TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
@kerberos Giriş belgesi yok, kimlik yeterli. Kalem silgi kendimiz getiriyoruz. Sınavda ister kurşun ister tükenmez kalem kullanabiliyoruz, ama adımızı yazdığımız bölümün tükenmezle doldurulması gerekiyor. Gerçi orada veriyorlar, ama yine de getirmekte fayda var.
-
@nihilus Teşekkürler, aydınlatıcı oldu.
-
@kyrieirving Hocam bir sorma imkanınız var mı makro,mikro ve matsel iktisadı hangi kaynaklardan çalışmış diye?
-
@bluephantom hocam malesef bende numarası yok. Kendisi bu sene mezun oldu. Okul bilgileriyle gireceğini düşünüyorum.
-
Sınavı nasıl olacağı hakkında bilgisi olan var mı? Kaç soru olacak, süre ne kadar olacak, zorunlu ve seçmeli soru ayrımı olacak mı?
-
Yarınki ekonometri sınavına girmemem halinde puan hesaplanmaması gibi bir durum oluşur mu?
-
Daha önceki yılların aksine inşallah bu yıl girilen grup ve sorulan sorular yazılır.
-
Arkadaşla birinci grubun sorularını not aldık akşam paylaşacağız
-
@fg94 iktisat kısmı önceki yıllara göre kolaydı
-
Söz uçar yazı kalır diyerekten gelecek nesil için grup 1 iktisat soruları.
2018 yılı Grup 1 TCMB iktisat soruları
1)a)Is eğrisinin eğimini etkileyen faktörler
b) Genişletici para politikası uygulanırsa faiz ve gelir nasıl değişir grafik ile gösteriniz
C) Is eğrisinin eğimini etkileyen faktörlerle para politikasının etkinliği arasındaki ilişki
2)doğal monopol ve ölçek ekonomilerini anlatınız ve grafik ile gösteriniz
3)qs=3p-5 qd=10-2p hükümet üreticileri korumak için 4 lira fiyat belirliyor.
a) taban fiyat öncesi denge fiyatı
B) taban fiyat sonrası denge fiyatı
C) üretici fazlasındaki değişim ne kadardır grafik ile gösteriniz
D) tüketici fazlasındaki değişim ne kadardır grafik ile gösteriniz
4)abd kalıcı para arzını artıyor bunun Euro üzerindeki kısa dönemli ve uzun dönemli etkilerini grafik ile gösteriniz.
5)y=5000 A0=2000 c=0.8. t 0.15 e düşürülmüş kamu harcaması 100 birim azaltılmıştır. Yeni hasıla düzeyi ve bütçe dengesini hesaplayınız.
6)1950lerde ve 1980 lerde uygulanan dış ticaret politikalarını karşılaştırınız. -
@ankaragüçlü kral içerde misin
-
@ankaragüçlü Yok artık! Bu kadar basit mi sormuşlar! Ben de hangi yabancı kitaplardan çalışsak diye düşünüp girmedim. Şu MB'nin geldiği duruma bakın hele! Puanım yetiyordu. Yazılı sınavdan korktum ve girmedim. Ah ah şu beşeri sermayenin yokluğu MB'yi bile ne hale sokmuş!
-
@bluephantom girseniz keain yapardınız değil mi? Kesin öyledir
-
@gagelessh Bu soruları kesin ancak işin ekonometri ve diğer boyutları var. Benim dikkat çekmek istediğim nokta MB'nin hiç bu kadar Guy düzeyinde soru sormadığı idi. Sitesinde eski sınav soruları var karşılaştırabilirsiniz.
-
Belki de ekonometride zorlayacaklar. Kpssde her yıl bi tarafı kolay bir tarafı zor sormaları gibi
-
@aleks10 nasip
-
@bluephantom valla hocam eski sorulara bakınca bende böyle bir sınav beklemiyordum tamamen cevapları okuyan hocanın notunun düşük olup olmamasına bağlı. Ekonometri çalışanın geçebileceği bir sınavdı bence.
-
- Oturum
2018 yılı TCMB grup 1 Para-Banka sınavı
- faiz vade yapısını açıklayan teoriler, varsayımları ve verim eğrisi
- Para politikası araçlarından üç tanesini açıklayın ve avantajlarını yazın
- Enflasyon hedef denklemi ve enflasyonun olduğu kapalı bir ekonomide merkez bankası politika faizini nasıl kullanır? faiz tepki denklemini yazın.
- Sermaye hareketlerinin serbestliğinde para politikasının döviz kuru, üretim ve enflasyona etkisi
- Paranın getirisi sıfır, bononun getirisi negatif ya da pozitif olabiliyorsa spekülasyon amaçlı para tutma durumları
-
Her merkez bankası sınavı sonrası çok kolaydı diyenler çıkar, evet görece kolaydı ama herkese kolaydı o yüzden puanlar yükselecek artı tabi bize göre kolay, okuyan hocaya göre de kolay mı acaba göreceğiz. Bu sınav bence ekonometrisi iyi olana yaradı sadece. Belirleyeci bölüm orası oldu.
-
- gruptan hukukçu arkadaşlar var mı