2017 Kaymakam Adaylığı Sınavı
-
Re: 17 Aralık 2016 KAYMAKAM ADAYLIĞI SINAVI
Arkadaşlar iktisatta para politikası ile ilgili soruya "para politikası etkin değildir" yazdım. Cevap tam etkinsizdir gibi bişey olacakmış heralde. İktsattan pek anlamam da bu ikisi aynı şeymidir. Puan verirlermi benim cevaba da -
@uzmanyardımcısı ben de senin gibi yazdım sıkıntı olacağını sanmıyorum ikisi de aynı anlama geliyor zaten
-
Ben de para politikası etkin değildir dedim, tam etkinsizdir garip bi cümle hatta yazarken bile altını kırmızı olarak çizdi yazığım şey
-
bende öyle yazdım. geçerli ve doğru bir cevap . hatta esnek kurda etkindir diye ekledim iyice anlaşılsın diye.
-
@bestof92
Cevaplar için teşekkürler. -
Cevap TAM ETKİNDİR olacak
Buyrun tam sermaye hareketliliğinin olduğu sabit döviz kuru uygulanmasındaki ülkenin genişletici maliye politikaları uygulamasının sonuçlarına bakalım. E0 noktasında dengede olan bir ekonomide genişletici maliye politikasının(kamu harcamalarının artması ) uygulaması ile IS eğrisi sağa kayar(IS1). E1 noktasında oluşan yeni dengede faiz oranları dünya faiz oranından (i*) yüksek olduğu için ülkeye sermaye girişi yani döviz girişi başlar. Sabit döviz kuru sisteminde M.B döviz kurunu sabit tutmak için dövizi satın alır ve piyasaya yerli para sürer. Bu durumda para arzı artmış olur ve para arzının artması LM eğrisini aşağı doğru kaydırır. Yeni denge E2 noktasında gerçekleşir, ekonomi dengeye gelir.Sonuç olarak yeni denge daha fazla milli gelir güzeyinde gerçekleşir. Bu durumda milli gelirin artmasına bağlı olarak ithalat artmıştır. İthalatın artması ülkede cari işlemler açığına neden olmuştur. Yani sabit döviz kuru sisteminde, genişletici maliye politikasıyla kamu harcamalarının artması bütçe açığına neden olmuştur. Bütçe açığı da cari işlemler açığının oluşmasına neden olmuştur.
-
@Tsubasa 2017 Kaymakam Adaylığı Sınavı içinde söyledi:
aye hareketliliğinin olduğu sabit döviz kuru uygulanmasındaki ülkenin genişletici maliye politikaları uygulamasının sonuçlarına bakalım. E0 noktasında
Hocam para politikasının etkinliğini genişletici maliye politikası üzerinden örnek vermek yanlış olur.
-
Soru sabit kur için para politikası etkinliği değil miydi?
-
@Tsubasa para politikası ile IS alakasız kardeşim
-
@Harun-Resid 2017 Kaymakam Adaylığı Sınavı içinde söyledi:
Soru sabit kur için para politikası etkinliği değil miydi?
Para pol tam etkin
Maliye pol etkisiz -
................