Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@kalemiye hocam güncel enflasyon-işsizlik-faiz oranları nedir..Malum mülakata gidicez çok lazım bunlar
-
@yenilmezserhat Güncel Ekonomik Gelişmeler içinde söyledi:
enflasyon-işsizlik-faiz oranları
ne ararsan var hocam ; http://www.tuik.gov.tr/Start.do
-
@yenilmezserhat arkadasin dedigine ek olarak orta vadeli program hedef ve gorunumlerine de bakabilirsiniz isinize yarar.
-
-
Evet
http://www.bumko.gov.tr/TR,42/orta-vadeli-program.html
Kalkinma Bakanligi sitesindede mevcut -
Dalga denize vurursa etki yaratır
Başlığımızı merak edenler için bastan belirtelim konumuz Trump ve Fed(dolar) rallisi uzerine olacak. Dalga sözcüğü beklentilerin Trump'ın söylediklerinin çoğunun gerçekleştiremeyeceği yönünde olduğu varsayımıyla devam ediyorum. Trump kimseye vefa borcu yok bu yüzden kabinesini istediği gibi belirledi ve iyice taşları yerine oturmaya başladı. Siyasi konularda yazanlar ve ekonomistlerde yakından gözlemlediğim vurdumduymazlık diyebiliriz. Özellikle Türkiye basınında Trump'in 100 gün içerisinde yapacaklarını kaleme aldığı mektup yazılmıyor ve konuşulmuyor. Adeta ortaklasa bu konuyu yazmaktan feragat etmiş durumdalar. Peki bu 100 gün planı neleri kapsayacak.
(1) Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlasmasından çekilmek.
(2)Trans Pasifik ortaklığından çekilmek
(3)BM'ye aktarılan hava kirliliğini kapsayan ödenekler ülke içinde yer altı ve yer ustu cevre yatırımlarınında kullanılacak.
(4)Terör olan bölgelerden göçmen kabul edilmeyecek.
(5) Yasadisi gocmenler(sabikali olanlar) ulkelerine gonderilecek.
Bu 5 madde incelendiginde özellikle Çin üzerinde baskı oluşturacak elbette 1 ve 2. maddeler konumlanacak. Unutmadan Amarika piyasaları ralli havasına devam ediyor Janet Yallen da Fed toplantisinda bunu vurguladı. Obama gorevi aldiginda Bush kendinesine bu nevi bir piyasa bırakmamıştı. Dolayısıyla Trump soylediklerini sonuçu ne olursa olsun daha kaygisiz ve özensiz gerceklestirme sansi buldu. Nitekim ulkeler ulusallasma surecine girmis bulunuyor bu yansiyarak devam edecek.Ulkemizi ilgilendiren kismi nedir dalga bize nereden gelir? Farazi yaklaşımlardan uzak kalarak ulkemiz gerekli adimlari atmaya calisiyor. (1)Eximbank'a 3 milyar tl fon saglandi. (2) Dubai gibi merkezlere ticaret merkezleri aciliyor.(3)ihracata tesvikler artma egiliminde (4)farkli pazar arayışlarına girildi.
Tüm bunlar dalganın uzerinde sörf yapmayı vaad eden maddeler olsada gerceklestirmek buyuk bir cambazlık kabiliyeti gerekli yani dogru yerde kullanmalısınız.
Trump'ın Turkiye'yeyaklaşımınin şimdilik olumlu olarak lanse edilse de kabinesinde bu bölgeden pek haz etmeyen isimler de var.Ekonomik kanattan Fed'in yapmayi soyledigi faiz artirimlari sörf yapmayi planladığımız dalgaları geri çekip isimize yaramacak bir durgunluga yol acabilir.
En nihayetinde 2017 icin cogu ekonomistin tahmin yapmakdan kacinmasi Avrupa krizi, Abd belirsizliği, Orta dogudaki koleteral savaş,Rusya durgunlugu, Petrol fiyatlama ve mudahale sorunlari ile ılgili. Bana sorarsanız Dünya konjunktoru buyume egilimi yavaslayacak.
Son söz: Nefesinizi tutup elinizdeki paralari 1 saat boyunca saymaya baslayin, simdi parayi kazandığınız fabrikaların kirliligini hesaplayın.Dünya nefes almali. -
2016
Sene sonuna yaklaşırken ekomonistler seneyi değerlendirmeye yönelik yazılar kalame alırlar. Boyle bir niyetim yok o birikime simdilik sahip degilim fakat bildiklerimizi yavasca pekistirmekte fayda var.
(1)kollektif uzlasma planlari ekonomi uzerinde olumlu etkiler bırakirken koordinasyon kurulunun(EKK) aldığı kararlar kisa vadeli, gecici ve iflasa sürüklenen sirketleri kurtarmaya yonelik olarak görüşü belirginlesti.
(2) Vergi ve varlık barışı konusunda Maliye Bak. ılımlı calismalar yürütüyor.
(3)2015 de ki 9000 kusur dolarlarla olan milli gelirimizi 1100kusur dolara seviyelerine cikardik.
(4)zincirleme hacim endeksi yonteminin kullanilmasi ekonomistlerin cogunu haksiz çıkardı. Ilginc bir sekilde gecmis doneme yaptiklari sayi ve oran analizlerini revize etmeleri gerekiyordu. Nitekim bazı yazarlar hesaplama yonteminin baz yilinin yanlis secilmis olduğu hususunu gundeme getirdi. Bir baska kesim ise 2009 un baz yili secmenin herhangi bir sorun teşkil etmeyecegi ayni zamanda hesaplamanin ortalama bazda yapıldığını belirttiler.
(5)konut stoklari sayisal olarak ciddi artislar gosterdigi donemlerde luks konutlar satımında vergi indirimine gidildi. Kisaca belirtelim senenin son 2 ayinda konut stoklarinda azalis olmasina ragmen bu sene o hareketlilik gozlenmiyor.
(6)Yeni gsyh hesaplamalarında tasarruf ve yatirimimizin sandigimizdan daha yuksek oldugunu ogrendik.
(7)insanligi hedef alan menfur saldirilar ve hain kalkisma hareketi reel-para piyasasi uyumsuzlugunu artirarak tuketici güven endekslerini asagi cekti.
(8)daha cok gelismekte olan ulkeleri etkileyecek bir ulusallasma surecine giriyoruz. Ekomomiler küçülerek buyuyecek.
(9)mehmet simsek doviz sorunumuz oldugunu belirterek en azindan 2018 e kadar maliyet desteklerine dikkat cekti.
(10)2016 yili buyume tahminim cogu kisiye gore iyimser son ceyrekde toparlanma olacagini ve yıllık buyumeyi 2.8 gibi iyimser bir rakamla kapatacağimizi sadece temenni edebiliyorum.
Karamsaz bir tablo cizme niyetim yok, gelismekte olan ulkeler de buyume konusunda benzer sorunlari yaşıyor fakat negatif ayrışma sorunundan kurtulup. Yanan evi söndürüp daha guzel hale getirmeyi, yanmayan duragan bir eve almaya tercih edip ulkemizin hak ettigi konuma getirmek hepimizin gorevi. Guncel kalkinma planinda 5 ayakdan en onemlisi beseri sermaye konusuna daha cok onem verilmesi finansal planlamarin isleyisini saglamaya buyuk katkilar saglayacaktir.
Son söz:"duman tek başına bal arilarini etkilemez, bal toplayiciyi da etkiler." -
@kalemiye Kıbrıs'ı, İsrail doğal gazını, balkanlardaki Rus yanlısı liderlerin seçim kazanmasını, türk akımını ve bilinmeyen alternatif olarak bulgar akımını 2016 içinde çok değerli maddelerinizin arasına eklemek isterim. 2017 yılının AB'nin demirbaş ülkelerinde seçim yılı olduğunu da hatırlatmak isterim. Ayrıca İtalya'da da referandum beklentisi var. Yine Trump Çin'e yönelik baskısını da şirketler özelinde inceleyebiliriz. Alman bankalarının ABD'ye tazminat ödemeyi kabul etmesi de AB bankacılığına yönelik sert bir tokat olacaktır. Hele de o bankaların İtalya, Yunanistan ve İspanya'yı finanse ettiğini düşünecek olursak.. ABD'nin Çin'e yönelik baskısı etki gösterirse -ki gösterecektir- Çin'den kaçan şirketlerin tamamının ABD'ye dönmeyeceği malum. Nispeten ucuz iş gücü potansiyeli olarak Türkiye'nin kendini pazarlayabilmesini de yeni yıl dileğim olarak buraya bırakıyorum.
-
@Phoenix kaleminize saglik. Dogalgazin tarihte hep üc duzlemde degerlendirmek dogru olmustur. Ilki uretim, ikincisi transfer ulkesi olma,ucuncusu tuketim meselesi. Dogalgaz ulkemiz icin hayati oneme sahip alternatifler ve siyasi cevrede daha az zarar gormemizi saglayacak calismalar gelecekte gidisati ivmelendirecek.50 milyarın uzerinde tuketim gerceklestirecegiz(2016 icin) bunun yizde 55 60 sanayi ve evde kullanimdan olusuyor ki aralik ocak aylarindan bu sebepten ötürü lng ihtiyacımız artıyor.
Cin meselesi söylediğiniz gibi artik kabul goruyor ben daha cok ulkemiz acisindan bakarak en buyuk ticaret acigi verdiğimiz ulke oldugunu hatirlamamiz gerektigini dusunuyorum keza ithalat listemizin 1 numarasi Cin ihracat rakamlarimiz duzeltebiliriz.Tabi illa Cin ile is tutma mecburiyetimiz yok ama Abd ile Trans Pasific Partnership konusu secilmis baskan Trump'in comak sokacagi konu oldugundan Cin Turkiye gibi alternatif pazarlara yoğunlaşarak ticaret pozisyonumuzu etkileyecek.Kaleyi saglama alalim diyorum.
Avrupa hala borc krizinden cikabilmis degil gecen hafta yeni hukumet italya da Monte dei paschi isimli Italyanin 3. buyuk ve Dunyanin günümüze ulasabilme başarısini gostermis en eski bankasi ozelligine sahip. Sadece bu banka icin olmasa da tüm bankacilik sektorunu kapsayan 20 milyar euroluk bir yardim onandi.
Almanya'da isler iyiye gidior denilenilir cunku ceyrek beklentilerinin uzerinde sonuc kaydettiler. Abd ile olan ceza savasi icerisine girmeleri gerek finansal piyasada gerek reel sektorde hit back dedigimiz missillemelere neden oluyor bunlae 2 ulkeyi de yipratti. Almanyada bankacilik sektoru Amerikali bir fast food firmasi cezalardan dolayi zor durumda kaldı.daha once belirtmistik Amerika haricinde islerin iyiye gittigi ulke sayisi azdir(siyasi belirsizligin olduğu ortamda doğal issizlik oranlsri yakalandi tabi onumuzdeki donemde bunlar nispeten bozulacak.
Son olarak dedigimiz gibi dalgalanmalar firsattir acik kapilaro iyi degerlendirirsek zaten ulke olarak cok iyi konuma ulasiriz."Sular yukseldikce baliklar karincalari, cekildikce karincalae baliklari yer."
Bu da benden "ortama uyum sagladikca sular cekilmesi ve yükselmesi bizi ilgilendirmez." -
@kalemiye devam edelim o halde. Brent tipi petrol fiyatı 56 dolar seviyelerini geçti. 2017'de yani gelecek sene 60 dolara ulaşması ve üstüne çıkma beklentisi var.
Eger 60 dolar seviyesini yakalarsa rakamlar petrol-dolar dengesini 30'a ayarlayan Rusya'yı kurtarır ama Suudi Arabistan'ın hiç umudu yok.Osmanlı'nın son yıllarında devletin durumunu ozetlemek icin şöyle bir deyim kullanılır. "Rekâbet-i düveliye ile ayakta duruyoruz!"
-
@Phoenix net petrol rezervinin yuzde70 ine yakinini elinde tutan Opec'e uye 12 ulkeden biri suudi arabistan ve önemli bir konumlari var teşkilat icerisinde. Rakamlar hatirladigim kadariyla gunluk 34 milyon varilden 32.5 gibi seviyelere cekerek arz kisma yoluyla fiyati kontrol etme cabalari var.Bununla birlikte bi dusunceyi Rusyanin da kabul ettiği belirtildi. Suuidi Arabistan gibi orta dogu ulkeleri Hollanda hastaligi dedigimiz zor duruma dusmustur ki bunu sene basinda fark ederek bir cok altyapi ve şaşali gosteris mereklisi yasayislarinin kisma yoluna gidiyorlar. Tabi nereye kadar derseniz petrol fiyati 75 dolae uzerine cikana kadar bunu yapmak zorundalar.
Bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarina yöneliş diger yandan petrol cikarma maliyetlerinin dusmesiyle kaya gazi arz genislemesi birbiriyle iliskili. Zaten suuid arabistanin bu kadar buyuk gelir elde etmesi sadece petrolun varligi değil sondaj kuyusu acma ve petrol cikarma maliyetinin diger tum uye ulkelerden dusuk olmasindan kaynaklaniyor -
@kalemiye 11 eylül için sorumlu tutulan suudlarin hisseleri düşerken ve olası tazminat davaları henüz acilmamisken bile petrolun 75 dolara çıkması bir şey degistirebilir mi? Hele de sermaye çıkışları engellenmisken. Ayrıca ABD bile kaya gazı için 2050 sonrası için hazırlanırken suudlar için bu ne kadar gerçekçi olabilir? Bloomberg'den takip edince Türkiye de yenilebilir enerjiye yöneliyor. Lakin böyle olmadığını biliyoruz. Üstelik bu sene ABD'nin suudlara petrol ihraç ettiğini de eklemeliyim.
-
@Phoenix enerji bakanligi bu sene icerisinde bir rapor yayinlamisti ulkemizin dogal yeralti kaynaklarini ortaya cikariyoruz diye bunlar icinde cesitli madenler ve komur yer alıyor komurun altini ciziyorum halen enerji uretmek icin kullaniyoruz. Yenilenebilir enerji kaynagi konusunda herhangi bir hassasiyet yok.
Baska bir kaynakra şöyle bir istatistik de vardi, Almanya gibi bi konuya onem veren ulkeler bir ruzgar tribünü yapmak icin yuzde 90 lara varan ithal girdik kullanmak mecburiyetinde oysa ulkemiz yüzde 20 30 lara varan ithal girdi kalani ise hem istihdam hemde gsmh katki saglayacak sektorel alty yapiya sahip. Ustelik bu konuda arge çalışmalarımız nispeten dusuk seviyelerde olmasina ragmen.
Diger konu Suudi Arabistanin islerine akil sir ermez farkli bir mecra burasi Orta Dogunun her bir kosesi tehlike ve belirsizlikle yüklüdür o yuzden pek bu bölge hakkinda ongorude bulunmak zor oluyor. saudi aramco bildiğim kadariyla piyasada en buyuk oyunculardan kurumun abdye ve asya piyasasina haziran ayinda ciddi hamleleri oldu diye hatirliyorum. -
Guncel olarak son donemlerde Merkez bankasinin uygulamis oldugu para politikasi nedir ve bu politikalarin bankalara etkisi nedir. İktisatçı arkadaşların bakış açısına ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim...
-
@Galata Kendime daha iktisatci diyemiyorum ama iktisat mezunu bir arkadas olarak kisaca yazayim. Dunyadaki merkez bankalarinin cogunda sadelesme calismalari monetary easing ile birlikte ivme kazandi diyebiliriz. Merkez bankasinin kullandigi faiz koridoru ve sayisini azaltma egiliminden kaynaklanan calismalar bunlar.
Gelelim Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasina,son raporda kuresel hareketliliğe gore ortam uygun oldugunca bu sadelesme calismalarina devam edilecegi sinyalleri verilmis oldu. Belirli donemlerde acik piyasa işlemlerine devam edilirken, bu sene icerisinde reeskont islemlerinde uygulanan iskonto orani yuzde 9 avans islemleri icin yuzde 10.5 olarak revize edildi(2016). Diger taraftan faiz oranları bilindigi gibi tek semsiye altinda toplanmaya calisilsa da gecelik faiz oranlari ve repo faiz oranlarinin agirlikli kulknim ortalamasi aliniyor. Bu oran 8 ile 8.5 arasinda gunluk bazda degisiklik gosteriyor. -
2017 senesinin her kesim icin saglikli mutlu ve en onemlisi üzüntüsuz geçmesini temenni ederim. Sener Sen dünki ödül toreninde yine eski filmleri akillara getirdi ve evimizde cayimizla, akillari uyusturan o dizileri izlemedigimiz zamanlara ozlem duymamizi sagladi. Bu guzel gunleri anarken 2017 ye olumlu yonde yansiyacak gelismelerle seneyi kapamaya calisirken Tuik gecen gunlerde imalat sanayiyi ile ilgili bir guven endeksi paylasmisti normalde 100 degeri uzerinde olumlu yorumlanan endeks yuzleri guldurmedi ayrintiya girmeden bugün aciklanan veriye bakalim.
"TÜİK verilerine göre, ekonomik güven endeksi Aralık'ta bir önceki aya göre %18,5 oranında azalarak 86,55 değerinden 70,52 değerine düştü. "
Genel ekonomik degerlendirme yapmamızı saglayan imalat sanayi, insaat sektörü,perakande imalat sanayi,hizmet sektoru gibi alanlarin tuketici ve ureticilerin tuketim,yatirim egilimlerinin dogal bir sonucu olan bu endeksin bu derece dusus yasamasi(son 2 seneye gore en dusuk seviyelerde hatta hatirladigim kadariyla bu endeks kullanilmaya basladiktan sonra en dip seviyede bulunmakta) belirsizliklerden kaynaklaniyor. "Speculate the accumulate" seklimde wall street simsarlari tarafindan kullanilan kavrama bir goz atalim,yatirimcilarin getiriyi sadece iyi yatirimlardan saglayacagini saglayan bu kavram yolumuza isik tutabilir. Tabi ben kavrami "detoriate the accumulate" birikimi iyileştirmekden cok kotulstirmek anlaminda kullanicam. Bu endekste 90 uzeri degerler olumlu degerlendirilirken bu düşüş artik durup sebeplerini dusunmemiz gerekiyor. Sadece bir sebepe deginip konuyu dusunmeyi size birakiyorum. Son 3 4 aydir ortada sorun olmasina karsin susan reel sektor yoneticileri,sanayi ve ticaret oda baskanlari yine Mehmet Simsek doviz kuru cikisi sorununa deginmesiyle cesaretlendiler ve konuşmaya basladilar(piyasa aktorleri korku icinde herkes parmakla gosteriliyor kur onemli diyen hor görülüyor boyle bir gercek var). Sirketlerin yukselen kur karsisinda tepkileri ise durumu daha zor hale getirmeye zaten yeterli, yukselen kur karsisinda gunluk 3.50 den sonraki gune 3.60 olacak kur varsayilirsa. 200 milyonluk bir odeme yapacak olan sirket ayni gun icerisinde odese sonraki gune gore 20 milyon cebine kalacak. Tabi bu durumda doviz talebini artiyor kuru yukari dogru tirmandiriyor.
Doviz pozisyonunun zorlasmasinin diger sebebi ise eskiye gore rahat bulunamayan yabanci para kredileri.
Simdi kullanmanin yeri geldi "detoriate the accumulate" saglanan guvenin daha da dusmemesini saglamak icin alti dolu reform hareketleri yapilmalidir.(insaat sektoru tesviklerinden bahsetmiyoruz) -
Dövizdeki artis neden kaynaklaniyor?
Bilindigini gibi kirilgan besli olarak tabir edilen Hindistan, Brezilya,Endonezya,Türkiye ve Guney Afrika'nin bulunduğu gruptaki ulusal para birimlerinde dolara karsi deger kayıplarının olmasi durumuyla karsillasiyoruz.
Kirilgan beslinin daha cok ayrismasina neden olan sebepler kisaca soyle.
(1)Amerikanin ulusallasma politikalari.
(2)Fed faiz aciklamalari.
(3)ulkenin ticareti ile ilgili sorunlar
(4).yabancilarin yaptiklari varlık yatirimlarinda dusmeler
(5)politik belirsizlikler
(6)doviz talebi
Kirilgan beslinin uzun suredir tahtinda oturan Tlnin ise rekor uzerine rekor kirdigi sene sonu dolar kurunun 4 tl tahminleri yapildigi bir donemden geciliyor.
Yukarida sıraladığım nedenlerden 4 ve 5 numarali olan durumlar ulkemizi yakindan ilgilendiriyor. Politik belirsizlikler maddesini cok fazla değişmeyeceğim dis politikada aldigimiz yanlis kararlari artik muhalefet partileri yaninda iktidar partisinin de hatalı olarak yakindan izledigini iyi biliyoruz. Kisaca Halep meselesinde bir yandan katliam konusulurken bu bir hafta icerisinde Rusya ile büyük bir isbirligi icerisine girildi. Tabi söylediğim gibi politika alanım degil,ayrintiya girmek de haddim degil. Donemim konumuza bolgede gorulen aksakliklar zaten yabancilarin yatırımlarıni cekmesine yeterken ustune Fed faiz artirimi ve ulusallasma hareketi eklendi.
Yabancilarin Türkiye de yapmış oldugu varlık alışları ve satışları kurun asagi ve yukari yönlü oynamalara neden oluyor. Özellikle son 3 4 ayda varliklarin aliminda derin inişler olmasi doları 3.60 larin uzerine çıkardigini rahatlikla söyleyebiliriz.
Baslikta daha once de bahsettiğimiz doviz pozisyonu aciklari surekli olarak kuru yukari cekmeye devam edecek ta ki kurumlar hedging baska turev araclarla doviz borçlarını guvence altina alarak acik pozisyonlarini duzeltene kadar. Nihai olarak, doviz konusu tek yonlu bir degiskenler butununden olusmuyor. Duruma daha temkinli sorunu iyi gorerek reel politik cercevesinde ekomi analizini iyi yaparak yaklasmak gerekiyor.
"Oldum dersin olmazsin, dusmem dersin dusersin."
Yaziyi yazarken dolar kuru 3.6193. -
Dolardaki son 1 yılın grafiği.
Peki hocam kur yükselmesi piyasada lanse edilen kadar tedirginlik veren bir husus mu?
@kalemiye
-
@guyan-gelmiş ben kurun lanse edilenden de onemli oldugunu dusunenlerdenim. Ticaret odalarinin ve sanayi odalarının uye şirketler uzerinden yaptiklari arastirmalar konuya aciklik getirmeye yeter.
Dorduncu Endustri Devrimi baslamisken arge calismalarina yogun yatirimlar yapilsa da gereken sonuclar alinamiyor.
Bu bahsettigim sanayi ve ticaret odalarinin yaptiklari calismalarda Ankara İstanbul Kayseri Antalya Eskiehir(liste uzatilabilir) gibi sanayi üretiminde onemli konuma sahip sehirlerin en buyuk firmalari yuze 50 nin uzerinde ithal girdi kullanarak uretim yapiyor. Daha da onemlisi kurumsal olan bu firmalar bana bir sey olmaz mantigiyla yabanci para borclanip tl ile kazanc sagliyorlar. Tabi bu durumu daha da ciddilestiriyor. -
@kalemiye şok etkisi ile dolardaki ani fırlamalar konusunda dediğinize katılıyorum ama sizce belirli bir zaman diliminde belirli bir ivmeyle yükselmesi ekonomide dediğin sorunları yine getirir mi?