TMSF Fon Denetçi Yardımcılığı, Fon Uzman Yardımcılığı ve Fon Avukatlığı Giriş Sınavı
-
Muhasebedeki amortisman sorusunuda sorayım normal amortisman yönteminde azalan bakiyelere geçilemeyeceği için a ve b şıklarını ayrı ayrı değerlendirdim. Siz nasıl yaptınız ?
-
Sinava giren birisi Favök ne diye soruyodu cikinca. Bu sinava girebilen biri nasi favök bilmez şasırdim dogrusu. Birisinden ne olduğunu duyunca da vay be ilk defa duydum diyodu
-
@shady1 vallahi fvök ü bende yapamadım faiz ve vergi öncesi kar diye sorsa yapardım ama mali tabloları son gece tekrar edebildim onuda zaten bitiremeyince fvök uçtu
-
@mehmedoglu zaten 5puandi sanirim hocam sorun olmaz o kadar
-
@shady1 muhasebeden bi sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum bakalım hayırlısı
-
@mehmedoglu ben hukuktan tırsıyorum biraz. O kadar güzel sorulabilecek soru varken , sorulan sorulari hiç beğenmedim açıkçasi.
-
@shady1 evet hukuk soruları daha iyi olabilirdi özellikle anayasa soruları, maliyedeki kamu hizmetlerinin dışsallığı sorusuna pek anlamlandıramadım. Dışsallıkla alakalı ne biliyosam yazdım ama dışsallık piyasaya özgü bi kavram piyasa başarısızlıklarının nedenlerinden biri kamu hizmetleriyle alakalı başka bi yerden mi yakalamamız gerekiyodu anlayamadım.
-
Ben iktisatta biraz şaşırdım açıkçası pek beklediğim gibi değidi
-
@malthus06 2008 krizi sorusu gerçekten değişikti.
-
@malthus06 iktisat zor görünümlü kolaydi sanki hocam.
-
@malthus06 özellikle Hukuk ve Maliye sinavlarinin seviyelerinden sonra iktisat gercekten şaşirticiydi hocam kesinlikle katiliyorum.
-
@shady1 IS-LM sorusu için katiliyorum aslinda gayet kolaydi biri sağa biri sola kayarsa nolur gibisinden bir soruydu ama azcik komplike bi sekilde sorulmustu tabi,,
ancak digerleri icin ayni seyi soyleyemem. Zira 2008 krizi ve Solow'un büyüme trendi ucu gayet acik sorulardi, artik orda okuyacak olan kisinin insafina gore puanlar alabiliriz.. -
@steward solow sorusu zaten puan vermek icin sorulmus gibime geldi. 2008 krizi de sebepleri belli onlari yazsak yine puan vermeye yer ararlar bence. Ben bi tek hukuktan cekiniyorum yoksa diger alanlar zor gelmedi acikcasi hocam. Sizin denetcilik mi uzmanlik mi?
-
@shady1 iktisat girdiğim sınavlar arasından en beğendiğim sınavlardan birisi idi .Enflasyon hedefini tutturamayan bir Merkez Bankası ve parasal sikilastirma uygulaması ,seçim dönemi har vurup harman savuran bir hükümet in uyguladığı politikanın sonuçları . Tam da bu dönemlerde aşırı isindigi tartismalari yapılan ülkemizin Solow büyüme modeline göre ortalama büyüme hızı ne olmalı (Bunlar size kimi hatırlatıyor) ve son olarak Basel 3 kriterleri ve neticesinde açıklamamiz gereken bankaların kaldirac oranları ve 2008 krizinin akabinde Fed ve diğer büyük merkez bankari nin (BOE,ECB,BOJ) uyguladığı quantitive easing(niceliksel genisleme) sonucu para arzinin artırılması ve ekonomiye etkileri .
Gerçekten hoş ,sorgulayıcı ve öğretici bir sınavdı benim kanaatine.... -
@golden-ratio Ve unutmadan geçtiğimiz günlerde ekonomi bakanimizin Merkez bankasının yurt dışında tuttuğu altınları ülkeye getirmesi cari acigimiz artıyor diyerek ödemeler dengesi bilancosuna meydan okuması :)) ve sınavda bizlere ödemeler bilancosu kalemlerinin bizzat verilmesi be birkaç kayıt yaptirilmasi ...Sınav sizce de oldukça manidar değilmiydi.....
-
Altınların yurtiçine getirilmesinin cari açığa etkisi YÖK mü diyorsunuz hocam
-
@golden-ratio iktisat sınavı hakkaten dedigin gibi günümüzdeki iktisadi durumla , gelismelerle ilgili mesajlar veriyodu hocam . Iktisat sinavinda sinif hemen cikti gibime geldi niye öyle oldu anlamadim ben sonuna kadar uğraşmıştım
Bi de okul koordinatörü son sinavda artik sizi bu azminizden dolayi tebrik ediyorum bu devirde boyleleri kaldi mi dedi ya orasi iyiydi
Gozetmenler kendi aralarinda cok yorulduk 2 gün mahvolduk filan diyorlardı, sonra da yazik adaylari düşün bir de onlar napsinlar diyodu biri
-
@ricardo46 burada söz konusu MB altın rezervlerinin taşınması olayı .Altın ihracatı ve ithalati söz konusu değil .Yani rezerv miktarinda bir değişme yok .Ülkeler de altın rezervlerini Fed,Kendi borsalari ,merkez bankaları ,Ingiltere merkez bankası veya uçuşları ödemeler bankasında tutarlar .Basitçe bizlerin dr altinlarimizi ve tasarruflarimizi kendimiz saklamak yerine Bankalarda veya güvenilir kasalrda saklamamiz gibi .Keza TCMB de sadece Fed de bulunan altın rezervlerinin hepsini geri çekti ( Bunun da sebebi malum bana kalırsa İran ambargosunu delmemiz ve Abd de devam eden halkbank soruşturması )bunun da bir miktarını kendi bünyesine ,uluaslararsi ödemeler bankasında ,İngiltere mb ve Bist te tutmaya başladı (TCMB sitesinde bu rakamlara ulaşabilirsiniz .)Ki aksine altın rezervlerinizi bu gibi güvenilir yerlerde tutmaniz yapacağınız altın swap(takas) islemlerinizde ,işlem maliyetinizi azaltır.Yine basitçe altinizi bozmak istediğiniz zaman altini kuyumcuya veya bozacaginiz bir yere götürürken harcayacaginiz maliyeti ortadan kaldırması gibi .Kısacası altınlarin tasinmasinin cari açığı falan artirdigi yok ...
Biraz uzun oldu ,sıktiysam kusuruma bakmayın .Açıklayıcı olabildi isem de ne mutlu bana ... -
Bakan da aslında bunu anlatmaya çalışmış bu işlemlerin bir transfer olduğunu ithalat olarak cari hesapta görülmemesi gerektiğini ama ithalat olarak cari hesaba yansıtıldığını söylemiş.ilginç bir durum var hakikaten:)
-
Ne dersiniz arkadaslar bugun aciklanir mi? 2015'te tam sinavdan bir hafta sonra Salı günü aciklamislar