Gelir Uzmanlarının Sorunları, Problemleri ve Mesleğin Dezavantajları
-
Gelir İdaresi Başkanlığında, Gelir Uzmanı veya Gelir Uzman Yardımcısı olarak çalışan dostlarımızın bir çok problemi söz konusudur. Bu problemlerin başında iş yoğunluğu, bir şefe karşı sorumlu olma problemi, eski personelin kurum içi yapay bir sınavla uzman yapılması ve yeni giren dostlarımızın şu anda üstadları olması. Kurum içinde eski ve yeni personel arasında beşeri sermaye farkının belirgin olması ve bu durumun çeşitli problemlere yol açması. Maaş ve özlük haklarında düzenleme yapılıp yapılamayacağı sorunsalı. Mesleki kariyer planlamasında bir yol haritasının görülemiyor olması gibi. Bir çok problem ve mesleki sıkıntı söz konusudur. GUY ve GU dostlarımızı bu başlıkta bekliyoruz. Kendilerini doğru şekilde ifade eden nadir mesleklerden biri olan dostlarımızın arkadaşlarımıza yardım edeceklerini düşünüyoruz.
-
Bence en büyük sorunlarından birisi görev tanımının olmaması.
-
Burasi biraz yesillense sinav arefesinde cok tatli olucak
-
Vay be, herkes çok memnun mesleğinden. Kesin bu alana yönelmeli herkes. Şaka bir yana forumdaşlar yorumlarınız mesleği seçecek arkadaşlar için önemli. Şimdiden herkese teşekkürler.
-
2bucuk yılımı doldurmak üzereyim. KPSS puanı itibariyle yüksek puan alıp nasipten öteye köy yoktur hesabı suan devam etmekteyim. Kazanacak olan arkadaşlara tavsiyem burayı bir basamak görsünler yıllarını burda geçirmek gerçekten hem fiziki hemde ruhsal problemlere gebe çalışma ortamı vardır.( Şimdi diyen de çıkar beğenmiyorsan istifa et. Burası Türkiye öyle fil gibi sana iki ileri bir sağa vermezler. Piyonsun tek hamle hakkın vardır.) Halen daha sınavlarla uğraşıyorum bundan sebep aile kurmadım. Kariyer koşturuyorum. Çalıştığınız is arkadaşları çoğu babanız yasında haksızlık yapılacak bazen büyüktür birşey diyemeyeceksiniz. Ben dedim papaz oldum kafam rahat o ayrı ama bir çok ses çıkaramayan arkadaş haksızlığa uğruyor. Sonra is tanımı yok “ve diğer verilen görevler “ diye geçen yönetmelik maddesi gereği vezne de para tahsili yapabiliyorsun. Ben bi kaç kere yaptım 170 tl acık verdim toplamda ikisini de cebimden ödedim. Saçma bir duzen vardır daha doğrusu düzensizlik. Mükellef her zaman haklıdır ses çıkaramazsın derler ben çok çıkardım kavga da ettim kafa güzel artık. Keşke imkanı olsa herkesin de guy olmasa başka sınavlara kanalize olsa. Diyeceksiniz ki bu ülkede hangi meslek iyi sporculuk dışında ben tanımam. 13 yıl futbol oynadim sonuç kravat takım elbiseli is. Şükür atandık Allah atanamayan kardeşlerime de nasip etsin ama dediğim gibi guyu basamak kullanın ve kendinizi geliştirin. Umarım ben başarırım. 2 eylul kaymakamlık 4 Ağustos dguy sınavlarına çalıştım. Allah yardımcımiz olsun .
-
@tyr61 hocam maliyede en iyisi vmy olmak mi?
-
@zenginmemur aslına bakarsan en iyisi maliyede olmamak
-
@ff sonuna kadar katılıyorum. askerlik=maliye
-
Maliye konusunda emin değilim. Maliye Bakanlığı gerçekten zor bakanlık. Sanırım MUY olanlar için bile bir çok problem var.
-
Benim Maliye Bakanlığı ile çok ilişiğim olmadı lakin tanıdığım çok fazla insan var Kurumları bünyesinde hepsinden dinlediklerimi şöyle bir zihnimden süzdüğümde vardığım neticeleri sıralayayım dostlar ben de;
Kurumda biraz belki Cumhuriyet ile gelen sıkı bir disiplin halen hakim. Her ne kadar mevcut bürokrasi davranış olarak o katılığı politika tatbikinde göstermese de şekli kaidelerde halen aynı katılık sürdürülüyor. Kurumda böyle bir grilik var halen. Tanıdığım idarecileri de aynı disiplin algısı ile bulundukları birimleri idare etmeye devam ediyorlar. Kurum kültürü bu malesef kolay değişecek gibi de görünmüyor. Bizim jenerasyonun idarede yer almaya başlaması ve tabi yer alırken bu kültürün asgari kalıntıları ile o yerlere gelmesi önem arz ediyor.
Gelir Uzman Yardımcılığı mesleği özelinde ise gözlemlerim çok müspet değil. Biliyorum dostlar işsizlikten ya da özel sektörde daha kötü şartlarda çalışmaktan çok çok iyi. Bunu fazlasıyla iyi biliyorum. Şöyle bir gerçeği dile getirmezsek de bir zaman sonra meslekte şikayetler başladığında bu söylediğimiz noktaya geleceksiniz zaten. Gelir Uzman Yardımclığı bir kariyer meslek değildir. Bunun adını koymak gerek her şeyden evvel. Kurumun memur istihdamı yerine, daha ışıltısı olan kişilerden istihdam sağlamak istemesi neticesinde icat ettiği bir yöntem. Keza bir diğer bunu besleyen dinamik A Grubu adayları aslında popülist bir sürecin içine çekmek malesef. Kadro sayılarını şişiren tek ciddi alım bu alımdır. Bu yapılmadığı takdirde alım sayıları ortada. Bir anlamda işsizliğe anestezi yapmaktır. Umudu körükleyerek süreçte daha fazla genci 35'ine kadar tutmaktır.
Mesleğe dair sorunların temelinde beklenti ile gerçek arasındaki sapma. Bir kariyer meslekten, adı uzmanlık olan bir meslekten beklentiler yüksek bir şekilde kurumlara gidiliyor lakin vergi dairelerinde çalışılan tempo, oradaki iş bilmez memurların tavırları, adı koyulmamış sessiz sedasız yapılagelen mobbing zaman içerisinde her meslek mensubunu başka arayışlara itiyor. Kimi memleketinde olmak gibi bence dar bir saik ile (ailesinde özel durumları hastalıklar vs. durumları olan kişileri tenzih ederim. Dar çevresinden çıkmak istemeyen kişiler için bir noktada en ideal seçim haline gelebiliyor meslek. İşten eve, evden işe 4000 TL maaş, ciddi giderleri olmaksızın bu tip kişileri memnun kılabiliyor.
Ya da uzun süren işsizlikten sonra buraya adım atmak ciddi bir rahatlama etkisi yaratabiliyor giren kişide ki bu çok normal.
Lakin dostlar eğer ki kumaşınız bundan daha fazlasını hak ediyorsa, KPSS puanlarınız, YDS'niz, kültür seviyeniz buradan yukardaysa vb. zaman içerisinde size dar gelmeye başlayacaktır bu meslek ve muhataplarınız size. Bu yüzden gözünüz bir şekilde daha yukarıya dönecektir. Bunun için geç kalırsanız sizin için mutsuzluk artacaktır. 32-33 yaşında bu kararı verip de yetişemeyen insanlar tanıdım. Son anda kaçabilenleri gördüm. Yaşadıkları strese, sıkıntıya şahit oldum. Eğer ki bu meslekte kalmak değil ise niyetiniz mevcut çalışma temponuzu hiç bozmadan süreçte kalmaya çalışın. Bir çok tecrübeyi dinleyin, mesleği deneyimlemeden evvel deneyimlerden faydalanmak zekice bir hareket olacak ve sizi zaman kaybetmekten alıkoyacaktır.
Tüm bu yönleri ile değerlendirmem bu şekildedir. Dediğim gibi hoşuna gitmeyen dostlarımız olabilir bu söylemler lakin olanı da dile getirmek lazım. Herkesin dinamikleri farklı elbet, bunlara da söz arasında değinerek münezzeh tutmaya çalıştım, o dostlarım darılmasın sözlerime.
Hepinize başarılar dilerim dostlar.
-
sorunların hepsinin farkındaydım ama 1 sene kpss süreci,1 sene kurum mülakatlarından elenmeden sonra insan artık ne olursa yaparım moduna geliyor idealistliği bırakıp. neyseki 1 hafta önce bıraktım bu düşünceyi ve guy sınavına girmekten vazgeçtim. inşallah bu sınava girmediğime ileride pişman olmam,elbette girsem kesin kazanırdım da demiyordum ama %80 mülakatına kalacağım bir sınav olacaktı. tek yapılması gereken biraz daha sabır ve içimizde biraz daha motivasyon sağlamak,en azından ben ve benim gibi idealist olan arkadaşlar için. elbetteki bu rahatlığım belki de aileden gelen destekten dolayı,zor durumda olsaydım böyle bir rahatlıkta olmazdım.
şu sırada sınavda ter döken arkadaşlara başarılar dilerim,inşallah en zor durumda olan arkadaşlar için en iyi olur bu sınav. Allah hepimize yardım etsin.