2018 KPSS Genel Kültür Soruları
-
@ceks74 Tomris hatunu düşünürek bende yanlıs yaptım sanırım.
-
bu yıl bazı soruların cevabını yalnız osym bilmiş
-
73 civari kac puan getirir arkadaslar tarih beni batırdı dogruyu silip yanlışı işaretlemek nedir arkadaş 5 6 net öyle gitti kafadan
-
@atlantiss23 balkan sorusu nasıl bişeydi hatırlıyormusun acaba ?
-
@er-tuğrul Dersanedeki hocam anlatırken de söylemişti masif araziler ilk oluşan araziler bu yüzden deprem riski düşük oluyormuş.Ege 3. veya 4. jeolojik zamanda oluştu ben böyle biliyorum.Masif arazileri ezbere bilmiyorum açıkcası doğu and.neresi işaretlenmişti hatırlayamıyorum
-
@@3.selim zamanında yapılan ıslahatlardan biri değildir sorusu ? Dini mi idari mi ? ben dini dedim ama bazıları İdari diyor ,sanırım şeyhülislamın yetkilenin kısıtlanmasından dolayı cvp idari olcak .
@@ diğer soru tımar sisteminin arttırılmasıyla ilgili soru sanırım ben o soruda şıklarda hassa ordusunun arttırılması gibi bişey varmış hiç dikkat etmedim herkes öyle diyor.Ben taşra kent yapısının düzenlenmesi işaretledim.Hassa ordusunu hiç görmedim.Acaba hassa ordusu başka soru felanmıydı.
@@@Türkiye Azeybeycan gürcistan enerji hattının çekilmesinin temel nedeni hangileridir demiş ? Ben Rusyanın gücünü kırmak ve bagımsız devletlerinin bağımsızlığını korumak gibi bişey vardı .Bu ikisini işaretledim . 3.seçenekte Türkiyenin önemini arttırmaktı ben bu yoktur diye düşündüm accaba bu 3 sorunun cevabını bilen varmı . -
@sinavparambitti osmanlının balkanlarda hoşgörülü yönetmesi ile ilgili değildir tarzında bir soru. Cevabi avarız
-
@@ cumhuriyet ve halifeliğin kaldırılmasının ortak nedeni ? iç işlerine karışmayı önlemekmdiir ?
-
@sinavparambitti 3.soru yalnızca 1 olacak
2.soru hassa ordusu olacak. Hassa sarayı koruyan ordu ve timarla ilgisi yok. Selim döneminde idari ıslahatlar var mesela daimi elcilikler veya meclisi meşveret. Bence dini olacak -
Kadın hükümdar sorusuyla ilgili...
Bence soruda sorulan devlet anlayışıyla ilgili genel bir konuydu. Türk devletlerinde Tomris Hatun örneğinin yanı sıra hatunların karar almadaki pozisyonları da vardı. Bu sebeple cevap A olmalıdır diye düşünüyorum. Diğer yandan sorudaki muhtemel cevap olarak geçen hükümdarın önceden belli olması şıkkına ise şu sebeplerle itirazım var;
kutla bağdaştırılamaz, kut hükümdara yetkinin yaratan tarafından verildiğini ifade eder. Ayrıca Osmanlı'ya kadar devlet hükümdar ve ailesinin, sonradan devlet hükümdar ve çocuklarının, daha sonradan devlet hükümdarın ve en sonunda olgun olanın şeklinde bir anlayış vardır.
Bu soruda bu iki şık arasında gidip, geldim ve sonunda soruyu güncel bakış açısı ve özellikle yaygınlaşan "hanımcılık" algısı sebebiyle A olarak işaretledim. Bir soru hakkında neden bu kadar uzun yazdım onu da bilmiyorum, maksat eğlenmek :)) -
@atlantiss23 bankanlarda yabancıların uyum içinde yaşamasının nedenlerinden biri değildir ? Diyordu sanırım. Ben vergi sisteminin esnek olması işaretlemiştim .Çünkü Vergi için hem şeri hem örfi vergiler var.Yani kafaya göre vergi sistemi yok diye düşündüm .
Birde : hem şeri hem örfi vergilerin olmasının nedeni acaba hukukta ikilik olmasımıydı. -
@sinavparambitti Ben onu TBMM nin egemenlikte tek söz sahibi olmak istemesi diye bir şık vardı onu yaptım
-
@sinavparambitti hayır cevap avariz ile ilgili olan. Avariz gayrimüslimlerden de alınıyor. Vergi sisteminin esnek olması etkenlerden biri zaten
-
@david20 öyle bir şık varmıydı ya ben hiç görmedim . Bence sende benim yaptığımı işaretlemişindir:D
-
@sinavparambitti vardı hocam ben sizin işaretlediğiniz şık arasında baya gidip geldim de yine de emin olamayarak TBMM yi işaretledim
-
@sinavparambitti seri örfi hukuk olması hukuk sisteminin ikili olması
-
@atlantiss23 halifelik ve cumhuriyeti ne yaptınız hocam ? birde rusya sorusunda gürcistan ve azeybaycanın bagımsızlığının yunanistana karşı korunması için etkili olduğu düşünüyorum o sorunun yani yanlı 1 değilde 1 ve 3 daha ağır basıyor.
-
Zeytin sorusunun cevabı iç ve dış talebin artması değil mi ben mi soruyu yalnış okudum acaba hangisi değildir diyordu sanki
-
@sinavparambitti halifelik sorusunu bilmiyorum. O rusya sorusunda 3.öncül yanlış. Bağımsız devletler topluluğu zaten rusyanın eski ismi yani. O olamaz.
-
@david20 ya o soruda her şık doğruydu . Ama Zeytin tarımının gelişmesine katkı sağlamaz diyodu? Zeytin Ağaçlarının sayısının arttırmak zeytin tarım miktarını arttırır . Ama verim konusunda etki yaratmadığı için onu işaretledim.Ama herhalde düşündüğüm en saçma şey sınavda buydu galiba.O sorudaki tüm şıklar zeytin tarımını gelişmesine katkı sağlıyordu bence iptalı gereken bir soru.