2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
-
@genclerbirlikli o zaman 1950 oluyor cevap hocam
-
@genclerbirlikli, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
@popescu hocam bölümünüz nedir ?
ben işletme mezunuyum hocam.
-
Serbest dış ticaret rejiminin ilan edildiği yılı soruyordu , 1950 yılındaki duzenlemeyi paylasabılcek olan var mı? Ben 1980 kararlarını dusunerek yaptım ama cevabın 1950 olması dönem koşulları nedeniyle yuksek ihtimal. Hatta dönem sorsaydı direk 1950 li yıllar derdim ama o yıl vurgusu kafa karıstırdı yazık olmuş olabılır.
-
@popescu hocam herhangi bir iktisatçıya sorun serbest dış ticaret nedir diye; vereceği cevap ihracat ve ithalatın önündeki engellerin kaldırılması olacaktır.
-
@sinav1453 Hadi inşallah :))
-
Inş yarına iki sınavında kitapçık açıklanır da şu karmaşadan kurtuluruz .
-
@kd6 hocam yasin coban in kitabindan
http://i.hizliresim.com/EDLV19.jpg -
@y-oguz90 ben aslında 46 diye düşündüm. olsa işaretleyecektim; olmayınca 23 ü bile düşündüm. boş bıraktım sonuç olarak
-
@genclerbirlikli, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
@popescu hocam herhangi bir iktisatçıya sorun serbest dış ticaret nedir diye; vereceği cevap ihracat ve ithalatın önündeki engellerin kaldırılması olacaktır.
anladım hocam, ben çok yanlış düşünmüşüm.
-
1950'li yılların başında, daha liberal bir dış ticaret politikası izlenmeye, bu yıla kadar kiliring ve takas ağırlıklı yürütülen dış ticaret serbest dövizli ve çok yönlü olarak yürütülmeye başlanmıştır.
1950 Haziran’ında ithalatın %60’ı miktar ve fiyat sınırlamalarının dışına çıkarılmış, bu serbestleşme çabaları sonucunda 1950-52 yılları arasında ithalat % 65 oranında libere edilmiştir. Bir yandan liberalizasyon ithalatı arttırırken, diğer yandan, tarımsal ürünlerin üretiminde görülen artış da ihracatın artmasında etkili olmuştur.
1952 yılında ithalatın %75 oranında libere edilmesiyle, ihracat 363 milyon dolar düzeyinde gerçekleşir ve adeta yerinde sayarken, ithalat 556 milyon dolara yükselmiştir. Birikmiş olan döviz ve altın, 1947 yılından itibaren oluşan dış ticaret açığını kapamada kullanılmıştır.
İhracat gelirlerindeki artış azalırken ithalatın artması, ithalatı sınrlama zorunluluğu getirmiş ve 1953 Eylül’ünde liberasyona son verilmiştir. Alınan önlemlere rağmen, dış ticaret açığı devam etmiş ve çoğunluğu sosyalist ülkeler olmak üzere bazı ülkelerle kliring anlaşmaları yapılmıştır. Öyle ki; 1955 yılında dış ticaretin %30’u kliring anlaşmasıyla yapılır hale gelmiştir. Alınan önlemlerle ithalat devamlı düşmüş, ancak dış ticaret dengesi sürekli açık vermeye devam etmiştir.
-
@ankaratarihi Hocam bende biyerde okumuştum. Mondros mütakeresi Albayrakta paylaşılmış bile halka. Albayraktır muhtemelen cevap bencede.
-
O soruyu bende 1950 yaptım tamamen 1950 yıllarda dışa açılma ve azda olsa liberal politikalar olduğu için odur diye düşündüm eminde değildim, fakat bakıyorum ki sansa tutmuş sanırım:)
-
@genclerbirlikli Bende burda yazanları gördükten sonra 1950 diye düşündüm ancak yasin çobanın kitabında benzer bir soru var cevabıda 1980 soru şöyle Türkiyede hangi yıla gelinceye kadar ithalat miktar ve değer açısından kısıtlamalara tabi tutulmuştur. Bu arada şıklarda 1950 de var sorunun açıklamasında 1980'e gelinceye kadar ithalat kısıtlamaların bulunduğu yazıyor.
-
@ugur1144 1929 hariç hangisi olsa şaşırmam o derece
-
@27ömer27 yok neden yanlış düşünesin mahalle muhtarı diğerlerini eledikten sonra tek kalıyorsa doğrudur kanımca
-
@beyefendi ama eğer mahalle muhtarı olursa B. Şehir Belediye Başkanı da olur diye düşünüyorum.
-
@ugur1144 soruda rejime geçilmesi diyor yani dış ticaret politikasını n belirli kurallarla kalıcı hale getirilmesinden bahsediyor. Bu yönden bakarsak cevap 1980 gibi.
-
@27ömer27 o yüzden sıkıntı yaşııyorum.
-
dış ticaret serbestleşmesi diyince 24 ocak kararları geliyor hemen akla keşke 1980 de gelseydi 83 olarak hatırladım:))
-
@avukatbey finansal serbestleşmeyle köklü değişikler olduğu için muhtemelen öyle.