Adalet'ten Hukuka Geçiş
-
Adalet okuyan birçok öğrencinin temel hedefi, DGS ile hukuk fakültesine geçmek olsa gerek. Bu geçiş tahmin edebileceğiniz gibi kolay değil; ama imkansız hiç değil.
Laf kalabalığı yapmak yerine verilerle konuşmak istedik ve sizlerle 2018 DGS sonucu kaç netle kaç puan alındığını ve sıralamaları paylaşmaya karar verdik.
Bunun dışında, 2018 DGS ile hukuk fakültesine yerleşen adale bölümü mezunlarının, hangi sıralama ile hangi fakültelere giriş yapabildiğini de açıklayacağız.
Yazımız, diğer klasik yazıların ötesinde, hedef belirlemeye çalışanlar için gerçek bir rehber niteliğinde olacaktır.
Bu yazıdaki veriler; sosyal medya hesapları ve forumlar tek tek araştırılarak bir araya getirilmiştir ve kesinlikle doğrudur.
DGS sınavı nedir?
Önce dikey geçiş sınavından kısaca bahsedelim. 2 yıllık meslek yüksek okulu okuyan öğrencilerin, lisans bölümlerine geçişine imkân sağlayan bu sınav ÖSYM tarafından her sene yapılmaktadır.
Sınavda toplam 120 sorulur ve sınav süresi 150 dakikadır. 2018 yılında ÖSYM’nin getirdiği yeni kurala göre, adayın sınav puanının hesaplanması için her iki bölümden de en az 0,5 ham puanının olması gerekir. Yani örneğin bir öğrenci 60 sözel net yapsa ve 0 sayısal neti olsa, bu öğrencinin DGS puanı hesaplanmamaktadır.
DGS puanı nasıl hesaplanır?
Adayın sınavda yaptığı sözel ve sayısal netlerinin standart puanlar; ÖBP ile yani ön lisans başvuru puanı ile çarpılarak adayın nihai puanı hesaplanmaktadır.
Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir ve bu noktada ÖSYM tarafından bir takım standart sapma hesaplamaları yapılarak netler puana dönüştürülmektedir.
ÖBP nedir?
ÖBP kısaca, DGS’ye giren öğrencinin, ön lisans bölümündeki diploma notunu ifade eder. ÖBP şu şekilde hesaplanmaktadır:
Ön lisans akademik not ortalaması bulunur.
En yüksek puan 100 ve en düşük puan da 50 olarak alınır.
Bu rakamlar 0,8 ile çarpılır.
Böylece en yüksek 80 ve en düşük de 40 puan ortaya çıkar.
Ortaya çıkan bu rakamlar kişinin puanına eklenir.DGS’de hukuk fakültesi hangi puan türüyle alım yapar?
DGS sonucunda sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 tür puan hesaplanmaktadır. İşte hukuk fakültelerine geçiş ancak EA (eşit ağırlık) puanı ile mümkündür.
Netlere göre DGS puanları – Hukuka geçiş için kaç net lazım?
Önce bir husus açıklığa kavuşturmamız gerek. Resmi bilgi olmasa da, DGS EA puanında ilk 1000’de yer alan öğrencilerin neredeyse 800 kadarının adalet mezunu olduğu söylenir.
Bunun anlamı; adaletten hukuka geçişin gerçekten de zor olduğudur. Aklınızda daha net bir fikir oluşması için 2018 DGS sınavında yapılan netlere göre alınan EA puanları ve sıralamaları sizinle paylaşmak istiyorum:
Not: (-) ile gösterilen alanlar, tarafımızca edinilememiş bilgilerdir.
Matematik D:50 Y:3 / Türkçe D:44 Y:5 / ÖBP: 74,4 / EA puanı: – / Sıralama: 30
Matematik D:47 Y:0 / Türkçe D:46 Y:0 / ÖBP: 63 / EA puanı: 328 / Sıralama: 51
Matematik D:43 Y:0 / Türkçe D:47 Y:0 / ÖBP: 68,4 / EA puanı: 326,19 / Sıralama: –
Matematik D:52 Y:2 / Türkçe D:38 Y:7 / ÖBP: 66,8 / EA puanı: 322,00 / Sıralama: 79
Matematik D:37 Y:3 / Türkçe D:52 Y:8 / ÖBP: – / EA puanı: 321 / Sıralama: 113
Matematik D:42 Y:0 / Türkçe D:48 Y:0 / ÖBP: 59 / EA puanı: – / Sıralama: 317
Matematik D:45 Y:6 / Türkçe D:43 Y:8 / ÖBP: 58,6 / EA puanı: 310,70 / Sıralama: 339
Matematik D:43 Y:3 / Türkçe D:43 Y:5 / ÖBP: – / EA puanı: 308,80 / Sıralama: 390
Matematik D:35 Y:3 / Türkçe D:49 Y:6 / ÖBP: 69,0 / EA puanı: 307,82 / Sıralama: 437
Matematik D:34 Y:5 / Türkçe D:55 Y:4 / ÖBP: 58,2 / EA puanı: 307,22 / Sıralama: 470
Matematik D:42 Y:3 / Türkçe D:45 Y:7 / ÖBP: 54 / EA puanı: 306,60 / Sıralama: 493
Matematik D:34 Y:3 / Türkçe D:48 Y:9 / ÖBP: 72,6 / EA puanı: – / Sıralama: 534
Matematik D:26 Y:5 / Türkçe D:58 Y:2 / ÖBP: – / EA puanı: 305,00 / Sıralama: 576
Matematik D:32 Y:7 / Türkçe D:52 Y:8 / ÖBP: – / EA puanı: 303,82 / Sıralama: 638
Matematik D:41 Y:5 / Türkçe D:46 Y:14 / ÖBP: 55,8 / EA puanı: 303,80 / Sıralama: 643
Matematik D:42 Y:0 / Türkçe D:37 Y:3 / ÖBP: – / EA puanı: 302,35 / Sıralama: 733
Matematik D:38 Y:0 / Türkçe D:47 Y:12 / ÖBP: – / EA puanı: 297,00 / Sıralama: 1175DGS sıralamasına göre hukuk fakülteleri – DGS hukuk puanları ve sıralamalar
Elimizde yer alan bir başka veri ise, hukuk fakültelerine giren öğrencilerin, bunu kaç sıralamayla başarabildiği. Bazı adaylar, puanı kaç olursa olsun belirli yerleri hedeflediği için bu sıralamalar net fikir vermese de, en azından kimin hangi sıralamayla hangi hukuk fakültesine girdiği değerli bir bilgi olacaktır:
Sıralama: 443 / Üniversite: Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 98 / Üniversite: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 339 / Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 571 / Üniversite: Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 493 / Üniversite: Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi (%50 burslu)
Sıralama: 51 / Üniversite: Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Tam burslu)
Sıralama: 673 / Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 536 / Üniversite: Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
Sıralama: 30 / Üniversite: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 277 / Üniversite: 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 534 / Üniversite: Karedeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 576 / Üniversite: Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
Sıralama: 416 / Üniversite: Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 643 / Üniversite: Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 648 / Üniversite: Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 324 / Üniversite: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
Sıralama: 338 / Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 165 / Üniversite: 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sıralama: 305 / Üniversite: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
Sıralama: 320 / Üniversite: Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk FakültesiDGS’de en çok tercih edilen hukuk fakülteleri
Yine fikir vermesi açısından, 2017 yılı DGS sonrası hukuk fakültelerine yerleşen adayların en çok tercih ettiği 20 üniversiteyi de paylaşmak istiyorum. Buna göre; 2017 DGS’de en yüksek puanla alım yapan 20 üniversite şu şekildedir:
Ankara üniversitesi
İstanbul üniversitesi
Gazi üniversitesi
Marmara üniversitesi
Hacettepe üniversitesi
İstanbul Üniversitesi (İ.Ö)
9 Eylül üniversitesi
Marmara üniversitesi (İ.Ö)
Kırıkkale üniversitesi
Dicle üniversitesi
İstanbul Medeniyet üniversitesi
Kırıkkale üniversitesi (İ.Ö)
Çukurova üniversitesi
Yıldırım Beyazıt üniversitesi
Uludağ üniversitesi
Anadolu üniversitesi
Akdeniz üniversitesi
Gaziantep üniversitesi
Kocaeli üniversitesi
İnönü üniversitesiAdalet’ten hukuka geçiş zor mu?
Bu sorunun cevabını aslında yukarıda verdik. Göreceğiniz üzere; EA puanında ilk 1000’e giren öğrencilerin çok büyük kısmını adalet mezunları oluşturuyor.
Bu kadar aday içinden sıyrılmak için ise hem DGS’ye özel olarak hazırlanmak hem de okul diploma notunu yüksek tutmak gerekiyor.
Özellikle diploma notunu küçümsememelisiniz. Örneğin 4’lük sistemde 3,90 civarında bir ortalama yakalayıp neredeyse tavandan ÖBP alan bir aday yaklaşık 80 puan fazladan alacakken, daha düşük ortalamayla mezun olup örneğin 70 puan alan bir adaydan tam 10 puan önde yarışa başlayacaktır.
Yukarıdaki listelerden de göreceğiniz üzere değil 10 puan, 1 puan bile bu yarışta çok önemlidir.
SONUÇ
Adalet bölümünden hukuk fakültesine geçiş yapmak, her şeyden önce sıkı çalışmaya bağlıdır. Bu çalışma hem DGS için hem de okul sınavları için olmalıdır.
En az bunun kadar önemli olan bir başka husus da hedefinizi doğru belirlemek ve buna göre çalışmaktır.
İşte bu yazının tam da bu noktada, size fayda sağlayacağını umut ediyorum. 2018 DGS’de alınan puanlara, yapılan netlere, girilen sıralamalara ve yerleşilen üniversitelere bakarak, siz de doğru stratejiyi oluşturabilir be başarılı olabilirsiniz.
Unutmayın; başlamak, bitirmenin yarısıdır.
-
-
@james-buchanan hocam siz mi yazdınız bir yerden alıntı mı?
-
@evandro ben yazmadım.
-
@evandro bir yerde gördüm.
-
@evandro yasak mı?
-
-
Güzel çalışma olmuş. Elinize sağlık.
-
@james-buchanan yok yasak değil, arkadaşım merak etti, siz yazdıysanız hemen yazar kadrosuna katalım sizi diyecekti.
-
@agor hocam bu tarz şeyler yazmasına yazarım da. pek uğraşasım yok.
-
Alıntıdır arkadaşlar yazı.
-
@james-buchanan güzel paylaşım olmuş teşekkürler.
-
@james-buchanan eyvallah abi sağ ol. Ellerin dert görmesin.)
-
Şimdi kıskandım @James-Buchanan hocamı, bizim sitemizde bu puanlar yok mu yani?
https://www.tercihiniyap.net/universite/dgs-hukuk-fakultesi-2019-taban-puanlari
-
Seneye ben de dgs ile dikey geçiş düşünüyorum. Birkaç devlet üniversitesinin yönetmeliğini inceledim hepsi ders intibakı için 5 yıl şartı koymuş sadece Çankaya Üniversitesinde 5 yıl şartını göremedim. Yaş 31, 35 yaş dolmadan diploma alabileceğim, maksimum ders saydırabileceğim ve devamsızlık sorunu olmayan vakıf ya da devlet üniversitesi biliyor musunuz dostlar? Hiç uzun uzadıya yönetmelikleri araştıran bir arkadaş var mı?
-
@bayke intibak ve 5 yıl şartı nedir hocam? anlamı ne?
-
@james-buchanan Hocam önceden bitirdiğiniz bir lisans veya ön lisans varsa ders saydırma (intibak) başvurusu sırasında aradan 5 yıl geçmemiş olmasını istiyorlar. Mesela 2013 yılında bitirdiğiniz bir lisans programının dersini bu yıl saydıramıyorsunuz.Hatta dersi aldığınız tarihten itibaren 5 yıl geçtiyse sizi unutmuştur varsayıp dersinizi saymıyorlar.
-
@bayke birşey diyemiyorum. dersi unutmuştur diyip yeniden vermek ne saçmalık.
-
@bayke hocam sizin ortalama kaç önlisans?
-
@james-buchanan Dersi unutmuştur varsayımını ben ekledim hocam Ama aradan 5 yıl geçtiyse dersi saymamalari bir nevi bu anlama geliyor. Bu fakülteyi olabildiğince hızlı bitirebilmek için fazla sayıda ders saydirmamiz gerekiyor bunun için de tercih yapacak arkadaşlar üniversitelerin tek tek yönetmeliklerini okusunlar nacizane tavsiyem.