2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı İlanı
-
Sınav iptal edilecek başka yolu yok....
-
@replaa ben de oyle dusunuyorum. yarin aciklama yapilir diye.
osym sıkıntı etmez ama sayistay bence sıkıntı eder. onun alimlarla ilgili sorunlari oldu gectigimiz yillarda. eger el koymazsa bilinki davalik olur her turlu.Sonra daha once yasadigi gibi bir sure alim yapmaz. -
Dostlar bir kaç hususta açıklama yapmak istiyorum. P48 meselesi Sayıştay'dan değil ÖSYM'den çıkmış bir mesele. Sayıştay ile protokol yapılacağı zaman ÖSYM adeta Sayıştay sınavını bir deneme tahtası olarak gördü diyebiliriz. Yeni sistemini baştan sona deneyeceği bir sınav ve netice ortada.
Yani ÖSYM'nin biraz dayatması oldu bu hususta ve yeni kaideler uygulamak için Sayıştay sınavını seçti. Sayıştay'da bu başlangıçta kabul gördü ama her zaman süregelen bir usûlü olan kurum P48 olayına ilana çıkma aşamasında kati bir şekilde muhalefet etti. Konu ile alakadar bazı üyelerin nasıl tepki gösterdiğini bizzat biliyorum bu duruma ve nihayetinde onların istedikleri oldu puan koşulu ilana konulmadı. Özellikle bu olanlardan sonra sistemin geri kalanının da Kurumdan tepki göreceğini düşünüyorum ben açıkçası. Çünkü bu durum ÖSYM'den çok Sayıştay'ın saygınlığını olumsuz etkileyecek bir hâl almaya başladı. Bir sonraki sınavda bu usûllerin hiçbiri kalmayacaktır bana göre. En azından ÖSYM işi iyi organize edeceğine Kurumu ikna edene dek. P48'in ÖSYM'nin icadı olması bir noktada hem kuruma hem de adaylara bu dayatmayı uygulamaya çalışmasını göz önüne alarak yıllardır süregelen puansız sistemin uygulanması yerine son dakika çıkmış bir sistemin uygulanmasını talep etmek bence mantıklı değil. Bu yıl sınava giren arkadaşlar, özellikle kurumu hedef edinmiş arkadaşlar bu koşulun geri gelmesini savunarak kendilerine ediyorlar bir noktada. Çünkü 135'te 45 seçilecek ve o siz olmazsanız bir daha KPSS'ye girmek zorunluluğunuz doğacak belki sonraki sınavlarda.
Bir sınavlık avantaj için sürekli ayağınıza dolaşacak bir sistemi istemek bana göre çok da rasyonel değil, tüm adayların hayrına olacak uygulamaları savunmak herkesin yararına olur.
-
@paretowilfredo hakkınız var sayıştayın bir suçu yok. Abim başdenetçi kurumda. Kurum optik ve kitapçık usulü ile normal sınav yapılmasını istemil ama ÖSYM biraz dayatmış bu e sınavı sonrasında da bu rezillik büyük ihtimal pazartesi bir tartışma çıkar aralarında dedi.
-
Hatırladığım kadarıyla yazayım arkadaslar;
Saat 14:45 gibi sinav merkezine geldim disardan baktim bina olsun otopark olsun begendim hosuma gitti hatta dusundum buraya bir kac guzel cafe lokanta vs.. Ihtiyac dedim kendi kendime.. Sonra kendime bir emanet dolabi ayarladim esyalarimi koydum cok hosuma gitti emanetci dayilara ihtiyac kalmamisti bu sayede... Derken sinav salonuna giris yapmak icin iceriye yoneldim bana yavas yurumem soylendi bir baktim ekranda fotografim cikti yine cok begendim dedim guzel emniyet guvenlik dedim.. Sonra iceriye girdim kolay bir sekilde yerimi buldum salon gorevlisi arkadaslar guleryuzle karsiladilar derken yerime oturdum saat tahmini 15:00 , etrafa baktim fiziki sartlar fln herseyi cok begendim.. Tavan yuksekligi, isiklandirma, havalandirma, yanindakiyle baginin olmasini engelleyen bolmeler gercekten bir sinav kompleksi olmus.. Tabi daha sinava vakit var inceliyorum heryeri.. Hatta burada bir e-yds ye girilmeli dedim kendi kendime.. Derken salon doldu, saat oldu 14:25 girisler acildi tc kimlik yazdim ilk asamada sorun yok, barkod asamadina geldik ama ne mumkun okumuyor, yakindan aldim uzaktan denedim yuzumu soktum onlarca kombinasyon... Olmadi.. Neyse dedim koskoca OSYM bizi magdur etmezler ciddi kurum dedim daha rahatim yani sadece sinav var kafamda.. Aradan 10-15 dk gecti barkod islemi iptal denildi tr eng tr yaptik sinava girdik.. 3 veya 4 soru cozdum.. Sonra bir anda sistem gitti ve masaustune geldik iste tam o esnada homurlanmalar artti hafif hafif tepkiler olusmaya basladi ama benim kafa hala sinavda.. Aradan ekran yine basladi sinava girildi 1. Soru ama sure sanki 14:45 baslamis gibi dusmus.. Tam o siralarda anladim ki kiminin ekran gelmis kiminin gelmemis bende ayaga kalktim etrafina baktim salonun %80 i ayaklanmis ve gordum ki herkesin ekran farkli.. Kimi sinavda kimi baslatiyor kimi masaustunde.. O an anladim bu sinavin bu sekilde olamayacagini.. Herkesin morali cok bozuldu.. Dogal olarak herkesin yaptigi gibi yanimdaki, etrafimdaki arkadaslarla sohbet etmeye basladik.. Sehirdisindan gelenler vardi yazik yol masraf zaman harcamislar biz neyse ankaradayiz onlar daha cok magdur.. Zaten sonrasi malum anons yapildi ve ciktik...Simdi bu saatten sonra olmasi gereken sinavin hem ankara esenbogada girenler icin hemde istanbul ve izmir de girenler icin adil olabilmesi icin iptal edilip bastan yeni bir sinav yapilmasi..
Ayrica p48 puani ile alim yapilmasini gundeme getiren arkadaslar olmus, yahu ne alaka!
Ortada bir magduriyet var ve yeni bir sinav yapilmasi gundemde, p48'i soran yok kimseye! -
@paretowilfredo iptal edilirse p48 in gelme şansı var mı ? Gelmeli mi ? Anlamadım...
-
Arkadaşlar @fiscaldrag arkadaşımızın hazırladığı metni bimer ve cimere gönderdim. Cimer için sonunu biraz toparlamak gerekiyor metin sığmıyor halledersiniz. Mümkün olduğunca twitter üzerinden bu konuyu duyurmaya çalışacağım. Biliyorsunuz oldu bittiye getirip hemen yapmak ve kurtulmak isteyebilirler, bir an önce duyurmamız lazım bunu ilgili yerlere. Herkesten duyarlı olmasını bekliyorum, büyük bir haksızlığa uğradık malumunuz. Gayret sarf eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
-
@genclerbirlikli Gelmez ve gelmemeli dostum. Aksine e sınav uygulamasına karşı da kurum aynı resti çekecektir bence.
-
@paretowilfredo ben gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta sadece buna değil kaymakamlığa da , hatta hakimliğe de( gy-gk+hukuk puan türü p4 tü galiba). 20 katı çağırırlarsa da problem kalmaz 2 ya da 4 katı mülakata çağırılır mis.
-
@genclerbirlikli Dostum benim düşüncem 3 sınav için aksi yönde, sebebi ise şu; ülke koşulları ortada, mülakat çok ciddi sekteye uğratıyor bir çoğumuzun hayallerini. Bu 3 kurum idealize kurumlar ve çoğu kişi ilk etapta bu hedefine ulaşamıyor. Bu yönden buraları hedefleyen çoğu kişi hayallerini başka mesleklere girdikten sonra sürdürmek zorunda kalıyorlar. Her 3 mesleğe de 30+ yaşında başlamış çok sayıda kişi tanıdım. Bu insanları her defa KPSS'ye girmek zorunda bırakmanın belli başlı sakıncaları var. Her şeyden evvel bu ÖSYM'nin ekmeğine yağ sürmek demek. ÖSYM'nin P48 koşulunu getirirken ki temel saikinin de ben KPSS'ye girmemiş ama bu sınavlara başvuran adayların da 200'er lirasını almak olduğunu düşünüyorum. Çünkü yer ve kalabalığı problem edecek bir kurum değil ÖSYM icap ederse 2 güne sınav yayabileceğini bu ilanda gösterdi, bu çok fazla umrunda değil. Neticede sistemde kayıtlı herkesin başvuruları. Bunu dökmek ve kıyas etmek zor değil. Burada yüksek bir oran görerek bu kararı vermiş olma ihtimalleri var. ÖSYM parayı düşünmez demek mümkün mü? Bence değil.
Ha şu var sistem baştan yanlış, en başta hakedenler elenmemeli bu sınavları kazanıp da defalarca ama sistem bu şekilde iken bu insanların önüne daha fazla set çekmek bence zûl olur. Ülkemizde böyle bir gerçek vâki iken bu sınavlara KPSS koşulu koymak sadece bu sınavları hedef edinen adaylardan ÖSYM'nin daha fazla rantiye geliri elde etmesine yol açar. Bu nedenle bu durumdaki adaylar sadece bu sınavlara hazırlanıp girebilmeli.
-
Bu sınav için değil bundan sonra yapılacak sınavlar için p48 şartını mantıklı buluyorum ben. Bu sınav öyle bir sınavdı ki sınavdaki sorular ya aşırı kokaydı ya da aşırı zordu ortası yoktu. Yanlışlar doğruyu götürmediği için kolay soruları yaptıktan sonra işaretlenen diğer zor sorularla tesadüfen sınav kazanılabilir bu hiç uzak ihtimal değil. Durum böyleyken şans eseri sınavı kazanmak hiç adil olmayacak p48 şartıyla hiç olmazsa yüksek puanlılar arasında bir yarış olur az da olsa adaletli bir şekilde kazanılmış olur sınav.
-
P48 şartı ne yazık ki maddi kaynak olarak getirilmişti bence ve hemen daha sonbaharda insanları belki sadece sayıştay için kpss ye çalışmak ya da girmek zorunda bıraktılar. Yaş meselesi açısından da doğru bulmuyorum, o yaşa geliyorsun sadece bir iki sınav için kpss ye girmen bekleniyor oldukça manasız. Eğer p48 olsaydı o zaman sayıştay test sınavı zaten hiç yapmamalıydı. Bu haliyle evet 90 dakikada 90 soru zaten başarı odaklı olmuyor ne yazık ki. p48 olmadan ve daha fazla soru sayısıyla biraz daha genişletilmiş bir test sınav yazılı öncesi mantıklı olabilir.
-
@möözun Arkadaşlarımla vp grubunda bu konuyu dert yanarken bir arkadaşım çok etkili ve yetkili olmasada bir yakını olduğunu söyledi o sordu iptali hiç duymadiklarini protokolden bu yana sürece hiç dahil olmadıklarını onlara sadece isim listesi geldiğini adaylara farklı sınav durumunu da dava açan olur eşitlik ilkesine aykırı diye muhtemelen iptal ederler o riske girmezler bence demiş. Tabi risk konusu biraz sıkıntılı benim bildiğim osym her türlü riski alır
-
P48 şartı gelmelidir.30+ yaşımda giriyorum kpss'ye..bu bir egoizm değildir..
https://www.youtube.com/watch?v=E-OdAwMyfHE
https://www.youtube.com/watch?v=5s7DC8sI5wg
:))
-
Soruları çözen arkadaşlar süre sıkıntısı yaşadınız mı?(öyle veya böyle sınava gireceğiz )
-
@paretowilfredo bence bu durum daha çok ösym ekmeğine yağ sürüyor. Üstelik kariyer mesleklerin en alt basamakları bile kpssden yüksek puan gerektiriyorken bu güzide yerlerin kpsssiz alması sadece çok isteyenlere kolaylık olsun diye değildir. Hatta akıllarının ucundan geçmemiştir bu kolaylık meselesi, iç yüzünü hepimiz biliyoruz
şöyle düşünelim, mesela çok yakınımız içişlerinde bakana inanılmaz yakin ya da cbye aynı sekilde. Bu kişi sınavı geçtiği takdirde mülakatı geçeceğine eminken oturup gece gündüz anayasa idareyi hatmez mi ? Turkiye ekonomisini ezberlemez mi? (Kpssden 70 alsa bile yapar bunu ) Bu forumun %90 ı bunu yapar çok da güzel puanlar alır. Çünkü gerisi gelecek belli. Ama kpss şartı olursa boyle bir durum söz konusu bile değil, 85-90 la kapatır, ve deriz ki ya bu sınav listesine 90la giren adam,yazılıyı geçen adam haketmiştir. Ve kpss olursa ilk basta dediğim saikle derslere asılma, ezberleme mevzu olmayacak; kpssden yuksek alan, zaten kendini kanıtlamış kişiler girecek. Yazdıklarimdan şu anlasilmasin kpss olmadan girenler haketmedi vb. Hayır o sınavları geçenler de kesinlikle hakediyorlar kolay sinav degil bunlar ama dediğim gibi sınava çalışma saiki çok çok farklı.Ek; asil yazmak istediğimi yazmadan bitirmişim, eğer ki kpss şartı olursa bu yükseklerle çok sıkı bağı olanlar belki sınava bile giremeyecek kpss şartını sağlayamadığı için,bu da bir nebze daha hakkaniyet getirecek. Benim kpss şartı istememin temel sebebi budur...
-
Öğrenci Sinirlerini Yıpratma Merkezi
-
P48 konusunu ÖSYM açmadan önce kimsenin aklında yoktu. :))
Onlarda öyle bir zamanda getirdi ki hiç aklında KPSS'ye girmek olmayanlarda sınava girdi. Puan tiplerini,alan sınavının yapılış şeklini hukuk devletinde olmayacak bir şekilde sınava az bir zaman kala değiştirmeleri,Sayıştay için böyle bir şart ilan etmeleri,kapasiteleri yeterli olmadığı halde e-sınav yapmakda ısrar etmeleri,sıralama sınavlarında farklı soruların sorulmaması gerekirken bunu yapmayı düşünmeleri,fahiş sınav ücretleri,soruların elden verilip verilmediği konusunda güvensizlik,sınavlar aynı anda başlayıp bitmeliyken bunu umursamamaları,farklı şehirlerde aynı soruları sorup sormadıklarının bilinememesi gibi uzayıp giden bir hatalar silsilesi var. Bu yüzden P48 getirilmesi yerine sınav şartlarını düzeltmeliler.Sınavın maliyeti adaylar için bu kadar çok olmamalı.
İlanların sayısı az olduğu yetmezmiş gibi alımlarda az.Süreçlerde çok uzun sürüyor.Haliyle sınavlara da hemen hemen aynı kişiler giriyor.
Diğer yandan başarılı bir öğrenci olup KPSS'ye girmeyenler,KPSS çalışıp iyi puan alabilecekler de var.Bu sebeplerle puan şartı getirmeleri adil olmaz. Devlet bu kadar eşitsizlik yaratmamalı. -
İstanbul ve izmirde girenlerin sınavlarının geçerli olacağını söyleyenler ve düşünenler var,Böyle bir şey olursa ,açılacak davalarla mevcut kuruma yerlesenlerin bile ilerde atamalarinin iptali söz konusu olabilcektir.Ösym ninde bunu düşünüp ilerde dogabilcek sorunları önlemek adına sınavı herkes için tekrar yapacağını düşünüyorum
-
@onuktekin kpss konusu benim hep aklımdaydı hem sayıştay için hem kaymakamlık için. Kpss eşitsizlik sağlar diyeni de ilk defa gördüm hocam bence bekçi de hizmetli de kaymakam da sayıştay denetçisi de belirli bir elemeden geçmeli. Hakkaniyet ancak böyle sağlanır. Son açıklanan kaymakamlık listesine bakıp eşit mi eşitsiz mi sen kararını ver. bi de insanlar tekrar mi girsin boyutu var, ya guy olan adam üst kurul, teftiş, merkez uzmanlık için Kpssye giriyor da denetçi olmak için niye giremesin... Neyse daha fazla uzatmayacağım girenler benim kpss guzellememi okumak zorunda değil. Yazdıklarımın özü; kpss bi nebze de olsa daha fazla hakkaniyet demektir nazarımda...