Cumhuriyet herkese her şeyi olabilme hakkı vermiştir. Ben şahsen kaymakamlık mesleği için gereken en iyi okulu bitirdim. Ama illa ki ben olacağım diye bir şey yok. Bu sınav 3-5 ay çalışıp ezberlenerek kazanılabilincek bir sınav , her çalışan da kazanamıyor orası ayrı mesele. Lakin emek vermek demek sadece sınava hazırlanmak için çalıştığın süre değil. Bizler üniversitede de çok emekler verdik. Sadece aöfliler için konuşmuyorum. Sıradan bir üniversitede öğrenciye hiçbir perspektif kazandırmayan hocalarla kitaplarla , nasıl olsa 4 yıl içinde bitirip gideceğim mantığıyla verilen eğitimlerle, 8. Senemde de bitiremezsem aileme ne derim diye deli gibi ders çalışan veya birkaç sorunla yüzleşirken okulu uzun süre bitiremeyen, enerjisi azalan ve onca yıllık emek karşısında birilerinin torpiliyle mülakattan elenen birileri karşılaştırılamaz, karşılaştırılmamalı.
Ancak bilgi çağında yaşıyoruz.Sınavda çıkacak sorular belli her yıl en iyi okullar 400 mezun da vermiyor ; illa ki başkaları da kazanıyor. Kazananların başarısını küçümsemiyorum. Ancak piyasa kitaplarını okuyarak, kurslara giderek kazanılan bir sınavla kendisini başkalarıyla kıyaslamayı bıraksın insanlar. Yüksekokul düzeyindeki üniversitelerden mezun olan bir kimse de kaymakam olabiliyor, olsun bakalım. Siyasal düşünce tarihi bilmeden, tarih bilmeden, adamakıllı kitap okumadan, beşeri münasebetler bilmeden, devlet nedir bilmeden, niye kurulmuş neden var bilmeden, velhasıl bomboş adamlar da bir şeyler oluyor. Bence Aöf’li kendini yetiştirmiş kimseler de her şey olabilmeli. Gelelim en başa: Cumhuriyet herkese her şey olabilme hakkı verdi. Yoksa hep birilerinin çocukları birilerinin bilmem neleri olacaktı. Bakın son yazdığım cümle ile her şey bitti , çünkü bütün her şey oraya gidiyor. Nasip kısmet diye bir şey var evet ama bütün mesele o iki kelimeden ibaret değil. Kaderimiz üç beş adamın ağzından çıkacak kelimeye bağlı, üstelik liyakat önemsiz, çoğu zaman devlete sadakat bile önemsiz. Başka yerlere sadakatin önemi daha fazla. Bu aöf ile ilgili fikrini herkes paylaşacaksa hadi paylaşalım. Ama bence yeter bu kadar. İyi çalışmalar.