25 May 2017 15:42

@margaretthatcher Hocam kusura bakmayın ama aralarında iktisat dışında hiç birisi bir bilim dalı değil özellikle işletme kamu yönetimi vs ki işletme mezunuyum yanlış anlamayın. Bu bölümlerin insanlara öğretecekleri bilgileri çok rahat lisede iken dahi öğretebilirsiniz ortalama zekaya sahip bir lise 2 ya da lise 3 öğrencisi iktisadın temellerini ya da muhasebenin mantığını çok rahat kavrayabilir hatta bunların ötesinde maliyenin ne olduğunu anayasal haklarını da anlayabilir. Bu bölümlerin temelinde yatan sosyoloji,psikoloji,iktisadi temeller elbette bilim dalı olarak adlandırılabilir ancak diğerleri bunların üzerine inşa edilmiş pratikte sadece karşılığı bulunabilen teorinin neredeyse hayatta hiçbir faydasının olmadığı alanlardır. Bu sözlerimi hem okuduğum ve öğrenmeye çalıştığım derslere binaen hem de Türkiye nin bu alanda ileri gelmiş isimlerinden olan bir kaç kişiden duyduğum için söylüyorum. Bahsettiğim kişiler İşletme eğitimi alanında belli ağırlığı olan kişilerdir. Amacım kimseyi kötülemek terslemek değil sadece ülkenin gençlerinin çoğusunun en verimli yıllarının böyle basit işlerle öldürülmesine karşıyım. Öteki taraftan konuyu ele alırsak özel sektörde iibf mezunlarının alındığı tüm mecralara mühendislik mezunları hatta bazı yerlerde istatistik mezunları dahi alınıyor bunun sebebi öğrendiğimiz bilgilerin çoğunu kitaplardan okuyarak çok kısa zamanda elde edilebilmesidir ki aynı zamanda ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde MBA sisteminin olmasının sebebi budur insanlar asıl mesleğini öğrendikten sonra işin finansal mantığını ve muhasebe temellerini öğrenip para kazanmanın yollarına bakıyorlar. İşin daha ilginç yanı ise bu bilgilerin pratik dışında dediğiniz gibi bilimsel karşılığının olmaması. İnsan ya da parayı ya da kaynakları idare etmek bilim değil yöntemdir,usuldür vs. Dediğim gibi yanlış anlamayın sadece fikrimi beyan etmek istedim kimseyi kırmak,kızdırmak değil amacım. Laf olsun diye de söylemiyorum hatırı sayılır kamu üniversitesi işletme mezunuyum, aslen lise sayısal çıkışlıyım ve bilime öğrenmeye şaşırtacak seviyede aç bir insanım sürekli gelişmeleri takip ederim, takip ettiğim alanlar ekonomiden yeni biyolojik çalışmalara, yazılım teknolojisinden quantum mekaniğine kadar uzanmakta, bunların arasında iibf bölümlerine bilim demek (iktisatı tenzih ediyorum 🙂 ) çok anlamsız ancak maalesef benim gördüğüm gerçek de bu.