Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmelidir? Mülakat Deneyim Paylaşım Platformu.
-
Selamın Aleyküm dostlar. Malûm bir sınavlar ve alımlar dönemine hep birlikte girmiş bulunuyoruz. Bu süreçte sınavlara dair, ders çalışmaya dair birçok şeyi istişare ettik. Nihayet artık son aşama olan Sözlü Mülakatlara dair de tecrübemizi, birikimimizi bir araya getirerek temel konulara yanıt vermeye çalışan bir yazı hazırlamaya uğraştık. Tabi burada sizlerin tecrübelerini, yaşadığı deneyimleri ve önerilerini de paylaşmanızı özellikle rica ediyorum. Burası bir Mülakat Bilgi Bankası haline gelirse sizlerden sonra mülakatlara katılacak adaylara da faydalı olacağına inanıyoruz.
Yazımızda temel konulara değinmeye çalıştık. Bunlar Giyim kuşam, Davranış, Nezaklet Kuralları, Mülakat sonrası Araştırma Soruşturma gibi konular oldu.
İnşallah hepiniz mülakatlara kalır ve bu aşamayı da geçerek mesleklere adım atarsınız.
Allah yâr ve yardımcınız olsun.Buyrunuz;
A Grubu Meslek veya B Grubu Açıktan Alım yapan Meslekler ile Kurumsal Özel Firmalarda Meslek sahibi olmak isteyen her adayın önünde KPSS, Kurum Sınavları süreçlerine ek olarak Sözlü Mülakat süreci bulunmaktadır. Bu aşamaya sınavları geçerek ve bilgilerini bir noktada ispat ederek gelmiş olan adayların ciddi bir kısmı bu noktada sorun yaşamakta ve mesleklere girmekte zorlanmaktadır.
Mülakat Nedir, Nasıl Yapılır?
Sözlü Mülakatlar, KPSS ve varsa kurum sınavının geçilmesinden sonra mesleğe alınacak kişileri belirlemek için gerçekleştirilen son aşamadır. Bu aşamaya ekseriyetle mesleğe alınacak kişi sayısının 2 veya 4 katı kadar aday katılabilmektedir.
Mülakat Nasıl Gerçekleştirilmektedir?
Mülakatlar sınavı gerçekleştiren, personeli istihdam edecek olan kurumun yöneticilerinden oluşan komisyonlarca gerçekleştirilmektedir. Komisyonlar 3 veya 5 kişiden teşekkül edebilmektedir. Bir komisyon başkanı ve üyeler tarafından adaya sorular yöneltilmekte ve bu yanıtlar komisyonca değerlendirilerek puanlanmaktadır. Komisyonun puanlama kriterleri şu şekildedir;
-Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi,
-Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
-Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
-Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
-Genel yetenek ve genel kültürü,
-Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı.Tüm bu kriterlerin puanlanması neticesinde 70 puan ve üzerinde alan adaylar mülakat neticesinde başarılı sayılmaktadır. Ancak 70 puan ve üzerinde alıp da ilan edilen kadro sayısının sıralama nedeniyle dışında kalan adaylar, yedek uygulaması bulunan kurumlarca, yedek listede yer almakta veya başarılı da olsa liste dışı kalmaktadır. Bu biçimde başarılı olmasına rağmen, liste dışında kalan adaylar, sınavlara katılma koşulu olarak ‘en fazla3 kez başarısız olmak’ gibi koşullar içeren ilanlarda başarısız olma haklarını tüketmiş olmayacaklardır.
Mülakata Nasıl Hazırlanılır? Mülakatta Neler Sorulur?
Kurumlarca gerçekleştirilen mülakatlarda, KPSS A Grubu için mülakata giren adaylara, Hukuki İktisat, Muhasebe ve Maliye derslerinin yanı sıra, varsa kurumun kendi mevzuatına dair sorular (SGK için İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Göç İdaresi için Göç Mevzuatı vb.) sorulurken, Öğretmenlik gibi alanlarda Eğitim Bilimleri, ÖABT ders konuları sorulabilmektedir. Alan Bilgisi konularının yanı sıra adaylara;
-Gündeme dair konularda fikirleri olup olmadığı.
-Edebiyat konuları, kitaplar, yazarlar.
-Genel Kültürel kavramlar.
-Müzik, Spor vb. kişinin hobileri olarak belirttiği konularda bazı kavramlar. Gibi konularda sorular yöneltilebilmekte. Bu tip konular genellikle adayları gevşetmek üzere sohbet havasında geçmektedir.Yine çalışma tecrübesi olan adaylara özgeçmişlerinde belirttikleri iş tecrübelerine dair sorular, başka kurumdan veya firmadan geliyorsa,oraya dair konular sorulabilmektedir.
Mülakatta Soruları Yanıtlamak Önemli Midir?
Aslolarak mülakatta ölçülen değerin yarısı bilgi geri kalanı ise mülakatı yönetebilmek kabiliyetidir. Adayların stres altında nasıl davrandıkları, sinirlerini, duygularını kontrol edip edemedikleri, bir sorununyanıtını bilmiyorlarsa bunu nasıl karşı tarafa yansıttıkları irdelenmektedir. Bu nedenle soruları doğru yanıtlamanın yanında, yanıtlayamadığınız zaman nasıl hareket ettiğiniz de başarı için oldukça önemlidir. Ek olarak, adaylar belli bir puanla veya sınav aşarak bu aşamaya geldiğinden zaten bilgi anlamında rüştünü bir noktada ispat etmiş olarak görülmekte, geri kalan faktörler bu nedenle daha ön plana çıkmaktadır.
Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli?
Mülakatta sorulan şahsınıza dair sorularda dürüst davranmanız çok önemlidir. Komisyon üyeleri önünde size dair bilgilerin bulunduğunu ve sorduğu sorunun yanıtını bilerek yanıtlamanız gerektiğini gözden kaçırmayınız. Yalan bir beyan başarılı olma ihtimaliniz varsa da sizin için olumsuz bir intiba oluşmasına sebep olacaktır. Örneğin; Komisyon hakkınızda geçmişte açılmış bir dava olup olmadığını veya başka bir kurumun mülakat sonucunu bekleyip beklemediğinizi soruyorsa, bilin ki bu sorunun yanıtını biliyor ve sizin bunun karşısında nasıl bir tavır takınacağınızı anlamaya çalışıyordur.
Mülakatta Nasıl Hareket Edilmelidir?
Mülakata girerken belli temel kaidelere dikkat etmek size avantaj sağlayacaktır. Bunları şu şekilde kısaca açıklayabiliriz.
Her şeyden önce sizden kendinizi kısaca anlatmanızın istenmesi muhtemeldir. Özgeçmişiniz ile uyumlu tercihen kronolojik bir yaşam ve kariyer öyküsüne daha evvel çalışmış olmanız akıcı bir şekilde orada da ifade edebilmenizi sağlayacaktır. Bunu ne kadar sık tekrarlarsanız o kadar rahat konuşabilirsiniz. Bu size dair ilk ipuçlarının edinileceği sahnedir. İlk izleniminizi olumlu yansıtmak adına bu konuda hazırlıklı olmaya çalışmanız faydalı olacaktır.
Giyim özenli ve sade olmalıdır. Ceket giyen erkek adayların içeriye girerken ceketlerinin bir düğmesini ilikleyerek girmesi,otururken de bu iliklenmiş düğmeyi açması doğru olacaktır.
İçeri kapı çalınarak girilmeli, yanıt gelmesi beklenmeli, makul bir bekleyiş sonunda gel denmediyse, nazikçe içeri girilmelidir. İçeri girmeden evvel telefonunuzu ya görevliye bırakın ya da kapalı olduğundan, saat alarmınızın kurulu olmadığından emin olun. İçeride olabilecek bir aksilik sizi daha çok gerecek ve performansınızı olumsuz etkileyecektir.
Göz teması kurarak, oturmaya davet edilmeyi beklemeniz yerinde olacaktır. Eğer bekleme uzayacak durumdaysa, sizi görmüyor ya da görmezden geliyorlarsa, nazikçe öksürerek kendinizi anımsatırsanız, oturma davetini alırsınız. Bu bekletişler gerek kapıda gerekse içerde sizin bunlara vereceğini tepkileri ölçmek içindir. Bu nazik tavırlarınız ilk sınavı geçmenizi sağlayacaktır.
Oturduğunuz zaman oturuşunuz azami doğal olmalı. Çok kendinizi sıkmamalı çok fazla yayılırcasına da oturmamalısınız. Eğer bacaklarınız görünür bir noktadaysa, bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır. Genellikle tam karşınızda komisyon başkanı yer alacaktır. Onunla göz teması kurarak güven vermeye çalışın.
Size soru yönelten her üye ile göz teması kurarak güven hissettirmeye çalışın. Bazı üyeler aşırı tepkiler verecek, kimisi agresif davranacak, kimisi sizi umursamayacak, kimisi de ciddiyetsiz bir biçimde her dediğinize gülebilecektir. Bunların hepsi roldür. Siz hepsine doğal tavrınızı bozmadan yaklaşmaya çalışmalısınız.
Yukarıda sorulara dair söylediğimiz noktalara dikkat ederek mülakatı tamamladığınızda, mülakatın bitmiş olduğuna dair bir işaret bekleyin. Eğer bittiğini söz veya bir hareket ile ikrar ettikleri zaman yavaşça kalkarak yine önünüzü tek düğme ilikleyin.
Dışarı çıkarken abartılı ve yapmacık olmaksızın bir iki adım geri gidebilir, sonra normal şekilde çıkabilirsiniz. Karşınızdakiler padişah değil nihayetinde, abartılı tavırlar sizi doğallıktan uzaklaştıracaktır. Çıkarken iyi günler, iyi çalışmalar gibi bir dilek cümlesi de söylemeniz nezaket kuralları çerçevesinde uygun olacaktır.
Mülakatta Ne Giyilir? Mülakata Nasıl Gidilir?
Erkek adaylar için,
Düzgün bir saç sakal traşı çok elzemdir. Mevzuatta öngörülen belli traş kurallarına da uymak da fayda vardır. Çok uzun favoriler, çok dağınık bıyıklar dikkat çekebilir. Saçınız düzgün taranmış olursa daha rafine bir görüntünüz olacaktır. Bıyık olmasında bir sakınca yoktur ancak disiplinli bazı kurumlarda, -Vergi Denetim Kurulu gibi- olmaması avantaj sağlayacaktır.
Erkek adaylar için ütülü ve uygun bedenli Siyah veya Protokol Laciverti olarak nitelendirilen lacivert bir takım elbise, içerisinde beyaz gömlek ve bordo veya kırmızı desensiz bir kravat uygun ve şık bir görüntü sağlayacaktır. Takım elbise de çizgisiz düz renkli olursa daha iyi olur. Ayakkabı konusunda adaylar, siyah takım elbisenin altına siyah, lacivert takım elbise altına ise siyah veya bordo ayakkabı tercih edebilirler. Açma deri veya Rugan ayakkabı daha temiz duracağından avantajlı olabilir. Boyanması yerine aksilik olması durumunda kolay silinebilir ve rahatlık sağlayabilir. Saat dışında abartılı aksesuarlardan kaçınmak faydalı olacaktır. Kravat tokası, mendil gibi aksesuarlar doğru kullanılamazlarsa sadeliği bozabilirler. Sadelik en az risk demek olacaktır.
Kadın adaylar için yine sadelik aynı şekilde önemlidir. Düzgün ütülenmiş, bir pantolon üzerine gömlek giyilebileceği gibi, takım elbise de tercih edilebilir. Bunların da renginin erkek adaylarda olduğu gibi siyah veya lacivert olması gerek şıklık gerekse sadelik açısından yeterli olacaktır. Etek giymek isteyen kadın adayların kısa veya dar tercihte bulunmaları rahat hareket etmeleri noktasında kendilerini kısıtlayabilir. Bu nedenle kendilerince makul bir ölçü tercihen diz altında bir ölçü kullanabilirler. Yine hareketlerini kısıtlayacak kadar topuklu ayakkabı tercih etmemeleri adaylar açısından avantajlı olacaktır.
Kapalı Kadın adaylar içinse yine aynı sadelik kuralları geçerlidir. Siyah veya Lacivert tonlarda giyimler ve örtü seçmeleri, bunların uyumlu olması yeterli olacaktır.
Erkek adaylar da Kadın adaylar da abartılı parfüm kullanımından, kadın adaylar da abartılı makyajdan kaçınırlarsa daha doğru olacaktır.
Mülakat Sonrası Süreçte Adayları Neler Beklemektedir?
Kamu alımlarında Mülakatların açıklanması azami düzeyde uzun sürmektedir. Bunun temel gerekçesi de başta fetö terör örgütü olmak üzere devlette hizmet vermeye uygunluk açısından değerlendirilen çeşitlibağlantı ve intisapların araştırılmasıdır. Bu araştırmalar MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından detaylıca gerçekleştirilmekte, evvela evrak ve dökümanlar üzerinden, yeterli olmadığı noktada bizzat yapılacak çevre soruşturmaları ile, hatta bazı kurumlarda VDK’da ön görüşmeler, Sayıştay’da ev görüşmeleri şeklinde daha aktif teması sağlayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm bu aşamalar ise asgari 2 aylık süreci kapsamaktadır. O nedenle adaylar bunu bilerek en başta kendilerini hazırlarsa, bekleme süreci daha az stresli geçecektir.Araştırmalar mülakat sonucu açıklandığında, mesleğe başlandığında da çeşitli adlar altında devam etmektedir. Bu süreçlerde;
-Adayların geçmişte okuduğu okullar, gittikleri dersaneler ve kalınan yurtlar
-Banka hesap hareketleri
-Siyasi Parti Üyelikleri
-Siyasi Gençlik Yapılanmalarına Üyelikleri
-Sosyal Medya Hesaplarından yapmış oldukları Beğeniler, Paylaşımlar, Arkadaşları vb. bir çok doküman ayrıntılarıyla incelenmektedir. Bu nedenle adayların özellikle sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda dikkat etmelerini önermekteyiz. Daha sonrasında memuriyetlerinde veya mesleklerinde karşılarına çıkabilecek eylemlerden uzak durmaları faydalarına olacaktır.Tercihiniyap.net Ailesi olarak bu çalışma kesin kaidelerden ziyade tecrübe, birikim ve gözlemlerden süzülerek oluşturulmuş bir öneriler silsilesidir. Kesin olarak 'bu şekilde hareket edilmelidir(!)'den daha çok 'nasıl hareket edilebilir?' Sorununa cevaben hazırlanmaya çalışılmış bir yazıdır.
TercihiniYap.net ailesi olarak meslek sahibi olmaya çalışan, emek veren tüm adaylara başarılar diliyoruz.
-
Yıl 2016. Aylardan Şubat. Soğuk bir kış günü, Ankara her zamanki gibi ayaz atıyor. İlk sınav, ilk mülakat... Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı. Öğleden sonra idi mülakatım, BÜMKO(Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) binasında. Her neyse girdim binaya, görevliler ilgili odaya yönlendirdiler. Heyecan yok bende tuhaf bir şekilde,internetten İskandinav ülkelerine bakıyorum; diğer arkadaşlar heyecandan konuşmuyorlar bile. Neyse sonra kasvet biraz dağılıyor. Kocaman bir masa ve etrafta bizler için ayrılmış koltuklar var bekleme salonunda. Bir bayan var, diplomaları vs. kontrol ediyor. Kahve ve su ikram ediyorlar. Derken oradaki telefon çalıyor ve ilk sıradaki arkadaşı çağırıyorlar. Ondan sonra sıra bende, su aldım bir bardak ama içemiyorum öyle atıyor kalbim 10 dakika sonra ilk giren arkadaş geldi ve telefon tekrar çaldı. İşte o an geldi. Mülakat odasına gidene kadar bir beyfendi eşlik etti. Odanın içinde bir oda daha varmış. Tıklattım kapıyı, yürüdüm bana ayrılan masa ve sandalyeye doğru. Tam oturacaktım ki jürideki beyfendilerden biri göz kırptı ve bekledim sandalyenin yanında. Heyecanım birden yok oldu. Bu arada komisyon beş kişiydi. Bir başkan ve 4 adet de üye mevcut. Başkan makam masasının arkasında oturuyor, diğer üyeler masanın önündeki koltuklarda. Başkan Bey, hoş geldin fiscaldrag diyor. Merhaba efendim, diye karşılık veriyorum. Kendini tanıt vs. derken, özgeçmişimde şiire ve karakaleme olan ilgimden bahsetmiştim. Jürideki hanımefendi bize bir şiir okursun artık, dedi. Tabii efendim dedikten sonra başkan bey şiiri en son oku, şimdi zarf çek bakalım iki tane dedi. MHUY mülakatına girenler bilirler, masanızda zarflar dizilidir ve iki tane çekersiniz. İçinde alan bilgisine dair basit denebilecek sorular olur. Neyse efendim çektim iki zarf. Birinde İdari yargıdaki iptal davasını anlatınız yazıyordu, diğerinde ise yapısal işsizliği anlatıp örnek veriniz diyordu. Önce soruları jüriye okudum ve ardından cevapladım, hiç müdahale etmediler. Alan bilgisi kısmı orada bitti. Sonra genel kültür faslı başladı. İlk soru, mülakata girmeden önce geleceğini bildiğim bir soruydu. Memleketten dolayı Ankara Savaşı kesin gelir demiştim ve geldi. Biraz muhabbet ettik bu konu üzerinden. Ardından şu sorular geldi: Türk Sanat Müziği makamlarından iki tane söyler misin, akabinde iki Türk Sanat Müziği sanatçısı söyler misin, camide müezzinin ezan okuduğu yere ne denir, Sibirya nerededir, İskandinav ülkelerini sayar mısın- İsveç, Norveç ve Danimarka'yı uzun zaman önceden biliyordum fakat değişiklik olmuştur diye mülakata girmeden önce bakmıştım ve aynen devam ediyormuş. Israrla Finlandiya'nın da olduğunu söylediler fakat cevabımda direttim - Baltık ülkelerini sayar mısın bir diğer soru idi, son olarak bize yazarlar ve eserlerinden istediklerini söyler misin dediler, onları da saydım. Sonra teşekkür ettiler, ben de aynı şekilde karşılık verdim ve başımla tüm jüriyi selamlayarak çıktım odadan. Şiiri de unuttular bu arada Güzel bir tecrübeydi, komisyon üyeleri çok candandı. Mülakat puanım da çok iyi geldi fakat yazılı biraz düşük olunca istediğim yer olmadı, nasip dedim yoluma devam ettim. MHUY çok başkadır bende, dört gözle yeni ilanı bekliyorum. Gördüğüm, duyduğum en adaletli mülakat diye düşünüyorum. Düşünen arkadaşlarım hiç tereddüt etmesinler. Referans denen bir şey istenmiyor. Kullanan var mıdır, elbet vardır ama yazılı sınavdan 90 almış bir insanı elemiyorlar mesela 30 puan verip mülakatta. Şu an beklediğim sonuçlar var fakat ümidim yok onlardan. İnşallah tez zamanda gelir ilk göz ağrım
Bu arada kıyafet olarak koyu renk bir takım elbise ve beyaz gömlek idealdir. Bayan arkadaşlarım, saçlar derli toplu olursa ve makyaj abartılmazsa hoş olur. Ayrıca bir soruya yanıt verirken tek bir komisyon üyesine odaklanmayıp, tüm üyelerle göz teması kurmak da ince bir ayrıntıdır.
Rabb'im bu yola baş koymuş, emekçi ve gönlü güzel kardeşlerimi muvaffak etsin. -
@fiscaldrag güzel hikaye hocam. İskandinav ülkeleri olayı nedir ya kesin soruyolar mı nedir?
-
@armindo Ülkeleri sormayı seviyorlar. O nedenle bakmıştım ben de girmeden önce Memleket de aynı şekilde.
-
@fiscaldrag Başkan bey, hoşgeldin fiscaldrag diyor sevdim bunu
-
@Harun-Resid Bu platformda genel olarak bir gizem hâli mevcut. Sizde pek olmasa da Hoş geldin C. desem daha bir tuhaf olurdu
-
@paretowilfredo çok faydalı bir başlık olmuş hocam, malum önümüzde guy mülakatı var ve bu noktada daha önceden guy mülakatına girmiş arkadaşlar da tecrübelerini ve mülakatta dikkat etmemiz gereken hususları, fiscal hocam'ın yazısındaki gibi genel kültür ve güncel gelişmelerle alakalı soruların gelip gelmediğine dair tecrübelerini paylaşırsa müteşekkir olurum
-
@sofuoglu Size o tecrübemi de anlatmak isterdim fakat dilim varmıyor anlatmaya. Başka arkadaşlara bırakıyorum
-
@fiscaldrag hocam söylenenler gibi referansın çokça döndüğü bir kurum mu, facebook'da her 3 kişiden 2'si referansa dem vuruyor, sizin de anlatmamaktan kastınız bu mu yoksa mülakatın gidişatı veya akustiğine yönelik mi
-
@sofuoglu Şimdi konuşursam hoş şeyler söylemem. O nedenle sessiz kalmayı tercih ediyorum. Sadece referansa bağlı değil benim sitemim. Konuşulacak çok şey var da yaşayıp görmeniz daha iyi olacaktır. Siz güzel bir tecrübe yaşarsınız umarım. O günden bu güne değişen şeyler olmuştur diye ümit ediyorum. Zira ikinci kez gireceğim ben de. Hak ve adalet bizimle olsun.
-
@fiscaldrag hangi kurumdan bahsediyorsunuz hocam
-
@MaxMin Gelir Uzman Yardımcılığı mülakatından bahsediyorum.
-
@fiscaldrag Amin hocam, inşallah bir önceki mülakattaki yaşadıklarınızı yaşamamanız/yaşamamamız dileğiyle.
-
Kılık kıyafetiniz düzgün ve özenli,saçınız başınız varsa başörtünüz sade olsun. Saygılı olun ama kendinizi güzel ifade etmekten de geri durmayın. Önünüzde masa varsa ellerinizi masanın üzerine koyup dik bir şekilde oturmanız daha hoş olur. Size ' nasılsınız ' dendiğinde ' iyiyim efendim teşekkür ederim' deyip bırakın,siz nasılsınız faslına geçmeyin. Sordukları sorulardan bilmediğiniz olursa bilmiyorum demek yerine hatırlayamadım demek daha iyi olur diye düşünüyorum. Tabi bu yazdıklarım benim şahsi görüşlerim:girl_tone1:
-
@bombiksmori o bilemediğimiz soruya verilen cevap hususunda ihtilaf var hocam, birçok kesim "hatırlayamadım" demenin doğru olduğunu,diğer bir kesim de "bilmiyorum " demenin doğru olduğunu belirtiyor. Benim ilk mülakatım olacağı için acemiyim ama benim de şahsi düşüncem; ilk defa duyduğum,o esnada ben de çağrışımda bulunmayan soruya "bilmiyorum",soru hakkında fikir sahibi olduğum fakat kafamda bir türlü toparlayıp cevap veremediğim sorulara "hatırlamıyorum" demek daha doğru sanki. Çünkü, bilmediğimiz bir soruya hatırlayamadım dedikten sonra cins bir komisyon ise bize hatırlatmak için bir kaç ipucu verip cevap vermemizi de bekleyebilir nitekim. Tabi bunlar 3-4 dk süre zarfında gerçekleşecek olan hususlar, o yüzden çok da şaapmamak lazım aslında demek isterdim ama öyle olmuyordur heralde
-
bilmiyorsak, hatırlamamız da olası değilse, bazen bir kaç benzeri soru sorup hatırlatalım bari demek isterlerse diye bence bilmiyorum yerine başka kelimeler mi kullansak diye düşünüyorum. Çok da üzerine düştüm kelimelerin gibi oldu ama. Tecrübeli arkadaşlar ne der acaba?
-
@sofuoglu hocam kesinlikle haklısınız ama zamanında bizim tavsiye aldığımız tecrübe sahibi kişiler bilmiyorum demenin biraz antipatik durduğunu söylerlerdi:) tabi tercih meselesi
-
@impressiveunit Dürüst olun kâfi. Hayatınızda ilk kez duyduğunuz bir şey için hatırlamıyorum demek pek uygun olmaz. Zaten orada sorulan soruların hepsi siz bilin diye sorulmuyor, emin olun. Örneğin, ben Baltık ülkelerini bilmiyordum ve bilmiyorum efendim dedim. Olumsuz bir yansıma söz konusu olmadı. Başka bir soruya geçtiler.
-
@fiscaldrag hocam zaten bu kadar seneden sonra hayatımda duymadığım bişey sormaları pek mümkün değil:)) o yüzden kendimce tavsiyelerde bulundum biraz.
-
@bombiksmori değil mi, o hâle getirdiler bizi sağ olsunlar.