Emlak balonu ne durumda?
-
@aliveli normal değil hocam. En iyi ihtimalle bir gayrimenkulün 10-15 yılda kendini amorti edebilmesi gerekiyor normal şartlar altında. Yani şuan ki değerleri ederinin neredeyse 3-4 katı. Bu durum önlenemez mi düşünmek lazım. Önlemek gerekir mi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için bunu da düşünmek lazım. Mesela 2017’nin üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 11,1 büyüdü. İnşaat sektörü, üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 büyüme oranıyla yine ekonomik büyümenin lokomotifi oldu. Yan sektörleriyle daha fazla bir hacim. Ancak bu da çıkmaz yol bence nereye kadar büyüyecek?
-
@bireysel-başvuru adı balon olmayabilir ama inşaat başta konut alanında yolunda gitmeyen bir şeyler var. İnşaat sektöründe hala doğrudan ve dolaylı teşvik mevcut bunların kesinlikle kesilmesi gerekiyor.
-
@aliveli yolunda gitmiyor ancak talep bu şekilde oldukça böyle devam edecektir. Geçen sene emlakçının 200.000 e satmadığı ev bu sene 230 oldu. Seneye de en az 260 olacaktır. Bu şekilde sürdürülebilir bir iş olmaz. Ama patlamazda
-
@bireysel-başvuru hocam peki sizce resmi rakamlara göre ülkenin yüzde 13 14 ü sosyal yardımlarla yaşıyorken çsgb verilerine göre çalışanların yüzde 40.3 ü asgari ücretli yüzde 47 ise asgari ücretin iki katına max. Çalışırken bu milyonluk 600 binlik 800 binlik 500 binlik dairelere nasıl oluyorda hala talep artıyor? Kim bunlar hangi iktisadi realiteye göre ailecek 25 yıllarını bankaya ipotek edip geri dönüşü 40 yılı aşan bir iktisadi yatırıma giriyorlar ? Acaba bu talep artışı ayşe Teyze den Mehmet amcadan değilde başkalarından mı kaynaklanıyor millet aç ama 600 binlik daireye talep artıyor bu nasıl denklem ?
-
@bireysel-başvuru talebin bu seviyede gitmesi çok zor hocam iki sene konut arzı dursa dahi konut kıtlığı yaşanmayacağından behsediliyor. İnşaat firmaları yapmak zorunda nüfus artışından dahi hızlı artıyor.
-
Acemoğlu: "sert iniş riski var. Bu senaryo, gayrimenkul ve inşaat sektörleri üzerinden, tüketimle körüklenen ve dış ticarete konu olmayan büyümenin yaşandığı gelişen ekonomileri gözlemleyenlerin çok aşina olduğu bir senaryodur."
-
eveeet artık fazla zamanı kalmayanlardan biri emlak balonu. Bakalım hangi firmalardan başlayacak.
-
@burcuburcu 1 yıl içinde fiyatlarda düşüş olur mu, ne dersin?
-
@agor bir yıl içinde bilmiyorum ama fiyatlarda düşüş olursa fena bir düşüş olur. Yakın çevremden bildiğim mütahit mantığı çok feci. Projem 100 daire, 40 tanesi arsa sahibinin ben 20 tane sattım mı masraf çıkıyor geri kalan daireleri satmak yerine kiraya veririm hemen yeni inşaata başlamak zorundayım diyor. İş dünyasındakiler bilir inşaat şirketi bir projeyi satamasın fena patlar. Artan kredi fazileri ve köpük hale gelmiş kiralar bunu işaret ediyor. Zamanı geldi...
-
@burcuburcu balon eğer zenginden yana değil de garibandan yana patlarsa; işçilere asgari düzeyde zarar gelir büyük kar eden şirket sahipleri karlarını düşürmek zorunda kalırsa, ev almayı düşünen orta gelirliler için de fiyat düşerse ne ala. Fakat insanlar işsiz kalıp, fiyatlar da benzer durumda kalacaksa patlamasın da sabit gidilsin. Bu işin neredeyse her şekli zarar.
-
mahalle yap satcılıgı bitti arkadaslar satışlar olmuyor işler cek senet le dönüyor ama gel gör ki hala fiyatlar çok yüksek
-
GYODER başkanı konut kredi faizinin 8 puanını devlet ödesin demiş çırpınmaya bailadılar sanırım.
-
Bugün sosyal medyada denk geldim 340 civarında firmanın iflas erteleme sözleşmesi imzaladığını paylaşmışlar. Çoğunluğu inşaat firması.
-
Uzun bir aradan sonra başlığı uyandıralım. Emlak balonu ne durumda? Bir çok inşaat firması işçi çıkardı ve önümüzdeki sezon yapı sayısını azaltma kararı aldı. Enerji ve altyapı haricinde inşaat göremiyorum fazlaca.
-
Geçen yıl istanbuldaki evlerin fiyatı %1.4 artmış,enflasyon ise %20(resmi rakam tabi).
Balonun ne durumda olduğu bi nebze anlaşılabilir bu iki veriyle.
-
Fiyatlar baya düştü ama yinede alım çok yok diye düşünüyorum. Faiz oranları da seçimden sonra ne olur bilinmez?
-
@sınavsayar şu an 1.29'ları görmüş durumda. Bunun altına düşer mi, kolay değil. Sonuçta seçim sonrası doların yükselmesi öngörülüyor. Dolarla yapılan alış verişte büyük kayıp yaşanabilir. Seçim sonrası çok ciddi bir süreç bekliyor bizi.
-
Emlakbank personel alımnına ne zaman başlar sizce ?
-
@ücüncütekil hocam ne yaptınız? Biraz konu dışı oldu gibi ama
-
Aynen öyle forumu sadece o amaçla kullanmaya alışmışız gözüm kapalı konuya atlattım kusura bakmayın emlak isminden dolayı