Hukuk Mu Psikoloji Mı?
-
Arkadaş bir tanıdığım 2019 YKS ye girecek. Deneme sonuçlarına bakılırsa hukuk ve psikoloji bölümlerini kazanacak durumda. Burada fikir almak adına böyle bir başlık açayım dedim. Sizce hangi bölümü tercih etmelidir? Hukuk ve psikoloji mezunları hangi iş kollarında çalışabiliyor? Konuya tamamen meslek sahibi olmak üzerinden bakmak ne kadar doğru bilmiyorum ama kendisi de bir an evvel iş sahibi olmanın derdinde. Yardımcı olursanız seviniriz.
-
Tabiki de psikoloji hocam hukuk artık eskisi gibi değil
-
-
@modigliani-0 neden hocam? Hukuk içinde alternatif oldukça fazla. Psikoloji de alternatif üretmek daha zor.
-
@sınavsayar hocam artık hakim savcı alımı gittikçe daralıyor ayrıca kuvvetli referans gerekiyor, avukatlık desen tutarsa iyi ama artık heryer avukat kaynıyor ora da baya sıkıştı, A grubuna da girebilirler ama A grubu da bitti
İlgi alanıyla da alâkalı tabi çünkü psikoloji tamamen özel bir bölüm tercih hakkım olsa psikoloji yapar bir de özel büro vs açardım paraya para demiyorlar -
Arama motorundan psikolog maaslari ne kadar diye girdiginizde bircok psikolojiyle alakali sitede ucretler var. Tanidigim 3 psikolog var birisi kamuda, birisi ozel rehabilitasyon merkezinde birisinin de burosu var. Ama seans ucreti oyle cok degil dedigim kucuk il. Yani ortalama tasra a grubu maasi gibi diyelim ama en azindan sinav cilesi yok. Ancak alaninizda cok iyiyseniz ve de taninirliginiz arttikca daha iyi gelir olabilir. Tıp haric su an her meslek benzer duruma geldi. Mezun sayisi fazla ihtiyac ayni oranda fazla degil. Bana sorarsaniz ben suan istedigim alanda degilim ne zamandir derseniz universiteye basladigimdan beri. Dogru tercih cok onemli. Bence bu isin icinde olanlarla psikologlarla da hukukcularla da sık sık gorusulmeli, kisiye hangisi daha yapilabilir, kendi ozelliklerine daha uygunsa onu secmeli; yoksa insan bir omur meslek icra edecek. Sevmedigi meslegi yapmak sadece para kazanma aracindan oteye gecmeyecektir. Insan gelir elde etse de, belli bir zamandan sonra sevdigi bir isten para kazanmak istiyor.
-
Kesinlikle psikoloji..Bir zaman gelecek sınavlardan kafayi sıyıran bizlerin güçlü psikolojik desteğe ihtiyacı olacak:) geleceğin parlayan mesleği bana göre..
-
@olursaolur hocam güldürdünüz:) ama dogru tespit:)
-
Avukatlığın çalışma alanı daha geniş. Psikolog sadece özel büro açacak ve tutarsa iş yapacak. Her yer avukat da her yer psikolog degil mi ?
-
@sbf1983 :)hocam komik maalesef ama bana gore geleceğin favori meslekleri diyetisyenlik ve psikologluktur.cunku bu süreç uzadıkça insanlar sürekli yerinde oturup ders çalışarak bir yandan zihni yıpratiyor diğer yandan hareketsizlikten obezlesme yolunda ilerliyor..Ne yazik ki calacagimiz kapilar bunlar olacak ..
-
Arkadaşlar karıştırılan konulardan bir tanesi, psikolog olmakla psikiyatrist olmak sanırım. Biri ilaç yazabiliyor diğeri yazımıyor. Her önüne geçende büro açıp tutturacak diye bir şey yok. Kaldı ki ilaç tedavisi olmadan da herkesin düzeltmek mümkün değil. Bu nedenle psikoloji için hukuktan iyi derken daha derin düşünmek gerek sanki?
-
Hmmmm Güzel Soru.
Maalesef Türkiye gerçeğinde bu soruya cevap vermek öyle kolay değil,
Hukuk ya da Psikoloji demek için o kadar etken var ki, bir kısmı kümülatif bir kısmı ise öznel
Nasıl mı ? Şöyle;1-) Arkadaşınızın cinsiyeti nedir?
2-) Hangi ilde ikamet ediyor?
3-) Ebeveynlerin meslekleri nedir?
4-) Ailesinin ortalama gelir düzeyi nedir?
5-) Kendisini konuşkan bir insan mıdır?
6-) Rahatça hiç tanımadığı insanlara muhabbete girebilir mi?
7-) Dert dinlemeyi sever mi?
8-) Esnek mesai saatleri mi sever yoksa çalıştığım saat belli olsun mu der?
9-) Hayalinde kaç yaşında evlenmek var?
10-) utangaç birisi mi?
11-) ...........................????*Şimdi her sorunun cevabının Hukuk mu Psikoloji mi sorusunu etkileyen yönleri var o yüzden maalesef bir cevap veremeyeceğim.
Sorunuzu farklı şekilde anlamak istersem; Evet ben yine hukuk okurdum.
@sınavsayar, içinde söyledi: Hukuk Mu Psikoloji Mı?
Arkadaş bir tanıdığım 2019 YKS ye girecek. Deneme sonuçlarına bakılırsa hukuk ve psikoloji bölümlerini kazanacak durumda. Burada fikir almak adına böyle bir başlık açayım dedim. Sizce hangi bölümü tercih etmelidir? Hukuk ve psikoloji mezunları hangi iş kollarında çalışabiliyor? Konuya tamamen meslek sahibi olmak üzerinden bakmak ne kadar doğru bilmiyorum ama kendisi de bir an evvel iş sahibi olmanın derdinde. Yardımcı olursanız seviniriz.
-
İkisi de iyidir. Sosyal bilimlerin ileride daha etkin rol oynayacağı bir gerçek. Nüfus git gide artıyor, insanların içi dolmuş, trafikte orada burada öfkeli gezenler var. En ufak kıvılcımda gaza gelenler var, geçim derdi, başka dertleri şuyu buyu olanlar vs derken bu olaylar daha da artar... Artık uzlaşmak için hukukçu mu ararlar yoksa psikolojiyi düzeltmek için psikolog mu sen karar ver.
-
@fernando-reges gerçekten farkındalık yaratan bir cevap olmuş. Sosyolojik bir tahlil diyebiliriz. Gerçekten psikolog mu ararlar yoksa avukat mı? Belki de hepimiz için geçerli bir cevap.
-
@antimülakat Teşekkürler üstat. Hukuka ne kadar güvendiğiniz ile ilgili. Lakin aradığınız adaleti bulamazsanız sonra daha kötü olabilirsiniz. Ben genel anlamda ve içinde bulunduğum kpss dolayısıyla psikolojiyi tercih edebilirim en azından kafam rahatlar
-
Aslında bir soruyu hukuk ve psikoloji mezunlarına ayrı ayrı sorup yaşadıkları süreci de öğrenmek gerek. Acaba onlar ne düşünüyor? Nasıl bir süreç yaşadılar? Şimdi tekrar tercih yapsalar tercihleri nasıl olur?
-
Aslinda her ikisi de zor ve yipratici meslekler uzun vadede. Hukukun uzun vadede getirisi daha fazla olur ama insandan ne goturur bilemiyorum. Psikologluk daha temiz daha mutevazi duruyor ama kesinlikle neseli, sabirli ve insanlara yardim etmekten zevk alan biri yapmali. Diger turlu eziyet olur surekli insanlarin dertlerini dinlemek.
-
Şimdi hukuk için çok mezun var. O yüzden her yer hukukçu kaynıyor vs. demişler. Bu söyledikleri doğru ancak şu son yıla kadar hukuk mezunu olan birisi kurum avukatı olarak 83 puan üstü ile dilediği yere atanabiliyordu. Sonuçta kurum avukatları da vekalet ücretini de hesaba kattığımız vakit en az 6,5-7 bin TL maaş alıyor. Psikologla görüşmenin seansı 200 TL diyelim. Günde 4 saat haftada 5 gün çalışsın aylık 16 bin TL yapıyor iyi de bütün psikologların seansı bu kadar dolmuyor ki? Aylık 50 bin kazanan da vardır, dükkanı kapatan da. Sanki bu psikolog işlerinde de referans mevzusu ön plana çıkıyor. Herkes birbirine söylüyor.
-
Ben bu kıyaslarda her zaman şunu düşünüyorum; bu soru şununla eşdeğer, şerbetli bir tatlı mı yoksa acılı adana mı? Bizler toplum olarak ne yazık ki her şeyi para ile ölçer olmaya başladık, hayat şartları da buna itiyor ama yine de kimse ben şunu yapmaktan zevk alırım diye tercih yapamaz hale geldi. Hukuk ve psikoloji birbirinden oldukça alakasız iki bölüm. İkisinin de iş alanı insan ile alakalı olsa da birisinde bireyler ile bire bir diğerinde de bireyler ile devlet arasındaki ilişki düzeyinde ilgi ve alaka oluyor. İki bölümü okuyup mezun olunca yapılacak işler de bazı benzer özelliklere sahip olmak gerekiyor fakat birisinde yapacağınız iş adaletle ilgili ki bunun önemini biz ülkece her gün bir daha öğreniyoruz diğerinde ise ağırlıklı olarak birey sorunları ile ilgileniliyor (kamuda bazı kurumlarda çalışılacak psikologluk alanlarını dışarıda bırakıyorum.)
Bir mesleği veya bölümü seçerken ben bu bölüme yatkın mıyım, bu bölümde mutlu olur muyum, bölüm bitince yapacağım iş beni huzurlu kılar mı gibi sorular yerine iş imkanlarını araştırmak zorunda kalmadığımız bir toplum olduğumuz gün başarı da mutluluk da huzur da bizi bulacak. Burada yazdıklarımızı okuyup da tercih yapacak arkadaşlar varsa lütfen herhangi bir bölüme veya mesleğe para gözüyle bakmasın, illa para kazanmak istiyorsa da gidip bir yerde bir işi öğrensin ve vakti gelince kendi ticarethanesini kurup para kazansın.
Not: Hele bu sorunun bir de tıp mı mühendislik mi olanı var ki evlere şenlik. İnsan sağlığı vs. makineler, programlar veya inşaat sektörü...
-
@agor üstad şimdi sizin bu yazdıklarınızdan sonra da insanın aklına şu geliyor: Gerçekten çok mutlu olunmasa da iyi bir kariyer planı mı? Yoksa mutluluk içerisinde maddi anlamda dar boğazda bir hayat mı? Bazılarının ruh hali paranın, mutluluğu da beraberinde getireceği yönünde. Oysa bazıları ise parayı bir mübadele aracı veya değişim aracı olarak görmekte. Tabi birde işin realist ve pragmatist bir yönü var. Para olmadan özellikle 2015 sonrası, bizim ülkemizde gezmek görmek, bir ev veya araba sahibi olmak oldukça zor. Şimdi birileri bunlar olmadan da insan mutlu olabilir diyebilir elbette olabilir ama gerçekçi olmaktan da kimse zarar görmez diye düşünüyorum. Aile kurmak, yuva sahibi olmak, çoluk çocuğa karışmak yerinde sayan kukuman kuşu olmaya benzemiyor. Artık tek sesli bir istek durumunda olamıyorsun. Bir birey olarak gem vurduğun veya olmasa da olur dediğin isteklerin, ebeveyn veya eş olarak zorunluluk haline gelmeye başlıyor. Hal böyle olunca mutluluk formülü ve kariyer planlaması konularında eskisi kadar olaylara kati bakmıyorum! Herhangi birisi bana kalkıp sadece daha fazla kazanmak için bu bölümü okudum dese anlayışla karşılarım.