Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
2016 Yılı Dış Ticaret Verilerini Buradan Okuyabilirsiniz:
http://tercihiniyap.net/tukiyenin-2016-yili-dis-ticaret-verileri/
-
@guyan-gelmiş elbette kurun belirli bir ivmeyle artmasi oyuncularin daha iyi konumlanmasini sağlayacak potansiyele sahip ki ulkemizin imalat sanayi kapasitesini yeterli seviyede kullanmasiyla kurun yavas ivmelenmesi sorun teskil etmeyecek. Su andan 6 aylik periyoda baktığımizda oyuncularin neler olacağını tahmin etmekde zorlandığını soylebiliriz.
Durumu ben öngörü sapmalari olarak tanimliyorum. Ulkemizde kisa donemli ongoruler yapmak mecburi bir hal aldi.Soylediginiz gibi dusuk seviyelerde surekli ivemelenmeler olmasi normal olacaktır ve ozellikle gelismekte olan ulkeler icin olagan bir durumdur. Kırılganlik kavrami da kurun asiri hassas veya esnek olmasiyla ilgili diyebiliriz.
Kisaca yatirimci onunu görebilse ve o ongurulerde sapmalar olmada gunluk gülistanlık dusuk issizlik ve kalkinma ile oynuyor oluruz. -
@kalemiye Türkiye'de yatırımcılar rasyonel beklentilerden ziyade hayvansal içgüdü ile yatırım yaptığını düşünerek ülkenin çok daha güzel günler göreceği gerçeği-yalanıyla umut içinde yaşıyorum:)
-
@Antimülakat dis ticarete de kisaca deginelim.
Yazida zaten ticari partnerlerimiz ortada cogunlugu Avrupa ulkesi.
142 milyar dolarlik ihracat rakamlari bu nevi bir doneme ragmen hakikaten cok iyi rakamlar bunda yuksek kurun mallarimizi ucuz hale getirmesinde de katkısı oldu. Tum bunlara ragmen bazi sıkıntıları yasamasaydik ovp hedefinin 20 30 milyar dolar uzerinde 160 170 milyar gibi rakamlarla seneyi kapatma imkanimiz da vardi.
Tabi rakamlar iyi geldi diyebiliriz, partnerlerimizle(almanya gibi) iliskileri gelistirmeye yonelik ve guney afrikada ülkelerle yeni ticari baglarin kurulmasi hassasiyeti azaltacaktir. -
@guyan-gelmiş riski sevmek ile belirsizlik doneminde risk almak gercekden farkli olgular.
Isini tehlikeye atmak istemeyen bazi sektorler gözünü farkli ulkelere dikiyor.
Mesela tekstil endustrisinde buyuk oyunclardan olan bir firma sahibi "iran gibi ulkelerin pazarina girmek cok zor vergiler bizi zorluyor, ama belirli bir ortamda risk alma istahimiz iranda Turkiyeye gore daha istekli" gibi bir cumle kurmuştu.
Sektorde birbirine bagli olduğu icin vur kac kafasıyla haraket eden firmalar cok artti. Insaat sektorunde bunlari görüyoruz ve bu sektorun artik iktisadi büyumeye katkisi olsa da kalkinmaya katkısı olmadığini bilmemiz gerekiyor. -
@kalemiye Güncel Ekonomik Gelişmeler içinde söyledi:
Dövizdeki artis neden kaynaklaniyor?
Bilindigini gibi kirilgan besli olarak tabir edilen Hindistan, Brezilya,Endonezya,Türkiye ve Guney Afrika'nin bulunduğu gruptaki ulusal para birimlerinde dolara karsi deger kayıplarının olmasi durumuyla karsillasiyoruz.
Kirilgan beslinin daha cok ayrismasina neden olan sebepler kisaca soyle.
(1)Amerikanin ulusallasma politikalari.
(2)Fed faiz aciklamalari.
(3)ulkenin ticareti ile ilgili sorunlar
(4).yabancilarin yaptiklari varlık yatirimlarinda dusmeler
(5)politik belirsizlikler
(6)doviz talebi
Kirilgan beslinin uzun suredir tahtinda oturan Tlnin ise rekor uzerine rekor kirdigi sene sonu dolar kurunun 4 tl tahminleri yapildigi bir donemden geciliyor.
Yukarida sıraladığım nedenlerden 4 ve 5 numarali olan durumlar ulkemizi yakindan ilgilendiriyor. Politik belirsizlikler maddesini cok fazla değişmeyeceğim dis politikada aldigimiz yanlis kararlari artik muhalefet partileri yaninda iktidar partisinin de hatalı olarak yakindan izledigini iyi biliyoruz. Kisaca Halep meselesinde bir yandan katliam konusulurken bu bir hafta icerisinde Rusya ile büyük bir isbirligi icerisine girildi. Tabi söylediğim gibi politika alanım degil,ayrintiya girmek de haddim degil. Donemim konumuza bolgede gorulen aksakliklar zaten yabancilarin yatırımlarıni cekmesine yeterken ustune Fed faiz artirimi ve ulusallasma hareketi eklendi.
Yabancilarin Türkiye de yapmış oldugu varlık alışları ve satışları kurun asagi ve yukari yönlü oynamalara neden oluyor. Özellikle son 3 4 ayda varliklarin aliminda derin inişler olmasi doları 3.60 larin uzerine çıkardigini rahatlikla söyleyebiliriz.
Baslikta daha once de bahsettiğimiz doviz pozisyonu aciklari surekli olarak kuru yukari cekmeye devam edecek ta ki kurumlar hedging baska turev araclarla doviz borçlarını guvence altina alarak acik pozisyonlarini duzeltene kadar. Nihai olarak, doviz konusu tek yonlu bir degiskenler butununden olusmuyor. Duruma daha temkinli sorunu iyi gorerek reel politik cercevesinde ekomi analizini iyi yaparak yaklasmak gerekiyor.
"Oldum dersin olmazsin, dusmem dersin dusersin."
Yaziyi yazarken dolar kuru 3.6193.bugünden 3 gün sonra dolar 3.7279
-
Kısa vadede dolar durdurulamaz , uzun vadeye odaklanmamız gerek
-
@aliveli bizdeki dolar 200 km hızla giden araba gibi oldu frene bassalar bile şarampol kaçınılmaz gibi:)
-
@guyan-gelmiş ilk 6 ay icin 3.80 lik bir tahmin yapmistim. Bunu fed faiz artisi, merkez bankamiz ve siyasi gelismelere baglamistim.
Piyasa fiyatlamaya baslamis gozukuyor, subat ayinda Fed in faiz artisina gitmesi muhtemel. Ayrica gecen hafta aciklanan raporlarda(fed) gosteriyor ki abd ekomomisi bir nebze sendelemesine karsi faiz artirimi gelebilir.
Tum bunlarin yaninda @aliveli dostumun dedigi cok dogru uzun vadeli olarak bu duruma bakmamiz gerekiyor. Ama gözden kacirmamamiz gereken yap islet devret projeleri tamamen kura bagli projeler. Japonlar ve ustlenici firmalar 3. Kopruden fiyatlamayi tl uzerinden yapmazlar ki boyle de oldu bazi projelerin kullanim ucreti artirildi.
Uzun vadeli bakabilmek icin en basta siyasal belirsizlik bir sekilde ortadan kalkmali(baslanlik veya cumhurbaskanligi sistemi), ohal sureci yine saglikli bir ortama kendini bırakmali. Siyasi otoriteler baskalarini (iktidar da muhalefet de) yapici bir sekilde komplo teorileri kurmaktan vazgeçip uzun vadeye bakan guveni oyunculara vermeliler. Bunlarla ilgili adimlar atiliyor tabi koordinasyon kurulu toplaniyor ama yetersiz kaldigini kurdan gözlemleyebiliriz. -
@kalemiye sizce 2010 yılındaki güven ortamı önümüzdeki 5 yıl gerçekleşecek mi? Gördüğünüz gibi şuan hem sınır dışı harekatımız var hem istihbaratımız yok hem de ülke sınırları içinde terör eylemleri artarak devam ediyor.Pkk bu ülkenin başında 40 yıldır var ışid,feto 3-5 yılda gideceğini düşünüyor musunuz?
-
Kur artışı özellikle bizim gibi dolar üzerinden ithalat işlemlerinin gerçekleştiği ülkelerde çok ciddi kriz anlamına geliyor. Freni boşanan kasası yük dolu kamyonun yokuş aşağı ülkeye geldiğini düşünün. Kamyonun sağa sola kıvrılmasından üzerindeki yüklerin büyük kısmı etrafa saçılıyor. Bu kamyon tamamen şarampole yuvarlanmaz ise üç mal ile ülkeye girecek. Yoksa halimiz harap dostlar, acilen bu artışların önüne geçilmesi gerekiyor.
-
@guyan-gelmiş 2000 li yillardan sonra gozlemlenen guven ortami ulkemize özgü bir ortam degildi cogu gelismekte olan ülke bu fırsatı iyi degerlendirdi. Nitekim Türkiye firsatlari gorup bu isi iyi yapanlardan 2008 de kesinti olsa da 2010 civarina kadar hersey guzel gitti.
Politikayla pek ilgim yoktur fakat bu konulari ciddiye alip arastiran arkadaslarimin soyledikleri suriyede savasirken kim icin savastigimizi bilmemiz gerekiyor. Bunun yaninda Kibris meselesi pek gundemde olmamasına ragmen baska meydanlarda Kibris pazarligi yapiliyor mu dusunmemiz gerekiyor.
Feto terör orgutunun toplumdan yok olmasi herkesin temennisi.
Ohalde kurun asiri oynak oldugu ortamda reel getirinin de dusuk oldugu enflasyon etkisine sahip olduğu cehrede yeni oyunculari piyasaya cekmek zor gözüküyor.
En onemisi onumuzdeki 5 yil icin tahminim 2017 yi yapalim gerisi gelir ins turizm konusunda ilerleme kaydedilirse, sinirdaki sorunlar eksiltilirse,merkez bankasi yeniden daha bagimsiz bir hale gelirse, pkk sorunu tek basina degil yardim alinarak cozulurse(irakda hukumet bunun calismalarini yurutuyor, cesitli ziyaretler yapildi), kapasite kullanim orani yukari gelirse. 2017 de ovp tahmininin uzerinde 4 gibi bir buyumeyi ulkemiz yakalar ancak yine büyümenin ic talep destekli olmasi gerekiyor. Ihracat icin 2017 zor bir sene olacak. -
Ayrisiyor muyuz yoksa ayristik mi?
Ekonomi yazarlarinin dilinde mansetlerlerde goruyoruz(lafin gelisi gereken onem tabi verilmiyor) Tl negatif ayrisiyor. Bu ayrismanin ne demek oldugunu inanın ben de bu son 6 ayda daha iyi ogrendim. Cunku daha once tl 2009 dan itibaren negatif ayrisan bir para birimi olmadi. Daha cok brezilya reali ve guney afrika randi bu sure negatif icerisinde ayrisan para birimleri arasında.
Bizi daha cok 2016 2017 icersinde deger kayiplari ilgilendiriyor,tl nin bu donem icerisinde 2015 rakamlari baz alınırsa yuzde 30 un uzerinde negatif yonlu ayrisan tl ile karsi karşıyayız.
Tum bunlarin yaninda merkez bankasinin oyun alani daraltiliyor. Her ne kadar dunku mudahaleler piyasada etki yaratsa da bu cok kisa sürdü. Ek olarak eski izmir belediye baskani su anki ekomi bakaninin aciklamasi faiz artisinin ekomomi kalici zararlar varabilecegi ve kura merkez bankasinin mudahale etmemesi yonunde oldu.
Merkez bankasi piyasayi yakindan takip ettigini soyledi ancak bagimsizlik konusunun onumuzdeki donemde surekli gundeme gelecegini rahatlikla soyleyebiliriz.
Daha önce bu baslikta kurun sorunlarindan bahsetmistik yeniden maddeleri buraya siralamamin bir anlami yok.
Kur krizine girmek icin dolar veya euro kurunun 8 veya 9 tl civarina yukselmesine gerek yok. Basliga atıfta bulunarak tl artik ayrismiyor piyasa tepkilerine ve mudahallerine cevap veremiyor yani tl artik ayristi kirilgan beslinin arasindan ayrilmaya adaydir. -
@kalemiye 2017'de enflasyonu 10 ve üstü görecek miyiz?
-
@guyan-gelmiş Ovp 2017 yil sonu Tufe tahmini ve hedefi 6.5 tabi bu tahmin siyasi belirsizlikleri gormezden gelen ve kurun 3.20 ve 3.40 arasinda olacagini göz onune alinarak yapilmis. Hedefden yine sasacagimiz kesin gözüküyor ancak 2 haneli enflasyon rakamlari son sahnesi yanlis olmasin 2004 de cekildi. Enflasyonu 2 haneli olan gelismekte olan ulkeler arasinda yok en azindan brezilya hindistan gibi ulkelerde durum bu.
Yuzde 10 lar seviyesine gelmesede bu senenin biraz uzerinde seyredebilir gidisat onu gosteriyor. Lakin ilk 6 ay sonrasinda bu tahmini yapmak daha dogru.
Merkez bankasi tepden basilmaz ise kaygan zeminde oyun icra ederse tabi o seviyelere gelmez.
Ek olarak ocak ayinda tufe her türlü yuksek gelecek ve seneye kotu baslayacagiz malum kis-don etkisinden ötürü. -
@kalemiye tl'nin bir yıl içerinde yüzde 30 değer kaybetmesi enflasyonu %10'un üzerine çıkarması ütopik gelmiyor bana açıkçası.Çok net bilmemekle soruyorum enflasyon kalemlerinin oranlarının değiştirilmesi hala daha kasetçalar fiyatlarını enflasyon verilerinde kullandığımız doğru mu?
-
@guyan-gelmiş belirli sepetler dahilinde oranlari belirleyen hane halki oluyor keza binlerce urun ve binlerce hane ile calismalar yürütülüyor.
Bir sabah kalktığınızda enflasyon oraninin aslında 2016 da 8.5 dan dusuk oldugunu söyleseler siz inanirmisiniz bilmem ama ben inanmam sigara ve alkollu icecek zamlari ortada,gida ayni sekilde. Ekmege habire zam geliyor. Et yerine kuru fasulye tuketmemiz soyleniyor hadi bunu yapıyoruz bu sefer de kuru fasulye zamlaniyor.kasetcalar konusunda bilgim yok ama varsa isimize yaramaz mi? Fiyatı yuzde 8 oranindan daha az artiyordur.
Kotu seyler yazinca,bunlar gercek olsada ekonomi yazarlari dışlanıyor kaale alinmiyor.
Bilinmesi gereken kotu seyler varken iyi seyler yazinca da isler duzelmiyor ve daha kotuye gidiyor. Reel piyasa zor durumdakimse is yapamıyor ustelik 2016 da devasa boyutlarda kobi yardimi yapilmis buna ragmen son çeyrek yuzde 3 gelse ki zor görünüyor 2016 da 2.6 buyumus olacağız.
Her zaman söylüyorum ne olcam degil ne oldum demek lazim oncelikli olarak. -
@kalemiye yani diyorsunuz ki 2001 de şuydu 2016 şu oldu diye reklam yapacağımıza 2016 şuydu 2017'de bunu hedefliyoruz diyerek gelecek planlaması yapmalı diyorsunuz:)
-
@guyan-gelmiş elbette oyle zaten siyasi soylem icerisine girmiyorum zaten oyle bir iddaam yok pek anlamam.
Kalkinma planlarinin projelerin calismalarin revize edilmesi gerekiyor. Bazi konularin allak bullak oldugu bir donem varken alelacele birseyler yapilmaya çalışılıyor. Hedefler tutmayinca kimse sorumluluk almiyor, baskasi suclaniyor veya spekülatif deniyor. Avrupa siyasi olarak olmasa da ekonomik olarak toparlanma surecine girdi bunlari okuyup gerekli adimlarin atilmasi lazim.
Reform kavraminin samimiyetsizlesterilmeden gereken konuma erismesi gerekiyor. -
@kalemiye hocam peki bu yaşadıklarımız aslında bir süredir beklenen merdiven itme etkisi olabilir mi? Yani sormak istediğim acaba bu sorunlar sadece ülke içi istikrarsızlık veya politikasızlıktan mı yoksa merdivenin en üstünde penceren bizi izleyenlerin de baya etkisi var mı?