Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ( Tanıtımı, Hakkında Bilgi, Nedir? )
-
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
Bilgisayar dediğimiz aletin bugün var olan haline gelmeden önce ortaya çıkan bölüm farklı isimlerle eğitim vermekteyken teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bugünkü halini almıştır. Çok hızlı gelişen teknoloji dünyasında bilgisayar mühendisliğinin var olma sebebi de yazılım, donanım, algoritma, bilgisayar ağları, veri tabanı gibi alanlarda araştırma, çalışma yapmak ve bunların geliştirilmesini sağlamaktır.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
Programlama ve alt dalları, donanım, algoritma, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, bilişim sistemleri, grafik uygulamaları, web tasarımları gibi bilgisayar temelli dersler bölümün genel ders hatlarını çizerken; sayısal çözümleme, mantıksal tasarım, elektrik ve elektronik tabanlı dersler ile fizik, matematik gibi temel dersler bölümün diğer derslerini oluşturmaktadır. Üniversitelerin imkanlarına bağlı olmakla beraber bu alanlarda dersler teorik ve laboratuvar ortamında verilmektedir.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
Bilgisayar mühendisliği okuyacak birey için gerekli niteliklerin başında derslerden de anlaşılacağı üzere sayısal bir düşünme ve mantık gücü gerekiyor. Sistemli ve analitik düşünme, yaratıcılık, mümkünse sınırsız bir hayal gücü, bilgisayarın her alanına ilgi gibi nitelikler gerekli olmakla birlikte bölümün ciddiyeti göz önünde bulundurulursa disiplin ve sabır bölümü okuyacak adaylar için temelde gerekli nitelikler denebilir.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
Bilgisayar mühendisliğinin var olmasını sağlayan bilgisayar artık hayatın her alanında olduğu için bu bölümden mezun olan bireyler oldukça geniş bir çalışma çerçevesinde iş imkanına sahiptirler. Devlet ayağında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birçok kurumda iş bulabilirler. Özel sektörde ise kurumsal şirketler ve bankalar gibi büyük ölçekli firmalar ile bilgisayar üzerine üretim ve pazarlama yapan bir çok küçük şirkette de çalışma imkanına sahiptirler. Çalışma alanları bölümü okuma sürecinde kendinizi geliştireceğiniz alana da bağlı olmaktadır. Yazılım, tasarım, web vb. alanlardan hangisine yöneleceğiniz sizin kariyerinizi ne yönde yapacağınızı belirlemektedir fakat kabaca söylersek bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş birey kendini iyi geliştirmişse iyi ölçüte sahip iş sahalarında çalışabilir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
Bilgisayar Mühendisliği bölümüne MF-4 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. MF-4 puan türünü de % 11 Türkçe, % 6 Sosyal bilimler, % 14 Temel Matematik, % 9 Fen Bilimleri olmak üzere % 40’ını YGS ; kalan % 60’lık kısmı da LYS-1 ve LYS-2 oluşturmaktadır. LYS’lerin yüzdesi de % 22 Matematik, % 11 Geometri, % 13 Fizik, % 9 Kimya ve % 5 Biyoloji’den oluşmaktadır.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ SADECE OYUN OYNAMAYI SEVEREK TERCİH EDİLMEMELİ
Bu başlıkta anlatmak istediğimiz bu bölümü ben oyun oynamayı seviyorum bu yüzden de bilgisayarı seviyorum yaklaşımıyla bu bölümü tercih etmemenizi önermek. Oyun oynamayı sevenler bölümde başarısız olur gibi bir şey tabi ki söz konusu değil fakat sadece oyun oynamayı severek bu bölümü tercih etmemelisiniz. Bölümde okutulan dersler ve bunların içeriği oyun oynamaya pek benzememektedir. Oyun oynamak bir alışkanlık hatta bağımlılığa dönüşmüş bir alışkanlık olarak karşımıza çıkabiliyor. Bölümü kazandıktan sonra da sürekli oyun oynayarak vakit harcamanız halinde bölümü okurken zorlanacağınızı belirtmemiz gerek. Bilgisayar mühendisliği bölümünde okurken sıkı bir disiplinle çalışmanız sizi başarıya götürecektir aksi takdirde sadece diploma sahibi bir mühendislik mezunu olabilirsiniz. Bu yüzden bölüme girmeden sizi nelerin beklediğinden emin olun.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK
Bilgisayar mühendisliği okumak hem oldukça zor hem de oldukça keyifli olabilir. Bu sizin özverinize ve bu bölümde gerçekten olmayı isteyip istemediğinizle doğru orantılıdır. Fakat burada size belirtmek istediğimiz oldukça farklı. Dünya bir şekilde makineleşmeye devam ediyor ve bu makinelerin en önemlisi sanıyoruz ki bilgisayar. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurursak teknolojik açıdan oldukça geride kaldığımızı belirtmeye gerek yok diye düşünüyoruz. Hayal satmaya çalışmak değil fakat bilgisayar mühendisliği bunu değiştirme gücüne sahip ender bölümlerden biri. Bugün dünyayı değiştirme fırsatına sahip olmuş kişiler ve firmalar ağırlıklı olarak bilgisayar tabanlı işlerle bunu mümkün kıldılar. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği okumak eğer doğru bir biçimde yapılır ve sürekli çabalayarak fikirlerinizin ve hayallerinizin önündeki engelleri kaldırabilirseniz ülkenizin ve dünyanın değişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu bölümü ne amaçla okuduğunuza ve elinizde başarabilirseniz nasıl bir gücün olduğuna dikkat edin.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Bilgisayar mühendisliği avantajlarına iş olanakları ve bölümün önemi hakkında yukarıda değindik denebilir. Bunları özetlersek bilgisayar mühendisliği dünyanın gitmeye devam ettiği yön göz önünde bulundurularak sürekli değer kazanan, hem devlet kadrolarında hem özel sektörde iş sahası oldukça geniş ve buluşlarla güzel kazanımlar sağlamaya müsait bir bölüm. Severek isteyerek ve ilgi halinde okunursa okuması oldukça keyifli de denebilecek bir bölüm. Yeni bir şeyler yaratmaya çabaladığınızı göz önünde bulundurmalısınız.
Ülkemizde bir şeyin dezavantajı sonunda işsiz kalmakla orantılandığı için bu açıdan bir dezavantaj sahibi olmaması hiçbir dezavantajı yok demeye yetmiyor tabi ki. İlk dezavantaj bu bölüme girmenin oldukça zor olması. Rekabet edilen insanların sayısı göz önünde bulundurulursa kazanmak için çok çalışmanız gerektiğini unutmamak gerek. Bölümü okumak da çok kolay değil, bunu da dezavantajlar arasına yerleştirebiliriz. Bunlar dışında belki de en önemli dezavantaj diyebileceğimiz konu bu alanın ar-ge (Araştırma ve Geliştirme) ile yükselmesi ve ülkemizde ne yazık ki özellikle üniversitelerin farklı imkansızlıklar sebebi ile ar-ge’ye yeterli önemi gösteremiyor olması. Bilgisayar mühendisliği bölümü ve bu alanda yapılan çalışmalar ülkemizde yetersiz kalıyor ve bu da bu alanın yeterli anlamda gelişme gösterememesine neden oluyor. Bu dezavantajı çabalayarak elimine etmek de yine sizin elinizde.BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Her bölüm için söylesek de özellikle mühendislikler imkan varsa kesinlikle köklü, büyük ve pratik imkanları gelişmiş üniversitelerde okunmalıdır. Eğer maddi durumunuz el veriyorsa ve puanınız görece daha düşükse özel üniversiteleri tercih etmekten çekinmemelisiniz çünkü daha fazla olanak sunuluyor diyebiliriz. Bu her vakıf üniversitesi için geçerli değil tabi ki yine de değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bölümün neredeyse tüm gelişmeleri İngilizce dilinde yapıldığı için bölümü İngilizce eğitim veren bir okulda okumanız bu gelişmeleri daha yakından takip etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu bölümü tercih etmeden önce bölümden mezun olmuş insanlarla görüşmeye çalışıp onlardan fikirler alarak hem okuma anlamında hem de meslek edindikten sonraki süreçte kendiniz için uygun olup olmadığından emin olmaya çalışın. Bunlarla beraber bilgisayar mühendisliği bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini anlayabilirsiniz. Sadece puanınız yetiyor diye bu bölümü tercih etmemenizi öneririz.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
Bir klişeye dönen cümleyi söylemek zorundayız. İngilizce öğrenin! Bunu söylememizdeki amaç yukarıda da değindiğimiz bu alanda neredeyse her gelişmenin İngilizce dilinde olması, tabi ki İngilizce öğreneceksiniz fakat ileri düzeyde İngilizce bilmek bu bölüm için inanılmaz önemli. Ayrıca dil öğrenmenizin diğer önerimiz olacak olan yurt dışı eğitim programlarına katılmaya çabalayına da destek olacağını hatırlatmakta fayda var. Bu yurt dışı eğitim konusu ise gelişiminiz açısından bu bölüm için oldukça önemli. Eğer kendinize fırsat yaratabilirseniz yurt dışında eğitim alabilecek bir imkan yaratmanız hem vizyonunuzu hem de bilgi birikiminizi genişletecektir. Söylemesek de yapmak zorunda olduğunuz bir diğer konu düzenli ve sıkı ders takipçisi bir öğrenci olmaya çabalamanız. Zorlayıcı eğitim veren bir bölümde sıkı bir çalışma disiplininde olmanız ve düzenli ders takibi yapıyor olmanız gerekmekte.
Bunlarla beraber yapmanız gereken önemli eylemlerden biri birinci sınıf sonlanırken yavaş yavaş kafanızda hangi alanlara yönelmeniz gerektiğini belirlemeye başlamanız. Uzmanlık gelişen dünyada oldukça önemli bir kavram ve her şeyden azar azar öğrenmek yerine belli bir uzmanlık alanı seçerek yapacağınız çalışmaların o alan üzerinde gelişmesini sağlarsanız daha işlevli hale gelebilirsiniz. Ayrıca staj yapabileceğiniz ortamlar oluşturmanız da gerektiğini söylemekte fayda var. Hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyerek o alanlarda staj yapmanız teorik yanından ziyade pratik yanı ağır basan bu bölüm için zorundalık diyebileceğimiz bir durumdur ve kendinizi geliştirmeniz açısından oldukça önemlidir. Son olarak da başarı istiyorsanız bölümü okurken bilgisayarda oyun oynama bağımlılığınız varsa bundan kurtulmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Oyun tasarımcısı olmak isteyebilirsiniz ama sürekli oyun oynarken bunu yapmanız kolay olmayacaktır.AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Bilgisayar mühendisliği bölümü fazlasıyla avantaja sahip olsa da biz her zaman önerdiğimiz kişisel çıkarları asgari düzeyde tutmak gerekliliğini burada da size hatırlatmak istiyoruz. Mühendislik sanayi olgusunun önemli bir yapı taşıdır ve ülkelerin gelişmişlikleri sanayinin (hele ki günümüzde bilgisayar teknolojisi gibi bir sanayi alanının) gelişmişliğine bağlıdır. Kendinize bunu hatırlatarak bu bölümü okursanız hem kendinizi hem de ülkenizi geliştirmek adına güzel çalışmalar, buluşlar yapabilirsiniz. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
-
@Agor hocam elinize sağlık güzel bir yazı olmuş , ben counterda paso head shot atıyom sizce okumalımıyım tavsiyelerinizi bekliyorum , saygılar
-
@aliveli Ooooo CS dedin kalbimizi çaldın, bildiğin üzere dünya şampiyonluğumuz da var o yüzden sana önerim mühendisliği falan boş verip oyun dünyasında kariyer yapmaya odaklanman, eğer amacın para kazanmak ve şöhretse emin ol mühendislikten daha çok getirisi olur. Fakat o da oldukça iyi çalışma ve sabır gerektiriyor bunu da unutmamak lazım .
-
Çok kıymetli bir paylaşım olmuş hocam. Açık, sade, anlaşılır.. elinize sağlık. Siz böyle güzel tanıtım yapınca yeniden okumak geliyor insanın içinden
-
Öncelikle teşekkür ederim. Bir sonraki sende bende gireceğim sınava. Çok yardımcı oldunuz.
-
teşekür ederim .
-
@kurtoglu88 bölüme girdikten sonra katkılarınızi bekliyoruz. Bölüm ve derslerle ilgili. Umarım severek okuyacağınız ve sonunda sevdiğiniz meslekle iştigal olacağınız bir tercih dönemi olur.
-
Hocam benim isteğim pc hakkında ki bütün grafik tasarım ve oyun alanında gelişmeleri takip edip şan şöhret yapmak . Ayrıyeten cs'yim oyun alanında kabiliyetim var fakkat bunu oyun diye nitelendirmekle kalmayıp her türlü imkanı yaratabilcek kadar kendimi geliştirmek istiyorum . Besyo okuyordum aklımda hep bu seçenek vardı bu alana yönelmek istiyorum önerileriniz nelerdir ?
-
@ZeeD-Online Besyo'yu bitirdiniz mi hocam?