2020 KPSS A Grubu İstatistik Soruları ve Cevapları
-
Site moderatörleri açma gereği duymamış ben açayım bari. geçen seneye göre daha bir tık daha kolay gibi geldi ancak yine kimsenin net bir fikrinin olmadığı sorular vardı.
sheffe testi, friedman s testi, cevabı 20 olan örnekleme sorusu, cevabı 83 olan regresyon sorusu, cevabı varyans şişirme çarpanı olan soru, mümkün örnekleme sayısı 5'in 2'li kombinasyonu şu an anımsadıklarım.
-
Hayatimda gördüğüm en gereksiz test. Bizim zorla zamanimizi çalan , bıkkınlık getiren test. Bir de dalga gecer gibi tüm testler 50 dk , bu test 60 dakka şaka gibi.
-
@Legendary1 saçma sapan konuşma. O gereksiz dediğin testin insanlar yıllarca okulunu okuyor bir sürü insan ekmek yiyebilmek için giriyor. Sınav gereksiz değil uygulama berbat bu nasıl bir bakış açısı. Asıl biz istatistik sınavına girebilmek için 2 saat boyunca boş boş bekliyoruz. Aynısını 1. Oturumdada yaşıyoruz. Zaten son yarım saat çıkmak serbest 30 dk insan gibi bekleyemiyorsunuz. 60 dk da o sınav için son derece yetersiz. Hala gelmiş birde car car konuşuyorsunuz. Yazık
-
@perküsyon hocam 83 hangi soru hatırlayamadım. Geri kalanını bende öyle yaptım. Bir tane z testi vardı, idempotent varmış ama ben öyle yapmadım, 320 yaptım, 359 yaptım. 1/kök2
, 1/20, örnekleme sorusu ortalama 20.
Hatırlayamıyorum ama genel olarak zor bir sınavdı galiba -
@Aylakdeğişken hocam her konuda karar merciiymiş gibi neyin saçma olduğuna karar verebileceğini zanneden tipler her yerde vardır cevap vermeye değmez böylelerine,
şimdi daha sakin kafayla yazıyorum ilki aceleye geldi.83 çıkan soru: regresyon modeli vermiş, x ortalama bilgisi var. bağımlı değişken y'nin değer toplamlarını soruyordu. y ortalamayı bulup n=5 ile çarpınca 83 çıktı.
2 bloklu deney tasarımı: latin kare,
etki karışımı diye cevapladığım bir deney tasarımı sorusu,
idempotent yaptım dediğiniz soruyu, sınav anında kendim matris uydurdum idempotent olmadığını görünce o yüzden işaretledim, bazıları pozitif matris diye geçen şıkkı işaretlemiş
varyans ve açıklık soran soru: 11'e 10
ortalama>mod=medyan
müzeye yapılan ziyaretçi sorusu 2013'le 2011 kıyaslanması hatalı idi
1/kök2'yi ben de buldum
iki tahmin edicinin karşılaştırılmasında varyansa bakılır dedim
oyun değeri: 120
ineklerin süt verimiyle ilgili hipotez sorusunda z testi ve alfa ile karşılaştırma şıkkını işaretledim
320 diye bir şık işaretledim
binom sorusu 18/2'den 9 çıktı
bir zaman serisi sorusunda acf pacf grafikleri üzerinden model sorulmuştu, 4 periyotlu mevsimsel ar(1) modeli dedim
dual simpleks dedim bir doğru olan hangisidir sorusunda
fonksiyon olasılık sorusu e üzeri eksi 6 buldum e üzeri eksi 10 bölü e üzeri eksi 4 -
Normalde cevap vermiyorumda böyle yazılara bazen dokunuyor hocam. 2 saat beklerken neler çektiğimizi düşünmüyorlar az kişiyiz diye heralde.
Sizin yaptıklarınızdan farklı olarak mod medyan sorusunu aceleyle yanlış işaretledim ne yazık ki yanlı yansız tahmin edicilere ben HKO dedim.
Hayırlısı olsun hocam hakkımızda...
-
@Aylakdeğişken benim için ve binlerce iibf li için gereksiz istatistik, senin icin ne kasar gerekli beni ilgilendirmez. Nasil konusacagmi da sana soracak degilim
-
@Legendary1 o zaman sana iibf lilerin sayfasını tavsiye ediyorum. Benim için istatistiğin önemi seni ilgilendirmeyebilir ama bu başlık altında yazılanlar beni ilgilendiriyor.
-
İstatistik evet binlerce İİBF'li için hazırlanmadığı bir ders. Lakin kitapçıkta şöyle bir sorulara baktımda bunları çözene helal olsun dedim:)
-
@LioN ben size hak veriyorum o ayrı maalesef bizde aynı durumdan muzdaribiz keşke ilk istatistik olsa sonra 2 saat beklerim sorun değil
-
@Aylakdeğişken aman kardeşim yılda 45 dk da istatistikçi kardeşlerimiz için bekleyelim ne olacak. Taş tasimiyoruz ya sırtımızda kafayı vurup yatıyoruz muhasebeden sonra.
-
@LioN eyvallah kardeşim
-
1.sınıfta istatistik dersi alıp 4.sınıfta zor bela verebilen iibfliler sinirini forumlarda çıkarıyorlar arkadaşlar ellemeyin :)) Soruyu okuyup cevap işaretlemeye çok alışkın olduklarından integral fonksiyon falan görünce şoklanmış olabilirler onlara da anlayış gösterelim :))
-
Sınav hakkında diyebileceğim tek şey, son 30 dk erken çıkma zamanı gelince sınıfta bir kişi dahi kalmadı. Bizim sınıftan tüm rakipler elendi bu alanda (ben dahil)
-
@bernoulli ustteki yoruma katılmıyorum lakin cevap olarak haklı eleştiri yapmak isterken siz de aynı hataya düşmeyin. Soruyu okuyup işaretlemeye alışkın olmak bizim için geçerli değil. Arkasındaki emegin sizinkinden farkı yok. Küçümsenmeyecek olduğunu da emek veren anlar bu yüzden istatistik sorularını yapanların ne kadar emek vermiş olduğunu soruları görerek anlıyoruz. Keşke siz de anlasaydiniz.
-
@formidable niyetim verilen emeği küçümsemek değil ama istatistik gibi bi alan hakkında yattığı yerden “gereksiz” yorumu yapan kişi biraz aşağılanmayı hakediyor bence kusura bakmasın
-
2018 kpss de p13 puan türünden ilk 200 e girenlerin puanı kaçtı arkadaşlar. Bilgisi olan var mı. Bu sene kaç puan ilk 200 e girer tahmini p13 ten?
-
@Aylakdeğişken aslinda hocam burda ne sizin ne de biz ibflelerin sucu var osym nin zorla sokmasi diyelim
-
Elinde 2020 kpss istatistik bölümünün pdf i olan var mı?