-
-
Ankarada yaşayan biri ve okuyan biri olarak, ODTÜ, HACAETTEPE, BİLKENT kampüslerinin bir öğrenci için bir çok şeye sahip olduğunu söyleyebilirim. Gazi , Ankara ve Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri merkezde fakülte fakülte oldukları için kampüsleri çoğu öğrencinin okuduğu fakülteyi içerisinde barındırmıyor. Bu yüzden listeye dahil edemedim.
-
-
Merhaba...
Ygs 1 Basari Sıralamam 426 Bin .Lise ortalamam 81.10 .Gecen sene Bilkent universitesi 50 burslu bilgisayar teknolojisi ve bilisim sistemleri 365 bin ile kapatmis .Okul puanim eklenince bolume girme ihtimalim varmi? Siralama nekadar oynar tesekkur ederim ? (Sitelerden hesapladığım zaman 2016 yılı dışında 2015,2014.2013 yıllarında bu bölüme girebiliyorum.) -
Merhabalar, iyi günler dilerim. Biraz uzun oldu kusura bakmayın.
Bu sene yüksek ihtimalle yine mezuna kalacağım, tercih yaptım ama gelme olasılığı fifti fifti. Liseyi sözel öğrenci olarak bitirdim. Haliyle matematiğim oldukça zayıf. Ancak fen derslerine güveniyorum yani araştırdım ve öyle görünüyor ki düzenli çalışmayla güzel netler çıkabilir. Matematik temelim olmadığından YGS'de türkçe, sosyal ve fene ağırlık verip LYS'de de fen ağırlıklı çalışarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği veya Kimya Mühendisliğini kazanmayı planlıyorum. (Eskişehir osmangazi, sakarya, ktü, selçuk gibi üni.ler)
Netlere bakıldığında matematik yapılmadan bu bölümleri kazanmak mümkün. 1 yıllık bir program çıkardım ortalama 7 ayda tüm fen, sosyal ve türkçe konuları bitecek. Yaklaşık olarak 3-4 aylık bir deneme çözmek için zaman dilimi kalacak LYS Fen için.
Sorum burada başlıyor. Neredeyse sıfır matematik ile mühendislik okumak mantıklı görünüyor mu? Kimya ve Metalurji mühendislikleri daha çok kimya ve fizik ağırlıklı ancak zorunlu matematik dersleri mevcut özellikle ilk veya ikinci yıllarda. Bu mühendisliklerin matematiği çok ağır değil. 1 yıl hazırlık aşamasında matematikte temel atıp bu mühendislikleri okumak mümkün müdür sizce? Özellikle daha önce mühendislik okumuş ancak bırakmış arkadaşlar bu konuya bir yorum bırakabilirlerse çok memnun olurum.
Teşekkürler.
-
-
[Puan hesaplama] ve [sıralama hesaplama] siteleri çok farklı değerler veriyor en güveniliri hangisi ?
puango
puanza
parlakbirgelecek
tahminhesap -
Herkese merhaba
Gazi iktisat ve adalet mezunuyum tyt ile hukuk okumayı düşünüyorum
Kıbrıs mı Türkiye mi
Kıbrıs fiyat olarak uygun gibi ama çekincelerim var sizce ne yapmalıyım -
Yeni sistemin ilk kez uygulanacağı, 2018 yılında sımav tecrübelerimizi bu başlık altında kıyaslayıp iki sistem arasındaki farkları bu başlıkta konuşabiliriz.
-
Bu başlıkta tyt ve yks jonuşalım
-
Arkadaşlar var mı bu konuda bilgisi olan kardeşimin fotoğraf yenilemesi gerek internette elle tutulur bir bilgi bulamadım.
-
Üniversiteye giriş sınav sisteminin yeni adı YKS. Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Bu sınav test şeklinde iki test olarak uygulanıyor. Birinci test sınavı TYT yani Temel Yeterlilik Testi (120 soru - 135 dakika). İkinci test sınavı AYT yani Alan Yeterlilik Testi (160 soru 180 dakika). AYT sınavında hesaplanması istenilen puan türüne göre testleri çözecek. EA puanı için (Matematik ve Edebiyat-Sosyal Bilimler 1). Sayısal puan için (Matematik ve Fen Bilimleri 2). ve Sözel puan için (Edebiyat-Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2). Bunlardan her biri 40 sorudan oluşuyor. Yani AYT'de 80 soru çözmek sınav için yeterli. Bizde sizler için bu derslere ait konuları yazdık. İşte yeni sınav sistemi konuları.
-
TYT Soruları Açıklandı !!!!!
-
Arkadaşlar merhaba.
97 doğumlu 20 yaşında bir kardeşinizim. Liseyi açıköğretimden bitirdim, ygs/lys hazırlanmadım.
Şimdi ingilizceye hazırlanayım diyorum, altyapı yok fakat okuduğumu anlayabiliyorum (yabancı dizilerden dolayı).
8 ay kadar zaman var nasıl hazırlanmalıyım yardımcı olabilecek birileri var mı? -
Sayısalım çok kötü meslek lisesinde okuyorum 2 yıllık elektrik mühendisliğinemi girip dgs sınavı ile 4 yııllığamı geçsem çok kararsızım yoksa eşit ağırlıktanmı girsem.İlgi alanıma sözel meslekler daha yakın ama sözeldede fazla bölüm yok
-
Sağlık meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim. Türkçe ve sosyalim iyiydi matematikten 5 net civarı, fenden ise biraz çalışarak 11-12 net vs. yaparak 240-250 puana ulaşıp ek puanla birlikte bir sağlık bölümüne gitmeyi planlıyordum ancak işler komple değişti şimdi 2 yıl için sadece 1.oturum sınavına girip Türkçe ve matematik mi yapmam gerekli? Kaç doğru yaparsam bu puanlara ulaşırım yada 2.oturuma girmem lazım mı bu okullar normalde ygs2 den alıyordu şimdi nasıl olacak kafam çok karışmış durumda lütfen yardım edin. 😞
-
2 milyondan fazla adayın beklediği Üniversiteye Geçiş Sistemi'nin (ÜGS) ayrıntıları belli oldu. Sınavlar, 2 günde yapılacak. İlk gün YGS benzeri oturum yapılacak. Sorular ortak lise müfredatından hazırlanacak.
DİL DAHİL 4 PUAN TÜRÜ
Geçen ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı, üniversite sınavlarının değişeceğini açıklamıştı. Bu değişikliğe göre yükseköğretim kurumlarına sınavsız geçiş yok. Adaylar sınava girecek. Ama mart ve haziranda olmak üzere 2 aşamalı ve toplam 5 gün süren, yani 4 aya yayılan YGS ve LYS gibi bir sınav modeli yok. Dil sınavı hariç adaylar 2 günde sınavları tamamlayacak. YGS ve LYS'de toplam 18 puan türü çıkıyordu. Yeni üniversite modelinde dil dahil 4 puan türü olması bekleniyor. Bunlar eşit ağırlık (EA) , sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Adaylar bu puanlarla tercih yapacak. Temel Türkçe ve temel matematik her puanda katkı sağlayacak. Bu iki ders sınavın merkezinde olacak. Ama sınav soruları tüm lise müfredatını da kapsayacak.
BARAJ VE BAŞARI SIRASINA DEVAM
Sınavlarda LYS'de olduğu gibi başarı sırası barajı devam edecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS'lerden en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak. Örneğin LYS'de sayısal puan türünde (MF) de 4 farklı puan türü vardı. Adaylar girmek istedikleri bölümlere göre bu puan türleriyle tercih yapıyordu. Örneğin tıp ve mühendislik sayısal (MF) puanının farklı puan türlerinden öğrenci alıyordu. Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak
-
Merhabalar,
Yazının video haline buradan ulaşabilirsiniz
YGS Matematik Ders Programı konusuna buradan ulaşabilirsiniz
Mezuna Kalmak | YGS 110 Binden 5 Bine | konusuna buradan ulaşabilirsiniz
Deneme çizelgesi ve kaynak önerileri
Bu bölümde en sık gelen sorulardan olan matematiğine nasıl çalışmalıyım ? Yaptığım netler şu şu seviyelerde ne yapmalıyım ? gibi soruları yanıtlamaya çalışıyoruz.
Öncelikle hedefimiz Seviye Belirlemek olmalıdır. Her insan farklı olduğu gibi her seviyede farklıdır. Kimisi yıllardır matematik dersi alırken kimisi görmemiş dahi olabiliyor.Bize +30 net yapıyorum ancak netlerim daha fazla artmıyor diyenler olduğu gibi 3-5 net yapıyorum pes etmek üzereyim diyenlerde olabiliyor.
Seviye belirmek tamamen sizin elinizdedir. Herkes kendisini tanır. Kimisi matematik görmüş az çok kulak dolgunluğu vardır ama çalışmamıştır. Kimisi üst seviyelerdedir. Kimisi ise hiç matematik görmüyor. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz.
0-10 Net = Temel problemi var. Temel Konulara çalışması gerek.
10-30 Net= Orta halli bilgiye sahip. 30a yakın olanlar üst seviye olmak üzere. 10 12 netler ise çalışmazlarsa her an alta düşebilirler.
+30 Net= Çok fazla söylenecek bir şey yok. Bir çok noktada iyiler. Hedefleri için arttırmak zorundalar.Temelim Yok?
Rasyonel Sayılar, İşlem Öncelikleri vs Üslü Sayılar Köklü Sayılar
Bu arkadaşlar önce temek atmak zorundalar. Peki bu temel dediğimiz şey nedir? Şu konulardır.
-4 işlem iyi derecedeBu arkadaşlar açıyorlar sevikleri bir video kanalını ve bu konulardan dinlemeye başlıyorlar. Ve zaten yukarıdada linkini verdik. Başlangıç seviyesi kaynaklardan bu konularda alakalı 300 400 adet konu başı soru çözüyorlar.
Orta Seviye?
Daha sonra bu konular bittikten sonra bol bol video izleyerek diğer konulara geçiyorlar. Zorlanacaklar ancak ilk öncelikleri video izlemek soru çözmek değil. Konuyu anladıktan sonra başlangıç seviyesi kaynaklardan konu başı 300 adet soru çözüyorlar. Bu şekilde ilerleyen kişiler zaten yukarda matematik programını paylaştık. 2 ay içinde çok sağlam bir temel atacaklar. Ve daha sonra orta seviye arkadaşlar arasına girecekler. Onlar ne yapıyorlarsa yapmaya devam.Temelleri var ancak çalışmayan kitle. Çalışırsa iyi bir şekilde gelişecek kitledir. Bu arkadaşlar için ise matematik programı ile günde 2 3 video izlemeyi öneriyoruz. Öncelik konuları hatırlamak ve pekiştirmek daha sonra orta seviye kaynaklar arasından konu başı 200 soru çözülmelidir.
Üst seviye?Konu çalışmakla vakit kaybetmeye gerek yoktur. İnternet üzerinde konu özetleri bulup aradı bir okuyabilirler. Formül vs hatırlamak için. Öncelik üst seviye kaynaklardan konu başı 250 soru çözmektir.
Net Nasıl arttırılır?
Her seviye için geçerlidir. Çözülen sorular ancak bize hız kazandırır veya bilgi tazeler çözülemeyenler ise yeni +1 net demektir. Bir kavanozda sorular biriktirilmeli ve 3 günde bir bu sorular kendi çabasıyla çözülmeye çalışılmalıdır. Bir başka kişiye sorma gereği yok. Zaten seviye arttıkça 2 hafta önce çözülemeyen sorular çözülecektir. Bunu yapmayan kişinin net arttırması çok zor olacaktır. Bu taktik ile %100 verim artışı garantidir.Deneme Çözmek?
Başlangıç seviyesi - deneme ile sadece vakit kaybedecektir. Bunun için deneme çözmeye ihtiyaçları yoktur.
Orta seviye - arkadaşlar 3 günde 1 kapsül denemeler çözmelidirler. Gerekirse 2 günde 1 e düşürebilirler. Deneme çizelgesi kesinlikle doldurulmalı ve motivasyon sağlanmalıdır.
Üst seviye - Günde en az 1 kapsül çözmeleri şarttır. Zaten konu gibi dertleri yok çizelge doldurularak tek işleri soru çözmek olmalıdır.
Faydalı olabilirse ne mutlu. Herkese iyi çalışmalar.
#ygs
#ygs2018
#lys
#lys2018
#matematik
#sondersakademi
#2018tayfa
#mezun
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (Üniversiteye Geçiş Sınavı)
-
2 milyondan fazla adayın beklediği Üniversiteye Geçiş Sistemi'nin (ÜGS) ayrıntıları belli oldu. Sınavlar, 2 günde yapılacak. İlk gün YGS benzeri oturum yapılacak. Sorular ortak lise müfredatından hazırlanacak.
DİL DAHİL 4 PUAN TÜRÜ
Geçen ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı, üniversite sınavlarının değişeceğini açıklamıştı. Bu değişikliğe göre yükseköğretim kurumlarına sınavsız geçiş yok. Adaylar sınava girecek. Ama mart ve haziranda olmak üzere 2 aşamalı ve toplam 5 gün süren, yani 4 aya yayılan YGS ve LYS gibi bir sınav modeli yok. Dil sınavı hariç adaylar 2 günde sınavları tamamlayacak. YGS ve LYS'de toplam 18 puan türü çıkıyordu. Yeni üniversite modelinde dil dahil 4 puan türü olması bekleniyor. Bunlar eşit ağırlık (EA) , sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Adaylar bu puanlarla tercih yapacak. Temel Türkçe ve temel matematik her puanda katkı sağlayacak. Bu iki ders sınavın merkezinde olacak. Ama sınav soruları tüm lise müfredatını da kapsayacak.
BARAJ VE BAŞARI SIRASINA DEVAM
Sınavlarda LYS'de olduğu gibi başarı sırası barajı devam edecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS'lerden en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak. Örneğin LYS'de sayısal puan türünde (MF) de 4 farklı puan türü vardı. Adaylar girmek istedikleri bölümlere göre bu puan türleriyle tercih yapıyordu. Örneğin tıp ve mühendislik sayısal (MF) puanının farklı puan türlerinden öğrenci alıyordu. Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak
-
bu bildiğim ÖSS
Ben girdim buna biliyorum
-
Yani sistem döndü dolaştı ÖSS'ye mi geldi yineee ?
Biz yine iyi kötü atlattık birçok sınavı da gençlere Allah sabır versin her sene kafaları daha da karışıyor.
-
Sınavın iki yıl geçerli olması durumu varmış. Bence yerinde bir uygulama ama sıralama açısından problemlere yol açacaktır.
-
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Saraç'ın açıklamalarından satır başları:
Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azaltacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.
Şu an var olan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.
Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI
2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.
İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.
"YABANCI DİL SINAVI TEK OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir, soru sayısı 80 olacaktır.
BARAJ PUANLARI
Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu.
İkinci oturumda 4 test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.
"BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI DEVAM EDECEK"
Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.
"SINAV TÜRLERİ 18'DEN 5'E İNDİRİLMİŞTİR"
Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir
-
YÖK sınavı demekte garip olacak ama yeni adı bu imiş
-
yeterince çalışılmamış çalışılsa daha kötüsü yapılabilirdi çünkü.
-
@antimülakat
Tarih kalktı mı şimdi hocam. -
@luthor ilk sınav için öyle olacağa benziyor. İkinci aşamada olacak. Bu uygulama 2018'de uygulanacak. 2017'de ygs ve lys devam edecek.
-
O zaman şimdi bu sistemde isteyen 3. sınıfta sınava girebilecek mi? sınav geçerlik süresi iki yıl olduğuna göre.
-
2 yıllıklara nasıl girilecek peki?
-
@antimülakat Artık ea ve sayısal öğrencileri tarih çözmeyecek falan söyleniyor.Garibime gitti benim açıkçası.Hadi sayısalda zaten tarihin etkisi çok azdı ama ea öğrencileri için tarih çözmemek garip olur.
-
sınavın geçerliliği nasıl iki yıl olur akıl alır gibi değil.
-
@burcuburcu niye ki kpssde oluyor. Aslında bence senede 1 den fazla olmalı ama o zaman hem kargaşa hem tartışma yaşanır şu sınav kolaydı bu sınav zordu. Gerçi bu sefer de ayni tartışmalar eminim olacaktır 2018 kolaydı 2019 zordu bilmem ne.
-
@genclerbirlikli iki yıl arasında ki zorluk farkı bence adil değil.
-
@burcuburcu elbette hocam ona şüphe yok adil olmaz. Ya zorluk düzeyine azami dikkat edilecek, ya da 2 sene dikkate alınacaksa puan değil sıralama dikkate alınacak, yani kpss gibi olmayacak. Sıralama işin içine girerse biraz daha adil olur diye düşünüyorum.
-
İşte genel hatları itibariyle yeni sınav sistemimiz YKS https://www.tercihiniyap.net/haber/yks-2019-yuksekogretim-kurumlari-sinavi
-
@antimülakat hocam 2019 değil 2018 yılında yani önümüzdeki ilk üniversite sınavında uygulanacak bu değişiklik . Açıklamada 2018-2019 geçiyor evet ama röportaj sırasında sorulan soru üzerine ilk kez bu sene (2018) uygulayacağız diye düzeltme yapılıyor yekta bey tarafından.