[KILAVUZ] Uluslararası İlişkiler ve KPSS Hakkında
-
@doriangray Hangi yıl mezun oldunuz? Bu arada hacettepe ui açısından çok iyi bir üniversite değil. Bizim bölümde her üninin iyi ve kötü olduğu alanlar var. Kimi iyi tarih öğretiyor ama dış politika öğretemiyor; kimi iyi teori öğretiyor hukuk öğretemiyor vs. Bizim bölüm için birkaç üni dışında diğer ünilerin birbirine üstünlüğü pek yok.
-
@sbf11 söylediklerinizi sonuna kadar okudum ve hepsi doğru. Sadece biraz eksik. Ne yazık ki Türkiyede sadece Uluslararası İlişkiler değil hiçbir bölüm yeteri kadar istihdamdan payını alamıyor. Sadece biz dersek onlardan farkımız kalmaz. ( bu ui maskesinin altında sadece bir yüz değil bir fikir olmalı ) Uluslararası İlişkiler olarak devlette ya da özelde kendi alanında çalışan sadece 1 arkadaşım var bildiğim 90 kişilik bölümümden mezun. Fakat herkes bir şekilde ekmeğini kazanıyor. Kimi polis, kimi asker, bir arkadaşım ptt de uzman yardımcısı, Posta kargo da çalışıyor. Ne alaka şimdi ui ile orası? Ama ekmek işte. Türkiyede kendi bölümünü mesleğe çeviren kişi sayısı %10 u geçmiyordur. Demek istediğim herkesin istihdam edilmesi mümkün değil. Ama son hazine uzman alımı eğer gerçekleşirse piyasadaki bütün ui öğrencilerini toplar ( umuyorum sahte istihdam ilanlarından biri değildir ) böyle alımlar 2 senede 1 gelse bize yeterde artar. Herkes için yeterli mi? hayır. Biraz emek verip kendini geliştiren kitleyi kurtarır mı? evet. Kurtlar sofrası. İnanın bölümden arkadaşlarımın %50 sinin bölümle bir alakası bile yoktu. Bu insanlar nasıl kendine yer bulabilsin devlet kadrolarında? ( acımasız bir yorumsa kusura bakmayın ama sizlerin de böyle sınıf arkadaşları olduğuna adım gibi eminim ) Eksiğim ya da unuttuğum bir detay varsa affola.
-
@carpe-vita uzatmalı olarak 2017 mezunuyum. Hacettepe ui elbette en iyisi değil. 2 arkadaşım oradan mezun. Biri işsiz bir kızdı dansçı oldu. ( bölümü bile bitirmedi galiba ) Diğeri aselsanda çalışıyor. Sonuç olarak öğrencisine diğer üniversitelere nazaran daha çok fırsat sunabilen bir üniversite. Kıyaslamam tamamen Türkiye üniversiteleri baz alınarak yapıldı. Çok kısa bir hikaye. Zorunlu olarak Eskişehir Anadolu üniversitesinden 1 ders almam gerekti tek ders sınavına kalabilmek için. Ders ingilizce bir dersti. Anadolu Üniversitesinin öğrencileri biz Ege üniversitesinden gelenlere bir bakışları var. Kızları olsa vericekler öyle söylim. Bir saygı, bir kıskanma, siz ineksiniz tabi tavırları( afro-turkish ingilizce bilmemiz yüzünden ) ne hikayeler var da anlatsam roman olur ui'cilere.... öyle yani tabi hacettepeli olan sizsiniz bilginiz benden daha fazladır muhakkak orayla ilgili. Siz ineksiniz tabi...
-
@doriangray Yok hocam ben de ege mezunuyum. Hacettepede okuyan tanıdığım vardı. Az çok ders içeriğini bildiğim için öyle dedim. Egenin teorik öğretimi çok kötü olsa da ben iyi tarih ve uluslararası politika bilgisiyle mezun oldum (seçtiğim derslerden dolayı). Ekşide ODTÜ IR yorumlarına bakarsanız okuyanların/mezunların şikayetlerini görebilirsiniz. Mülkiye mezunları da genelde iyi olmayan İngilizcelerinden dem vuruyor vs. Bu bölümde kendi çaban olmazsa muhakkak bir şeylerin eksik oluyor.
-
@carpe-vita bu arada ufak bir düzeltme dediğiniz gibi ege ve hacettepe arasında ingilizce eğitim düzeyi hariç muhteşem bir fark olduğunu ben de düşünmüyorum. Benim kıyaslamam Hacettepenin iibf bölümleri ile puanı yüksek olmayan ya da %100 türkçe uluslararası ilişkiler eğitimi veren üniversiteler ile yaptığım bir kıyaslamaydı. Hani hacettepe iktisat mı ya da barajı geç yeter üniversitesi uluslararası ilişkiler mi daha önceliklidir devlet kadrolarında kıyaslamasıydı o. Ve evet Siyasal Tarih'de Onur hocanın bilgi düzeyi çok iyidi fakat zatı muhterem, televizyon gülü, habertürk,cnn vs arasıra yorumcu olarak çıkan fakat iş öğrencileri oldumu ver ödevi al aa yı geç derse bile girmene gerek yok kafasında bir hocamız vardı. Bütün bölüm bilir. Verdiği eğitimi konuşmamıza bile gerek yok
-
@doriangray Ben onur hocadan almadım Elif hocadan aldım. Biraz mızmız anlatıyordu ama iyi kritik yapıyordu. Bir de onur hoca gibi bir şeye takılıp almıyordu, ilerliyordu yani. Üstüne Altuğ hocadan balkan tarihi, özgür hocadan 2 dönem savaş tarihi, engin hocadan 19. yy Osmanlı tarihi dersi aldım. Tarih bilgim uçtu ama teori bilgim ismi lazım değil hocadan dolayı zayıf kaldı. Şimdi eksik olan teori ve dp analizi bilgimi kapatmaya çalışıyorum kitaplarla
-
@carpe-vita evet hocam bende o yaralar hala kapanmadı. Umuyorum en kısa zamanda kapatabilirsiniz ve şu işsizlikte açılan ilanları değerlendirebilirsiniz.
-
@doriangray, içinde söyledi: [KILAVUZ] Uluslararası İlişkiler ve KPSS Hakkında
@sbf11 söylediklerinizi sonuna kadar okudum ve hepsi doğru. Sadece biraz eksik. Ne yazık ki Türkiyede sadece Uluslararası İlişkiler değil hiçbir bölüm yeteri kadar istihdamdan payını alamıyor. Sadece biz dersek onlardan farkımız kalmaz. ( bu ui maskesinin altında sadece bir yüz değil bir fikir olmalı ) Uluslararası İlişkiler olarak devlette ya da özelde kendi alanında çalışan sadece 1 arkadaşım var bildiğim 90 kişilik bölümümden mezun. Fakat herkes bir şekilde ekmeğini kazanıyor. Kimi polis, kimi asker, bir arkadaşım ptt de uzman yardımcısı, Posta kargo da çalışıyor. Ne alaka şimdi ui ile orası? Ama ekmek işte. Türkiyede kendi bölümünü mesleğe çeviren kişi sayısı %10 u geçmiyordur. Demek istediğim herkesin istihdam edilmesi mümkün değil. Ama son hazine uzman alımı eğer gerçekleşirse piyasadaki bütün ui öğrencilerini toplar ( umuyorum sahte istihdam ilanlarından biri değildir ) böyle alımlar 2 senede 1 gelse bize yeterde artar. Herkes için yeterli mi? hayır. Biraz emek verip kendini geliştiren kitleyi kurtarır mı? evet. Kurtlar sofrası. İnanın bölümden arkadaşlarımın %50 sinin bölümle bir alakası bile yoktu. Bu insanlar nasıl kendine yer bulabilsin devlet kadrolarında? ( acımasız bir yorumsa kusura bakmayın ama sizlerin de böyle sınıf arkadaşları olduğuna adım gibi eminim ) Eksiğim ya da unuttuğum bir detay varsa affola.
Doğru söylüyorsunuz hocam çünkü çok fazla üniversite açıldı. Gerçekten 'fark yaratmanız' gerekiyor. Harbiden burası 'kurtlar sofrası' gibi. Derece yapmanız gerekiyor. Artık çoğu bölüm için geçerli bu. GUY gibi kadrolar olmasa diğer bölümler de +90 kapatacak sürekli. Ama diğer bölümlerde de YDS alınca çok öne geçiyorsunuz işte. Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım şey şuydu: İktisat mezunlarının %30u kendi alanı ile alakalı bir işte çalışıyorsa uluslararası ilişkilerde bu oran %5e kadar düşüyor diyebilirim. Sosyal bilimlerin genel kaderi bu zaten.
-
@Carpe-Vita @DorianGray Okullara dair de birkaç şey söylemek istiyorum. Mülkiye mezunuyum. Bizim okulun hocaları genelde tek rakibimizin ODTÜ olduğunu söylerlerdi. İstanbul Üniversitesi SBF ve Boğaziçi'ni pek 'tınlamazlardı'. Neden bilmiyorum, onların yalancısıyım. İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının 'Siyasallıyım' demelerine 'Taklitler aslını yaşatır' demek bizde adettendir. Adet yerini bulsun diye eklemeden geçemeyeceğim.
Bildiklerimi de kısaca aktarayım: Hacettepe veya Ege'ye dair çok bir fikrim yok. Fakat ODTÜ teori ağırlıklı bir uluslararası ilişkiler eğitimi veriyor. Onu biliyorum. Mülkiye ise bu konuda daha dengeli. Ama ağırlıklı olarak tarih ve hukuk dersleri var. Fakat teori alanında da en az 2 dersi hatırlıyorum. Teori anlamında doyurucu bir eğitimi vardı Mülkiye'nin bence. Fakat arkadaşın da bahsettiği gibi yabancı dil Mülkiyeli'nin başının belasıdır. Çok büyük bir kısmı İngilizce'yi mezun olduktan sonra tam anlamıyla öğrenir. Bu da Ankara Üniversitesi'ne bağlılığın bir sonucu. Ankara Üniversitesi'nin hazırlık eğitimi 'rezalet' diyebilirim. Benim zamanımda öyleydi. Tek hoca ile 1 yıl aynı dersi görüyorsunuz. Kur sistemi bile yoktu. İlkokul çocukları gibiydik resmen. Hiçbir şekilde yeterli bir eğitimi yoktu içerik olarak da. Bu sebeple Mülkiye uluslararası ilişkiler mezunları bile İngilizce'yi tam olarak halletmeden mezun oluyorlar. Zaten İngilizce derslerimiz de yoktu. Çok nadir derste İngilizce okuma verilirdi. Hocalarımız genelde 'Sosyal bilimler ana dilde yapılır.' derlerdi. Ben de yüksek lisansta öğrendim diyebilirim. Hazırlıkta görülen İngilizce 3. sınıfa kadar unutulmuş oluyor zaten.
-
Son olarak şunu da eklemeliyim. Mülkiye'den çok hoca atıldı. Özellikle siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile uluslararası ilişkiler bölümünden çok hoca atıldı. Uluslararası ilişkilerde benim son senemde derse girecek hoca bulunamıyordu neredeyse. Emekliye ayrılan da çok oldu. Eğitim kalitesi eskiye oranla bayağı azaldı diyebilirim.
-
@sbf11 Yüksek lisansa yine mülkiyede mi devam ediyorsunuz?
-
@carpe-vita O işler biraz karışık hocam. Ama evet diyebilirim. Özel öğrenci olarak 1 yıl ders aldım Mülkiye'de. Ama kaydım başka üniversitedeydi. O üniversiteye kayıt dışında hiç gitmedim.
-
@sbf11 Anladım hocam.
-
@SBF11 @bytheodoras Merhabalar.
Kelimelerle ilgili bir sey sormak istiyorum.Mesela change verb hali degistirmek demek noun hali degisiklik demek adejctive hali degisebilir degistirilebilir demek, bunun gibi binlerce kelimenin verb noun adjective hallerini ezberlemek cok zor geliyor sadece change degistirmek oldugunu bilip gecsem sorun olur mu ileride eksiklik yasar miyim ? Ben kuru kuru kelime ezberlemiyorum hoca anlatiyor parcadan ordan bilmediklerimi not aliyorum sonra deftere geciyorum. Yanlis mi yapiyorum bilmiyorum ama sizler kelime calismasi icin neler tavsiye edersiniz.Ayrica baslangic seviyesi orta seviye ve ileri seviye icin nerelerden makale okumami tavsiye edersiniz? -
@abdullah_cevdet Diğer başlıkta cevap verdim hocam.
-
@abdullah_cevdet İngilizce lisans okuyanlar daha kolay yardımcı olabilir bu arada. İngilizceleri bana göre çok çok daha iyidir.
-
YDS ile ilgili arkadaşlarımız güzel cevaplar vermişler. Ben tam hakim değilim hocam @Abdullah_Cevdet
-
Bu sene uluslararası İlişkilerden baya kurum alım yaptı. İlk iletideki puan türü ve kurum tablolarını güncelleneceğim. Yıl sonunu bekliyorum
-
@bytheodoras Bu sene kontenjanlar çok az ama hocam. RTÜK ve Enerji Bakanlığı sadece 1 kişi açtılar. Bu arada ellerinize sağlık.
-
@sbf11 aynen hocam. Kurumlar baya alım yaptı demedim; baya kurum alım yaptı dedim bilerek rica ederim