UZMANLIKLAR Hakkında Her Şey.
-
Arkadaşlar burada inceleyeceğimiz konu 657 Sayılı Devlet Memurları kanunu kapsamında A Grubu Meslek Mensupları. Bu unvanların ne anlam ifade ettiği, sorumlulukları, özlük hakları ve farkları. Yazı dizimizin ilk kısmı UZMANLIKLAR.
UZMANLIK / Uzman Yardımcılığı;
Bildiğiniz gibi Uzmanlık kadroları 657 DMK ile ihdas edilmiştir ve ikili bir ayrıma tâbidir. Merkez ve taşra uzmanları. Aslında bu ayrım temelde iş anlamında ciddi bir ayrım değilken malesef Merkez teşkilatta değil de taşra teşkilatında görevlendirildikleri için daha düşük özlük hakları reva görülmekte. Buna dair çeşitli girişim olduysa da malesef henüz net bir düzenleme gelmiş değil.
"Uzman yardımcıları mesleğe özel yarışma sınavı ile alınır. Uzman yardımcılığı giriş sınavı merkezi sınav sonuçlarına göre; yazılı ve sözlü sınav veya yalnızca sözlü sınavdan oluşur. Öğrenim dalları itibarıyla belirlenecek uzman yardımcılığı kadrolarına giriş sınavı için, eleme sınavı sonucunda aranacak puan türleri, taban puanları ve sınavda alınan başarı derecelerine göre çağrılacak aday sayısı tespit edilerek, giriş sınavı duyurusuyla ilan edilir. Ancak, giriş sınavına çağrılacak aday sayısı, atama yapılacak kadro sayısının yirmi katından, yalnızca sözlü sınav yapılması hâlinde sözlü sınava çağrılacak aday sayısı giriş sınavı duyurusunda belirtilen kadronun dört katından fazla olamaz. Yazılı sınav, kurumun görev alanına göre yönetmelikle belirlenen konulardan yapılır. Yazılı sınav sonucunda yetmiş puandan az olmamak üzere, en yüksek puandan başlanarak giriş sınavı duyurusunda belirtilen kadronun dört katına kadar aday sözlü sınava çağrılır."Merkez Uzmanlık Kadroları aşağıdaki gibidir;
-Başbakanlık Uzman Yardımcıları,
-Adalet Uzman Yardımcıları, (Artık alım olmayacaktır)
-Dışişleri Uzman Yardımcıları,
-İçişleri Uzman Yardımcıları,
-Millî Savunma Uzman Yardımcıları,
-Yükseköğretim Kurulu Uzman Yardımcıları,
-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı UzmanYardımcıları,
-Vakıf Uzman Yardımcıları,
-Tapu ve Kadastro Uzman Yardımcıları ;
-Devlet Personel Başkanlığı Devlet Personel Uzman Yardımcıları;
-Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzman Yardımcıları;
-Marka Uzman Yardımcıları,
-Patent Uzman Yardımcıları
-Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcıları,
-Çalışma Uzman Yardımcıları ve
-Sosyal Güvenlik Eğitim Uzman Yardımcıları,
-Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Uzman Yardımcıları,
-İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Yardımcıları*(Kendine özel sertifika sistemi!)*
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzman Yardımcıları,
-Kültür ve Turizm Uzman Yardımcıları,
-Yazma Eser Uzman Yardımcıları,
-Ulaştırma ve Haberleşme Uzman Yardımcıları,
-Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uzman Yardımcıları,
-Denizcilik UzmanYardımcıları,
-TİKA Uzman Yardımcıları ,
-Maliye Uzman Yardımcıları,
-Devlet Gelir Uzman Yardımcıları,
-Bakanlık ve bağlı kuruluşların A.B. Uzman Yardımcıları,
-Hazine Uzman Yardımcıları,
-Dış Ticaret Uzman Yardımcıları,
-Diyanet İşleri Uzman Yardımcıları,
-Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman Yardımcıları,
-Avrupa Birliği İşleri Uzman Yardımcıları,
-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzman Yardımcıları,
-Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzman Yardımcıları
-Türkiye İstatistik Kurumu Uzman Yardımcıları,
-İçişleri Bakanlığı Planlama Uzman Yardımcıları,
-İstihdam Uzman Yardımcıları,
-Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzman Yardımcıları
-Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcıları,
-Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcıları
-Meteoroloji Uzman Yardımcıları
-Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcıları,
-Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcıları
-Gençlik ve Spor Uzman Yardımcıları
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman Yardımcıları
-Aile ve Sosyal Politikalar Uzman Yardımcıları
-İnsan Hakları ve Eşitlik Uzman Yardımcıları
-Savunma Sanayii Uzman Yardımcıları
-Basın ve Enformasyon Uzman Yardımcıları
-Yüksek Kurum Uzman Yardımcıları
-Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcıları,
-Millî Eğitim Uzman Yardımcıları
-Sağlık Uzman Yardımcıları ve
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcıları,
-Göç Uzman Yardımcıları,Taşra Uzmanlıkları;
-Defterdarlık Uzman Yardımcıları
-Gelir uzman Yardımcıları,
-İl İstihdam Uzman Yardımcıları,
-İl Planlama Uzman Yardımcıları
-İl Göç Uzman YardımcılarıBir de İki unvanın arasında sıkışıp kalmış olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcıları var. Onlarda da durum şöyledir; Özlük hakkı bakımından taşra uzmanları gibiler, Sorumluluk olarak Merkez Uzmanları gibiler. Her iki konuyu da aşağıda belirteceğiz.
Ek olarak ayrıksı bir yapı olan Üst Kurul Uzmanlıkları var;
-BDDK Uzman Yardımcılığı
-SPK Uzman Yardımcılığı
-EPDK Uzman Yardımcılığı
-KGMSK Uzman Yardımcılığı
-Rekabet Kurumu Uzman Yardımcılığı
-TAPDK Uzman Yardımcılığı
-RTÜK Uzman Yardımcılığı
-KİK Uzman Yardımcılığı
-BTK Uzman YardımcılığıBu meslekler de Ankara merkezinde çalışan*(BDDK İstanbul'a taşındı, SPK da taşınacak gibi görünüyor)* mesleklerdir. Normalde üst kurul uzmanları çok daha iyi kazanç elde etmekteydiler. Ancak 666 Sayılı KHK ile getirilen "eşit işe eşit ücret" ilkesiyle maaşları normalleşti. Yeni girecek uzman yardımcıları merkez uzmanları gibi kazanıyorlar. Bu konuda da uğraşlar var ne netice çıkacağını bekleyip göreceğiz. Çünkü kuruma 666 evveli girenler eski düzene göre kazanırken yeni giren uzman yardımcıları malesef ciddi adaletsiz bir maaş baremi ile karşı karşıyalar. Kurum içi huzur ve verimliliğe zarar veren bir durum bu.
Uzmanların çalışmaları;
-Sabit çalışırlar. Merkezde de taşrada da bu durum aynı. İstisnai olarak belli mesleklerde yoklama(Özellikle maliyede) gibi görevler söz konusu olabilmektedir. Ağırlıklı olarak durağan mesleklerdir.
-Meslekleri kendi mevzuatları üzerine 'uzman'laşmaktır esasında. Her kurumda kurumun ilgili mevzuatına dair ve o mevzuatta belirlenmiş görevlere sahiptirler.(Gelir Uzman Yardımcıları, Vergi Mevzuatı, Göç/İlGöç Uzman yardımcıları-Yabancılar Mevzuatı vs.) Merkez Uzmanlıkta da yine durum benzerdir ancak merkezdeki uzmanlar bir miktar daha stratejik görevler alma şansına da sahiptirler. Maliye Bakanlığı'nda Maliye Uzmanları'nın MASAK gibi bir birimde görev amak ya da BÜMKO'da görev alarak bütçe süreci ile ilgili kararlarda yer alabilmesi gibi)
-Sabit ve belirli bir turneleri yoktur. Bazıları ise rotasyona tâbidir.(İlgöç Uzman Yrd gibi) bazı meslekler ise zorunlu olarak mazeretsiz sabitliği öngörür(Gelir Uzman Yardımcılarının 5 yıl sabit olma zorunluluğu gibi)
Sorumlulukları;
"Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir.
Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar."*Burada bahsedilen TEZ, merkez uzmanlıkları ve MHUY mesleği için geçerlidir.
**Yeterlik sınavı ise ekseriyetle taşra uzmanlıkları için geçerlidir. 2/3 senenin sonunda yeterlik sınavı ile Uzmanlığa atanma söz konusudur.
***Yabancı dil seviyeleri 3 sene içinde sağlanmalıdır. Yine bu da Merkez Uzmanları ve MHUY Mesleği için geçerlidir. Taşra Uzmanlıklarında tez ve yabancı dil koşulu söz konusu değildir.ÖZLÜK HAKLARI;
Merkez Uzmanlığına yardımcı olarak giren bir aday başlangıçta 3700 tl civarında bir maaş ile başlayacak. 8.derecede 850 olan ek gösterge 1.dereceye çıkıldığında 3600 olacak ve emekli maaşı/ikramiyesi buna göre ciddi bir gelir kaybı olmadan gerçekleşecektir.
Taşra Uzmanları/MHUY; mesleklerine tabi olanlar ise başlangıçta 3200 tl gibi bir meblağ ile başlayacaklar ve 8.derecede 450 olan ek göstergeleri 1.derecede 2200'e çıkacaktır. Merkez uzmanlıkları ikarşısında en ciddi dezavantaj bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı mesleğini ilginç kılan şey ise; Taşra Uzmanlığı gibi nispeten zayıf özlük haklarına sahip olmaları. Yani 3200 tl maaş(belediyelerdeki ek ödenekler istisna), 2200 maksimum ek göstergeye sahip olmalarına rağmen tez yazmak ve yabancı dil koşullarını sağlamak zorundalar. Arada sıkışmış bu mesleğe girerken de bunları göz önüne almakta yarar vardır.
-
1 sene içinde toplam kurumlar dahil olarak kaç uzman yardımcısı alımı oluyor ortalama
-
Peki tecrübeli abilerimiz olarak sizce banka uzman yardımcılığımı ( özellikle ziraat,halk ve vakıf gibi devlet bankaları ) yoksa dmk ya bağlı uzman yardımcılıklarımı? Genel olarak karşılaştırırsak hangisi tercih edilmeli? Şimdiki hakları ve emeklilikteki haklar bütünüyle göz önüne alındığında siz hangisini tercih edersiniz. Şimdiden teşekkürler
-
Uzmanliklarin yurd disi egitim destegi var mi? Meslekleri tanitirken yurt disi imkanlarindan da bahsederseniz daha aciklayici olur diye dusunuyorum
-
@yardimciuzman kesinlikle bakanlık uzman yardımcılıkları. Maaş olarak birbirine üç aşağı beş yukarı yakındır, bazı bankalarda daha yüksek maaş bile verilmektedir. Bankalarda emeklilik meselesi ve primler nasıl hesaplanıyor, ikramiye ne kadar alınıyor ve sonunda aylık ne kadar emekli maaşı alınıyor o konuda çok net bilgi sahibi değilim ama bakanlık uzmanlığından emekli olduğundan çok farklı olmasa gerek.
O zaman diyeceksin banka uzmanlığının, Bakanlık uzmanlıklarından nesi kötü? Öncelikle iş yoğunluğu. Bankada uzmanda olsan, tek bir hedefe odaklanacaksın, bankanın sattığı kredi miktarı. Sana araştırma yap, bize sunum yap, eksiklerimizi araştır falan demezler. Müşterileri kandırarak kredi satmanı söylerler. Yaşlı, hasta, gariban demeden yükselebilmek için tek şeye odaklanırsın : Nasıl daha fazla kredi satabilirim ve insanı nasıl bankaya bağımlı hale getirebilirim. Bankal uzmanlıklarında istifa ederek devlette düz memur olan sayısı bile oldukça fazladır. Devlette bir de kariyer basamaklarını daha net görebilirsin, uzman isen, ne zaman yükselme sınavı açılır ve sınavı kazanırsan sıfatın ne olur bunu ön görerek gidersin. Ama bankalar da öyle bir kesinlik yoktur, kredi savaşı verirken günün birinde işten atılma tehlikesiyle bile karşı karşıya gelebilirsin. Birde çalışma saatlerin devlette olduğu gibi 8:30-17:30 olmaz, toplantı olur, hesaplarda problem çıkar, müdür bugün çıkışta şunları gözden geçirin der vs. bunun gibi bir çok nedenden ötürü Burhan Çaçan'ın neden geldim İstanbul'a şarkısındaki gibi nerden geldim bu bankaya şarkısını söylemek zorunda kalabilirsin.
-
@ibrahim UZMANLIKLAR Hakkında Her Şey. içinde söyledi:
Uzmanliklarin yurd disi egitim destegi var mi? Meslekleri tanitirken yurt disi imkanlarindan da bahsederseniz daha aciklayici olur diye dusunuyorum
üst kurul uzmanlıkları başta olmak üzere yurtdışı yüksek lisans imkanı çoğunda vardır.
-
Hocam çok faydalı bir çalışma olmuş. Peki Kaymakamlık, Sayıştay Denetçiliği, Murakıplık gibi meslekleri nasıl değerlendirmek lazım?
-
@mk-ank Onları ayrı bi kategoride toplamak lazım. Sayıştay hatta AYM hakimliğe denk, kaymakamlık garantili meslek memurluğu bu şekilde ayrı yazarız
-
Milli güvenlik kurulu genel sekreterliği uzman yardımcılığı ile kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı uzman yardımcılığını da listeye ekleyebiliriz.
-
Bu ileti silindi! -
Bu ileti silindi! -
@kml Yurtdışı doktora imkanı var mıdır?
-
@escobar_p malesef yoktur hocam.
-
Adalet uzmanlığı açmaz mı bu sene
-
@denetçi hocam adalet uzmanlığı açmayacak denildi yani tahminler o yönde bakalım.
-
Bu sene açılmasını beklediğiniz merkez uzmanlıklar hangileridir acaba
-
@denetçi abi buna ayrı başlık açmıştık .
-
@aliveli hocam mhuy hala aynı mı özlük olarak yani merkez uzmnalıkların altında ve taşra uzmanlığıyla aynı mı?
-
Gelir uzmanları tarafından başlatılan taşra-merkez ayrımına karşı cumhurbaşkanlığına 15 bin dilekçe girildi destek olursanız diğer kurumlardada bu ayrımın kaldırılması gündeme gelebilir destek olalım arkadaşlar. E devletten yeterliliğe tabi gelir uzmanğı başlığı altında dilekçeye ulaşabilirsiniz.
-
@patrick-jane Kpss'den 95 al. Tez yaz. YDS'den 70+ puan al bu süreçler sonunda uzmanlığını al. Birileri çıkıp 70li puanlarla atandığı, YDS olmadan, tez yazmadan aldığı uzmanlık ile merkez-taşra eşitlensin desin.