Meslek Tanıtımı: Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı
-
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı ya da piyasada bilinen kısa adı ile MHUY mesleği; taşra veya merkez uzmanlık olarak nitelendirilmekte zorlanılan bir meslek grubudur. Merkez Uzmanlık haklarına tam olarak sahip değilken onların yükümlülüklerine tâbi, taşrada çalışmak gibi bir kadere mahkûm olmayıp kurumların merkez teşkilatlarında hem de BÜTÇE gibi bir alanda aktif rol alma şansına sahip olan nevi şahsına münhasır, arada sıkışmış bir meslek grubudur.
Mesleğe Giriş;
Mesleğe girerken ÖSYM'nin yapacağı TEST sınava başvurabilmek için KPSS p49 puanından en az 75 puan almak gerekmektedir. p49 Puan türü; % 10 Genel Yetenek, % 10 Genel Kültür, % 10 Yabancı Dil, % 20 Hukuk, % 20 İktisat, % 20 Maliye, % 10 Muhasebe derslerini içermektedir. Yani nispeten dengeli ve her alanda bir standart başarı yakalamayı gerektiren bir puan türüdür. 75 puan ve üstü alan adaylardan, alınacak kadronun 20 Katı kadar kişi sınava girmeye hak kazanacaktır.
Sınav;İKTİSAT;
- Makro İktisat ve Mikro İktisat,
- Uluslararası İktisat,
- Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.
MALİYE; - Kamu Maliyesi (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Bütçe, Kamu Borçları),
- Maliye Politikası,
- Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları.
HUKUK; - Anayasa Hukuku,
- İdare Hukuku (Genel Hükümler)
- İdari Yargı Hukuku
- Ceza Hukuku (Genel Hükümler),
- Borçlar Hukuku (Genel hükümler),
- Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç),
- İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler).
MUHASEBE; - Genel Muhasebe,
- Malî Analiz ve Raporlama.
konularından oluşmaktadır. Sınavda MALİYE ve HUKUK'un yüzdesel ağırlığı %30'ar, İktisat ve Muhasebe'nin ise %20'şerdir. Bu da sınava stratejik bir hazırlık yapılması gerekliliğini doğurmaktadır. Zira birbirine eşit doğrular yapan iki kişiden Hukuk-Maliye doğru sayıları daha fazla olan aday kazanırken, diğer aday kazanamayabilir. Ya da sıralamalar noktasında bu durum etkisini gösterecektir. ÖSYM'nin yapmış olduğu diğer A Grubu sınavlarına kıyasen zor bir sınavdır ve iyi bir hazırlık gerektirmektedir. Her şeyden evvel her alandan 15'er adet olmak üzere toplamda 60 soru üzerinden gerçekleştirilmesi sınavda hata yapma lüksünü neredeyse sıfıra indirmekte ve çok dikkat gerektirmektedir. Ayrıca bir soru ile dâhi sıralama onlarca kişi oynayabilmektedir. O yüzden kolay bir sınav olduğunu söylemek zor.
Sonuçların Açıklanması Sonrası Süreç ve Mülakat ve Tercih Aşaması;
Sınav ÖSYM tarafından yapılıp, değerlendirilmekte ve adaylar başarı puanlarına göre sıralandıktan sonra mesleğe alınacak kişi sayısının 4 KATI kadar aday mülakata girmeye hak kazanacaktır. Ancak bu mesleğe girişi diğerlerinden farklı kılan ve belki de asıl gerilimli geçecek bir süreç başlayacaktır.
Mülakat Aşaması;
4 KAT aday mülakata girmekte ve mülakat Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilmektedir. Mülakatta zarf çekme usulü ile temel olarak 2 soru ve komisyonun uygun gördüğü başka genel kültür, alan bilgisi soruları sorulmaktadır. Adaylar mülakatta aldıkları puan ile yazılı sınavda alacakları puanların ARİTMETİK ortalamasına göre yeniden sıralanmakta ve TERCİH aşamasına geçmektedirler. Bu 4 KAT adaydan, mülakatta 70 puan altında alanlar tercih yapma hakkını elde edememektedirler. Ancak teamülen komisyonlar çok sayıda adayı tercih aşamasına taşımakta ve böylece açılan kadroların boş kalmamasını sağlamayı hedeflemektedirler.
Bu koşullar altında anlayacağınız üzere YAZILI SINAV puanınız size aslında bir noktada kendi kaderinizi tahayyül etme imkanı tanımaktadır.TERCİH Aşaması;
Bu aşamada Yazılı sınav puanları ve Mülakat puanlarının aritmetik ortalamasına göre sıralanan adaylar, Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğü'nce duyrulmuş olan kadrolardan seçtikleri, 15 kurumdan oluşan bir tercih listesi oluşturacaklardır. Bu kurumlar 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun Ekli cetvellerinde bulunan kurumlardır. Tercihler ÖSYM tarafından yapılmakta ve yine yerleştirme işlemleri de ÖSYM tarafından tamamlanarak mesleğe giriş için 3.aşama da gerçekleşmiş olacaktır.
Meslek Hakkında;
Bu meslek 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ihdas edilmiş ve her kurumda Mali Hizmetler birimi ve dâhi Mali Hizmetler Uzmanı bulunması zorunlu kılınmıştır. Buna dayalı olarak BÜMKO alım sürecini gerçekleştirmekte ve bir noktada meslek mensuplarını çalışacakları kuruma dağıtıyor gibi de düşünebiliriz. Aslen süreci Maliye Bakanlığı yürütüyor olsa da Maliye Bakanlığı sadece aracı, adaylarsa Bakanlığı temsilen diğer kurumlarda görev yapan personeller haline gelmektedirler. Bu noktada çalışmak istediğiniz, kültürüne aşina olduğunuz, içinde bulunmak istediğiniz bir kurumu tercih ederek bu aracılıktan faydalanarak amacınız olan kuruma adım atma imkanına sahip olmaktasınız.
Uzman Yardımcılığı süreci ve Uzmanlığa Geçiş;
Adaylar mesleğe Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı Adayı olarak başlarlar ve ilk yılın sonunda asaletleri tasdik olunarak adaylıktan çıkarlar. 3 sene içerisinde ise tıpkı Merkez Uzmanları gibi YDS'den 70 puan ve üzerinde alma ve TEZ yazma yükümlülükleri ile karşı karşıyadırlar. Bu iki aşama ve 3 sene sonunda adaylar YETERLİK sınavına gireceklerdir. TEZ ve YDS aşamasını başarı ile tamamlayamayan meslek mensupları Yeterlik Sınavı'na giremezler ve kurumları içerisindeki memur kadrolarında görevlendirilirler.
YETERLİK SINAVI;
a) Birinci grup;
- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan mevzuat,
- Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve uygulaması,
b) İkinci grup;
- İhale kanunları ve ilgili mevzuat,
- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve ilgili mevzuat,
- Personel kanunları ve ilgili mevzuat,
- 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu
- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu. konularından gerçekleştirilecek ve geçemeyenler yine aynı şekilde memuriyetlerde görevlendirileceklerdir.
Yetiştirilme süreci ve bu aşamaları başarı ile geçen meslek mensupları artık kurumların BÜTÇE hazırlanma, talep, ödenek vs. konularında aktif olarak görev almaya başlamaktadırlar. Tabi ki bu aktivite kurumların iç dinamikleri, meslek mensuplarına bakış açıları noktasında farklılaşabilir. Bu konuda Genel Bütçeli Kuruluşlar başta olmak üzere Üniversiteler ve Parafiskal Kurumlar bu saygınlığın sağlanabildiği yerler iken özellikle Mahalli Etkilerin fazlasıyla hissedildiği Belediyelerde daha düşük düzeylerde olabilmektedir.
Mali Hizmetler Uzmanları ilgili birimleri olmayan yerlerde ise Strateji Birimleri dışında birimlerde görevlendirilemezler. 5018'in biçmiş olduğu misyon dışında bir görev ile meşgul edilemezler. Bu noktada iş tanımı net ve belirli bir meslektir. Uzmanlık alanı 5018 Sayılı K.M.Y.K Kanunu'dur.Bunun yanında Sosyal Güvenlik ve İhale Mevzuatları da meslek için ikincil öneme sahip alanlardır.
ÖZLÜK HAKLARI;
Mesleğin en karmaşık ve sorun teşkil eden kısmı burasıdır. Öncelikle şunun adını koymak lazımdır. MHUY bir TAŞRA Uzmanlığı'dır. Bu tanımlamayı yapmamızın sebebi DMK'da dahil olduğu alandır. Ankara'da çalışılabilse de özlük hakkı noktasında Taşra Uzmanları'nın tâbi oldukları 2200 Ek gösterge ve ortalama 3200 tl ücrete sahiptirler. Genel Bütçeli Kurumlarda çalışanların MERKEZ UZMANI Haklarına sahip olması SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
Ancak Belediyelerde çalışan meslek mensupları; miktarı 300 tl ile 800 tl arasında değişen SOSYAL DENGE TAZMİNATI alabilmekte ve merkez uzmanlarına yakın bir aylık kazanç elde edebilmektedirler. Ancak emeklilik koşulları ve 2200 Ek gösterge halen geçerlidir.KARİYER İMKANLARI;
Biraz içe kapanık bir konuda çalışmalarını sürdürdüklerinden aşırı bir yurt dışı imkanına sahip değildirler. Ancak kendilerini mevzuat alanında geliştirmeleri durumunda ülkenin değişmeyecek gündemlerinden biri olan özellikle BÜTÇE alanında ilgili kurumlarda Strateji Daire Başkanlık' larında yükselme imkanına sahip olabileceklerdir.
Merkez Uzmanlığı sorumluluklarına tâbi olmanın diyeti sayabileceğimiz bir diğer imkan ise İÇ DENETÇİ olabilmek imkanına sahip olmalarıdır. Meslekte bulunarak şartları gerçekleştirenler, Kadro ihdası ve sınav koşullarını sağlayarak kurumlarında İÇ DENETÇİ olabilir kariyerlerini farklı bir noktaya taşıyabilirler. -
Akıllara bir şey düşmüyor değil hani ️ Duyum falan mı var?
-
Heveslendik.
-
Acaba mı diyip bumko ya baktım hemen ama tik yok talep toplanmiyor
-
Malesef dostlar bosa bir heyecan yarattimsa kusurabakmayin. Soyle soyleyeyim meslek tanitimi dizisini tamamlayacagim en kisa surede. Her gun bir tane gelebilir tanitim her defa ayni hisse kapilmayin uzmeyin beni
-
Eline sağlık üstad güzel çalışma olmuş
-
Facede gorunce birden kalbim yerinden cikiyodu Olsun napalim bekliyoruz guzel alimlarla gelirr insallaahhhh
-
duyum değilde 2016 kpss puanıyla açılması beklenen bir kadro mu ? çoğu gruplarda her sene açılmadığı bu sene düşünülmediği söyleniyordu oyüzden soruyorum
-
Belediyede mhuy'um. son atamada yerleştim elimde bakanlığa yetecek puan varken belediye seçtim.bundan sonraki atamalarda tercih yapacaklara naçizane tavsiyem yok memlekette olayım belediye olsun yok sosyal dengesi iyi ek geliri var gibi düşüncelere hiç kapılmayın.imkanı olan bakanlık yazsın oda olmazsa memleketinizdeki üniyi yazın eğer öyle bir seçeneğiniz olursa.belediyede işler çok farklı.umarım tercih sürecine kadar gelirsinizde sadece seçmesi kalır ama ben denk gelmişken uyarayım dedim herkese iyi çalışmalar
-
@lebowski belediyelerde MHUY olmak ne açıdan problem oluşturdu hocam, üzerinizdeki baskı mı fazla yoksa belediyelerdeki alımların çoğu bizzat Başkan tarafından, başkanın isteğiyle gerçekleştiği için statü olarak mı rahatsızlık oluştu üzerinizde? Herkes başkanın kendisine verdiği güçten mi besleniyor.
-
@Antimülakat belediyelerde hizmet alımı adı altında taşeron personel çok fazla.onun bunun tanıdığı dolmuş.zaten tanıdık olduğu için geneli ayrı havalarda ilk sıkıntı bu.bu kişilerin maaşıda sizin gidince alacağınız maaşın yarısı civarında.ikinci ve en büyük sıkıntı bu.genel bir hazımsızlık göze batma var.belediyeler bu tarz uzmanlıklara kesinlikle hazır değil.kurumda şef olanların girdiği havalardan falan bahsetmiyorum bile.üst kademeyle arası iyi olan taşeron size posta koyar öyle bi kurum. ben şahsım adına gerçekten pişmanım memleketim diye seçmiştim ama işyerinde huzur olmadıktan sonra üç beş kuruş fazla olan parası da kalsın kendi memleketin olması da kalsın ben başka ilanlara bakıyorum bi fırsatım olursa inşallah ilk fırsatta başka bir kuruma geçmeyi planlıyorum
-
@lebowski teşekkür ederiz bilgiler için aradaki farklar kurum içerisinde çalışan arkadaşlarımız sayesinde daha iyi anlaşılıyor. Sınav açılırsa bu söylediklerinin dikkate alınarak tercih yapılmasını bizlerde belirtelim.
-
@Antimülakat umarım sınav açılır da tercih aşamasına kadar gelirsiniz.ben kendi yaptığım hatalara başkaları düşmesin diye uyarmak istedim arkadaşlar
-
@lebowski Meslek Tanıtımı: Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı içinde söyledi:
@Antimülakat umarım sınav açılır da tercih aşamasına kadar gelirsiniz.ben kendi yaptığım hatalara başkaları düşmesin diye uyarmak istedim arkadaşlar
bende bir belediyede mhuy olarak arkadaşın söylediklerini katılıyorum. daha ilave edilebilir ama gerek yok 3-5 kuruş sdt almak için huzurunuzdan olmayın. o kadar emek vermişsiniz bunun değerinin bilinmeyeceği belediyelerde emeğinizi heba etmeyin.
-
@MartinEden söylenecek çok şey var dediğiniz gibi.işin içine girmeden bilinmiyor yaşanan problemler ne diyeyim umarım kurtuluruz
-
@lebowski sgk denetmenliğini kazandım kardeşim istediğim illerden biri gelirse gideceğim. maaş düşecek ama zerre kadar umrumda değil.
bi de cidden dediğin gibi insanlar yaşamadan anlamıyor bazı şeyleri. uzaktan farklı görünüyor bazı şeyler. belki ilerde bu sayfayı okuyup ona göre tercih yapacak birileri vardır. yazmayın kardeşim belediye yazık etmeyin kendinize.
-
@lebowski kardesim katkin icin sagolasin. Dusuncelerime delil teskil eden tecrubelerinle cok ciddi bir katki oldu.
-
Pareto meslek tanıtımı ne kurbanın olayım bende sen başlık açınca ilan geldi zannettim.Çalışan arkadaşlar meslekten biraz şikayetçi gibi vallaha arkadaşlar kusura bakmayın da mülakatlardan elenip işe hala giremeyen(biride benim),hayatını düzene sokup maddi manevi belirsizliklerden kurtulmak isteyen sizin yerinizde olmak isteyen o kadar adam var ki ne diyeyim.(ALLAH kimine at verir meydan vermez, kimine meydan verir at vermezmiş.)
-
@paretowilfredo hocam arkadaşlara tercih aşamasında bizim de bir katkımız olur belki diye belirtmek istedim yaşadığım sıkıntıları. Belediye seçecekler iki defa dşünsün derim herşey sds değil(miş)