ALES - Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Sonbahar Dönemi Bilgi Alışveriş Başlığı (18.12.2016)
-
Arkadaşlar sınava yaklaşık bir ay kaldı.
Sürenin arttırılması ile bu dönemde zaman sıkıntısı yaşayan arkadaşlar bir nebze de olsa rahat nefes alacaklar.
4 bölümden kırkar sorunun çıktığı bu sınavda
Sayısal puanlar için Sayısal1 %35-Sayısal2 %35-Sözel1 %30
Eşit Ağırlıklı puanlar için Sayısal1 %40-Sayısal2 %20-Sözel1 %40
Sözel puanlar için Sayısal1 %20- Sözel1 %40-Sözel2 %40 ağırlık uygulanacaktır.Geçen sene girdiğim sınavda aldığım puan şu şekilde, faydalı olabileceğim durumlar olursa yardıma hazırım.
Şimdiden başarılar diliyorum.
-
Öncelikle tebrik ederim gayet güzel bir sonuç. Nasıl çalıştınız, hangi kaynakları edindiniz biraz bilgi alsam?
-
@kullaniciadi ALES - Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Sonbahar Dönemi Bilgi Alışveriş Başlığı (18.12.2016) içinde söyledi:
ştınız, hangi kaynakları edindiniz biraz bilgi alsam?
Teşekkür ediyorum.
Ben sınava hiç çalışmadan girdim, çocukluktan gelen bir temelim olduğu için sabah üstümü giydim sınava gittim.
Ama eğer çalışacak olsaydım, herhangi bir kaynaktan konuları hızlıca bir tekrar ederdim-konular YGS'den çok da farklı değil-daha sonra da yayınevi farketmeksizin hep deneme çözerdim. Sizlere de bu şekilde bir çalışmayı tavsiye ederim -
Sınav sonucunu yüklemeyi başaramadım ama Sayısal 1 ve Sözel 1 netlerimiz birebir aynı. Sayısal 2'de ise 8 doğrum ve 0 yanlışım var Sınav EA notum 82. (2014'te 91'di) Yaşlandıkça puanlarım düşüyor
Sınava girenlere tavsiyem:
-
Sınava kesinlikle geç girmeyin.5 dakika geç kalmam hem Türkçe sorularında çuvallamama yol açtı hem de Mat 2'ye zaman ayıramadım.5 dakika deyip geçmeyin,bunun form doldurma aşaması var,adaptasyonu var.Kaybettiğiniz süre 15 dakikaya çıkıyor.
-
Sınavda @kalpkalpkalp in yaptığı kadar Sayısal 2 çözemem diyenler Söz 1'e ağırlık versin.
Örneğin MAT 1'de 37 Net MAT 2'de ise 10 Net yapıp;Sözel 1'de de 37 net'i bulursanız.Puanınız 90 civarında oluyor.
ALES 'e hazırlık için elinizdeki KPSS Matematik kitaplarını çözmeniz yeterlidir.Önemli olan soruları hızlı çözebilmektir.Bu da altyapınızın sağlamlığına bağlı.Fakat yine de soru bankası çözmeniz sizi hızlandırır. Analitik Geometri ve Katı Cisimler'den soru gelebiliyor,çalışmamazlık etmeyin.
Deneme olarak ise şahsen İhtiyaç'ın denemesi vardı elimde.Sınav öncesi ALES'e hazırlanmamış sadece 3 adet deneme yapıp girmiştim sınava. Denemelerde SÖZ 1'de 40'ta 40 yapmama rağmen sınavda aynı başarıyı yakalayamadım.Yani o denemelerde bir ölçü değil. Türkçe'de en zorlayıcı kısım "kesin yargıyı" soran sorular. Sınav öncesi bu tip sorular çözmeye çalışın ve Sözel Mantık çalışmadan sınava girmeyin.Yoksa sınavda epey uğraşabilirsiniz
Sayısal Mantık-Sözel Mantık soruları için ekstra soru bankaları satılıyor ama satın almadığımdan içeriklerini bilemiyorum.
-
-
@escobar_p tebrikler hocam puan için bende çalışmaya başladım 1 ay önce şimdi denemee cözmeye başladım denemelerim su anlık 80 90 net arası puan aralığıda 80 85 gidiyor sınavda da bu aşamada gider mi birde puanı daha nasıl yükseltebilirim ?
-
@Nolmuyor Açıkçası sınav puanını nasıl hesapladın bilemiyorum ama internette ALES puanı hesaplayan modüllerin neredeyse hepsi hatalı sonuçlar veriyor.
Deneme farklı sınav atmosferi biraz farklı oluyor.Denemelerde 100 netin üzerine çıkmanı tavsiye ederim. Mat 1 ve Söz1'de 38 neti yakalarsan 85'i geçersin.
Puanı yükseltmenin özel bir formülü yok. Matematik'te altyapı önemli ( altyapı güçlü değilse 6 aylık bir süreçte çok soru çözüp bu yeteneği kazanabilirsin)
Türkçe'de ise kitap dostu isen şansın fazla.Fakat dediğim gibi "kesin yargı" sorularına ve sözel mantıkla ilgili sorulara mutlaka sınavdan önce göz atmalısın.
Eğer hızlı okumada probleminiz varsa şunu önerebilirim.2007'de üniversiteyi bitirdiğimde "Nasıl Hızlı Okunur" isimli bir kitap almıştım.(Adı tam bu olmayabilir) Türkçe sorularını çok hızlı bir şekilde okumanızı ve cevaplamanızı sağlayabilir.Hızlı okumanın da bir tekniği olduğunu öğreniyorsunuz.
Bu arada Araştırma Görevliliği için 85+ puan şart. ALES %60 YDS %40 oranında değerlendirmeye katılıyor ve bu ortalama 78'in üstünde değilse sınavların %99'una giremezsiniz.
Öğretim Görevliliği için ise "iş tecrübesi" de istendiğinden 80+ puan yeterli oluyor. ALES %70 GANO %30
-
Yani ben puanı pek önemsemiyorum zaten neti daha cok onemsiyorum oda 80 90 arası senin kinı hesapladım 91.20 bnım ama benım say 1 im o kadar iyi degıl oyle olsa ben de senin puanına yaklaşırım inşallah
-
Alesin gecerliligi kac seneydi ?
-
@Quesnay 3 sene
-
çıkmış sorular için önerebileceğiniz iyi bir yayın var mı? bir de son yılları da içerir mi bu kitaplar, malum %10'u var sadece sitede.
-
@babanınoğlukemal Çıkmış sorular için Yediiklim Ales Çıkmış Sorular yeterli olur.
Son yılların sorularını ancak internette pdf halinde bulabilirsin.