2018 ÖSYM Geç Başvuru Uygulaması Hakkında Her Şey
-
Dostlar Selamın Aleyküm.
Bildiğiniz gibi 2017 Nisan'ından itibaren ÖSYM Geç Başvuru uygulamasını hayatımıza dahil etti.
Nedir bu geç başvuru?
Geç başvuru süreleri nelerdir?
Hangi sınavlarda geçerlidir?
Bu yıl başvuru yapılacak sınavlar ve tarihleri nelerdir?
Hepsini yazımızda değerlendirdik.https://www.tercihiniyap.net/haber/2018-osym-gec-basvuru-nedir-gec-basvuru-ucreti-ne-kadardir
Peki geç başvuru hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Sizce iyi bir uygulama mı? Yoksa anlamsız bir uygulama mı?
Fikirlerinizi paylaşın dostlar yazımız üzerine sizler de
-
Şimdi bu noktada insanın aklında 2 soru beliriyor:
- Ösym bunu mağduriyetleri gidermek adına mı yaptı?
- Ösym bu durumu ek bir gelir kaynağı elde etmek amacıyla mı yaptı?
Cevabı forumdaki kardeşlerime bırakıyorum
-
@sofuoglu ÖSYM'nin para tahsil ederken ÖSYM A.Ş. Ticaret(!) unvanı ile karşımıza çıktığını düşünürsek o.O
-
Devlet bizim, hükümet kira.
-
uygulama kesinlikle çok iyi fakat ücretlerin daha fazla olması sorunlu. Ne yapalım Ankara'ya da para ödeyeceğiz deyip başvurulur gerçi. Bizim gibi sınavları çakışan, işi olan insanlar için çok önemli olduğu gibi (bazen çalışamam deyip sınav sonucuna ihtiyaç duyulabilir) unutan kesim de YDS gibi yılda 2 kere olan sınavlardan yararlanabilir. TOEFL (İngilizce için E-YDS olsa da) da bu uygulamayı yakın tarihler için yapmakta, fakat mantık hemen sınav sonucu ve daha fazla para verilmekte. Bu mantık üzerinden e-sınavların da bu şekilde geç başvurulara başlanacağına inanıyorum.
Burada ÖSYM'den 2 şey istiyoruz: birkaç dilden daha e-YDS (yılda 2 bile başlangıç için iyi), daha fazla e-sınav, daha yakın yerlere sınav yeri, emanet olmaması ihtimaline karşı farklı uygulama
-
ÖSYM'ye sesleniyorum,
İyilik yapar gibi görünme.
İyilik yap:) "gibi" görünme:) -
Uygulama anlamsız ama sorumluluğu üzerinden atıyor ÖSYM bu yönden mantıklı. Uygulama anlamsız çünkü hata, başvuruyu kaçıranlarda. Tarihler belliyken ne diye ÖSYM'yi suçluyorlar anlamıyorum. Kaçırmayacaksın işte o tarihleri.
-
@paretowilfredo her şey ortada iken cevabı çok açık bir soru sordum zannımca hata bende :))
-
Geç başvuru uygulamasının bu şekliyle saçma olduğu kanaatindeyim. Eğer başvuru süresini sınavdan üç gün öncesine kadar tek bir fiyat olmak kaydıyla uzatırsak daha iyi olur. Aksinde kâr/zarar hesaplamasından öteye geçmez bu iş. 2023 hedefi vatandaşın ağzına koyulan bir çiklet. Her tartışma suni birer gündem. Soyuluyoruz, cebimizle soyuluyoruz. Hayallerimizle soyuluyoruz. Geleceğimizle soyuluyoruz.
-
Gec basvuru olayini ilk defa gecen sene hakimlikte ogrenmistim. Sinava az kala acmislardi ek basvuru. Fazlasiyla komplo teorisi uretmisligim olmustu uzerine sonra rutine bagladi bu gec basvuru olayi:)
Cok buyuk kaza bela olmadigi muddetce o sinavlara girebilcek kisilerin basvuru tarihlerinde basvuru yapabilmeleri gerekir. Ama elden gelmeyen sebeplerden dolayi basvuramayan kisiler icin iyi olmus. tabi osymnin bir amaci da tamamen duygusaldir:) orasi baska:) -
Ösym gene iyi niyetli bir uygulamasında daha yanlış anlaşılıyor. Bu 15 dakika olayında da olmuştu halbuki uygulama çok iyiydi ve sınav başladıktan sonra gelip dikkat dağıtan adayları engellemeye yönelikti keşke kalkmasaydı.
Bu yeni uygulama sorumsuz davranıp sonrada ösym'nin başvuruları yeniden açması yönünde baskı kuranları önlemeye yönelik. "Eğer sorumsuz davranıp başvuru tarihini kaçırırsan bu son şansın ve beni ayrıca meşgul ettiğin için ücreti cezalı ödeyeceksin" demek istemiş ösym. Beni hiç ilgilendiren bir şey değil ben başvuruların ilk gününde işimi halleder paramı öderim ama bir şekilde unutursam güzel bir uygulama bir sene kaybetmekten ise 5-10 lira neyse fazla öder sınavıma girerim. Ancak neden sadece Ankara da girilebiliyor anlamış değilim sonuçta il dışına gidip gelmek kolay değil. Bence o da düzeltilirse uygulama anlamlı hale gelir.
-
@black bence de 15dkka kurali cok dogru bir seydi. Ama cok yanlis algi olusturuldu kamuoyunda. O konu hakkinda katiliyorum kesinlikle.
-
Naçizane bir fikir belirteyim ben de. Özellikle 15 Dakika kuralının mantıklı olduğunu düşünmekle birlikte, farklı şehirlerde sınava girme koşulu ile aynı anda uygulanmasını yanlış buluyordum. İnsanlar otobüsle, uçakla ya da aracıyla seyahat ediyor bilmediği bir şehirde ulaşım sağlamaya çalışıyordu. Geç kalmak için en doğal sebepler bunlar. Ben kaza geçirdim KPSS'den dönerken. KPSS'ye giderken geçirmiş olsaydım şayet sınava yetişmem mümkün olmayacaktı. O nedenle ÖSYM'nin her şeyden önce sistemi koordine edebilmesi gerekli bir kural koyabilmesi için.
-
@paretowilfredo evet bazı sınavların sadece Ankara'da yapılması bence de çok yanlış halbuki sayıştay idari hakimlik gibi sınavlarda 150-200 tl veriyoruz bir de başka şehirde sınava girmemiz isteniyor. Halbuki bu sınavlar bu kadar pahalı olmamalı ya da o sınav ücreti ile her ilde veya en azından büyük şehirlerde sınav yapılabilir. Hadi o da yapılamıyor ise il dışından gelen adaylar için merkeze yakın üniversitelerde sınav yapılmalı. Geçen bir sınavda Ankara'nın en uzak yerlerinde bir lisede sınava girdim allahtan ulaşım imkanı iyiydi de vaktinde yetiştim.
A grubu sınavlar içinde en fazla ilde sınav yapılabilmesi için kişilerden 1 tanesi ikamet ettiği il olmak üzere 2-3 tercih hakkı tanınabilir. Eğer ikamet ettiği yerde yeterli sayıya ulaşıyor ise orada sınav açarak kişilerin başka illere gitmesi önlenebilir. Zaten yeteri kadar yüksek sınav ücretleri ödüyoruz başka ile gitmek içinde masraf çıkmasın.
Bence 15 dakika kuralı geri getirilebilir ufak bir değişiklik yapılarak. Sınav saat 10 da ise saat 10 dan sonra kimse alınmaz kurallar vs o saatten itibaren okunur ve sınav 10.15 de başlar. Aslında 15 dakika kuralı da büyük sorun değil olmasa da olur ancak şu emanet işi beni her sınavda düşündürüyor. Yanımıza neredeyse hiç bir şey alamıyorken her sınavda aile bireylerinden birini götürmek hem bizi hem anne-babamızı yoruyor. Emanetçilere de pek güvenemiyorum birde verdiğim para çok fazla olmasa da kayıt dışı bir sektör oluştu hiçbir şey yapmadan en az 3tl alıyorlar yerine göre 5tl oluyor. Gerçi bazı yerlerde emanetçi olmazsa ne yaparız diyede düşünmüyor değilim özellikle tek başıma Ankara'da girdiğim sınavlarda karambole gidiyorum. Ösym'nin bu konuda da bir girişimde bulunmalı zaten binada boş bekleyen hizmetli vs var makul bir ücret karşılığı resmi olarak onlara bu görev verilsin ve işin bir standardı olsun.
-
ÖSYM'nin doğru bir şey yapacağını kabul etmiyorum. ÖSYM, bizlerin geçmişini geleceğini çaldı. Daha geçmişin şaibelerinin binde birini üzerinden atamamış bir kurumken sonrasında üzerinden atamayacağı yüklerin altına girip çoğu zamanda altında ezilip duruyor işte. Sınavlarda çaldırdığı soruların çalınmamış halini yaşayabilme şansımız olsa idi, hayatımızda çoğu şey daha farklı olmaz mıydı?