GSS BORCU HAKKINDA
-
Dünyada başka örneği var mı merak ettiğim bir sistem. Hem işsiz olacaksın hem de zorunlu sağlık sigortası bağlayacaklar. Belki vatandaş istemiyor neden zorluyorsun. Bir yandan hesabına borç işleyecek ama görmediğin, göremediğin sözde hizmetten borçlanacaksın. Benim aklım almıyor bilen bi arkadaş varsa aydınlatsın beni lütfen bu haraç sistemi kimin aklına gelmiş neden böyle bir uygulama yapıyorlar. Önce cümle alemi borçlandırdılar sonra 25 yaşa çektiler 25 yaş altının borcunu ödediler 250 lira üst sınırı vardı 53 liraya sabitlediler felan ama zoraki ve işsiz genç bireylere bunu dayatınca hiç bir anlamı kalmıyor.
-
@fernando-reges aynen hane toplan gelirini kişi sayısına bölüyorlar. Çürük bi ev ya da araba olsa bile seni zengin sanıyorlar silmiyorlar. Gidipte kişişel gelire bakmıyorlar. Baban, annen veya kardeşin seni aynı çatı altında doyuruyor diye sağlık sigortanıda karşılamak zorunda mı ? Böyle saçma bir sistem iste. Dünyanın en mükemmel sistemi bile olsa zorla katılım olduğu için beş para etmez mağduriyetleri yararlarının yanında daha çok çünkü...
-
@duymhuyguy Hayır hastaneye gitsek muayene de olamıyoruz.Hem muayene olamıyoruz hem de alamadığımız sağlık hizmetinin borcunu ödeyeceğiz.Allah sağlık,sıhhat versin bu durumda olanlara
-
Arkadaşlar bu ücreti nereye yatıracağız ve sigortalı olmak için nereye başvuru yapacağız ?
-
@bad1905 hocam eğer borcunuz varsa herhangi bir ziraat bankası atmsinden yatırabilirsiniz. Borcunuz olup olmadığını da atmdeki ödemeler, sgk ödemeleri, genel sağlık sigortası ödemesi kısmına girip tc kimlik numarınızı girerek veya da e-devleti ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
-
@agor teşekkür ederim hocam peki bu ücreti yatırdıktan sonra sigortalı olmak için bi yere başvurmaya gerek var mıdır ?
-
GSS ile ilgili olarak geçen yıl çıkarılan sözde af ile silinen borçlar bu ay başında geri gelmiş durumda. Sözde kendi kendilerine yapılandırdılar ve başvuru beklediler, başvurmayanlarınkini faizleri ile birlikte yine yansıtmışlar, bu GSS daha çok yapılanır, ben 2 ay önceye kadar hiç ödeme yapmamıştım doktora gitmem gerektiği için ödeme yaptım şimdi eski borçlarımla bir sürü borç oldu tekrar. Benim iki ay önceki halim gibi ödemeyen bir sürü insan var, doktora gitmeyen adam ne diye haraç verecekmişim diye düşünüyor bu yüzden ödenmiyor çoğunlukla, yakın zamanda bir yapılandırma daha gelir yine bir kısmı silinir bu borçların ama hükümet aynı kaldığı sürece bu borçlar kendi kullandığımız bir hizmetin borcu gibi orada ödenmeyi bekleyecek sürekli.
-
@bad1905 hocam bu sadece sağlık sigortası normal sigorta gibi işlemiyor, eğer sigortalı iseniz zaten bunu yaptırmaya gerek yok.
-
@agor hocam maalesef sigortam yok bende o sebeple sordum sgk sitesinden de net bir sonuca varamadığım için sizlere danıştım teşekkür ederim
-
@duymhuyguy bu dediklerine de katılıyorum hocam, eve gelen gelir zaten ucu ucuna yetiyor, evde 3 kişi kayıtlı 2'si çalışmıyor biri ebeveyn sırf maaşı şu denklemi sağlıyor diye 2 bireye de asgariden de olsa borç çıkıyor, arkadaş her ay 106 lira devlete bu parayı vermek böyle bir durumda nasıl mümkün olabilir .
-
@bad1905 dediğim gibi sadece sağlık için bu hocam, muayene olmak istiyorum diyorsanız borcun belli bir kısmını ödemeniz gerekiyor, normal sigorta gibi kullanayım diyorsanız onunla bir ilgisi yok.
-
Şimdi negatif yanlarını söylüyoruz da pozitif kısmını da aktarmak da fayda var sigortası ve sağlık güvencesi olmayan bireyler için 53 liraya güzel bir uygulama fakat bunu zorunlu değil de isteğe bağlı yapsalar işte o zaman tadından yenmez. Ben GSS sayesinde sağlık hizmetinden yararlanma fırsatı bulmuş kişiler de biliyorum onlar oldukça memnun çünkü herhangi bir muayene ücreti bile 25 liradan başlıyor fakat altını yine çiziyorum zorunlu değil isteğe bağlı olmalıydı bu sistem.
-
@fernando-reges hocam bu GSS ilk ortaya çıktığında uygulama bahsettiğim gibiydi. Gelir testine göre borç durumun belirleniyordu. Daha sonra bu değişmiş ve @paretowilfredo nun da dediği gibi belli sabit GSS belirlenmiş. Son hali bu şekildeymiş.
-
Şimdi dostlar sağlık sigortasını sadece kendi durumunuzla iliskilendirerek yorum yapınca büyük bir boşluk çıkıyor. Gss dediğimiz olay, kişileri ihtiyatlı davranmaya ve devleti de büyük bir sağlık giderinden kurtarmaya yönelik bir sistem. İşsiz kişilerin buna katlanması elbette zor hatta çekilmez bir mesele ancak olayın bir de şu boyutu var. Bir çok kişi sürekli haftane kontrolü gerektiren hastalığa yakalanıyor. Bu çevremizde de olabilir, ailemizde de olabilir veya aynı toplum içersindeki insanlarda. Kanser, Diyaliz, Çeşitli Kalp Rahatsızlıkları vs. gibi hastalıklardan dolayı milyonlarca kişi belki her hafta hastaneye gitmek zorunda. Ve bu kişilerin hastane masraflarını karşılayacak bir gelir elde etmeleri mümkün değil. Bu nedenle devlet zor şartlarda olan insanların sağlık harcamalarını toplumun geneline yansıtıyor. Bu bir nevi gönüllü ortaklık meselesi. Vatandaşlık ve toplumsal yaşamanın bedeli diyelim. Şimdi aynı şekilde Karayollarına dökülen asfalt vergisi de kimi zaman bütün vatandaşlardan alınıyor. Arabası olmayanlar neden bu vergiyi ödüyor?
-
@antimülakat hocam sosyal güvencenin amaçlarından biri de o diye hayırlıyorum zaten. Ancak ülkemizde çalışan işsiz dengesi sağlıklı bir şekilde oluşmadığı için memleketimiz de ödenemeyen gss brocu rekorları kırlıyor her sene. Daha sağlıklı ve yeniden bir kamu ekonomik dengesine ihtiyacımız olacak yakın zamanda.
-
@antimülakat hocam her başlıkta dikkat ediyorum insanları bir isyana teşvik ediyorsunuz, arabası olmayanlar düşünmeden ödüyordu vergiyi suyu bulandırmayın lütfen
-
Arkadaşlar bir şey sorucam. Ben 2 yıl önce üniden mezun oldum.Sgk ya gittim bana dediler ki diplomanı getir 2 yıl daha aile üzerinden sigortalı olursun ve prim ödemezsin.Ben de götürdüm.2 yıl boyunca da hastaneden öğrenci gibi faydalandım.Siz öyle yapmadınız mı?
-
@johnnash Üni'den sonra erkekler için 25'e kadar öyle ama sonra anne-babadan faydalanamazsın.Bazıları üni. bitince direk prim borcu çıkar diyor ama bende anlattığım gibi oldu.Kadınlar için böyle bir sınır yok diye biliyorum.
-
asgari ücretin üçte birinden az gelirin varsa mevcut borcu siler, ücretsiz sağlık hizmeti veririm diyor yüce devletimiz. ama diyelim ayda 1000 tl kira gelirin olsun ve sen çalışmıyor ol, "yüce devletimiz" seve seve bana ayda 60 tl vereceksin diyor. ayrıca büyüklüğünü gösteriyor ve geriye dönük borçlarını(hiçbir suretle sağlık sisteminden yararlanmadığın, almadığın hizmetlerin bedeli) 55 tl den hesaplıyor. ödemiyorum ya silecek ya da icrayla alacak.
-
Merhaba arkadaşlar.
E devletten gss borç sorgulamada şahsıma 2.528 tl borç çıktı. Fakat ben üni.den mezun olduktan sonra hastaneye gidip muayene bile olmadım. Daha 1 ay önceye kadar sorguladığımda borç yoktu. Önceden gelir testi falan da yaptırmadım. Ne yapabilirim acaba bilgisi olanlar bilgilendirebilir mi?