Bedelli Askerlik 2018
-
@siyahbeyaz hocam samimiyetle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Analiz yaparken gözden kaçırdığınız bir nokta var. Bedelli askerliği parası olan değil belli bir eğitim düzeyinde olan insanlar yapabiliyor. İlkokul mezunu bir insanın 27 28 yaşına kadar askerliği erteleyebilmesi çok da mümkün değil zira. Bedelli askerlik yapmak için arabasını satıp çalıştığı kuruma minibüsle giden tanıdığım da var bankadan kredi çekip parayı yatıran tanıdığım da var döndüğü zaman tekrar çalıştığı şirkette ki pozisyonunda iş bulamayacağından endişelendiği için akrabalarından borç harç para bulup yatıran tanıdığım da var. Bu insanlarin parası olsa niye arabasını satsın niye bankadan kredi çeksin. Her üniversite mezununa bu hak verilsin meselesine gelince.. Hocam üniversiteden mezun olup ciddi ciddi iş arayan ( burada işten kastım memuriyete girmek ve özel sektörde döndüğünde ayni şirkette veya aynı pozisyonda çalışabilmek ) kaç tane tanıdığınız var? Benim üniversite mezunu arkadaşlarım ya babasının dükkanında çalisiyor ya da iş kurma hayaliyle sağda solda araştırmalar yapiyor. Bazilari da guzel sirketlerde iyi pozisyonlara yerlesti ve bu kisi askerlikten ciddi endise duyuyor. Döndüğümde tekrar bulabilecek miyim diye. İş kanununda vs alması mecbur diyor ama burası Türkiye. Şimdi burada sırf fırsat eşitliği olsun diye ve üniversite mezunu diye babasının dükkanında çalışanla bir şirkete girebilmek için kendini parçalayan insanı bir mi tutacağız?
-
@magduriibfli elbette belli sayıda askere bedelli ettirmek (adı bedelli) mantıklı uygulamadır. lakin bunun kıstası para değildir? ailesine bakmak zorunda olan askere gittiğinde ailesi zor durumda olacak kişiler tespit edilip bedelsizce muaf tutulabilir. yada az üstü seviyede kişiler başka (özellikle de şehit ve gazi aileler) ailelere hizmet ederek o süreyi gecirebilirler. en sonunda da silah kullanmayı öğreten bir 1 aylık 15 günlük eğitim süreci tamamlayabilir. devletin paraya ihtiyacı var diye KÖŞEYE SIKIŞTIRİLMİŞ MÜAMELESİ İSE HER PLATFORMDA DOLUŞMANIN ALEMİ YOK. imf mantığı ülkeden kovulalı çok oldu. devlete hizmet etmek gerekir. ailenize hizmet etme için yada belli para ile bu işten kurtulmak mantık ve ahlak dışıdır. eskide hatalar edildi diye hala tekrarlanmasını talep etmekte hata buna kulak asmak da hatadır. eğer silah tutmak nöbet tutmak bankta zoruna gidiyorsa dikilirsin bir gazimizin BAŞINA ONA HİZMET EDERSİN 6 AY HEM GAZİMİZ DEĞERİNİ FARK EDER HEM DE SİZ MANTIK İÇİNDE ASKERLİĞİNİZİ EDERSİNİZ. SON OĞLU ŞEHİT OLAN YANLIZ ANNE İÇİN 6 AY ÇALIŞIR MAAŞ ÖDERSİN KENDİSİNE EV İŞLERİNDE YARDIMCI OLURSUN ÖDERSİN BORCUNU. PARA ÖDEDİĞİNDE DEVLETE HİZMET ETTİĞİNİ Mİ SANIYORSUN? BU TARAFTA DA SIKINTI VAR CÜMLELERİMİ ÇEVİRİP DİĞER YÜZE KOYSAM O TARAFTA SIKINTI VAR. İKİ TARAFTA DA CİDDİ DERECEDE DENGELENMESİ GEREKEN YAPIYA DAHİL KİŞİLER VAR TENZİ EDER BU DENGENİN SAĞLANMASI İÇİN DEVLETİMİZE TESLİM OLMAK GEREKLİ. ELBETTE SİYASİ İRADEYE SAYGI DUYMAK DA LAZIM. LAKİN BİR SANİYE KAPA GÖZLERİNİ VE CİDDİ PARA ÖDEYEREK DEVLETE HİZMET ETTİĞİNİ SANIYORSAN HALA SANA SÖZÜM YOK. O ZAMAN DEVLETİN EN BUYUK HİZMETKARI YILLARDIR HİBE VEREN ULUSLARARASI KURULUŞLAR VE İNGİLİZ ALMAN DOMUZLARIDIR. DEVLETE BİNLERCE KİŞİ ÜCRET ÖDER HİZMET ETMEMEK KARŞILIĞINDA KİMİSİ TOPRAK BEDELİ ÖDEMEK İSTEMEZ KİMİSİ ARABASINI VERMEK İSTEMEZ...KİMİ SİLAH ALTINA GİRMEK İSTEMEZ KİMİSİ TARLASINI VERMEK İSTEMEZ KİMİSİ SUYUNU.....VS HİZMET BORCUnu para borcu sanan düşünce nesli kuruması dileğiyle
-
@refik-soydam hocam söylemleriniz ağır. Karşı tarafın düşüncesine cevap verirken bu üslubu kullanmamanızı bir forumdaş olarak tavsiye ederim. "Devlet köşeye sıkıştı hücum" mantığıyla yazmadım ordakileri. Madem ki her iki tarafta bu işten fayda sağlayacak neden olmasın mantığıyla yazdım. Ayrıca evet oturmasını bilmeyen bir komutan yüzünden bank ın başında nöbet tutmak benim zoruma gider. Sizin gitmiyorsa görüş ayrılığı var demektir ki buna da saygı duymamız gerekir. Benim burada söylemek istediğim, herkes eşit o zaman herkes askere gitsin mantığıyla hareket ederek ihtiyaç fazlası askeri kışlalara doldurarak hem gereksiz harcama yapmamak hem de bu asker boş durmasın benim düştüğüm bankın önünde nöbet tutsunculara yaptıkları mantıksızlıklığı hatırlatmak ! Yoksa ihtiyaç varsa eğer tabi ki herkes askere gitsin. Kimse vatanı için askerlik yapmaktan kaçmıyor. Şehit ve gazi yakınlarına hizmet fikriniz güzel. Şehit, bu ülke için canını veriyorsa bizde 6 ayımızı onu yetiştiren fedakar anneye babaya seve seve veririz..
-
@magduriibfli kardeşim tebrik ederim ne güzel yazmışın öyle. 20 yaşındaki adam parayı basar gitmez ona kısmen katılabilirim ama adam 28-30 yaşına gelmiş aaçma sapan işlerle vakit harcatıyorlar. Ben bi kişi bile duymadım ooo ben askere gittimde olumlu anlamda hayatım değişti çok şey öğrendim diyen. Vatandaşada devletede külfet.
-
2018 in sonlarına doğru 2019 seçimlerinden önce çok büyük bir ihtimal çıkacağını düşünüyorum. Buradaki düşünülen sistem de milli savunma bakanlığında çalışan bir arkadaşım bana aktardığına göre 6 aylık kısa dönemin kalkacağı ve standart 12 aylık sisteme dönüleceği ve gidenlere her ay bir asgari ücret civarı para ödenip gitmeyenlerden de her ay iki asgari ücret civarı para alınacağı düşünülüyormuş. Bana mantıklı geldi gidenler de mağdur olmayacak böylelikle
-
@magduriibfli devletin paraya ihtiyacı var temelinde teşekkül eden kişi ve düşünceye inanın en hafif cümlemi kurdum. ayrıca şehit ailemizin yanına hizmet süreni tamamlamak için ben kışla içinde bank nöbet yerine size hizmet için görevlendirildim dediğiniz an asıl o zaman söylemlerin ağırlığını hissedebilirsiniz.
-
Arkadaşlar elbette bedelli bekleyenlerinde haklı tarafları var, bedellinin çıkmasına karşı çıkanlarında. Ben burada konu hakkındaki şahsi fikrimi belirtmek istiyorum: Bedelli askerlik her şeyden önce bir yasadır. Diğer yasalar gibi devletin vatandaşına tanıdığı bir haktır. Bunun karşılığı olarakta son bedelli bedeli olan 18 bin tl gibi bir para talep edilmiştir. Bu para kişilerin 6 ay askerlik yapmamaları sonucu çalıştıkları varsayımı altında kazanacakları altı aylık tutar olarakta değerlendirilebilir. Elbette burada belirlenen bedel üzerinden yararlanan iki kesim vardır: Birincisi bu bedelin yüz kat mislisini ödeyebilecek güçte olanlar, ikincisi ise bizler gibi bu parayı kıt kanaat bir araya getirebilecek olanlar. Burada bedel ödeyen herkesin durumunun çok iyi olduğunu düşünmek doğru değildir. Zaten bunun bir tık ötesinde olanlarda bedeli muafiyetinden yararlanma şartlarını taşısa da bu bedeli ödemeye katlanmayarak askere gitmeyi tercih etmektedir. Ben olaya yasal ussal zemin üzerinden bakıyorum. Çıkan her yasa gibi bundan da yararlanmak her vatandaşın en tabi hakkıdır.
-
@refik-soydam bedelli askerlik çıkması durumunda - eğer askerliğinizi yapmamışsanız- gider yaparsınız bedelli yapmak isteyende bedelini öder. Olay bu kadar basit. Belli ki sabaha kadar da konuşsak fikirlerimizde sabitiz. O sebeple diyaloğun uzamasında fayda görmüyorum. Velhasıl kelam herkes bildiği gibi yapsın. Selametle..
-
@coopdefood, içinde söyledi: Bedelli Askerlik 2018
@ilkhedefsgk öncelikle ALLAH bağışlasın kardeşim rabbim analı babalı büyütsün şimdi ödeyecek gücün var ki kredi çekeceksin ya olmasaydı ? inan herkesin para vererek yapması devlete daha faydalı olur bir senin değil 1 yaşında cocugu olup askerde şehit olanlar için zor değil mi ? benim demek istediğim burda anlamıyorsunuz veya işinize geldiği gibi anlıyorsunuz burda bir EŞİTSİZLİK var eğer askerlik yapmamayı bir şarta kosuyosan eşit ol Anadoluda 5 cocuga bakan durumu olmayan kredi çekip ödeyemeyecek babada gitmesin sende gitme zenginde gitmesin fakirde gitmesin ayrımı para olarak yapma..
Arkadaşın yazısına bende değineceğimden alıntı yaptım.Zor bir konudur bu.Askerdeyken para versem daha çok katkım olurmuş diyen çok kişi gördüm.Profosyonel asker olmayacaksınız yapacağınız şeyler belli.Komutan da kimi öyle kimi de böyle vatan borcunu ödüyor derdi.Ben askere gittim ama ben gittim şimdi gitmeyenler düşünsün demem.Herkes ana kuzusu 6 ay 1 yıl ailesinden uzakta kimsenin olmasını istemem.Bedelliyi de yadırgamam.Ama burada arkadaşın dediği gibi bir eşitsizlik ortaya çıkar.
Herkesin hayatta işleri yarım kalıyor.Kimi işini,kimi okulunu,kimi bilmem neyi bırakıp gidiyor askere.Ne şartlar altında giden insanlar var.Bunu bahane olarak öne sürüp savunmayı kabul etmiyorum.O zaman komple kaldıralım diye savunacaksın.Bir kısmı askere giderken sen şöyle oldu böyle oldu bedelli yapayım dersen eşitsizlik olur kardeşim.Herkesin yerine getirmesi gereken görev bu.Bu bana vicdani gelmiyor.Çok ana baba var çocuğunun yolunu gözleyen.Ben 5,5 ay askerlik yaptım adamlar benden 6 ay sonra çıktı askerden.Bu bile vicdani anlamda beni rahatsız ederken bedelliyi olumlu karşılamam çok zor. Keşke profosyonel askerlik çıksa da herkes rahat etse ama o da çok uzak -
@maliyeci07 abi çok güzel eşitlik vurgusu yapmışında bu ülkede nerede eşitlik var Allah aşkına ailesi komutanı beslediği için rahat rahat askerlik yapan bi sürü insan var. Siz tv de veya kendi hayatınızda kaç tane lüks bi evden kalkan şehit cenazesi gördünüz bu ülkenin gerçeği bu olan hep garibana oluyor. Askerliğin kendisi başlı başına eşitsizlik. Bak bu kdr büyük konuşuyorum biri gelse dese ki kardeşim senin ülken dünyanın sosyal ve ekonomik olarak en iyi ülkesi olacak ama bunun bedeli senin hayatın deseler kabul etmezsem namert çocuğuyum. Ek olarak hayatının en verimli çağında her Türk erkkeğini orada 6 ay 1 yıl tutup giydirip doyurup maliye ye ciddi ek masraf yüklemek bana hiç mantıklı gelmiyor.
-
Şu bedelliye karşı çıkanları bir türlü anlayamadım anlamayacağımda. 30 yaşındayım uzman yardımcısı olarak görev yapmaktayım ve evliyim. 27 yaşına kadar üniversite okudum sonraki süreç belli kpss ve uzman yardımcılığı. Ankarada görev yapıyorum aslen buralıda değilim. Şimdi ben askere gitsem kirada oturuyorum o kdr eşyayı falan ne yapacağım. Hadi onu geçtim bütün düzenim alt üst olacak. 3500-4000 arası maaş alıyorum o nolacak alamayacağım onuda. Şu anda kredim var ayda 2000 küsür lira ödüyorum. Onu ne eşim ödeyebilir nede ailem. Bunları niye yazdım biliyor musunuz durumu anlayın diye. Açık ve net söylüyorum ben askere gitsem şu anda bu ülkeye yaptığım katkının 10 da 1 ini bile yapacağımı zannetmiyorum. Ayrıca kpss sınavına tekrar girdim yine kurum sınavlarına hazırlanıyorum. Yükselmek bu ülkeye daha fazla katkı yapmak istiyorum onlar ne olacak. Doğru ya bedelli yapacak olan herkes zengin züppesi siz öyle sanıyorsunuz. Kısacası askere gidersem evim düzenim herşeyim bozulacak. Zamanımız olsaydıda gidip yapsaydık. Yapsam bile bu sistemin saçmalığına karşı çıkardım. Bu arada eşitlikten bahsedenlere şunu diyeceğim bundan önce bedelli çıktı o bedelli yapanların bizden ne fazlası var. Gidip kredimi çekip yapacağım borçlanarak yapacağım yani. Kimse beni bundan dolayı yargılayamaz kusura bakmasın ben onun bunun için çırpınıp bir yerlere gelmedim. Kendi tırnaklarımla kazandığım şeyleride üç beş sığ düşüncelinin fikirleriyle bırakacakda değilim.
-
@iyimser16 Zaten ben de farklı birşey düşünmüyorum.Para ile ödersen inan ki daha fazla katkın olur.Ben milli duygularla gelip daha acemi birliğinin ilk haftasında saydıran hatta beni enter tuşuna basıpta buraya gönderen adamın da .... diye methiyeler dizen çok asker gördüm.
O yüzden profosyonel askerliği savunuyorum.Eşitsizlik her alanda var ben de buradan dem vuruyorum zaten.Param var ben güçlüyüm,herşeyi yaparım mantığı yok mu ülkemizde? Eşitsizlikten kastım başkasının anası,babası oğlunun yolunu gözetlerken sen parayı verip bu zorunlu hak ve ödevinden yırtacaksın.K.bakma kardeşim de benim için zorunlu olan birşey senin için niye zorunlu olmuyor?
Ben zorla bu ödevimi yerine getirirken sen nasıl istisna tutuluyorsun? Bedelliyi yanlış yorumlayanlar var.Belli yaşı aşmış,artık askere gitmesi çok zor duruma gelmiş insanlar içindir.Ticarethane mantığı yok bedelli de.Lakin askerliğimi 45 yaşında bir dayı ile geçirdim.Bu mevzuları çok tartıştık dayı bedelli çıksaydı da keşke evinde olsaydın.Eşin,çocuğunla vakit geçirseydin senin burada ne işin var diye çok konuştuk.Ama bazıları askerlikten yırtmak için bedelli istiyor ben bunlara hitap ediyorum.Askerlik benim hayatımda da engellere sebep oldu.1 kurum sınavından oldum.Ama devlet sana tecil hakkı veriyor.20'de gitmedin,25 gitmedin,30 gitmedin eee nasıl bir sonuca varalım buradan.Bedelli çıksın sonucuna mı? Zamanında gitmeyen ve sonra zora gelemeyenler gitmesin mecbur olanlar,maddi durumu olmayanlar da gitsin mi diyelim. İnanın 30 yıl tecil hakkı olsa büyük çoğunluk 30 yıl askerliği tecil edip gitmeyecektir.Kimse milli hikayeler anlatmasın.Ben mevcut sistemde bedelliyi çok kısıtlı bir kesim için gelmesini isterdim ama zordan kaçanlar için asla istemem. Ayrıca profosyonel askerliği savunuyorum biz bunu görmesekte çocuklarımız,torunlarımız görür inş. -
@fagam91 Ben de askerliğimi orada yaptım.Hayatta göremeyeceğim çok insanı görme imkanı buldum.Hatta Msb müsteşarına kahve götürmüşlüğüm de var.Bir dönem tek tip askerlik adı altında herkes 9 ay olabilir diye dedikodular dönse de ben bunu çok gerçekçi bulmuyorum.6-12 ay farkı bir rahatsızlık oluşturuyor belki askeriyenin düzenini de bozuyor ama böyle bir düzenleme çok tepki çeker.Tek tip askerlik gelse bile çok uzun yıllar sonra olur.Bence uzun dönemi biraz daha indirseler daha akılcı bir karar olur ve ilerleyen yıllarda ineceğini düşünüyorum
-
@maliyeci07 eee kardeşim o zmn sen neyi tartışıyorsun, zaten bedelli dediğin olay 20 yaşındakine çıkmıyor ki 28 yaşındakine çıkıyor ve bu insanların çoğuda zorunluluktan o yaşa kadar kalmış oluyor. Bnm dediğim şu zaten hayatın her alanında eşitsizliğin zirveye çıktığı ülkemizde bedelli askerlikten doğacak eşitsizlik en son doğacak eşitsizlik tartışmasıdır.
-
@iyimser16 Elma ile armut kıyaslanmaz.Sosyal hayattaki eşitsizlikten hak ve ödevlerimizdeki eşitsizliğe geçiş yapmayalım istersen.Ayrıca askerlikten bahsediyorsun dikkatini çekerim.Geçmişten bu yana belli başlı bir disipline getirdiğimiz kaç tane kurum sayarsın bana.Ayrıca eşitsizlikten bahsediyorsun buradaki eşitsizlik en son tartışılmalı diyorsun.Küçüğü büyüğü mü olur bunun şimdi bunu tartışıyoruz sonra istersen diğer eşitsizlikleri de konuşuruz.Ben bütün eşitsizliklerin karşısındayım.
Ben şunu tartışıyorum ben 27 yaşında gittim yaptım askerliğimi.Bu yaşlar askere uyum sağlanamayacak yaş değil.Benimle yaşıt bir sürü insan vardı ayrıca büyüklerimiz de vardı.Her insanın zorunlulukları var.Kim keyfi gidiyor kardeşim? Ben neleri yarıda bırakıp gittim.Devlet sana bu yüzden tecil hakkı tanımıyor mu? Sen 8-10 yılda işini halledemiyorsan devlet sana ne yapsın? Neyse bu su götürmez bir tartışma ama bak savunduğum şey şu:Sen bedelli çıkarırsan sadece askere gitme imkanı olmayanlar değil zora gelemeyip,kolaya kaçan dostlar bundan faydalanacak.O yüzden biraz katı kurallarla getirilmesini isterim.40 yaşında bir adamın gitmesinden yana değilim.Veya ailesine bakmak zorunda olan insanların vb. durumdakilerin gitmesini istemem.Ama 28'e basmış sürekli tecil kullana kullana askerlik gerçeğinden kaçmış ve nasıl olsa bedelli çıkar hallederiz demiş adamların da paşa paşa askerliğini yapmasını isterim.Böyle çok insan gördüm.Adam planlamasını 2 yıl üni,3 yıl yüksek lisans sonra bedelli diye yapıyor.Ben bunlara karşıyım bunda anlaşılmayacak birşey yok -
Bedelli askerlik çıksın mı çıkmasın mı tartışması yapıyoruz burada boş bir tartışma eninde sonunda çıkacak ben neden yararlanmayayım. Ayrıca benim ihtiyacım var tabiki yapacağım yapmadan önce bedelliye karşı çıkanlarla oturup ya bedelli çıkacakta izniniz varsa yapayım mı diyede soracak değilim. Diyelimki benim bedelli askerlik yapmaya ihtiyacım yok gider ister bedelli yaparım ister sözleşmeli er olurum. O kişinin eğitimine ve düşünce hayatına göre değişir. Burada kabul edemediğim şey ahlak polisliği yapanlara önce bir aynaya geçip bakın kendinize vatan millet sakarya diyenlerdenseniz gidin sözleşmeli er olun ön saflarda yer alın kardeşim. Burada klavyeden atıp tutmayın.
-
@maliyeci07 kardeşim eşitsizliğin sosyal hayatı kamu hayatı olmaz. Tamam sen öyle düşünmeye devam et dediğinde mantıklı noktalar var lakin devlet o kdr ayrıntıya girerse işin içinden çıkamaz, adamlar genel taslakta çıkartıyorlar, ben askerliği devlet için ve vatandaş için külfet gördüğüm için bedelliyi destekliyorum. İnş çıkar herkeste faydalanır devlettedahil
-
@iyimser16 Saygı duyarım kardeşim.Ben de külfet görüp profesyonel askerliği savunuyorum o yüzden.Bir kısmın faydalanıp diğer kısmın ızdırap çekeceği bedelliyi değil.Kesinlikle konuya milliyetçilik üzerinden yürümedim.Milliyetçiyim diye gezinen çok kişiyle de fikir ayrılığım oldu.Ben sadece askere gitme imkanı olmayan ile askere gidip zora gelemeyen kişileri ayırırım sadece.Kimse öyle bir dönem geçirmek istemez.Aileden ayrı,hayattan uzak sabahın 5'inde kalk hafta sonu 1 gün çarşı izni vs. zor bir dönem.Senin ayrıcalığın ne ki muaf tutulmak istiyorsun.Şöyle bir yasa çıksa Mv,Bakan ve üst düzey yetkililerin çocukları bedelli yapabilir şeklinde.Burada çok kişi itiraz edip yaygara koparır bundan hiç şüphem yok.Bu sistemin tek farkı avantajlı kesimin biraz daha yaygınlaşması.Herkes çıkarına göre konuşuyor tabi.Neyse hakkınızda hayırlısı olsun.Ayrıca askerlik zor dedik ama çokça da güzelliği vardır.Tecrübe,deneyim katar.Çok güzel arkadaşlıkları,muhabbeti,kaynaşma ortamı vardır..Burada hep olumsuz konuştuk kötülemiş gibi olmayalım
-
@paca08 kirada oturduğunuza göre kredi ev kredi değil demek, bu tutarda bir borç askerlik öncesi gerçekten iyi cesaret hocam, uzun dönem giderseniz aynı maaşı alırsınız, ayrıca kısa dönem 6 aylık ve kredi çektiğiniz banka dilekçe ile başvuru ediniz üç ay peşin ödenerek kalan 3 ay için erteleme edecektir, kabul etmezse eğer herhangi bir kamu bankasına başvuru ederek kredi transferi yöntemi kullanarak 6 aylık erteleme talebinde bulunabilir kabul görecektir.... herşey yasa ile sabittir, kimse kimseye yargı modunda cümle kurmuyor aslında vatanı için düşüncelerini beyan ediyor, lakin kişi özelinde de olsa düşünceler genel içindir. sizin için farklı benim için farklı onun için farklıdır. bu elbette forumda olduğumuz için önemli lakin asli olan siyasal iktidardır. onun iradesine herkes saygı duymak zorunda bu noktada kimsenin öncekilere sesi çıkmaz çıksa da okadar önemli değildir, lakin bundan sonra çıkacaklar önceki gibi mutlaka karşı görüşten düşünceleri barındıracak ve muhalefet olacaktır. bu kadar kolay. inşllah bahsi konusu olan ekonomik düzeniniz düzelir ve hayatınız düzene girer, her türk vatandaşının en iyi şekilde yaşayabilmesi en temel düşüncem olduğunun altını çizerek söylüyorum, lakin hangi düşünce olursa olsun vatan savunması için kullanılan savunma tekniklerini mutlaka öğrenmeniz, hatta askerlik etmiş kişiler dahil kullanmış oldukları teknoloji değiştiğinde 15 günlük ek öğrenmeye de ihtiyaç vardır. bu BULUNDUĞUMUZ COĞRAFYA İÇİN MECBURİ HİZMETTİR, ZORUNLULUKTAN DOĞMUŞTUR. en güzel şekil 1. dünya savaşı 15 temmuz süreci gibi daha niceleri de lazım. savunma tekniğine her türk vatandaşı hakim olmalıdır... bu geenl koşul sağlantıktan sonra istenilen düzenleme olması sakınca doğurmamalıdır.
-
@maliyeci07 amin kardeşim ben senin ne demek istediğini anladım sürçü lisanımız olduysada affola, bnm kızdığım belirsizlik abi askerliğinden tutta istihdama kadar herşeyimiz belirsiz yarınımızdan korkarak yaşıyoruz. Bedelli bidaha hiç olmayacak dee kapat defteri veya her 5 yılda bir şu şu şartları taşıyanlar faydalanabilir dee insanlar ona göre planını yapsın. Ama geçen 2 bedellide olduğu gibi ilk önce gündemde yok gündemde yok diyip sonra çaat diye hadi çıkarttım deme. Çok büyük gereksizliklerle ve belirsizliklerle vaktimizi hayatımızı çalışıyorlar. Allah hepimizin sonunu selamet etsin ne diyim:(