KALKINMA BAKANLIĞI PLANLAMA UZMAN YARDIMCISI
-
@posner İS eğim = 1/k.b , k= 1/1-c(1-t) + m c arttıkça k azalır k azaldıkça is in eğimi artar.
-
@faizkoridoru dara kaybı yanlış(benim) diğerleri aynı. Kamu iç borcu sorusunu hatırlayamadım.
-
@posner marjinal tüketim eğilimi artarsa harcama çarpanı büyür, harcama çarpanı büyürse maliye politikası çarpanı büyür. Marjinal vergi haddi için ise tam tersi.
-
@faizkoridoru simdi t artinca carpan kuculur. Carpan kuculurse (1/ke×b) IS egimi olduguna gore ifade artar IS diklesir diye dusundum. Yanlis mi hatirliyorum. Hatta t artarsa AE yatiklasir. AE ile IS egimi ters degil mi?
-
@faizkoridoru c artınca k artmaz mı?
-
@posner formülde hepsine değer ver bakalım ne oluyor ? böyle sorular kaçabilir ama doğru cevap c nin artması olacak.
-
@faizkoridoru bakalım hayırlısı.
-
Valla kusura bakmayin. Erdal.unsalin kitabinda da t arttikca harcama carpaninin degerinin kuculdugu yaziyor. Telif yememek icin resim koymuyorum. Dolayisiyla harcama carpani kuculurse (1/ke×b) buyuyecegi icin IS in diklesecegi kanaatindeyim
-
O sorunun cevabı vergi eğilimindeki artış olacak bence de. Vergi eğilimi artınca ıs dikleşir etkisi artar. O soruda a ile b ve d ile e şıkları aynı sonuçları yaratıyordu zaten.
Stagflasyon krizini ben 88-89 yaptım. 70li yılların ilk zamanlarında planlı kalkınma etkisiyle ekonomik verilerimiz iyi gibiydi diye hatırlıyorum.
http://www.bireyselyatirimci.com/stagflasyon-ve-turkiye/ Şimdi bu ne denli kaynak olur ama burada da 88-89 diyor
-
@JanTinbergen Emin olduğum şeyden şüphe ettim y:)
-
Uluslararası İlişkiler için genel iktisat kısmı soruları:
1.İlave tüketilen birimden alınan faydanın sıfır olduğu nokta
2.Arz talep denklemi eşitleme
3.Miktar eksenine dik olan talep esnekliği nedir
4.Gelir %5 artınca tüketimi %8 artan mal
5.Tüketici fazlası hesaplama
6.Bitirilebilir işsizlikler?devrevi,yapısal,geçici seçenekler
7.Nominal faizi enflasyon +reel faiz olarak ifade eden denklem
8
9
10 -
Son ekonometri sırusunu ne yaptınız? Bir şıkta sapmalı olur birinde tutarsız olur birinde de hem tutarsız hem sapmalı olur diye görünce ikisi birden olamaz diye çıkarım yapıp sapmalı olur dedim. Hangileri yeterlidir dediği için de o dört öncüllü soruya 1-4 dedim. X in bir birim artması y yi napar sorusuna da 1,2 dedim ama hiçbirinden emin değilim
-
Doğru diyor zaten Erdal Ünsal'ın kitabı, kaçırdığınız şu ama Maliye Politikası etkiliğinin dikkeşip/yatıklaşması yorumu dışlamayı azalması nedeniyle dışlama durumunda eğimine bak. Maliye Politikası çarpanı = h. Ke / b.k.Ke + h. (b:yatırımın faiz esnekliği, k:para talebinin gelir esnekliği,h:para talebinin faiz esnekliği, Ke:harcama çarpanı) Yani Ke artarsa Maliye Politikası çarpanı büyür, marjinal tüketim eğilimi artarsa harcama çarpanı büyüyeceği için. Cevap Marjinal tüketim eğilimin artışı olacak benim kanaatim.
-
@JanTinbergen ekonomeriden anlamam cevaplarım. 1) 1.2 2) 10 3) I-II-III-IV 4) Hem sapar hem yanıltır mı ne. 5) II ve III de en küçük kareler yöntemi dönüştürülebilir (salladım çoğunu kovaryans ve 1.2 hariç)
-
@paretosef valla demin dediğim gibi a şıkkında yatırımların faize duyarlılığı, b şıkkında da marjinal tüketim eğilimi vardı sanırım. İkisindeki artış da IS eğrisini yatıklaştırıp etkinliğini azaltıyordu diye ben vergi eğilimi yaptım. Onunda değer vererek çözdün gerçekten de eğim arttı IS dikleşti ve etkşnliği arttı. Belki yanlıştır ama yine olsa yine aynı cevabı verirdim
-
Hatırlayabildiğim Ua İlişkiler soruları
- Güvenlik konseyi geçici üyeliği için seçilme şekli
- AİHM nereye bağlıdır
- Hangisi BM organlarından değildir
- AGİT bölgesinde ulusal azınlıklarla ilgili sorun çıkmasını engelleyen gibi bir soru
- İnsanlığa karşı suçlardan olmayan?
- Uluslararası Ceza Mahkemesinin yetki alanına girmeyen suç
- İranla ilişkilerle ilgili bir soru
- Arap baharında iç savaşa sürüklenmeyen ülke ya da yumuşak geçiş?
- AB nin aday ülkelerin gelişimini takip şekli
- hangisi idealizmin temsilcilerinden değildir
- AB ile TR ortaklığını düzenleyen belgelerden değildir?
- 2015 itibariyle en yüksek petrol rezervine sahip ülke
- Enerji ile ilgili 2030 a kadar olması beklenmeyen hangisidir?
- Küreselleşmenin tersine çevrilemez bir süreç olmadığını iddia edenler?
- D-8 örgütü ile ilgili hangisi yanlıştır?
- Hangisi Türkiye'nin taraf olmadığı uluslararası sözleşmedir?
- Hangisi Çin ile ABD arasında uyuşmazlık konularından biridir?
-
Artık neyse hayırlısı. Ben de olsam halen aynı cevabı verirdim:) Hayırlısı diyelim hayırlısı olsun. Baraj tahminleriniz var mı iktisat için?
-
Ben yıllardır söylüyorum, AE üzerinden IS e gitmek ile , Harcama çarpanı ve Maliye Politikası çarpanı üzerinden IS'e gitmek farklı sonuç veriyor.
-
@JanTinbergen hocam cevap etkin tahminci özelliğini yititir olmalıydı.
-
@faizkoridoru hocam o soruda neyi soruyodu? Hangisi maliye politikasının etkinliğini artırır mı, azaltır mıydı soru?