Adaylardan ÖSYM Manifestosu!
-
Adaylardan ÖSYM'ye Çağrı!
2017 Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın gerçekleştirilmesi ile birlikte bir çok sorun ayyuka çıkmış durumdadır ve artık dile getirilmesi elzemdir.
Anayasamızın 2.Maddesi der ki; Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve SOSYAL bir hukuk devletidir.
ÖSYM özel bir işletme gibi kendisini idame ettirebilme hesabı yaparak, sınav ücretlerini de aynı hassasiyetle yükseltiyor.Her yıl ortalama 20 TL yükselen sınav ücretleri ancak Kâr amacı güden bir kuruluş nezdinde kabul edilebilir. Sosyal bir devletin kurumunda bunun açıklanabilir tarafı yoktur.
Fırsat Eşitliği olgusuna tamamen aykırı uygulamalar:
Öyle bir durum düşünün ki, bir aday sınava bir saat kala uyanıp, rahat rahat kahvaltısını edip, en fazla bir vasıta ile ulaşabileceği okuluna rahat rahat ulaşırken, diğer bir aday en az 4 saat evvelden ayaklanıyor. Alelacele belki bir kahvaltı edip düşüyor yollara. 2 saat, 3 saat araba kullanıyor veya diğer imkanlarla ulaşmaya çalışıyor sınav merkezine. Kimisi yollarda kaza geçirip hayatından dâhi oluyor bir sınav uğruna. İşte biz buna ÖSYM'nin Fırsat Eşitliği(!) diyoruz.
Sınava ödenen ücretlerin yanında, haftalara yayılan ve adayların farklı illerde girmek zorunda bırakıldığı sınavlar için Seyahat ve/veya konaklama maliyetlerinin de ödenmesi söz konusu iken; adayların kimle nasıl eşit şartlarda yarışması mümkündür?
İşte herkesi eşit şartlarda sınamayı vaad eden, emeğimizin emanet edildiği kurum olduğunu her sene kalitesi biraz daha düşen kalemlerin üzerinde taahhüt eden kurum; ÖSYM'nin Eşitlik Olgusuna yaklaşımının kısa öyküsü.
Eşitlik herkese aynı tarifeyi uygulamak demek değildir. Ödeme gücü oranında tarife uygulamaktır. Bunun mümkün olmadığı bu sınavlarda yapılması gereken; En düşük gelirli ailelerin evlatlarının da devletine hizmet arzusu ile gireceği bu sınavlara zorlanmadan katılımını sağlayacak bir fiyat belirlemektir. Sosyal Devletin kurumu bunu yapmalıdır.
Abartılı Uygulamalar Artık Son Bulmalı;
ÖSYM'nin değiştirmesi gereken bir durum daha varsa, o da; kopya şüphesinin adaylara bu denli zulümle yansımaya başlamış olmasıdır. Tüm adaylara potansiyel kopyacı ve harami muamelesi yapılması adayları yormaktan, üzmekten başka bir şeye yaramamaktadır. Cebindeki yol parası bile içeri alınmayan adaylar uçmayı yahut ışınlanmayı henüz keşfedebilmiş değildirler. Başka bir şehirden gelmeye zorlanan bu adayların yol parasını, otobüs biletini bile sınav salonuna sokmayarak uygulamaların artık zulme dayandığının farkına varılmalıdır. Bu şekilde devam etmesi durumunda devlete hizmet saikiyle yola çıkmış on binlerce adayın daha şimdiden şevkini kırmaktan başka yol açacağı bir durum bulunmamaktadır. Asıl çözüm kaynağın iyi korunmasıdır. ÖSYM soruların hazırlanış, basım, dağıtım aşamasında en ciddi güvenlik önlemlerini almaktadır. Bu nedenle adayların bu kadar bunaltılması ve bir anlamda itham edilmesi anlamsızdır.
Oturum içerikleri ve saatlerinde adayların sesine kulak verilmelidir. Bu noktada karşımıza ikisorun çıkmaktadır;
-
Alan Bilgisi Sınavı'nda Cumartesi Öğleden sonra oturumunda, Adayların puanlarındaki en belirleyici 3 dersin gerçekleştirilmesi adaylar açısından ciddi bir dezavantaj oluşturmaktadır. Dinç kafa ile çözülebilecek testlerin zaten yol katederek gelmiş, yorulmuş adaylara öğleden sonra dayatılması doğru değildir. Bu konuda talep oturumun sabah gerçekleştirilmesidir.
-
Yine Alan Bilgisi Sınavı'nda Pazar Sabah oturumunda gerçekleştirilen ve Alan Bilgisi Adayları'nın neredeyse hiç bir işine yaramayan İstatistik testi seçmeli hale getirilmeli ve çözmek istemeyen aday sınav salonundan çıkabilmelidir. Ayrık kitapçık uygulaması buna fayda sağlamayacaksa lüzumsuz olmuştur. Buna dair düzenleme 2018 KPSS'ye kadar yapılmalıdır.
ÖSYM'nin acilen düzeltmesi gereken uygulamaları basit, kısa bir özet geçmek gerekirse;
1-) Her ilde KPSS Alan Sınavı gerçekleştirilmelidir. Sınavda dinç olması gereken kişiler gözetmenler değil, bir senesini bu sınavlara hazırlanarak geçiren adaylardır. Gözetmenlere verilecek ücretlerin hesap edilmesi şeklinde bir rasyo bunca adayın çektiği sıkıntının hakkaniyetli açıklaması değildir.
2-) Haftalara yayılan sınav oturumları yeniden birleştirilmeli ve tek celsede adaylar sıkıntıdan kurtarılmalıdır.Şayet bu şekilde devam edilecekse de oturumlar yukarıda belirttiğimiz şekilde,adayların taleplerine göre düzenlenmelidir.
3-) Sınav salonuna girişlerdeki abartılı uygulamalar ya kaldırılmalı ya da ÖSYM Bina sorumluları ÜCRETSİZ Emanet mercii olarak hizmet vermelidir. Uygulama koşulları netleştirilmeli ve kolluk güçleri ile gözetmen/sorumlularının keyfiyetine bırakılmamalıdır.
4-) 15 Dakika kala bina kapatılması uygulamasına son verilmelidir. Onca yoldan gelmeye çalışan adayları bir de bunun stresi içerisine atmak, onlara iyilik değil kötülüktür.Koca bir yılın emeğini 15 dakikada yok etmeye kimsenin hakkı yoktur.
5-) Sınav ücretleri Toplumsal Adaleti ve Sosyal Devlet anlayışını tesis edecek düzeye indirilmelidir. Toplumun her kesimi bu masrafları kaldırabilecek gelire sahip değildir. Sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği ilkesi gereğince ÖSYM bir firma gibi değil bu ilkeleri haiz bir devlet kurumu bilinciyle hareket etmelidir.
Arkadaşlar hepinizden gelen şikayetlerden ve dile getirdiğiniz yaşadığınız sorunlardan yola çıkarak hazırladığımız bu manifesto hakkında sizlerin görüş ve katkılarını da bekliyoruz. Bu metni yayıp canlı tutarsak gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak elimizde.
-
-
@paretowilfredo ağzıniza sağlık bu sene bence her derse kitapçık uygulamasında sorulara sahip çıkmadıkları için yaptılar.Her sene bi şaibe sorular çalındı diye yeter artik
-
@maliyeci123 Kardeşim artık birilerinin dile getirmesi lazımdı. Sizler de her yerde dile getirin yayın ki zulüm artık son bulsun. Yetmedi mi artık gerçekten?
-
Sınav süreleri kısalmalı 3 saat robot gibi tutuyorlar içeride..
-
@paretowilfredo Gerçekten yetti ağzına sağlık
-
@paretowilfredo Adaylardan ÖSYM Manifestosu! içinde söyledi:
Ödeme gücü oranında tari
Konudan ziyade tüm sorunlar nasıl bu kadar iyi anlatılabilir onu düşündüm ösym'nin başına keşke @paretowilfredo gelse
-
Aslında ösym nin ilk başta duyurduğu şekilde oturumların yapılması en güzeliydi. Tek sorun ücretlerdi. Eğer yine ayrı ayrı yapılırsa(makul ücretlerde) hem bizim için daha verimli bir sınav olur hem de istatistik gibi derslerde sınıfta uyumak zorunda kalmayız.
-
@kilici Zaten sorun şu ki kardeşim ÖSYM illa bir şey dayatıyor.Asla tam anlamıyla sosyal davranmıyor. Her daim bir firma yaklaşımı ve fırsat maliyeti hesabı içerisinde. O yüzden bütüncül bir çözüm istiyoruz ve alacağız. Net.
-
Her sene sistem degistirmeye son vermelerini diliyorum. Madem puanlar, katsayılar değişecek. 2016 sınavından sonra direkt belirle ki insanlar mağdur olmasın. Dönem ortasında diyorlar ki yeni puanlar bu, yds ağırlığı kalktı... Yahu ben 3 ayımı yds'ye verdim, bilsem yazın sıcağında kendimi ingilizceyle değil de alanla heba ederdim...
Sistem nasıl oturtulur; madem kafanda değişiklik var, önce adaylara bi danış, görüş gerekirse deneme oturumları yap bol bol. (örneğin e-ales) Adaylar deneme oturumlarında neyden şikayetçi, ne onların yararına öğren. Sonra koy onumuze sistemi.
Böyle iş olmaz arkadaşlar. Aileme sistemi anlatıyorum, böyle olsa daha mantıklı diyorum, onlar bile yorum yapıyor bir şekilde olması gerekeni belirleyebiliyoruz.
Çok üzülüyorum çok. Hadi biz kör topal geldik bu yaşlara kadar. Ya Çocuklar? Onlar da aynı durumdan muzdarip...
-
Kocaelinde sınav merkezi olmayıp sakaryada olması gerçekten komik üstelik sakarya da verilmiyor istanbul da sınav yeri bulmak ve gitmek çok zor .katı kurallarda kaldırılmalı sonuçta adaylar yüzünden itibarı zedelenmedi kurumun kopya çekilmedi sınavlarda sorular servis edildi feto üyelerine.ki diyelim çekti aday tespit ediyorsunuz zaten. sınava onunla girme iptal bununla girme iptal demek güvenlik önlemi olamaz.ulaşım kartına ne konulabilir kopya için ?devletin bastığı metal parayı nasıl çevrilebilir kopya aracına ?
-
Şu belli başlı şehirlerde sınavlara girme olayı kalkmalı eskisi gibi olmalı
İstatistik biz iibf mezunlarına seçmeli olmalı zaten işimize yaramıyor 1 saat boş boş bekletildik -
................
-
@paretowilfredo Şöyle bir çözüm sunuyorum. Hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, çeko sabah oturumu; işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, istatistik öğleden sonra oturumu olsun. Her oturumda tüm dersler tek kitapçıkta olsun. Her ders 35 soru olsun. Alan bilgisi sınavı temmuz ayında yapılsın. Sınav tüm illerde yapılsın. Ayrıca sınavın geçerlilik süresi istisnasız 2 sene olsun.
@paretowilfredo @Antimülakat tercihini yap ekibi olarak bunu dilekçeyle ösym ye iletir misiniz. -
@paretowilfredo 15 dk erken gelme hususu dışındaki her şeye katılıyorum sınav artık 09:45 te başlıyor buna herkes alışmalı daha önce nasıl 10 u 1 geçe sınava giremiyorsan ve bunu kabullendiysen aynı şekilde 9 45 olayınıa da kabullenilmesi lazım
-
Ayrıca ramazanda sınav mı olur ya Allah aşkına sanki günler torbaya girdi. Bunu da dikkate alsalar iyi olur
-
@Lex-fori Kardeşim 09.45 olayına tek başına bakınca karşı değilim. Ama hem şehir dışından gelme zorunluluğu hem de bu kısıtı bir arada düşününce karşı çıkıyorum.
2.olaraksa genel olarak yanlış olan şey sürekli bir şeylerin dayatılıyor olması. Söz konusu sizin, bizim, hepimizin geleceği ise bizim taleplerimiz karşılık bulmalı. Genel olarak bu keyfiyete itiraz etmeliyiz. -
Cok yerinde bir calışma,derdimizi dillendirenlere tesekkur ediyoruz.Sınavlar:
1)Mutlaka her il de yapilmali
2)Kurumlarin genel olarak aradigi dersler mutlaka ayni günde bitirilmeli(Ornegin hukuk iktisat muhasebe sabah,maliye ceko kamu yonetimi ogleden sonra olabilir)
3)Sureler eskisi gibi toptan verilmeli ve ozellikle muhasebeye gore yetecek kadar esnetilmeli
4)Emanet rantçılığı ortadan kalkmalı
5)Ramazan ve finallere gore sinav gunu her yil ayri olarak belirlenmeli.
-
Ya ben diyecek birşey bulamıyorum artık.İnsanları bu kadar mağdur eden,aleyhine iş yapan başka bir kurum tanımıyorum.Bir kere faydasını görsem hayatımın şu sınav aralığında.İleride nasip olur da evlatlarımız olursa Allah yardımcıları olsun.Yazsam sabaha kadar başlık başlık yazarım ama gece gece enerjim yok.Sadece insanları yorma diyorum.Her ilde sınava girsin insanlar.Ben İstanbul'da rahat girdim ama başkalarına haksızlık yapma,işkence çektirme hakkı yok
-
Oturdugumuz yerden hayiflanmanin malesef hicbir zaman faydasi olmadi olmayacak da dostlar. Nasil ki fiyat dayatmasinda geri adim atilmasini sagladik hep birlikte. Yine bir arada hareket edersek dayatmalari geri dondurebilir guzel bir sistemin insaasini saglayabiliriz.
-
@paretowilfredo reyis sana sonuna kadar katılıyorum bir olursak birlik olursak ancak geri adım attırabiliriz, bunun tek çareside sistemli bi şekilde sosyal medya mail telefon vb yollarla sürekli ve ciddi şekilde protesto etmeliyiz.