Açıköğretim sınavlarına nasıl çalışıyorsunuz?
-
Örfi şerhi kuralları yıllarca uygulayan geçmişimiz var..ayrıca roma şehrinin kuruluşuna dayandırılan roma hukuku doğu roma imparatprluğunun egemen olduğu alanlarda uygulsnırdı. İlk zamanki kuralları nasıldı 19.yy da modernleşmeye başladığında bizdekilerin hali ile kıyaslamak doğru değil illa kıyaslanacaksa bu mecelle ile gelişim olsrak aynı süre geçmiş roma kurallarını karşılaştırmak gerekir. Şehrin uyulması gerekn kurallarını okuyup gülünç bulmak da yerinde olmaz o dönm için o gerekli düşünülmüş bizde de o dönm için o gerekli idi... nereden geliyor hukuk temelimiz merkezli okunmasını faydali gördüm..
-
@refik-soydam evet 35
-
@kismetnasip bu yükselmiş hali üstelik baraj gelmeden önce 20li notlarla geçenler var osmanlıca, iktisat gibi derslerde
-
@genclerbirlikli vay be:) okumadigim gunlere yazik ozaman:) artik hobilerim arasina acikogretim okumayi da ekledim
-
@genclerbirlikli 35 ile mezun olanlar iibf mezunu olup diğer sitede kaymakamlik yarişinda bukadar değildir hocam ya zati vixe final kaç soru 20 sorunun 6 7 sine denk gelir nerede ise ya lişi götürme modelli de olsa yarısını eden hayli hayli...
Test sınav uygulaması her şıktan aynı oranda vardır hepsini aynı şık yap 4 doğru kesin sonra diğer sorularda kalan dağılıma göre yarım yamalak bilgin ike dağıt, yada edebildiklerini et az çalişti isen 3 5 edersin kalanları diğer şıklara dağır oradan da 3 5 gelir...
Açıkçası muhasebeyi nasıl geçmişim düşünüyordum bende 65 almişim benim için nerede ise imkansız.. hoca klasik iki soru sorsa basit hesap işleyişinden de yapamayabilirim:( bu derece bilmiodum puan olarak yüksek gelio? -
@refik-soydam hocam bu kadar cidden, okudum 1 bölüm bitirdim ki biliyorum finalden 50 alsan %70 hesaplanıyor ve 35 le geçiyorsun hayırlı olsun
-
@kismetnasip hayırlı olsun hocam yeni hobiniz 70 le aa gelen dersim vardı benim 1. sınıfta
-
@impressiveunit anlatım yeteneğim biraz düşük o yüzden tam ifade edemiyorum. Şöyle düşünün şimdi M.Ö. dönemde dahi hukuk bir sisteme oturtulmuş ve sistemli bir yasama çalışması yapılmaya çalışılmış böylece az sayıda madde ile büyük bir düzenleme yapılabilmiş. Mecelle ise kendisinden çok ama çok uzun süre önce kullanılan kazuistik metotla hazırlanmış.
Bugün ki mevcut yasalarımız oldukça modern ve yeni o yüzden yeni yasalar koyarken veya hukuk eğitimi verirken mecelleye dönmeyi pek makul bulmuyorum.
-
@kartel06, içinde söyledi: Açıköğretim sınavlarına nasıl çalışıyorsunuz?
@impressiveunit anlatım yeteneğim biraz düşük o yüzden tam ifade edemiyorum. Şöyle düşünün şimdi M.Ö. dönemde dahi hukuk bir sisteme oturtulmuş ve sistemli bir yasama çalışması yapılmaya çalışılmış böylece az sayıda madde ile büyük bir düzenleme yapılabilmiş. Mecelle ise kendisinden çok ama çok uzun süre önce kullanılan kazuistik metotla hazırlanmış.
Bugün ki mevcut yasalarımız oldukça modern ve yeni o yüzden yeni yasalar koyarken veya hukuk eğitimi verirken mecelleye dönmeyi pek makul bulmuyorum.
Oturtulmuş dediğiniz hukukta kimlere hav veriliyordu el kıranın elini kır göz çıkaranın gözünü mağdur kabul ederse para etmezse dişe diş kölelik ne zamana kadar yasaldı yani inasan alıp satmak modern roma hukukta ne zamana kadar yasaldı? Bundan ala modern hukuk OTURTMASIMI olur 1900 ların başında dahi hala dvm ediyordu...
-
@kartel06 hocam hukuk mezunu değilim ve hocadan da dinlemedim, ilk defa dersane ardından Açıköğretim Temel Hukuk aldım. Sanırım bölümde 2 hukuk (Bilişim ve İş Hukuku) dışında yok. Tartışmanın benim cahilliğimle manası olmaz. Ben fikirlerinize (herkesin yazan) saygı duyar, kulağıma küpe yaparak çekilirim.
-
@refik-soydam 1900'lere kadar köle uygulamasının devam ettiğini sanmıyorum yanlışınız olmasın? Ayrıca roma sisteminde kısas uygulamasına pek rastlanmaz.
-
@refik-soydam 1900'lere kadar köle uygulamasının devam ettiğini sanmıyorum yanlışınız olmasın? Ayrıca roma sisteminde kısas uygulamasına pek rastlanmaz.
**"Köleler yurttaş sayılmadıkları için hiçbir hakka sahip değillerdi. Köle sayısı çok artan Roma İmparatorluğunda, kölelerin bazıları madenlerde ve taş ocaklarında çalıştırılırken, bazıları da halkı eğlendirmek amacıyla yırtıcı hayvanlarla ya da birbirleriyle ölümüne dövüştürülürken, daha şanslı olanlar ise çiftliklerde ve evlerde çalıştırılırdı." BU BİLGİ BİR KERE NET VE KESİNLİKLE YURTTAŞ SAYILMADIKLARI İÇİN ROMA HUKUKUNDA HAKLARA SAHİP DEĞİLLERDİ.
*Danimarka köle ticaretini kanuni olarak ilk yasaklayan ülkedir (1792). İngiltere ise köle ticaretini Hawai kararlarından üç sene sonra yasaklamıştır. 1808 yılında da Amerika İngiltere’yi takiben köle ticaretini kanunen yasaklamıştır. DİKKAT EDİNİZ SADECE TİCARETİ YASAKLANDI ..." tümden yasaklanmasını ise ;1926’da Milletler Cemiyeti bütün dünyada sağladı"
*12 levha kanunlarına bakarsanız "Bazı kabahatlar ilâhların mukaddes haklarına saldırı biçiminde anlaşılmış bu suçları işleyeni herkes gördüğü yerde öldürmesi gerekir yani katli vacip ilanı" artı KISAS İSE EĞER TARAFLAR ANLAŞAMAZSA KISAS UYGULANIRDI BU DA NET...
umarım az toparlayıp yaza bilmişimdir. -
@kartel06 Denk geldim sorunuza, hemen cevaplayayım. 1900lü yılların başında dahi Kongo'da malesef kölelik vardı. Belçikalı II. Kral Leopold... Çok bilinmez ama bence Hitler, Stalin vb. daha masum kalır bu ruh hastasının yanında.
-
roma hukukunun kökenlerinde hatırladığım bir madde yazayım bu konuda "başkası hakkında kötü dua eden kişiler ölümle cezalandırılır". başkalarının sağlığını olumsuz etkileyecek büyüler yapan sihirler edenler de aynı şekilde ölümle cezalandırılırdı.
*her hukukun köklerinde, kendi döneminde uygulanan şartlarda mantıklı geriye doğru bakıldığında son derece aptalca maddelere rastlanır. eğer hukuksal temeller öğrenilecekse kendi geçmişin de dahil saçma sapan da olsa ne oldu nasıl oldu o koşullar neydi şeklinde bilmek yolculuğa nereden başlandı hangi yollardan geçildi vs... iyi gözlemlenip şuanı ve muhtemel gelecek için olması gerekeni tespit edebilmek yerinde olabilecektir. herkese iyi çalışmalar -
@refik-soydam yine de bizden erken davranmışlar yasaklama noktasında. Kuralların sistemli olduğu da çok belli 3 bin maddelik medeni kanun 19 yüzyılda yazılmış içeriği ise her bir durumu tek tek düzenlemeye kalkan bir anlayış. Diğer taraftan yazdıklarınız roma ilk dönemine ait unutmayın bugün kullandığımız torba yasalar roma hukukunda halk iradesinin gaspı olduğu için yasaktı.
-
@refik-soydam yine de bizden erken davranmışlar yasaklama noktasında. Kuralların sistemli olduğu da çok belli 3 bin maddelik medeni kanun 19 yüzyılda yazılmış içeriği ise her bir durumu tek tek düzenlemeye kalkan bir anlayış. Diğer taraftan yazdıklarınız roma ilk dönemine ait unutmayın bugün kullandığımız torba yasalar roma hukukunda halk iradesinin gaspı olduğu için yasaktı.
Yooo okadar da uzun boylu değil islamı kabul eden hiç bir devlette KÖLELİK olamaz.. islamda saadece kadın erkeklerden biraz geridedir lakin asla kölelik yoktur. Görüyorumki acıkça alçakliğini dahi üstünleştirme, üstün kabulenme var sözüm yok artık.. kölelik konusunda sözlerim sizin için bukadar hocam
İkinci konu torba kanunlaştırma yönteminin müciti kim? Her kanunun en iyisini edenler icat etmiş olmayasın hatta kullaniyor olmasın fransa senatosu nasıl işliyor aceba?
***Artı parlamenter meclisin kökeni sayılan inginterede hükümet kanun tasarısı sunuyor meclis komisyonda genel kurulda tek tek konuşuyor son halini veriyor tam oylanacak bakanlar kurulu hoooop değiştiriyor sizin ettiğiniz iş iş değil bu son hali bunu onaylayacaksınız diyor hukümet coğunlukta zati hop geçti hangimiz daha iyi irade gasbındayız? İsterseniz abd ye bakalim isterseniz yunana hatta isterseniz israile?
***gasp edilme dediğiniz vekilin onayları ile oluyor konuyu kölelikten buraya buradan da khk çevirecekseniz o kapının da müciti biz değiliz.onlar icat edip uygulayınca ve hala fiili uygularken medeni aynısını biz edince uygulayınca gasp mı oluyor? Selamlarımı iletirim bu düşün ürünlerini üreten hatta üretilmişe üstünlük atfeden beyin mekanizmalarına.... -
@refik-soydam malesef verdiğiniz bilgilerin çoğunluğu yanlış. Birincisi benim anlattığım SİSTEMLİ hukuk olması ile kölelik düzenlemesinin hiç ama hiç bir ilgisi yok. O yüzden konuyu ben dağıtmadım. Sistemli hukuk milattan önce keşfedilmiş ve kölelik olsun yahut olmasın uygulanmış. Kölelik yanlıştır doğrudur bu konuyu değil hukukun sistemli olduğunu anlatıyorum. Sistemli bir hukuk kazuistik bir hukuktan 2 bin yıl öndedir. İslam hukukunda ki cariye kavramına kasameye falan zaten girmiyorum dahi.
Gelelim batı hukuku İngiltere, ABD örneklerinize; hatırlarmısınız bilmem Goverment Shutdown denilip hükümetin harcamaları durdurulmuş, senato onayına kadar bekletilmişti. Yahut hatırlar mısınız Fransa'da Ermeni soykırmını inkar etmek yasaklandığında Fransa Anayasa Mahkemesi tek seferde iptal etmişti. Eğer Batı hukuk siteminin bizdeki uygulamalardan filan geride olduğunu iddia edecekseniz tartışarak zaman kaybetmeyelim.
-
@refik-soydam Torba yasayı bırakın farklı konulara ilişkin düzenlemelerin aynı oturumda konuşulup aynı referandum paketinde halka sorulduğu bir örneği yüzyıllardır bulamazsın.
-
geldik final sürecine bakalım napcaz
-
@burcuburcu, içinde söyledi: Açıköğretim sınavlarına nasıl çalışıyorsunuz?
geldik final sürecine bakalım napcaz
Yaparsınız rahat olun.Ben aofyü okurken gerçekten zevk almıştım.