2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sınav İlanı
-
@125478 Hocam nasil görünmüyor telafisi güc olay.İnsanların kazanılmış hakki her şeyden önemlisi emekleri çöp mü olacak yanlış bir kararla.Benim fikrim sınav 13 Martta yapılır ama sonradan listeye gireceklerede bir şekilde sinav hakki ya sözlü ya yazılı hak taninir
-
@zenginmemur mahkeme öyle düşünmüyor bende kendimden biliyorum, telafisi güçten kasit evin yikilmasi falan tarzda bise sanirim o yüzden yd imkansiz ki bence hak kaybi olsada mahkeme kurumun lehine sonuc veriyor. Zaten kurum avukatlarina danismadan böyle bir karar almamistir herhalde
-
İdare her zaman kendini garantiye alacak kararı verir. Bu da ne demek; yazanı uygula demek.
Neden böyle; çünkü idarece bu kararı verecek kişi kendince yorum yaparak, haklıya haksıza kendince karar vererek, bu adamların hakkı yendi o yüzden 35 yaşını dolduranları da ben alıyorum bu sınava derse, yarın bigün karşısına birisi çıkıp bu adamlar sınav tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmuş siz nasıl bu adamları açıkça sınava giremeyecekleri yazmasına rağmen sınava soktunuz, sen idare olarak yazanı uygulamak zorundasın dediğinde, bu kararı alan idare kendini savunamaz.
Ama yazanı uygularsa, yani 35 yaşını dolduranları kazanmış oldukları haktan mahrum ederse ve yarın bigün birisi gelip; bu adamların hakkı yendi siz nasıl bu adamları sınava sokmadınız derse idare der ki; kanun buydu ve ben bunu uyguladım, bu konuda itirazın varsa buna karar verecek kişi ben değilim davanızı açın.
Yani, ''biz bunları biliyoruz da, bu kararı alanlar bilmiyor muydu bunun kazanılmış hak olduğunu'' düşüncesi yersiz. Evet biliyorlar. Ama bu konuda yazılı olanın dışındaki yorumu yapacak, bu yönde karar verecek olan kişi ise ''hakim''.
Hukuki açıdan düşünüldüğünde ise; sanırım 27 kişi mağdur bu durumdan, tam emin değilim sayıdan. 5000 kişide 27 kişi oran olarak az görünebilir göze ama 27 kişinin aynı konuda itiraz etmesi yürütmenin durdurulması için ciddi bir sayı.
Şimdi burada ben sadece yaşanan durumu değerlendirmeye çalıştım. Yani yukarıda söylediklerim temennim değil, yaşanan durumları kendi gözümden anlamlamdırmaya çalışmam.
-
@düdüklütencere2 yazdıklarınız idare için doğru ancak burada kişiler haklarını nasıl savunacak.Yani vatandaş idare ilişkisinde kim haklı buna yine adalet hukuk dediğimiz mekanizma karar verecek.12 Aralıkta niye iptal edildi mahkeme bunada bakacak.Belki covid önlemleri altında sınavi yapabilirdi.Böylece 35 yaş sınırındakiler hakkı korunurdu.Özet şunu dersen kimi kime şikayet ediyoruz bende şunu derim A kadrodan yıllarca azcık bir kişi bile olsa atanmak için mücadele veriyorsak ben bu arkadaşların yerinde olsam değil dava bu konuyu kamuoyuna bile açarım.
-
@zenginmemur
Dostum ben de zaten idare haksızlık olduğunu bilse de yazanı uygular, bu durumda yaşanan mağduriyet ise davayla giderebilir dedim zaten 4. paragrafta ?
İdare de bunun farkında ama bu haksızlık giderilecekse idare kendi kanaatiyle değil bu konuda çıkacak olan karar ile ancak kanunda yazanın dışında hareket etmeyi yeğler, bunu izah ettim.
Yani; arada gördüğüm bazı yorumlar umutsuzluk barındırıyordu; bu kararı alanlar bunun haksızlık olduğunu bilmiyor muydu, bi sonuç alınmaz vb. şekillerde. Ben de ''biliyor olmaları bu kararlarının başka bir karar ile değiştirilebilecek olduğunu da biliyor oldukları gerçeğini değiştirmez diyorum. Sadece yazanın dışına kendi kanaatleriyle çıkmak istemezler. O nedenle dava bu mağduriyete sonuç getirebilir.'' demek istedim.
Kısacası; kimi kime şikayet ediyoruzdan ziyade ben sonuç alınabileceğini düşünüyorum. -
Ve bunu yapabilecek yalnızca o 27 kişi. Öğrendiğimiz kadarıyla idari davaları menfaati ihlal edilen kişiler açabiliyor yalnızca. (3 kuruşluk hukuk bilgimizle artist artist konuşmalar işte )
Bunun dışında vah çok üzüldüm, çok büyük haksızlık gibi söylemler çöpün yanına tenceresinin dibindeki yemek artığını koydu diye kendini dünyanın en hayvansever en iyi kalpli insanı sanan kişilerin vicdan rahatlatması gibi kalır.
Bu konuda mağduriyet yaşayanlardan burayı okuyanlar varsa bu konuda cesaretli davranmalarını temenni ve tavsiye ederim.
Çünkü; idare bu kararı alırken, zaten aksi bir karar çıkamaz diye değil; eğer aksi bir karar alınacaksa yani kanunda yazanın dışında bir karar alınacaksa, kendini kanunda yazanın dışında bir şey yapmış olmaktan sorumlu hissetmemek için, bunun sorumluluğunun mahkemece alınmış bir kararla olmasını yeğleyeceği için böyle bir tavır sergilemiştir.
-
@düdüklütencere2 bence de idare topu yargıya atmak için böyle bir yol seçti. Hukuki açıdan kendilerini garantiye aldılar. Kanun ve yönetmelik bu şekilde olduğu için kendilerine yansıyacak bir olumsuzluk olmaz, hak kaybı olduğuna dair mahkeme karar verirse de bu kişiler yeniden listeye alınır. Ama bu kişileri listeye alsalar yarın birgün başkası 35 yaş üstü sınava alındı diye dava etse bu sefer hangi kanuna hangi yönetmeliğe dayanarak bunları aldın diye hesabını sorarlar. Dolayısıyla bunu kendilerini garantiye almalarının yolu olarak gördüler bence.
-
naçizane düşüncem bu konuyla çok ilgilenip kafaya takarak yapmasını gerekeni yapmayanlar 13 martta üzülebilir.
yüksek ihtimalle yd kararı da iptal kararı da çıkmayacak. kaldı ki dava açılacak mı onu bile bilmiyoruz. konu ile muhattap kimseden ses bile çıkmıyor
bizim işimiz açıklanan tarihe göre plan yapıp hemen yarın uygulamaya başlamak. aksi durum çok kişiyi üzülebilir gibi. -
@pphmuy
hocam bunun yolu mahkemeye gitsin bakalım diyerek deneme yanılma mıdır sizce bu kurumların avukatları var bağlı oldukları bakanlıklar var. önceki durumlar, emsal kararlar var.
idari bunu ne deneyelim görelim diye ne de sınavı iptal ettirmek için yapmıştır. öyle olsa herhangi bir takvimi açıklar geçerdi zaten iptal edilecek diye. kaldı ki kurumun ihtiyacı da var yani niye bu kadar isteksiz olsunlar olsa niye ilan verip oyun oynasınlar böylesi idareye de daha zarar verici. hiç ilan açmazdı.
tüm bunları salıp derse odaklanmak gerek. bizim irademiz dışında gelişen şeylerle mücadele etmeye gerek yok. değiştirebileceğimiz konu dersler. o halde yolumuza bakalım. -
@duha siz 35 yaşını geçmeyen ve listede devam edenlerdensiniz anlaşılan, arkadaşlara vazgeçmelerini tavsiye ediyorsanız. Çünkü bu insanların başka bir şansı yok ve odaklanacak bir ders de kalmıyor onlar için. Dolayısıyla sizin bakış açınıza katılmam mümkün değil.
-
@duha buna da katılıyorum. Listede ki arkadaşlar mutlaka 13 marta göre hazırlanmalı. Ancak liste dışı kalanlara da vazgeçin demek bize düşmez
-
@duha
E tabi. Büyük ihtimal bu ancak bu konuda mağduriyet yaşayanların umutlarını yitirmesini gerektirecek kadar da büyük değil.
Ama bize düşen tabi ki 13üne hazır olmak.
Ki öte yandan dediğiniz gibi kimseden bu konuda ses çıkmamış olması da ilginç, olur ya o 27 kişinin 27'si de çoktan işi gücü olan zevkine her sınava başvuran insanlardır belki de. Bu bile ihtimal dahilinde.Tam bunu yazarken 2. iletinizi de gördüm.
Deneme yanılma değil mevzu, kanunda yazana göre almamaları gerekiyor olduklarından bu konuda başka bir karar verme sorumluluğunu almak istemezler. Topu yargıya atmak bundan.
Çok oluyor böyle, misal gümrük bakanlığında çalışan memurlarda. Somut durumda o kadar belli ki dava açılsa vatandaşın kazanacağı, yani olay kanunda yazan olayın aynısı gibi görünüyor ama somut durumda öyle bir şey yaşanmış ki resmen vatandaş haklı aslında ama yine de memur da müdürüne dahi danıştığında diyor ki müdür yavrum sen kanunda yazanı uygula dosyaya. Ortada bir haksızlık olduğunu normal zekaya sahip her insanın görebileceği bir durumda dahi yazan neyse onu uygularlar. Çünkü aksi takdirde idare kendi yorum yapıp yazanın dışında bi şey uyguladığında hem başı çok ağrır hem de haksız olur. Ve hikayenin sonunda dosya döner dolaşır dava kazanılır. Bu aslında başından beri bellidir ama bunun sorumluluğu yargıdadır.Yani ihtimal dahilinde görüp farazi olarak bahsettiğim şey idarenin deneme yanılma yapması ya da kurumun alıma istekli isteksiz olmasıyla alakalı bir durum değil. Süreç bunu gerektirmesi tamamen...
-
@pphmuy
hayır kimseye hakkını aramaktan vazgeçmesini tavsiye etmiyorum.
naçizane tavsiyelerim bu durumla muhattap olmayanlarla ilgili. -
@duha onda haklısınız hocam. Listede olanlar mutlaka 13 marta göre hazırlanmalı. Şimdi ortak bir zeminde buluştuk
-
Sosyal medyada duyduğum kadarıyla davayı A Kadro hocası Soner Ceylan açacakmış.
Soner hocayı birazcık tanıdıysam,o 27 kişinin hakkını söke söke alacaktır.
Tek temennim,daha fazla mağduriyet oluşmadan,o kişilerin de sınava alınmasıdır. -
@billofrights hocam hak sahiplerinden başkasının dava açması mümkün değil. Açmaya çalışsa da dava reddedilecektir. Dolayısıyla bu konuda hak sahibi arkadaşların hassasiyet göstermesi gerekir
-
Arkadaşlar daha önceden guy çıkmış soruları çözmeden kpss kitaplarıyla bu sınavı kazanan var mı aramızda ? Mümkün mü yani
-
@pphmuy
valla hocam arkadaşın bahsettiği hoca hukuk hocası. muhtemelen bu konuda bizim anca test çözmelik hukuk bilgimiz yeterli bağlantıyı kuramadı -
@düdüklütencere2 doğrudur hocam. Kendisini ben bilmiyorum, inşallah sonuç alır tabii
-
@pphmuy
gördüğüm kadarıyla kendisi aynı zamanda avukat. vekalet ile açar yani.