yayinlayamayacagimiza göre en azından barışçıl bir politikayla müttefikler edinerek belki bizde Ortadoğuyu da istikrara kavusturabiliriz. artık şirketlerin bile devlet düzeyinde hatta bazı şirketlerin bütçeleri bazı küçük devletlerin bütçesinden bile daha büyük bu ticari iliskiler yeni dünya da guclu dış İlişkiler sayesinde sağlanıyor. Sonuçta kimse istikrarsiz bir ülke ye yatırım yapıp sermayeyi tehlikeye atmak istemez. Burasi ekonomi basligi farkindayim ve dış politikayı ekonomiden tamamen bağımsız dusunemeyiz. Demek istediğim sürekli bütün dünya bize düşman soylemini kirmamiz gerektiği ve bunun içinde iyi ilişkiler içinde olma hem komsularla hem de ab vs