GELİR UZMAN YARDIMCILIĞI SINAV SORU VE CEVAPLARI 2018
-
@baybatur bende artan yazdım yalnız
-
@gkhn-gnr azalan yazdiniz hocam
-
@baybatur ikinci yorumda yazdın da yanlış yazmisindir. Ama anladım ne demek istediğini. Olabilir. Bunu dusunecem biraz
-
@tahkikat üstadım yorumunuz teşekkür ederim
-
@baybatur hocam yazdığım açıklamada yani üretimin 1. Bölgesinde ac azaldığı için artan getiri var soruda ise bence toplam maliyet azalarakta olsa arttığı için azalan getiri var
-
@gkhn-gnr soruda ac nin sağ tarafında olduğunu mu düşünüyorsunuz ?
-
@baybatur bende 150-300 yaptım ama kesin yanlış. Faizi düşmedik hocam düşsek 75 düşer 300-75: 225 olur. Sınav anında kaçıyor işte
-
Birincil A.-Operasyonel Açık
150.000 -225.000
Şöyle ki : Kamu Gelirleri-Kamu Gid.
1.200.000-900.000=300.000 (geleneksel açık)
Geleneksel Açık-Faiz harcaması
300.000-150.000 (faiz harcaması)=
150.000 (Birincil Açık)...
Nominal faiz-enflasyon (%14-%9)=%5 Reel faiz
1.500.000x0.05=75.000 Reel faiz
Operasyonel A.= Birincil Açık+Reel Faiz Ödemeleri
150.000+75.000=225.000 Operasyonel Açık
Umarım tereddütte olan arkadaşlara bir nebzede olsa yardımcı olabilmişimdir.
Rakamlarıda bu şekilde hatırlıyorum yanlışım varsa bilen arkadaşlar düzeltebilirler. -
@baybatur hocam soruda azalarak artan bir tc eğrisi yokmuydu
-
@alika28 sağlık olsun hocam bende yanlış saydım zaten bu soruyu. Aşağıdaki bilgileri şaşırtmak için fazladan verdiler diye düşündüm
-
@gkhn-gnr orası da muamma. Benim hatırladığım önce artarak artan sonrasında yataya bükülen yani azalarak artmaya başlayan bir TC eğrisi
-
@baybatur bi arkadas paylaşmıştı egriyi
-
@gkhn-gnr aynen. O eğriye göre önce artarak artıyor sonra azalarak artıyor. Bende o eğriye göre konuşuyorum
-
@baybatur ışte ben bunu da tam anlayamıyorum azalarak yada artarak sonuçta maliyetimiz artıyor getirimiz nasıl artıyor
-
@gkhn-gnr şöyle söyleyim. Buradaki mesele maliyetin artması değil. Üretimin maliyette daha çok veya daha az artması. Yani maliyet her halükarda artar zaten. Artan mi azalan mi olduğunu belirleyen şey üretimin artan maliyetten fazla mı yoksa eksik mi olduğu
-
Sorudaki grafik 1 numaralı alana ait. AC ise 2. bölgenin sonu yani B noktasına kadar azalan görüntü de. Yani artan getiri var. KONU KİLİT
-
@baybatur yani siz şöyle düşünüyorsunuz sanırım. Maliyet artıyorsa getiri de azalıyordur. Halbuki üretimin en başından beri artar maliyetler. Azalan maliyet duydunuz mu hiç. O zaman birinci bölgede artan getiri var diyemezdik sizin dediginize göre
-
@baybatur maliyetler her halikarda artmazda hocam üretimin maliyet artışından daha fazla oldugu anlaşılıyorsa sorudan dediğiniz doğru çünkü miktar attığından ortalama maliyet azalır ve getiri artar ama ya göremedim ben grafikten bunu çıkaramadım
-
@gkhn-gnr hocam ben de kesin emin olamıyorum zaten bu soruda. Herşey olabilir. Çünkü yatay eksende ki değişken bile başkaydi. Ölçek getirisi gibi biseydi.
-
@tahkikat
Mc ile yaklaşımınız. Makul doyurucu bir anlatım olmuş kesinlikle,
Tc ye yön veren mc dir.
Hatta mc yi bulmak içinde ne yaparız tc nin türevini alırız hatırlayın. mc yle ne alakası var diyen arkadaşlara hatırlatmak isterim. Yanlış anlaşılmasın.