İdari Hakimlik Sınavı Kaynak Listesi, Çalışma Yöntemi.
-
Merhaba arkadaşlar. Bahar aylarında olmasını beklediğimiz İDARİ YARGI HAKİMLİĞİ konusunda birşeyler paylaşmak istiyorum. Bu post altında sınavla ilgili bilgilendirmeleri de yapacağız.
Arkadaşlar İdari Yargı Hakimliği sınavına Hukuk Fakültesi ve İ.İ.B.F/SBF mezunları başvurabilmektedir. Hukuk mezunları için bir kota olmamakla birlikte, İİBF/SBF mezunları için %20'lik bir kota uygulanmaktadır. Yani 100 kişilik bir Hakim alımında AZAMİ 20 İİBF/SBF mezunu hakim olabilmektedir. Bu kota sınav aşamasında uygulanmamaktadır. Yani 3 katı mülakat sayısı olan ilk 300'ün tamamı İİBF/SBF'lilerden oluşabilir. Ancak kota yine aynı şekilde uygulanacaktır. Saçma bir durum olsa dahi böyledir.Güncel Çalışma yazısı için Tıklayınız;
Sınav için KPSS şartı YOKTUR! Sınav şartlarındaki Yeteri kadar Hukuk dersi alma kısmına takılmayın Ekonometri bölümünden Hakim arkadaşım var
Bu aralar şöyle bir konuda söz konusu ama neyse ki Meclisin bundan önce konuşacağı konular var; sadece HUKUK fakültesi mezunlarının sınava girebilmesi konusu. Bunu şu yolla da yapabilirler sadece Avukatlardan alım yaparak önümüzü tıkayabilirler ancak şimdilik böyle bir duyumumuz yok. Tam tersine bakanlık özellikle Avukatlıktan gelenlerin şımarıklığından memnuniyetsiz. O yüzden ufukta böyle bir uygulama görünmüyor.Sınav konuları şu şekildedir.
Anayasa Hukuku(7)
İdare Hukuku(7)
İYUK(7)
Ceza Hukuku(7)(Genel:İlk 75 md.)
Medeni Hukuk(7)
Medeni Usûl Hukuku(7)
Borçlar Hukuku(7)(Genel: İlk 206 md.)
Vergi Usul Hukuku(7)
Vergi Hukuku(7)
İktisat-Maliye(7)
Genel Kültür(Tarih-Vatandaşlık)
Genel Yetenek(Türkçe-Matematik)(Sayısal Sözel Mantık YOK!)(TOPLAM 30)Arkadaşlar sınav zor bir sınav. Emek isteyen bir sınav ama emin olun şansımız var. Son sınavlarda derecede çok sayıda İİBF'li oldu. Arkadaşlarımız da oldu bunların içinde. Mesleğe girenler de oldu. Mülakatlar malumunuz
Sınav için tavsiyelerim şöyle;
İyi bir hukuk altyapısı için iyi kaynaklardan çalışmanızı öneririm. Kendi kaynaklarımı paylaşacağım sizlerle bu kaynaklarla 30 Mayıs sınavını virgüllerle kaçırdım ilk hazırlanışımda.
Kaynak tavsiyesi;
İdari Yargı Hakimliği Sınavı Derslere Göre Kaynak Önerileri
Kaynak önerilerimizin ilk kısmı konu anlatımı kitapları, ikinci kısmı soru bankaları, üçüncü kısmı ise okunması gereken kanun/mevzuat önerilerinden oluşacaktır.
Konu Anlatımı Kitap Önerileri;
Ortak Alan Testi Dersleri
Anayasa Hukuku Dersi;
Anayasa Hukuku dersi için Ahmet Nohutçu'nun Anayasa Hukuku dersini de içeren Kanunname adlı kitabı ya da themis yayınları'nın Anayasa Hukuku kitabı tercih edilebilir.
İdare Hukuku Dersi;
Yine bu kısımda Ahmet Nohutçu'nun Kanunname kitabı kullanılabilir. İdare Hukuku da Anayasa Hukuku ile bir bütün olarak bu seride sunulmaktadır. Yine alternatif olarak themis yayınlarının İdare Hukuku kitabı tercih edilebilir.
İdari Yargılama Usul Hukuku Dersi;
Yine bu kısımda Ahmet Nohutçu'nun Kanunname kitabı kullanılabilir. İdare Yargılama Usul Hukuku da Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku ile bir bütün olarak bu seride sunulmaktadır. Yine alternatif olarak themis yayınlarının İdare Yargı kitabı tercih edilebilir.
Medeni Hukuk Dersi;
Bu kısımda gerek yalın anlatımı gerekse sık sık örneklerle anlatımın kuvvetlendirilmiş olması sebebiyle, Tan Tahsin Zapata'nın Medeni Hukuk kitabını önerebiliriz.
Medeni Usul Hukuku Dersi;
Bu ders için yine anlatım yalınlığı ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile uyumlu anlatımı ile Mehmet Kodakoğlu'nun Medeni Usul Hukuku kitabını önerebiliriz.
İdari Yargı Testi Dersleri
Borçlar Hukuku Dersi
Adayların sınavda muhatap olduğu kısım, Kanun'un Genel Hükümler bölümüdür. Bu bağlamda Tan Tahsin Zapata'nın Borçlar Hukuku Genel Hükümler kitabı bu kısım için yeterli görülmektedir.
Vergi Hukuku - Vergi Usul Hukuku Dersleri
Bu kısımda adayları toplam 14 soru karşılamaktadır. O nedenle güzel bir konu anlatımı muhakkak ilave bir soru bankası ile de desteklenmelidir. Konu anlatımı için Sertkan Erdurmaz ya da Nurettin Bilici'nin Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi kitapları tercih edilebilir.
Ceza Hukuku Dersi
Ceza Hukuku dersi de Borçlar Hukuku gibi genel hükümlerden ibarettir. Bu kısım için adaylar Sinan Sakin ya da İsmail Ercan'ın Genel Hükümler için olan Ceza Hukuku kitaplarını tercih edebilirler.
Maliye ve İktisat Dersleri
Bu kısım İİBF/SBF mezunu adaylar için KPSS A Grubu sınavına hazırlanmış oldukları kaynaklarla halledilebilir. Çok hakim olmayan adaylar içinse kaynak önerilerimiz; Mikro ve Makro İktisat - Tufan Samet Özdurak, Maliye - İsmail Engin kitapları olacaktır.
Genel Kültür - Genel Yetenek Testi Dersleri
Bu kısımda adaylar KPSS için hazırlanmış olan kaynaklardan ve video yayınlarından faydalanabilirler.
Soru Bankası Önerileri;
Tüm alan derslerini içeren soru bankalarından özgün soruları içeren Justice Soru Bankası, çıkmış soruları içeren Konsensus Soru Bankası en temelde önerilebilecek soru bankalarıdır.
İlave olarak soru çözülmesini önemli gördüğümüz dersler olan Vergi Hukuku ve Vergi Usul Hukuku dersleri için Sertkan Erdurmaz'ın Matrah Soru Bankası'nı ve Medeni Usul Hukuku için yine Sertkan Erdurmaz'ın Medeni Usul Hukuku Soru Bankası'nı öneriyoruz.
Genel Kültür - Genel Yetenek için KPSS soru bankalarının yanında, Hakimlik çıkmış sorularını ve bu sorulara benzer biçimde özgün soruları içeren Kaldıraç Soru Bankası'nı öneriyoruz.
Okunması Gereken Mevzuat ve Kanunlar
Son yıllarda yapılan Hakimlik sınavlarında, ÖSYM'nin kanun temelinde sorular hazırladığını ve mevzuat diline, kanunda yer alan ince noktalara dikkat edilmesi gerektiğini gözlemliyoruz. Bu yüzden kitaplardan yapılan konu çalışmalarının yanında adayların Kanunları da fırsat buldukça okumaları gerektiğini düşünüyoruz. Adayların İdari Yargı Hakimliği sınavı için okumalarını önerdiğimiz Kanunlar ve ilgili mevzuat şu şekilde;
Anayasa Hukuku Dersi;
-T.C. Anayasası
-TBMM İç Tüzüğüİdari Yargılama Usul Hukuku Dersi;
-2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu
-2575 Sayılı Danıştay Kanunu
-2576 Sayılı BİM, İdare Mahkemeleri ve Vergi. Mahk. Kur. ve Gör Hk. Kanun
-2247 Sayılı Uyuşmazlık Mahk. Kuruluş ve İşleyişi Hk. KanunCeza Hukuku Dersi;
-5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (Sadece ilk 75 madde)Medeni Hukuk Dersi;
-4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu
-Kat Mülkiyeti KanunuBorçlar Hukuku Dersi
-6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (Sadece ilk 206 madde)Medeni Usul Hukuku Dersi
-6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu
-2797 Sayılı Yargıtay Kanunu,
-5235 Sayılı İlk Derece Mahk. ile BAM Kur., Görev ve Yetki. Hk. Kanun.Vergi Usul Hukuku Dersi;
-213 Sayılı Vergi Usul KanunuGenel Kültür - Genel Yetenek
KPSS için kullandığınız kaynaklar kullanılabilir. En önemli alan olan Tarih için benim önerim Tarihin Pusulası.
Kitapların alternatifleri ya da ekstraları olabilir. Tartışabiliriz tüm bunları. Ancak benim çok uzun araştırmalar neticesinde ideal kaynak listem budur.
Arkadaşlar emek isteyen zor bir süreç ancak neticesinde elde edecekleriniz:2 Yılda bir terfi, 65 yaşına kadar azlolunamama, emekliye sevk edilememe, Mahkeme olmasa dahi maaşınızdan mahrum bırakılamama vs. Anayasal güvenceler.
5 sene sonra AYM'de Raportör olma, 1.sınıfa ayrıldıktan sonra Yüksek Yargı'da görev alma imkanı.
Hepinize başarılar arkadaşlar.
-
Sayın pareto başlayınca maaş 5600 küsürleri görüyormuş benden demesi
-
Kardeşim yazı Temmuz zammından önceydi Ocakta 6000 olur
-
Hakimlik ile kpss kaynak listen ile örtüşüyor hocam. Bu hukuk kitapları kpss için yahut diğer kurum sınavları için ağır değil mi. Gerçi son kpss hukuğunu düşününce böyle bir çalışma gerekliliği doğuyor gibi
-
@adsız kendi teshisinizi kendiniz tamamlamissiniz zaten. Aynen oyle son kpss hukugunda gorduk ki siradan kaynaklarla yolda kaliniyor. O yuzden hukuk mantigini ogrenmek icin ogretici kitaplar sart.
-
Hocam kaynaklar gerçekten ancak yeteck düzeyde ve bütün bilgiler önünüzde olmalı tablo vs içeren kaynaklardan ezber yapmak gerek .sınavlar artık tamamıyla bilgi ezberine dönmüş vaziyette.
-
Bir yandan işe gidip bir yandan idariye yardıran var mı benim gibi?
-
Ben hem bir işte çalışıyorum hem de sınava hazırlanıyorum. Sınava hazırlığım henüz "yardırma" mertebesinde değilim. Bahar ve yaz döneminde anayasa, vergi-tvs ve borçlar bakmıştım. Bu başlığa yazan arkadaşlara ve uzunca bir kaynak listesi hazırlayan pareto kardeşe sorayım:
Hem çalışan hem sınava hazırlananlar için dersane ders notları (monopol) + hakimim soru bankası+dönüşüm çıkmış sorular üçlüsü iş görür mü ? Yukarıdaki kaynakların çoğu var bende ancak ciddi zaman gerekiyor her bir kaynağı çalışmak için. Hadi bakalım, gelsin yorumlar. -
@mauro-camoranesi hocam yetebilir bence kanunlara destekle
-
Hakimim soru bankasi Külliyat soru bankasi seti ve kpss kaynağım konsensus soru kitaplarım olacak.Iyuk anayasa tck medeni usul ise direk asillarindan çalışacağım.Kanunname ve borçlar ve medeniyi fulleten notlar ise destek konu anlatımı olacak.Iktisat maliye ve gk gy kpss kaynaklarindan aynen devam edeceğim.Evet zor bir sınav olacak ama alım yüksek ilk 600 e girmek gerekecek.Bu kaynaklar sizce de bunun için yeter mi daha 3 aya yakın zaman var.
-
@paretowilfredo hocam sana sorayım bu sınavda mülakat aşamasina kalabilmek için gkgy ve alandan kaçar net yapmak lazim az çok bi tahminde bulunabilir misin?
-
@Rawls İlk 600 mü bizden 40 kişi alacak ,,, 160 a girmek lazim.
-
@ismail yok kardeşim 600 kişiye girme konusunda bizim için sınırlama yok.Sınırlama mesleğe alimda gerceklesecej
-
@paretowilfredo görmedi galiba , diğer arkadaşlardan bilgi sahibi olan var mi
-
@Berhava hocam 29 gk gy ve 55 alan yaptım 30 mayıs sımavında 82 küsür geldi kapanış 83,2 olması lazım
-
@aliveli İdari Hakimlik Sınavı Kaynak Listesi, Çalışma Yöntemi. içinde söyledi:
@Berhava hocam 29 gk gy ve 55 alan yaptım 30 mayıs sımavında 82 küsür geldi kapanış 83,2 olması lazım
Hocam 70 e 30 dağılımında mi bu netlerle gelmedi
-
@Berhava aynn
-
@aliveli anladım hocam saol
-
@Berhava hocam alan netleri etkili mesela 25 e 58 yapan arkadaşım 87 puan aldı çalışmanı alana yoğunlaştır.
-
@aliveli Anladım hocam o ara takvim karışık olmasa belki bir umut olurdu ama zor netler harbiden