18 Ağu 2018 18:01

arkadaşlar ic borc sorusu epey tartistik son olarak ahmet ulusoy devlet borclanmasi kitabini kontrol ettim ordaki bilgi eger bir bilgi yoksa kişinin uyrugu yada piyasanin uyrugu dikkate alinir ancak tartismalidir diyor kendisi kişi uyruğunu baz almış katü hocası gazinin hocası ismail engin de piyasa uyrugunu kabul ediyor. kpss de 2004 yilinda cikmis piyasa uyruğunda göre belirterek sorulmuş. onun disinda cikmis soruya rastlamadım ancak kaynaklarda hep ilk basta piyasa uyrugundan anlatmaya başlıyor. eger sorudaki şıklarda kişi olarak yalnizca 1 tane türk vatandaşı borç veriyorsa cevap o şık da olabilir eger şıklarda turk vatandasi 2 taneyse cevabın o olma ihtimali yok o zaman soru piyasa kriterini baz almıştır. soru iptal edilmeli vs denebilir ancak zırt pırt soru iptal edilmiyor kurum sinavlarinda cok sacma sorular bile iptal edilmiyor 😂 bu soru bize denk geldi kurum bi cevabı kabul edecek ve bundan sonra sinava girecekler rahat edecek 😂 tahminimce piyasa kriterini kabul edecektir daha yaygın kullaniliyor pratikte . ayrica gsyih gsmh kavramlarinda da benzer seyler var eskiden gsmh kullanilirken kuresellesme sermayenin serbest dolasmasinin artmasiyla birlikte gsyih kullanilmaya baslandi. yani yurticinde bir yabancinin uretimi ülkenin uretimi oldu yabancinin ülkede urettigini ülkenin üretimine dahil edip verdigi borcu dış borc demek bana mantıksız geliyor. herseye ragmen soru mutlaka muglak ancak iptal edilecegini düşünmüyorum. teoride ne olduğu da acik sekilde tartismali akademisyenler ikilemdeyken biz net bi karara varamayız ancak kurumun neyi kabul edebilecegini dusunerek bunlari yazdim. yer yer anlatimim karmasiklasmis olabilir kusura bakmayin