17 Ara 2018 05:42

Son yıllarda Maliye'de yaşananlara dair kısa bir özette ben geçeyim:

Vdk bildiğiniz üzere 2011 yılında Maliyedeki bazı kadroların birleştirilmesi sonucu tek çatı haline geldi. Burada amaçlanan şey: Güçlü bürokratik kesimi sınırlandırmak. Hesap uzmanları ve Maliye müfettişleri gibi: Biz bünyemizde devlet adamı yetiştiriyoruz diye düşünen kurumların algısını kırmak. Nitekim bu hamle ile birlikte bir çok Hesap Uzmanı ve Maliye Müfettişi istifa etti ve VDK'ya 2013 yılında test sınavları ile 3 atama şeklinde 5.500 kişilik alım yapıldı. Bu durum VDK'da sorunları azaltmak yerine daha çok arttırdı. Eski yeni ayrımı yaşanmaya başladı. Vergi Denetmenleri ile Maliye Müfettişleri/Hesap Uzmanları kadrolarını birleştirmek aslında sonun başlangıcı oldu. O gün bugündür deyim yerindeyse bu iş nerede patlak verir diye düşünüyordum. Nitekim ara dönemde yapılan Yetki/Yeterlilik sınavlarında olaylar patlak vermeye başladı. Bir de kurum içinde yaşanan baskılara dayanamayan yeni Müfettiş Yardımcılarının intiharları kurum içindeki eski yeni ayrımını iyice keskinleştirdi. Tabi kurumda yaşanan bu problemlerden dolayı münferit şikayetlerin ardı arkası kesilmemiştir.

Burada şunu belirtmek gerekir: Devlet bir nevi kendi eliyle 2011 VDK birleşmesi ile yetişmiş bürokrat anlayışından vaz geçti. Her ne kadar a,b,c,ç şeklinde mükellef sınıflandırmasına göre ayrıma gidilmiş olsa da, bir Hesap Uzmanı kalitesi yakalanamadı. Yakalanamadığı gibi de bir de VM'ler arasında aynı işi yapmamıza rağmen neden başkaları b,c,ç grubu mükelleflere bakarken, ben a grubu mükelleflere bakıyorum tartışmaları yaşandı. Şimdi gelinen nokta: Büyük bir yıkım ve enkaz.

Ayrıca dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ifadesiyle Devleti'nin çok büyük rakamlarda olan vergi kaybının da önüne geçilemedi.

Sonunda üzülerek söylemeliyim ki olan yine istihdam edilmek isteyen İİBF/SBF mezunana oldu. Öncelikle 2013 yılındaki 5.500 kişilik şişirme alımın hiçbir esprisi yoktu. Bu kadar alım zamana yayılmalıydı. Mühendisler kuruma alındı, bu duruma ne kurum memnun kaldı, ne mühendisler. Matematik mezunları ve bir kaç daha bölümden mezun olanlar kuruma alındı. Üstüne üstlük 2018 yılında açılan sınav da yeni bir düzenleme gerekçesi ile iptal edildi. Şimdi de Kontrolörlük, Vergi Uzmanları, Gib çatısı altında birleşme gibi konular konuşuluyor. En azından beklentimiz bu sefer yapılan değişiklikler, kurumda yeni gruplaşmalara, yeni çatışma ortamlarına ve yeni problemlere sebebiyet vermemeli. Gerçekten Maliye Bakanlığında yaşanan süreçlere üzülüyor insan.