2018 Üniversite Tercihleri
-
Sınav süreci başladı ve kısmetse yarın nihayete erecek. Puanlarını alan arkadaşlara yardımcı olmak için hepimiz buralardayız. Tercih sürecinde son yıllarda önemli değişiklikler oldu dolayısıyla aklımızda çok soru var bunları başında:
Özel üniversitede burslu okumak mı devlet üniversitesi mi?
Hangi bölüm daha avantajlı?
Bütünleme olan okul neden yaz okulundan neden daha avantajlı?
Özellikle hangi üniversiteden uzak durulmalı?
soruları geliyor, binlerce üniversite mezunu olan forum.tercihiniyap.net üyeleri gençlerin yanında. -
yarın ki sınavın bitişiyle buralar hareketlenebilir. Ülkemizin dört bir yanı İstanbul'un her sokağı üniversiteden geçilmiyor iyiyle kötüyü ayırmak pek kolay olmayacak. Bölüm tercihi yapılması zaten başlı başına zorken üniversite seçimi ayrı bir unsur.
-
Allah gençlerimizin yardımcısı olsun, biz de elimizden gelen desteği verelim. Gerçekten bugünün gerçekleri ile özellikle Türkiye'de bölüm tercihi yapmak, üniversite seçmek, şehir seçmek artık çok zor ve anlam kaybı yaşıyor. Türkiye ve dünya realitesi çok farklı. Ben şahsım adına gençlere dünyayı Türkiye'den ibaret görmemelerini öneririm, eğer gerçekten yeteneği fiziğe olan fiziğe yönelsin, sosyoloji okuyacağım diyen okusun çünkü gerçekten bu alanlara yeteneği var ise bir insanın yurtdışında kendini geliştirme olanakları çok fazla, dünyanın her yerine gitme fırsatı olabiliyor insanlar burslar, destekler vsler ile.
-
Biz bu yola cikarken doğru, tarafsız ve iyi niyetle sunulmuş verilerin insana doğru tercihi yap! masında çok yardımcı olacağının her zaman altını çizdik. Elbette ülkemizde ciddi manada işsizlik problemi söz konusu iken kimseye kalkıp şu bölümü senin anlayışına, mantığına ve aldığın puana uygun demekte tek başına doğru değil. Doğru tercih aldığın puanla, kendi yeteğini ve ilgi alanını birleştirerek seçtiğin ve işsizlik problemi noktasında öngörüleni düşünerek hareket ettiğin tercihtir. Biz bu yola çıkarken ne demiştik, herhangi bir sınıfın sağ arka sırasında tek başına oturan öğrenci, babasıyla kavga edip eve bir daha dönmeyeceğim diye avare avare dolaşan öğrenci, sende bir gelecek göremiyorum diyerek sevgilisi tarafından terk edilen öğrenci, Artık yalnız değilsin! Sadece yalnız olmadığını, bir kaç iyi adamın tek başına oturdugun bankta omzuna dokunmasina izin ver. Tercihiniyap o elin ta kendisi.
-
Unutmadan, hayatta herkese ve her şeye rağmen TERCİHİNİ YAP! mak senin elinde. Yeterli bilgi, belge ve tecrübe ile desteklendiğinde kimse sana keşke falanca üniversitenin, filanca bölümünü yazsaydın diyemeyecek.
-
O zaman ilk benim kardeşim ile başlayalım. Puani belli olunca sizdeyim
-
Tercih önemli biz yandık gençler yanmasın. Hiç sevmediğimiz bölümleri sırf puanımız yüksek diye yazdık.
-
Özel hakkında bilgim yok ama devlet işi tam tersi. Diyetisyenlik yüksek kapatıyor ama en son alımda 86 ile kapatmış ama anestezi,elektronorfoloji gibi 2 yıllık bölümler 75 76 ile kapatti. İnsan düşünüyor 4 yıllık okuyup 86 ile atanacagina 2 yıl oku 75 ile atan. Evet meslekler arasinda keyif vermesi ve rahatligi açısından fark olabilir ancak 5 yıl sonraki Türkiye icin olumlu bakmadığım icin atanmak şuan 1.öncelik.
-
Yüksek puanim var deyip inşaat endüstri gibi bolumler okuyup 90 ile atanamayip barajı geçip ziraat müh. kazanıp 75 ile atanmak.tercih çok önemli
-
@guyan-gelmiş hocam atanmak, iş sahibi olmak tabi ki önemli ama ben inatla "tutku" kelimesinin altını çizeceğim. Ne yazık ki toplumun büyük çoğunluğu bile değil neredeyse hepsinde bölüm tercih ederken aynı duygular var; yüksek puan aldım iyi bölüme gireyim, saygınlığı olsun (Türkiye içinde), çok para kazanayım, az çalışayım, puanım düşük ama bir yere girmem lazım, ailem izin vermiyor, şu bölümde fena değilmiş... Liste uzar gider. Ben yapabilene, cesareti olana, ailesi destek verene tek bir şey öneririm; hangi bölüme, mesleğe, konuya tutkunuz var ise o bölümü tercih edin. Daha önce de dedim artık dünya küçük bir yer, Türkiye'deki iş imkanlarına takılmamak lazım, tutku ile okunan bir bölüm doğru yönlendirilme ve destek ile dünyanın kapılarını açabilir.
-
@agor bu dediğinize hak vermemek elde değil ama bazı insanlar vardır ki sevdiği insan ile evlenip standart bir gelirle ailesini geçindirip belli başlı isteklerini karşılıyıp hayatını idame ettirmek istiyor ve bu oran Türkiye'de oldukça fazla doğrusu yanlışı tartışılır ama mutlu olmak için bu sebepler bile insana yeterken bunları gerçekleştirmek için yapması gerek tek şey ataması kolay ve iş hayatında problem yaşamadan mesai bitiminde çıkacağı bir iş.Dediğiniz gibi burdaki ''tutku'' insanların hayattan beklentilerine göre değişiyor.
-
@guyan-gelmiş hocam burada da tutku aile gibi görünüyor ama aileye tutku ile bağlı olmak gerekse de iş hayatında da tutku ile çalışacak bir iş gerek sakin, bu tarz bir hayatı arzulayan bireyler için önereceğim meslek kesinlikle öğretmenlik, öğretmenliği tutkuya çeviremeyecek bireyler için de öğretmenliğe benzer mesleklere yönelebilecekleri bölümler olabilir.
Bir de bir nokta ekleyeyim; bu sizin dediğinizi 18 yaşında düşünmek her bireyin yaptığı bir iş değil, 18 yaşında sevdiği insanı bulup onunla evlenme hayalleri kuracak hale gelen az insan vardır, 18 yaşında yapılacak tercihi ilgiye göre yapsın da bireyler sonraki süreçte zaten ilgisi gereği başarılı olmama ihtimali düşük olan bölümünden mezun olduğunda o dingin hayatı tercih ederse ona göre bir meslek seçebilir fakat burayı okuyup tercih yapacak kardeşlerimiz varsa lütfen sırf iş imkanı var diye hiç ilgileri olmayan bölümleri tercih etmesinler, hukuk isterken (gerçekten istiyorsa) puanım yetmedi bari psikoloji yazayım demesinler, ben bu bölümü sevmiyorum ama ailem istedi diye okuyorum diyeceği bölümleri yazmasınlar, kendilerini şöyle bir ay gibi bir süre boyunca gözlemlesinler ve gerçekten mutlu olacakları bölümleri tercih etsinler çünkü bireysel mutluluğu etkileyen en önemli şeylerden biri de toplumdaki huzur ve düzen ve böyle yapılan tercihlerle biz insanlardan başarılı olup ülkeye faydalı olmalarını bekliyoruz, toplum ilerlemiyor bu yüzden de o bahsettiğiniz aile içi huzur da toplumsal diğer etkenler yüzünden kaçıyor -
@agor hocam dediğinize katılıyorum ancak kardeşime soruyorum planların hayallerin ne diye ne okumak istersin sağlık alanında devam etmek mi yoksa başka bir alan mı diye verdiği cevap: ataması hangisinin iyiyse... Çocuğa gerek okulda öğretmenler gerek çevresi yaptığın meslekten ziyade güvence oluşturma derdindeler.Yani sizin dediğiniz gibi tutkuyu çocukların elinden zaten liseye başlarken ellerinden almışlar.
-
@guyan-gelmiş Allah evlerine ateşler salsın hocam aslında Pir Sultan'ın dediği gibi : " Bozuk düzende sağlam çark olmaz." . Fakat işte insan ümit ediyor, diyor ki bir kişi, iki kişi ne kadar insan o tutku ile tercih yaparsa alanında uzman insanlar çıkarırız, bunun da dönüşü olumlu olur. Allah hepimizin yardımcısı olsun
-
ikinci üniversite olarak hukuk önerir misiniz? sonuçta 30 lu yaşlarda mezun olunacak anca.
-
Bu tutku, yetenek, ilgi mevzusuna niye odaklandığımı da açıklayayım. Birinci neden; büyük işler başarmış ne kadar insan var ise, ne kadar "gerçekten" başarılı bilim insanı, akademisyen, iş adamı varsa hepsinin o işi tutku ile yaptığı, yeteneklerinin ve ilgilerinin o alanlara olduğu gerçeği. Bu biraz daha uzaktan tanık olunan durum ama bu insanların hayatlarını incelerseniz sanki dünyada başka hiç bir şey yokmuş, dünyanın en önemli meselesi, işi kendi uğraştıklarıymış, gece gündüz dinlemeden dünya yaptıkları şeylerle dönüyormuş gibi davrandıklarına şahit olursunuz.
İkinci ve benim için daha önemli olan neden ise yakın bir arkadaşımın hayatı ile ilgili; kendisi tıp mezunu, geçenlerde sohbet ederken bana dedi ki: "Aslında ben fizik okumalıydım, okuldaki hocalarım hep bu çocukta fizik alanında bir deha var diyorlardı fakat Türkiye'de saygın bir meslek olduğu için ailem tıp okumamı istedi."
Arkadaşım TUS'a çok severek hazırlanmıyor, akıllı bir insan olduğu için okulunu zorlanmadan bitirdi ama sorsanız okula ne kadar severek gitti tartışılır, fakat fizik ile ilgili anısını anlatırken veya fizik konusunda gözlerinin içinin parladığını kesinlikle belirtmeliyim.
Demek istediğim şey aslında şu; belki arkadaşım deha falan değildi veya olamazdı, yine de birincil olarak Tıp'taki başarısından ve mutluluk oranından daha fazlasını yakalayacağı muhtemel olan ama ikincil olarak bir de ama var ki ya bu arkadaşım bu konuda gerçekten eşsiz bir beyin taşıyorsa ve kendi ilgisi de bu alanda olduğu için eşsiz işler yapacaktıysa. İşte sadece meslek ile, atanma oranları ile, tutkusuz yapılan işler ile hem belki inanılmaz başarılar kaçıyor hem de ömrün çoğu mutlu olmadan yapılan işler ile helak olup gidiyor -
@toranj ben tavsiye etmem gelişmek açısından ciddi bir zaman geçmiş oluyor...
-
@aliveli müthiş bi u dönüşüyle resim okumaya karar verdim hocam teşekkürler:)
-
@toranj başarılar
-
Tavsiyem İngilizce dahi olsa Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumamanız.