Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@sofuoglu hocam açıklamayı sanki iki farklı insan yapmış gibi
-
24 haziran sonrası yönetimi devralanlar müthiş bir ekonomik yıkımı üstlenecek. Allah yardımcımız olsun...
-
@burcuburcu amin
-
şu an akşam yemeği mi yesem yoksa dolar mı alsam ikilemini yaşıyorum. Batıyorsak biri haber etsin.
-
Eğer şimşek ve ağbal ikilisiyle yola devam edilecekse vaziyet kötü demektir.
-
Bu dolar bizim bildiğimiz dolar mı? 4,57 derken? Bunun artık frenlemesi gerekemez miydi?
-
Makro ekonomist ve finans tarihçisi russell napier, isviçre’nin neue zürcher zeitung gazetesine verdiği röportajında türkiye'yle ilgili bulunduğu tespittir. napier, türkiye'yi büyük bir krizin beklediğini ileri sürerek “türkiye’nin iflası başladı” dedi.
makro ekonomist ve finans tarihçisi russell napier, isviçre’nin neue zürcher zeitung gazetesine bir röportaj verdi.
napier yaptığı analizde, küresel piyasalarda 1980'lerin yeniden yaşanacağını ve türkiye'yi büyük bir krizin beklediğini ileri sürerek “türkiye’nin iflası başladı” dedi.
“400 milyar doları bulan borcu ödemeyecek durumda”
cumhuriyet’te yer alan habere göre; en geç seçimlerden sonra, türk lirasının muazzam değer kaybedeceğini söyleyen ekonomist napier, türkiye'nin 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etti. bunun yaratacağı krizin en çok fransız ve italyan bankalarını vuracağını öngören iktisatçı, ab’nin bu bankaları kurtaracağını da ifadelerine ekledi.
şirketlerin borçları
özellikle döviz üzerinden borcu olan firmaların borçlarını ödemekte zorlandığını söyleyen ekonomist russell napier, türkiye'den otaş (türk telekom) ve doğuş holding örneklerini vererek bu şirketlerin şimdiden borç yapılandırmasına gittiğinin de altını çizdi.
global krizin türkiye’nin iflasıyla tetikleneceğini söyleyen napier, daha önce de türk hükümetinin dövize çıkış kontrolü getirmesinin de kaçınılmaz olduğunu iddia etmişti. 1567 sayılı türk parasının kıymetini koruma hakkında kanun'da geçtiğimiz hafta değişikliğe gidilmiş, yasaya aşağıdaki kısım eklenmişti:
''kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo, nukut, esham, tahvilat ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar almaya bakanlar kurulu yetkilidir''
-
@sofuoglu hocam ülkeden sermaya kaçışı çok hızlandı Okan grup 300 milyon doların üzerinde parasını Türkiyeden ABD'ye aktardı ve Kazakistan tarafınada yatırım yapmaya başladı, Doğan zaten gidiyor, orta büyüklükte yerli sermaye Avrupa pazarına kaçıyor bu şartlarda kriz yönetimi de çok zor. Hala bazı arkadaşlar kriz yok falan diyor ama komik geliyor bana açıkçası.
-
@burcuburcu kitle iletişim araçları ve popülizmin bizi getirdiği nokta maalesef, yaklaşan fırtınanın farkında olan biraz objektif davranıp alanında uzman akademisyen, iktisatçıları okuyan kişiler, yoksa herşey ortada bu kriz durumun yakın zamanda daha da ilerleyip ve derinleşip kontrol edilemez bir duruma geleceği aşikar.Allah yardımcımız olsun gerçekten zor günler bizleri bekliyor
-
Şimdi kendi kendime hep şunu soruyorum? Krizin derinleşmesi gerçekten tetikleniyor mu? Sert müdahaleler neden gelmiyor? MB duruma neden el koymuyor? Ülkenin makro iktisadi karar vericileri mesele hakkında neden baskın ve başat rol üstlenmekten uzak duruyor? Bu soruların cevaplarını düşündükçe aklıma neler neler geliyor. Ve hepsi birbirinden kötü ve hepsi birbirinden daha az toplumsal.
-
@antimülakat hocam sizce Merkez Bankası müdahale etmiyor mu edecek bir imkanı olmadığından veya etse de çare olmayacağının anlaşılmasından çekindiğinden mi edemiyor.
-
@aliveli ben müdahale etmesi durumunda işlerin bu kadar kur çapasını kıracak seviyeye gelmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta MB'da bu tip durumlar için çok sert önlemler uygulayabilecek güçte ve kapasitede. Eskisi gibi makro iktisattan anlamayan bir MB'sına sahip değiliz. Çok değerli ekonomistler çalışıyor burada. Sizce de öyle değil mi?
-
@antimülakat ben bilmediğim için sordum. Gördüğüm kadarıyla dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor, TL ise tüm para birimlerine karşı değer kaybediyor burada tek sorun makro ekonomik olmayabilir.
-
Doların kurunun bu kadar yükselmesini engelleyecek önlemleri bir arkadaşımız maddeler halinde sıralaması mümkün mü? @genclerbirlikli @escobar_p @Ziyaretçi @odtüsbky
-
@antimülakat
Kısa vade için;- merkez bankasını rahat bırakmak
- faizleri rahat bırakmak (aslında 1. Maddenin sonucu bu olacak)
- gereksiz kamu harcamalarını kısmak, büyümüş olmak için büyüme mevzusuna son vermek.
Uzun vade için;
- inşaat sektörüne tanınan tolerans ve ilgiye artık son verilmeli(aslında bu en kısa sürede yapılmalı)
- üretime önem verilmeli, ithal ara malların yerine yerli üretime gecilmeli(ihraç ettiğimiz malların %70 ini ithal ederek üretiyoruz)
- tarım ve hayvancılıkta köklü reformlar şart
Tabi bunlar için faiz artışıyla biraz nefes alınıp zaman kazanılmalı, popülist söylemlerden vazgeçilmeli.
-
@genclerbirlikli burda verdiğin reçetede neden uygulanmadığını açıklıyor zaten hocam seçim dönemindeyiz
-
@maxmin hocam seçim dönemi diye diye yıllar geçti
2014 yerel seçimler ve cb seçimleri
2015 genel seçimx2
2016 boş
2017 referandum
2018 genel seçim ve cb seçimi(belki yine bir erken seçim)
2019 yerel seçimler(belki yine bir erken seçim)6 sene bifiil secim ekonomisiyle geçmiş olacak. Bunların da bugünkü durumda etkisi büyük.
-
@genclerbirlikli haklısın hocam zaten hele krizi sonrası dünyada uygulanan politikalardan yararlanıp birçok şeyi düzeltebilme şansımız varken sefasını sürdük geleceği düşünmemek en büyük problemimiz
-
@maxmin hocam denklem olarak şu formülü sunabilir miyiz? Öncelikle piyasadaki dolar arzı arttırılmalıdır. Bunun içinde MB, piyasadaki döviz arzını arttırmalıdır. Sanırım bunun içinde faiz oranları arttırılarak kişilerin ve şirketlerin yatırım kanalını tahvile, hazine bonosuna kaydırarak piyasadaki döviz talebinin azaltılması gerekiyor. Başka bir kanal ile MB piyasaya dolar sokabilir mi veya dolaylı olarak bunu sağlayabilir mi?
-