TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
@turuncan1234 sorunun sonuna gelene kadar basında ne sorduğunu unutmam strateji sorusunu yaptın mı hocam Porter'in rekabet stratejisi ile başlayan
-
@genclerbirlikli ekonometriden 3 bekliyorum inşallah kağıdımı okuyan çok aşağılamaz
-
@benbernanke biraz iktisat bilen birisi yukarıya arkadaşların yazdığına benzer şeyler yazdı ben de dahil. Ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum puanlama gelince hep birlikte görücez
-
Ne zaman açıklanır sonuçlar acaba? Fikri olan ya da bilen var mı? Gelen sene ne kadar sürmüş bu süreç?
-
İşletme soruları cidden cok garipti, geçtiğimiz yılların sorularıyla bu kadar farklılık göstermesi çok büyük adaletsizlik. Nasıl bi sistem içindeler bilmiyorum ama sınavı hazırlattıkları insanlar arasındaki farkları da elimine etmeleri gerekir bence
-
@benbernanke Öncelikle Guydan kolay demedim. Guy seviyesine inmiş dedim. Bunu sınavın geneli için söyledim. Gecen yıllara bakarsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. Cevaba gelince dört dörtlük olmayabilir ancak temel çerçeveyi çizip üzerine grafiği eklerseniz o soru için geçerli puan alırsınız. Dediğiniz makro kitabına da bakacağım. Önerdiginiz başka kaynak var mı?
-
@aleks10 Hocam, uzun dönemde hepimiz ölüyüz, mottosu kaytarma olarak algılanır bu şekilde sunulursa. Kullanmayın bu şekilde derim.
-
@bluephantom soruda şunların cevabını vermeniz bekleniyordu
Kısa dönemde enflasyon, üretim ve faiz.
Uzun dönemde enflayon, üretim ve faiz.Hatta sorudan puan alabilmek için bunlarla beraber cari denge ve döviz kurunun da kısa ve uzun dönem durumunu açıklamak gerekiyor. Bu cevapla grafikleri de çizsen bir puan dahi alamazsın hocam
-
Ekonometri sorularını niye paylaşmıyorsunuz bugün
-
pes ettiğime değmiş mi arkadaşlar nasıl geçti ekonometriniz ???
-
1 arkadaşım 60 civarı birisi de 40 civarı bekliyor ben greenden çalışan arkadaşın notunu merak ediyorum
-
@nigazinpariz ben de 5 civarı bekliyorum
-
Arkadaşlar kaç güne açıklanır bu ?
-
@aleks10 Bence döviz kurunun uzun donem dengesinde Dornbusch'un overshooting teorisi uzerinden anlatilmasi isteniyordu
-
İşletme yapabilen oldu mu ???
-
@aleks10 bense faiz paritesi ile para talebi ve arzı grafiğinden yola çıktım. Yani interest paritesi yüzünden xa daha doğrusu E(e) artacak (ya da düşecek, euro kıymetlenecek basitçe) para arzı eğrisinin eğimine göre ya dengeye gelinecek ya da stabil olmayan bir piyasada kur çığrından çıkacak. Bu da tabii finans ve cari hesaplar üzerinden gerçekleşecek. Bunun etkisini de en son as-ad grafiği ile fiyatlar genel dengesi üzerinden göreceğiz falan filan. Sanırım mantık aynı, fakat nasıl notlandıracaklar acaba?
-
@mulkiye01 Hocam, ben @benbernanke sorusuna göre cevap verdim. Sorunun tamamı boyleyse elbette buna yönelik İs-lm-bp analizi açık ekonomi Mundell tarifi gerekir. Dediğim gibi aktarılan kadarıyla cevap verdim.
-
@flatline hocam bu teoriyi bilmiyorum ben hangi kaynakta okumuştunuz bunu
-
@ottovbismarck
10 filan gelir maksimum 100 üzerinden -
@bluephantom pardon öyleyse hocam. Bana kalırsa o sorunun cevabı mundell flemingle açıklanmıyor ( ki ben de mundell ile açıkladım maalesef) Ancak ingilizce kaynakları biraz taradım sorunun cevabı çok başka görünüyor. Direk döviz piyasası ve yukarıda bir arkadaşın dediği gibi overshooting ile de alakalı gibi. Yani o soru yerine lagrange sorsa muhtemelen sınava girenlerin yüzde 90 ı lagrange yapabilirdi (herkes matematiksel iktisat çalıştı çünkü) ama bu sorudan tam puan alacak adam sayısı 10’u geçmez. Yani sözün özü sınav sadece kolay görünümlüydü, kolay değildi.