GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ
-
Arkadaşlar benim son yıllarda en çok önerdiğim meslekler içerisinde gümrük müşavirliği de yer alıyor. Ülkemizde çok boş adamlar bu işleri yaparak en az 15-20 bin tl para kazanıyor, işin havası da cabası. Yaptıkları sizin yüzde biriniz kadar bile mevzuat okumamak. Hepsi ezbere iş yapıyor yani dikkatli çalışmadan inanılmaz gelir elde ediyorlar. Muhatap olduğunuz kişiler ithalat-ihracat yapan büyük firmalar. Dahilde işleme rejimi diye bir rejim var örneğin. Derya denizbir rejim. Rejimin mantığı İthalata dayalı ihracat. Örneğin, mısırı ithal et, yumurtayı ihraç et gibi. Bu rejimi iyi bilenler, firmalara danışmanlık yapıyor. Dil bilen bu işlerde çok ciddi paralar kazanıyor. Bu işi o kadar boş adamlar yapıyor ki, ben nasıl keşfetmedim diye kafayı yersiniz. Adam liseyi bitirememiş ne kadar kazanıyorsun diyorsun 6-7 bin tl diyor. Sonra diyorsun onca zaman boşuna eşeklik etmişim. Bu işlere bakın arkadaşlar beni üzmeyin, kendinizi hiç üzmeyin. Abinizim ben sizin
-
@onuktekin cok tesekkur ederim hocam:)
-
Hangi devlet memurunun 38 yaşında 5 adet dairesi var? Üstelik en ucuzunun getirisi 1.000 TL. Ama benim tanıdığım ve orta düzey bir ilde b karne sahibi gümrük müşaviri buna sahip. Yanlış anlaşılma olmasın yasadışı yollarla bunu yapmış değil sadece koşturmuş, biz ty ekibi olarak muhasebeci, mali müşavir, avukat vs. bir çok alanda çalışan tanıyoruz ama bu kadar kazanılan başka bir alan olduğuna henüz tanık olmadık. Olsak muhakkak onunla ilgili de bilgi veririz
-
@antimülakat hangi ilde çalışıyor hocam?
-
@onuktekin Kayseri'de.
-
@paretowilfredo ustat ben hep sunu dusundum. En azindan lise de bireysel is mevzuati, sgk mevzuati ve de is sagligi ve guvenligi mevzuati yuzeysel de olsa anlatilsa ders olarak. Bir farkindalik olussa bile yeter.Toplumda bu konuda cok eksiklik var. Ihbar onelini anlatana kadar 20 dakika ugrastigimi bilirim vatandasa. Ama isveren boyutu var avukat boyutu var bu islerin. Kuruma gecmeden 5510 sayili Kanuna bakayim dedim ama malum sinavlara calistigimdan vakit bulamadim:)
-
@onuktekin dediğim gibi yurtdışından 500 tane bıçak getiren kişinin beyannamesini yazmak için aldığın ücret en az 500 TL. Bu iş seni en fazla yarım saat uğraştırıyor. Yeter ki yetkin olsun. Gerçekten anlattığım kadar olduğunu basit bir araştırma ile bulabilirsiniz. Bir makine ithalatı kurumsal bir firma ile sürekli çalışmıyor iseniz 2 bin TL'ye kadar çıkıyor. Düzenli yapanlardan da en az 340 TL alıyorsunuz. Çok değişik durumlar araştırın kendiniz öğrenin.
-
@antimülakat Hocam anlattıklarınıza bakılırsa burası a grubundan dahi mantıklı.. Devlette ne uzalırız ne kısalırız ama burada epey uzama şansı var gibi.
-
@paretowilfredo bir de ustat yeni is mahkemeleri kanunu ile is akdi biten iscilerin bireysel is mevzuati, sendikal haklar vs konularinda iskurun yaptigi sikayet inceleme yetkisi gecen sene ekim ayi itibariyle kalkti, zorunlu arabuluculuk gelince. Fakat is akdi devam edenlerin sikayetleri is teftise gonderilmeye devam ediyor. Ama yine de gelen vatandasa bilgilendirme yapilmaya devam ediliyor iskur tarafindan:)
-
@antimülakat ymm den de mi çok kazanıyorlar bu ne
-
Sınava girme şartları...
1 yılmış sanırım staj şartı.
https://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/ticari/gumruk-musavirleri
-
@sbf1983 Zaten son CBK ile gelen vatandaşı geri çevirmeme koşulu geldi konu dahilinde en azından dostum. İşkura dair bir dilekçeyi SGK ya da SGK alanında bir şikayeti İşkur'un alması gerekliliği anlamına geliyor bu lakin alışkanlık gereği birbirine yönlendirme devam ediyordur sanıyorum. Burada mantıksız olan şey lokasyon biraz bence. İki kurumun müdürlükleri aynı muhitte olmalı buna çözüm olarak. Çünkü konu çalışan olunca iç içe geçiyor sorunlar ve çözümler.
Gel gelelim bilinç gerçekten ciddi sorun. SGK şikayetleri genellikle işten ayrıldıktan sonra yapılıyor o zaman da elden çok fazla bir şey gelmiyor açıkçası. Muhasebeciler genellikle açığı örtüyor eğer işinde "İyiyse(!)" kayden tespit de kolay olmuyor. Durum tespitinin önünde de malesef işverenden çok işverenin "hatırlı dostlar(!)" devreye giriyor. Burada iki yol var, ya her gün baş ağrısını göze alıp güzelce denetim sürdürülecek ya da boyun eğilecek. Ama direnen tek ayrı otu olmak da sorun ya da azınlık olmak. Serviste bir iki tane buna çanak tutan kişi olursa malesef bu el zayıflatıyor. Uygulama birliği gerek buna da gerçekten basiretli idareci ve servis sorumlusu gerek. 71 İl Müdürünün AÖF mezunu olduğu SGK'da var sen hesap et Velhasılı kelam denetim/teftiş mesleklerini icra giderek zorlaşıyor.
Mevzuat hususunda da dostum başlar başlamaz ufaktan 2013/11 ile 2013/5 sayılı genelgeleri bi gözden geçir. 2013/5 yakında revize edilecek ancak gene de genel hatları değişmeyecek. Uygulamalar konusunda her iki genelge de çok şey katacaktır. Yine Kanunun yanında Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği de epey yol gösterici olur. Bunlarla mevzuat okumalarına başlarsan zaman içerisinde deneyimle de bir çok soruya rahatlıkla yanıt bulacak ve yanıt verecek noktaya gelirsin. Allah utandırmasın meslekte
-
@paretowilfredo tesekkur ederim ustat. Az cok raporlara asinayim. Is teftis,denetmen ve sgk mufettis raporlariyla islemleri cogunlukla ben yapiyordum. Yine benim gibi kaymakamlik mulakatindan elenip denetmen olan kurumdan arkadasim vardi, o bahsettiginiz durumla ilgili ekip iyiyse daha iyi oluyor hatta okul oluyor bir nevi demisti. Toplumun buyuk bir kismina hitap eden kurumlardayiz bu anlamda cok is dusuyor bizlere ama dogru olanin da, dogrulari yapabilmenin de elbette stresi olacaktir. Insallah gorevimi en iyi sekilde yapabilirim, yapabiliriz:)
-
Öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Benim merak ettiğim konu tüm koşulları sağladıktan sonra sözlü sınavda elenirsek bizi ne bekliyor, bütün emekler boşa mı gidiyor? -
@antimülakat hocam eskişehirde yaşıyorum gümrük müşavir yardımcılığı için staj yeri arıyorum ama bulamadım gittiğim yerler olumlu dönüş sağlamadı sizin bildiğiniz bir yer var mı eskişehir dışıda olabilir yeter ki staj yapabileyim...
-
@dağemir0326 hocam direk görüşme sağlarsanız muhakkak ihtiyaç vardır. Tanıdık olması şart değil, bir yerden başlatırlar.
-
@antimülakat hocam ben hepsiyle gidip direk görüş sağladım eskişehirde genelde müşavirliklerin irtibat ofisi var ofistede bir kaç eleman falan var onlarda lise yada önlisans mezunu, direk müşavirle görüşme imkanım olmuyor çünkü irtibat ofisi olduğu için müşavirler merkezde oluyor yani istanbul izmir bursa gibi yerlerde oluyorlar e bizimde direkt müşavirin yanında staj yapmamız gerekiyor, kendi gümrükleme bölümü ve gümrük müşaviri olan dış ticaret veya lojistik şirketleride pek eskişehirde bulunmuyor ya da stajyer almak istemiyorlar şaşırdım kaldım ne yapmam lazım bilmiyorum.
-
@dağemir0326 Eskişehir de olan birimlerde staja başla. Neden müşavirin yanında başlayasın? Bu iş tezgahta öğrenilir, ben staj yapmak istiyorum deyip, bir yerden başlayacaksın.
-
@antimülakat sorun eskişehir yada bir başka yer değil ben zaten her yere staj yapmak istiyorum diyip gidiyorum adamlar stajyer almıyor...
-
@dağemir0326 hocam stajyer hikaye iş arıyorum kiminle görüşmem gerekiyor de. Şayet orada bulamaz isen mecburen limanlara yönelmeni önereceğim veya Bursa Gümrük Müdürlüğüne.